OPINIONS

Το διπλό ήταν έργο Μαρτίνς

CHAMPIONS LEAGUE / ÐÑÏÊÑÉÌÁÔÉÊÁ / ÌÐÁÓÁÊÓÅ×ÉÑ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
CHAMPIONS LEAGUE / ÐÑÏÊÑÉÌÁÔÉÊÁ / ÌÐÁÓÁÊÓÅ×ÉÑ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Τσάρλυ για το σπουδαίο διπλό του Ολυμπιακού στην Κωνσταντινούπολη που έχει την υπογραφή του Πέδρο Μαρτίνς. Η στιγμή κλάσης του Βαλμπουενά, ο Σεμέδο που μπορεί να εξελιχθεί σε... Φαν Ντάικ και η μεταγραφή.

Το διπλό στην Κωνσταντινούπολη ήταν έργο Πέδρο Μαρτίνς. Από νωρίς φάνηκε πως ο Ολυμπιακός είναι καλύτερη ομάδα, πιο δουλεμένο σύνολο, έχει πλάνο σχέδιο και είναι περισσότερο γυμνασμένος. Ο Μαρτίνς βοήθησε την ομάδα του και ήταν φανερά πιο έτοιμος από τον συνάδελφο του Οκάν Μπορούκ.

4-4-2 ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ 20ΕΤΙΑΣ

Η Μπασκσεχίρ είναι μία ομάδα με ατομικό ταλέντο, που δεν μπορούσε να λειτουργήσει σαν σύνολο. Δεν βοήθησε καθόλου και η επιλογή του προπονητή της να εφαρμόσει ένα καθαρό 4-4-2, στη λογική που παιζόταν την περασμένη 20ετία. Ο σύλλογος απέκτησε τον Κριβελί. Πρόκειται για αξιόλογο καθαρό στράικερ από την Καέν, με γεμάτες σεζόν στο Σαμπιονά και ο Οκάν τον χρησιμοποίησε σαν δίδυμο με τον επίσης καθαρό στράικερ, Γκουλμπράτσεν και άφησε στα αριστερά τον 35άρι Ρομπίνιο.

Χρησιμοποίησε ένα ανοιχτό 4-4-2 με δύο βαριά κορμιά στην επίθεση, που δεν συμμετείχαν καθόλου στην ανάπτυξη και έδωσε την δυνατότητα στους Γκιλιέρμε, Μπουχαλάκη να είναι άρχοντες μπροστά από την άμυνα του Ολυμπιακού. Μέχρι το 69ο λεπτό οι Τούρκοι ήταν αργοί, είχαν μεγάλες αποστάσεις στις γραμμές τους και σε αυτό ευθυνόταν η τακτική και η χαμηλή ένταση που έπαιζαν. Εντελώς ακίνδυνοι στην κατοχή τους, με συνέπεια να μπορούν να απειλήσουν μόνο με λάθη των παικτών του Ολυμπιακού

ΒΕΛΤΙΩΘΗΚΕ ΟΤΑΝ ΜΠΗΚΕ Ο ΕΛΙΑ

Στο τελευταίο κομμάτι του παιχνιδιού που ο Μπουρούκ πήγε σε πιο δόκιμο σχήμα, βάζοντας τον Ελία που μπορούσε να δώσει πλάτος και ατομική ενέργεια στα αριστερά στην θέση του Γκούλμπρατσεν και περνώντας τον Ρομπίνιο περιφερειακά του Κριβελί, φάνηκε πως μπορούσε να παρουσιάσει καλύτερο πρόσωπο και ήταν εγκλωβισμένοι στην λανθασμένη τακτική του προπονητή της.

Ακόμα και με λιγότερο ποδοσφαιριστή, το γεγονός πως υπήρχε πιο ισορροπημένο πλάνο, ο Ρομπίνιο ήταν στην περιοχή, στα αριστερά ο Ελία έδινε ρυθμό, βοήθησε την Μπασακσεχίρ να έχει καλύτερη εικόνα και να ασκήσει πίεση.

Ξεκινάω με τον αντίπαλο, καθώς δεν πρέπει να κάνουν το λάθος στον Ολυμπιακό να υποτιμήσουν την Μπασακσεχίρ. Οι Τούρκοι εμφανίστηκαν κατώτεροι από τις δυνατότητες που έχει το ρόστερ και τις επιλογές που διαθέτουν. Ο μοναδικός τρόπος να αποκλειστεί ο Ολυμπιακός είναι να κάνει το λάθος και να τους υποτιμήσει. Μιλάμε για ποδοσφαιριστές που έχουν ταλέντο, στο "Καραϊσκάκης" θα παίξουν χωρίς να έχουν τίποτα να χάσουν και το γεγονός αυτό, τους καθιστά επικίνδυνους.

ΠΡΩΤΑΓΩΝΣΤΗΣ Ο ΜΑΡΤΙΝΣ

Ο Ολυμπιακός πήρε το αποτέλεσμα που άξιζε, γιατί είναι καλύτερη ομάδα. Για αυτόν τον λόγω πιστεύω, πως ο πρωταγωνιστής της νίκης είναι ο Μαρτίνς. Ο Πορτογάλος τεχνικός, λόγω της δουλειάς που έχει κάνει, δίνει το δικαίωμα στον Ολυμπιακό να παίζει με αντίπαλο που έχει στο ρόστερ τους Βίστσα, Ρομπίνιο, Κριβελί, Ελία, Κλισί και να δείχνει ανώτερος. Κάποιοι θα σκεφτούν τις τελικές. Η αλήθεια είναι όμως πως ο Ολυμπιακός είχε να διαχειριστεί ένα εκτός έδρας παιχνίδι και έπρεπε να πάρει αποτέλεσμα. Έδειξε πως ξέρει τον τρόπο για να το κάνει.

Η ΣΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ

Το όπλο του είναι ο κορμός. Δεν έχει ξανασυμβεί ο Ολυμπιακός να κρατήσει τόσους πολλούς ποδοσφαιριστές από την προηγούμενη σεζόν στα χρόνια του Μαρινάκη. Αυτή η στροφή είναι που κάνει φέτος τη διαφορά.

Ένα σύνολο παικτών που συνεχίζει από πέρυσι, ένας προπονητής που σέβεται τη δουλειά που έχει κάνει με τους ποδοσφαιριστές του, τον χρόνο που έχει σπαταλήσει για να τους βελτιώσει και δεν βιάζεται να περάσει στο γήπεδο την κάθε νέα μεταγραφή. Ο Ολυμπιακός δίνει αυτά τα παιχνίδια με 9 ποδοσφαιριστές στη βασική ενδεκάδα από την περσινή ομάδα και αν δεν είχε τραυματιστεί ο Φορτούνης το πιθανότερο ήταν να έμενε στον πάγκο και ο Βαλμπουενά και θα ξεκινούσε μόνο ο Σεμέδο.

ΓΚΙΛΙΕΡΜΕ - ΜΠΟΥΧΑΛΑΚΗΣ

Ο καλός προπονητής όμως είναι αυτός που δεν βιάζεται. Δεν βιάζεται γιατί έχει κάνει μία δουλειά, υπάρχουν κανόνες ισορροπίας, αυτοί οι κανόνες έχουν επιτρέψει στον Μπουχαλάκη σε κάθε παιχνίδι να είναι και καλύτερος. Το δίδυμο Γκιλιέρμε - Μπουχαλάκης έχει δέσει και μοιάζει σαν ο ένας να συμπληρώνει τον άλλον. Σε παιχνίδι που ο αντίπαλος προπονητής είχε αφαιρέσει την πίεση ενός επιτελικού ποδοσφαιριστή από πάνω τους, είχαν μέτρα και έλεγξαν τον αγώνα.

ΣΤΙΓΜΗ ΚΛΑΣΗΣ

Στο πρώτο 45λεπτό ο Ολυμπιακό κινδύνεψε μόνο από ατομικά λάθη και ήταν φανερό πως οι συνθήκες του αγώνα του δίνουν το δικαίωμα να διεκδικήσει περισσότερα από αυτά που προσπαθεί να πάρει. Του έλειπε η καλή τελική επιλογή, μία συνεργασία, μία έμπνευση στο τελευταίο κομμάτι του γηπέδου.

Ο Βαλμπουενά στα 35 του χρόνια δεν είναι σε θέση για να καλύψει το κενό του Φορτούνη -αυτό φαντάζομαι το γνωρίζουν στον Ολυμπιακό- αλλά για να δώσει κάποιες πινελιές ποιότητας. Είναι ικανός να κρίνει κάποια μεγάλα παιχνίδια με την κλάση του και με τις υψηλές εικόνες που διαθέτει. Στο 53ο λεπτό συνεργάστηκε με τον Ποντένσε και έδωσε το στίγμα του, είδε την κίνηση του Μασούρα και με ένα του χτύπημα άνοιξε την αντίπαλη άμυνα, όταν η μπάλα έφθασε στον Έλληνα εξτρεμ, οι αμυντικοί της Μπασακσεχίρ είχαν μετατραπεί σε αγάλματα.

ΤΟ ΧΑΡΙΣΜΑ

Φυσικά δεν γίνεται να μην πάρει το χειροκρότημα που αξίζει και ο σκόρερ. Ο Μασούρας βγάζει το ψωμί του γιατί έχει αυτό το σπάνιο χάρισμα. Πολλές φορές φαίνεται εύκολο να βλέπεις από την εξέδρα ή από την τηλεόραση έναν ποδοσφαιριστή που να διαβάζει το κενό και να κινείται σε αυτό. Στην πράξη όμως είναι μία λεπτομέρεια που κάνει την διαφορά. Ειδικά στη χώρα μας ελάχιστοι ποδοσφαιριστές διαθέτουν ανεπτυγμένη αυτή την ικανότητα. Διαχρονικά οι περισσότεροι δεν την συνδύαζαν με καλά τελειώματα.

Ο Μασούρας δεν λάμπει, έχει ελλείψεις για να δικαιούται κανείς να τον θεωρεί μεγάλο παίκτη, όμως έχει αυτόν τον συνδυασμό που τον κάνει χρήσιμο, ξέρει να διαβάζει το κενό και να τελειώνει τις φάσεις. Είναι χάρισμα να αντιλαμβάνεσαι που θα πάει η μπάλα και στον σωστό χρόνο να είσαι εκεί, αυτό ακριβώς συνέβη στο 53ο λεπτό, και ο Βαλμπουενά του έκανε το χατίρι με ένα εντυπωσιακό χτύπημα να του πάει την μπάλα ακριβώς εκεί που την ήθελε.

Ο ΔΙΚΟΣ ΤΟΥ ΦΑΝ ΝΤΑΪΚ

Ο φετινός Ολυμπιακός είναι μία συνέχεια της περσινής ομάδας και η συνέχεια για να είναι επιτυχημένη πρέπει να δημιουργεί βελτίωση. Πέρυσι ο Μαρτίνς είχε δημιουργήσει ένα σύνολο που κέρδισε τον κόσμο, γιατί έβλεπε πως σε κάθε παιχνίδι προσπαθεί να πιάσει το αγωνιστικό του ταβάνι. Μία καλά γυμνασμένη ομάδα, που ήταν σε θέση να παίξει καλό ποδόσφαιρο, αλλά δεχόταν φθηνά τέρματα και δεν είχε αποτελεσματικότητα ανάλογα με τον τρόπο που επιβαλλόταν στους αντιπάλους της. Αποκτήθηκε ένας στόπερ που από το πρώτο επίσημο παιχνίδι του -όσοι τον είδαν στο Ρέντη λένε από την πρώτη προπόνηση- έδειξε πως είναι σε θέση να δώσει την σιγουριά, τη βάση που έλλειπε χρόνια στην άμυνα των ερυθρολεύκων.

Όταν αποκτήθηκε ο Σεμέδο έγραψα πως ο άνθρωπος δεν ανήκει στο ποδόσφαιρο μας, αν αποφασίσει να ασχοληθεί σοβαρά με το ποδόσφαιρο, ο Ολυμπιακός θα βρει τον δικό του Φαν Ντάικ. Μην το γκαντεμιάσουμε, αλλά το πρώτο δείγμα γραφής, δείχνει πως ο Σεμέδο αποφάσισε να κάνει μία στροφή στην καριέρα του και να δει σοβαρά την ευκαιρία που του παρουσιάζεται.

ΠΑΚΕΤΟ ΑΞΙΑΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 30 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ

Μιλάμε για άρχοντα. Είναι μεγάλη δουλειά να έχεις στόπερ στο ύψος του Σεμέδο που να ξέρεις πως θα σου καθαρίσει τα πάντα στον αέρα και ταυτόχρονα να σου προσφέρει και καλύψεις στα άκρα. Τις δύο φορές στο πρώτο ημίχρονο που χρειάστηκε να καλύψει λάθη των μπακ του, το έκανε άμεσα και καθάρισε, όπως το ίδιο συνέβη σε μεγαλύτερο βαθμό στην έδρα της Πλιζέν. Αυτός ο συνδυασμός δεν βρίσκεται.

Στόπερ στο 1,90, με γρήγορες αντιδράσεις, με αξιοπρεπή πρώτη πάσα, που μπορεί να μεταφέρει μπάλα και παράλληλα έχει και την ικανότητα να καλύπτει τα μπακ του σταματώντας φάσεις που πάνε να δημιουργηθούν από ρήγματα στις πτέρυγες. Αυτοί που έχουν αυτό το πακέτο, κοστολογούνται πάνω από 30 εκατομμύρια. Για εκεί άλλωστε πήγαινε ο Σεμέδο, αλλά κάπου στην πορεία χάλασε το μυαλό του, για καλό του Ολυμπιακού φαίνεται πως επέστρεψε στην θέση του.

ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ

Ο φετινός Ολυμπιακός λοιπόν, είναι η συνέχεια του περσινού και ήδη παίρνει την βελτίωση στο αμυντικό κομμάτι από την προσθήκη του Σεμέδο. Φυσικά η συζήτηση για το μεσοεπιθετικό κομμάτι είναι μεγάλη, καθώς ο τραυματισμός του Φορτούνη αλλάζει την επιθετική σταθερά του Ολυμπιακού. Η διοίκηση προσπάθησε να δώσει στον Μαρτίνς παίκτες που θα βοηθήσουν στο να υπάρχει αποτελεσματικότητα και έφερε τρεις ποδοσφαιριστές με ένα κοινό σημείο.

Οι Ελ Αραμπί, Βαλμπουενά, Σουντανί όπου και αν αγωνίστηκαν έγραψαν νούμερα, έχουν γεμάτα βιογραφικά με γκολ και ασίστ. Λείπει όμως από την εξίσωση, αυτός που εξασφαλίζει πως η μπάλα θα φθάνει με συχνότητα και με όλους τους τρόπους σε αυτούς και αυτό το κενό δεν μπορεί να καλυφτεί εύκολα. Θα χρειαστεί και μεταγραφή επιτελικού χαφ, αλλά και πολλή δουλειά.

Το καλό είναι πως ο Μαρτίνς και οι παίκτες τους δεν την φοβούνται την δουλειά, άλλωστε έχουν μάθει να προοδεύουν μέσα από την καθημερινή εργασία. Ο Πορτογάλος τεχνικός έκανε την αδυναμία του συλλόγου πλεονέκτημα και το διπλό της Τετάρτης είχε την δική του σφραγίδα. Ο Ολυμπιακός κέρδισε την Μπασακεσχίρ, γιατί είναι καλύτερο σύνολο, επειδή σαν ομάδα έχει δουλέψει περισσότερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ο σκοπευτής και το μπλάνκο
Μαρτίνς: "Δεν έχει κριθεί τίποτα, να είμαστε πιο σταθεροί και ποιοτικοί"
Σαράλογλου: "Μας έκανε ζημιά ο διαιτητής"
Η Ελλάδα μείωσε κι άλλο τη διαφορά από την Κύπρο
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ