OPINIONS

Δεν ανήκει στο ποδόσφαιρό μας, αυτοκαταστροφικός ο Σεμέδο

Δεν ανήκει στο ποδόσφαιρό μας, αυτοκαταστροφικός ο Σεμέδο

Ο Ολυμπιακός είναι έτοιμος να εντάξει στο δυναμικό του τον Ρούμπεν Σεμέδο που είναι ικανός να οργιάσει εντός γηπέδου με τα εκπληκτικά του προσόντα, αλλά έχει εμφανίσει άκρως προβληματικό χαρακτήρα στο πρόσφατο παρελθόν. Γράφει ο Τσάρλυ.

Η εξέλιξης της υπόθεσης Σεμέδο, είναι ακόμα μία επιτυχία του Sport24.gr και του Σταύρου Γεωργακόπουλου που επέμενε εδώ και πολύ καιρό πως πρόκειται για την πρώτη επιλογή του Ολυμπιακού στο κέντρο της άμυνας.

ΑΚΡΑΙΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

Σε ένα πρόσφατο κείμενό μου είχα αναφέρει πως δεν καταλαβαίνω τον λόγω που πάει να μπλέξει σε μία τέτοια προβληματική κατάσταση ο Ολυμπιακός. Προβληματική όσον αφορά στο χαρακτήρα και όχι στην αγωνιστική ικανότητα του ποδοσφαιριστή. Τον Σεμέδο τον διαβάζουμε εδώ και αρκετές εβδομάδες και έχουν γραφτεί πολλά για τις περιπέτειές του με την δικαιοσύνη, τη φυλάκιση του και συνολικά για την προβληματική του συμπεριφορά μακριά από τους αγωνιστικούς χώρους.

Στην Ισπανία κατηγορήθηκε για ακραία περιστατικά, επίθεση με απειλή όπλου σε υπάλληλο κλαμπ, καταγγελία γυναίκας για επίθεση με σπασμένο μπουκάλι, μέχρι να συλληφθεί για απαγωγή. Δεν χρειάζεται να πάμε σε περισσότερες λεπτομέρειες. Ο Σεμέδο πέρασε 142 ημέρες στην φυλακή και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση τον Ιούλιο του 2017.

ΤΟΝ ΕΔΙΩΞΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΕΣΚΑ

Όλοι έχουν το δικαίωμα της δεύτερης ευκαιρίας και για αυτόν τον λόγο, το στοιχείο που με φοβίζει περισσότερο, είναι πως πέταξε την ευκαιρία του στο πρώτο μισό της περασμένης σεζόν, να επιστρέψει στο ισπανικό πρωτάθλημα. Μετά τον εγκλεισμό του, η Βιγιαρεάλ που έκλαιγε τα λεφτά που σπατάλησε για χάρη του, τον δάνεισε στην Ουέσκα.

Τον Ιανουάριο και σε μία εποχή που η Ουέσκα έψαχνε να βελτιώσει το ρόστερ της, διακόπηκε αιφνιδιαστικά ο δανεισμός του με τον προπονητή της ομάδας Φραντσέσκο Ροντρίγκεζ να δηλώνει μετά από ένα παιχνίδι με την Μπέτις.

"Είμαστε επαγγελματίες και πρέπει να πάρουμε αποφάσεις . Ο Σεμεδο δεν χωράει στα πλάνα μας και ο σύλλογος πρέπει να πάρει μια απόφαση. Θέτουμε τις αξίες στην θέση τους και τους σεβόμαστε αλλά ο Ρουμπεν δεν φαίνεται να το καταλαβαίνει αυτή την στιγμή, είμαστε επαγγελματίες δεν λειτουργεί επαγγελματικά".

Το γεγονός πως αυτές οι δηλώσεις έγιναν τον περασμένο Ιανουάριο με έκαναν να έχω σοβαρές αμφιβολίες και να μην αντιλαμβάνομαι τον λόγο για μπλέξει ο Ολυμπιακός με αυτή την περίπτωση.

ΑΛΛΑΓΗ ΠΡΟΦΙΛ

Το ρεπορτάζ από την πλευρά του συλλόγου, λέει πως έχουν συζητήσει με τον ποδοσφαιριστή, με τους εκπροσώπους του και βλέπουν έναν άνθρωπο που προσπαθεί να αλλάξει, κάτι που το διαπιστώνει κανείς ρίχνοντας και μία ματιά στο οικογενειακό προφίλ που παρουσιάζει στον προσωπικό λογαριασμό του στο Instagram. Η αλήθεια είναι πως μου ήρθε στο μυαλό μία παλιά ιστορία με τον μεγάλο Φάνη Χριστοδούλου.

Ο αγαπημένος μας Φάνης είχε βάλει σαν στόχο να πάρει μεταγραφή στον Παναθηναϊκό, ήταν σε μία εποχή που είχε βάλει πολλά κιλά και είχε προβλήματα στην μέση, για να πάρει την μεταγραφή είχε κάνει συνέντευξη σε μηνιαίο αθλητικό περιοδικό, που δήλωνε πως έχει ήδη χάσει 14 κιλά και φωτογραφήθηκε ιδρωμένος πάνω στο διάδρομο. Τελικά πήρε την μεταγραφή στον Παναθηναϊκό, με εντυπωσιακό όπως συνήθιζε ο Παύλος Γιανακόπουλος συμβόλαιο, και γρήγορα τα κιλά επέστρεψαν και δεν μπόρεσε να βγάλει μεγάλο διάστημα χωρίς προβλήματα.

ΗΡΕΜΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΙΟ ΑΒΕ

Ασφαλώς και δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες και το παράδειγμα με τον Φάνη είναι αστείο μπροστά σε αυτά που έχει κάνει ο Σεμέδο. Στον Ολυμπιακό παίρνουν ακόμα ένα στοίχημα, ποντάροντας στην αξία του ποδοσφαιριστή και στην διάθεση μεταμέλειας που δείχνει. Διάθεση που πέρα από τις συζητήσεις που έχουν γίνει, φαίνεται και από την θητεία του στην Ρίο Άβε. Μετά το αποτυχημένο πέρασμα του από την Ουέσκα, η Βιγιαρέαλ τον έδωσε δανεικό στην Ρίο Αβε, όπου έκλεισε με επιτυχία στο γήπεδο, αλλά το κυριότερο χωρίς προβλήματα την χρονιά. Έπαιξε έναν γεμάτο γύρο με 14 παιχνίδια και κατέγραψε αξιόλογα στατιστικά.

ΚΛΑΙΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥΣ

Ξεκίνησα ανάποδα το κείμενο μου για τον Σεμέδο, γιατί μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή που αν είναι υγιής, μόνο ο άλλος του εαυτός μπορεί να τον κερδίσει, και σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορείς να είσαι σίγουρος πως δεν θα εμφανιστεί. Μιλάμε άλλωστε για έναν στόπερ με προσόντα που δεν δικαιολογείται στα 25 του χρόνια να έρχεται στο πρωτάθλημα της Ελλάδας, ακόμα και για τον Ολυμπιακό.

Τα απίστευτα αθλητικά προσόντα του, οδήγησαν την Βιγιαρεάλ να δώσει 14 εκατομμύρια ευρώ στην Σπόρτινκ για να τον αποκτήσει και να του κάνει συμβόλαιο για 5 χρόνια. Χρήματα ασφαλώς που τα κλαίνε οι άνθρωποι του συλλόγου, που επένδυσαν στον Σεμέδο για να χτίσουν την άμυνα τους, που έγινε τα τελευταία δύο χρόνια αχίλλειος πτέρνα της ομάδας.

Ο ΔΙΚΟΣ ΤΟΥ ΦΑΝ ΝΤΑΙΚ

Θέλω να το κάνω όσο πιο ξεκάθαρο γίνεται, στην Ελλάδα αθλητικό στόπερ με τα χαρακτηριστικά του Σεμέδο δεν έχει ξαναέρθει και ο μοναδικός λόγος που έρχεται, είναι πως αυτοκαταστράφηκε και η ελπίδα είναι πράγματι να έχει πάρει απόφαση να σώσει την καριέρα του. Αν κάτσεις και δεις παιχνίδια του Σεμέδο από το παρελθόν, τα χάνεις.

Δεν συναντάς εύκολα στόπερ με την ταχύτητα, το διασκελισμό του, την ευελιξία του σε αυτό το ύψος. Πρόκειται για ένα άλογο, δεν είναι υπερβολικό, αλλά αναλογικά στο ελληνικό πρωτάθλημα βάζει τον δικό του Φαν Ντάικ ο Ολυμπιακός στο κέντρο της άμυνας του. Αν πιστεύετε πως είμαι υπερβολικός, ο Ζέσους στο ξεκίνημα της καριέρας του, τον είχε χαρακτηρίσει νέο Φέρντιναντ.

ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΑΣ

Έναν στόπερ με ύψος 1,89 που με το άλμα του στον αέρα σταματά τα πάντα, τα ψηλά του πόδια και η ταχύτητα που έχει του επιτρέπουν να καλύπτει αποστάσεις τόσο ανασταλτικά όσο και στο επιθετικό κομμάτι. Θα υπάρξουν στιγμές, που θα μοιάζει αστείο το πόσο εύκολα, αφήνει πίσω του, τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές. Μακριά πόδια, μεγάλος διασκελισμός, ταχύτητα, άλμα και πάσα στο 90% αυτά τα στοιχεία σε ένα κορμί 1,89 πληρώνονται πολύ ακριβά και δεν είναι για το δικό μας ποδόσφαιρο.

Η απόπειρα ανθρωποκτονίας, οι πολλές περιπέτειες που είχε με την δικαιοσύνη, η φυλάκιση του και το γεγονός πως δεν στέριωσε ούτε στην επιστροφή του στην Πριμέρα Ντιβισιόν έστω για λογαριασμό της Ουέσκα, τον οδήγησαν στα τέλη Ιανουαρίου στην Ρίο Άβε και τον φέρνουν σε εμάς.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΡΙΟ ΑΒΕ

Ας μείνουμε στο τελευταίο καλό δείγμα που έχουμε, στην Ρίο Άβε που όπως προανέφερα ήταν ήρεμος και προσηλωμένος στο ποδόσφαιρο. Αγωνίστηκε σε 14 παιχνίδια, χωρίς να χάσει ούτε δευτερόλεπτο. Όταν αποκτήθηκε, η Ρίο Άβε ήταν στην 10η θέση, έκανε έναν πολύ καλύτερο δεύτερο γύρο και τερμάτισε στην 7η. Είναι στόπερ που πασάρει με 90% ευστοχία, αυτό το νούμερο κατέγραψε και στην Ρίο Άβε, έχοντας κατά μέσο όρο 44,9 πάσες, 2,1 προσπάθειες για τάκλιν, 1,8 είναι επιτυχημένες, μόλις 0,3 αποτυχημένες. Μέτρησε επίσης 0,9 κλεψίματα, 4,7 κοψίματα σε χαμηλά μέτρα, έδινε 4,6 μονομαχίες στον αέρα κέρδιζε τις 2,8 έχανε 1,9.

ΙΚΑΝΟΣ ΝΑ ΟΡΓΙΑΣΕΙ

Ασφαλώς και δεν έφτασε στα επίπεδο που ήταν στην Σπόρτινγκ αλλά στην επιστροφή του στην Πορτογαλία μετά από ενάμιση χρόνο υπήρξε μια σημαντική πρόοδος όσο αφορά στον επαγγελματισμό του. Αν κρύψει τον κακό του εαυτό και δείξει στο γήπεδο τα στοιχεία του, ο Ολυμπιακός έκανε μία πραγματικά σπουδαία επιλογή. Οι "ερυθρόλευκοι", παίρνουν ένα στοίχημα, στο οποίο δεν γίνεται να υπάρχει ισορροπία. Τα προσόντα του και τα χρόνια του στην Σπόρτινγκ δείχνουν πως στο γήπεδο είναι ικανός να οργιάσει, το πρόβλημα είναι πως στο παρελθόν οργίαζε και εκτός γηπέδων.

Οι ερυθρόλευκοι, είναι σίγουροι για την αξία του και τις δυνατότητες του Σεμέδο, πήραν τις διαβεβαιώσεις που ήθελαν, πείστηκαν πως έχει αποφασίσει να αλλάξει και έφεραν στην Ελλάδα έναν στόπερ, με προσόντα τα οποία δεν έχουν εμφανιστεί ξανά στο δικό μας ποδόσφαιρο. Ποτέ δεν έχει έρθει σέντερ μπακ που να συνδυάζει την αθλητική διάπλαση του Σεμέδο, με τόση αθλητικότητα. Μόνο από τον ίδιο εξαρτάται, αν θα καταφέρει να κάνει την διαφορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, άλλωστε δεν ανήκουν τα προσόντα του, στο δικό μας ποδόσφαιρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ