OPINIONS

Ο παρεμβατικός Αμπέλ Φερέιρα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ / ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: KOSTAS VILLA / EUROKINISSI)
Abel Fereira, eurokinissi EUROKINISSI

Παρεμβατικός στα παιχνίδια, αλλάζει συχνά τακτικές.Εκτόξευσε την χρηματιστηριακή αξία των ποδοσφαιριστών του στην Μπράγκα και τους βαθμούς της ομάδας. Ο Τσάρλυ γράφει για τον Άμπελ Φερέιρα.

Ο Μπράνκο στην σύσκεψη της περασμένης Παρασκευής, διαβεβαίωσε την διοίκηση του ΠΑΟΚ πως μέσα στο ΣΚ είναι σε θέση να κλείσει την περίπτωση του Αμπέλ Φερέιρα που ήταν και η πρώτη του επιλογή για να αντικαταστήσει τον Ραζβάν Λουτσέσκου.

ΕΝΤΟΣ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Ενημέρωσε πως χρειαζόταν 48 ώρες και να πάρει την έγκριση για να χρησιμοποιήσει τα 2 εκατομμύρια της ρήτρα που πληρώθηκαν για τον Ραζβάν Λουτσέσκου, ώστε να εξασφαλίσει την ελευθερία του Αμπέλ Φερέιρα από την Μπράγκα. Τελικά οι Πορτογάλοι εκμεταλλεύτηκαν το άγχος του ΠΑΟΚ και πήραν ακόμα 1 εκατομμύριο.

Ο στόχος επιτευχθεί ο ΠΑΟΚ, πέρασε γρήγορα στην επόμενη ημέρα, ο Μπράνκο κέρδισε τις εντυπώσεις για την ταχύτητα και την ετοιμότητα που έδειξε, το σημαντικό όμως είναι να αποδειχθεί ο Αμπέλ Φερέιρα κατάλληλος στην πράξη.

ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΚΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕ ΚΑΡΝΤΟΣΟ

Πρόκειται για έναν νέο φιλόδοξο προπονητή, που τώρα χτίζει την καριέρα του. Το βιογραφικό του δεν βοηθά για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για την ποδοσφαιρική του κουλτούρα. Φαίνεται και από τις δηλώσεις του, αλλά και από την ευκολία που αλλάζει τις τακτικές του, πως τον ενδιαφέρει να κερδίζει. Στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι ήρθαν δύο Πορτογάλοι προπονητές που έχουν ένα κοινό στοιχείο και οι δύο έκαναν την πρώτη τους γεμάτη σεζόν σαν πρώτοι προπονητές την σεζόν 2017-18. Είναι προπονητές πρώτης κατηγορίας για δύο χρόνια.

Με τον Καρντόσο μπορεί να προέρχονται από την ίδια χώρα φαίνεται όμως να έχουν μία μεγάλη διαφορά. Ο Καρντόσο πιστεύει πως είναι υποχρεωτικό οι ομάδες του να παίζουν ένα συγκεκριμένο πολύ απαιτητικό ποδόσφαιρο και μέσα από αυτό να πετυχαίνουν τους στόχους τους, για τον Αμπέλ η καλύτερη τακτική, είναι η νίκη.

ΔΥΣΚΟΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Ο ίδιος δεν έχει δοκιμαστεί σε ένα περιβάλλον πίεσης, που η νίκη είναι αυτοσκοπός , όπως αυτό που θα βρει στην Ελλάδα. Δεν παίρνει και μία εύκολη αποστολή, αναλαμβάνει τον πιο επιτυχημένο ΠΑΟΚ σε ολόκληρη την ιστορία του συλλόγου.

Την δεύτερη Ελληνική που κατόρθωσε να πάρει αήττητο πρωτάθλημα, είναι ο διάδοχος του προπονητή που έφερε το πρώτο νταμπλ στην ιστορία του συλλόγου. Καταλαβαίνεται πως μετά από μία τόσο εμφατική επιτυχία του συλλόγου, αν ο Αμπέλ Φερέιρα αποτύχει θα υποστεί η καριέρα του ένα μεγάλο χτύπημα, στην εποχή που ο ίδιος θέλει να την εκτινάξει.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Η αλήθεια είναι πως το βιογραφικό του Αμπέλ Φερέιρα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πλούσιο. Ήταν από το 2012 προπονητής στις ακαδημίες της Σπόρτινκ, ανέλαβε το 2013 την δεύτερη της ομάδα για μία σεζόν και από τον Φεβρουάριο του 2015 μέχρι τον Απρίλιο του 2017 ήταν στην δεύτερη ομάδα της Μπράγκα.

Το πρώτο του παιχνίδι σαν πρώτος προπονητής του έδωσε στις 18 Δεκεμβρίου του 2016 στην έδρα της Σπόρτινγκ. Η διοίκηση μετά την εντός έδρας ήττα από την Σαχτάρ με 4-2, που έφερε τον αποκλεισμό της Μπράγκα σε όμιλο με Σαχτάρ, Κόνιασπορ, Γάνδη αποφάσισε να απολύσει τον Πεσέιρο. Για το παιχνίδι με την Σπόρτινκ επιλέχτηκε ο Αμπέλ Φερέιρα που δούλευε στην δεύτερη ομάδα. Το παιχνίδι ήταν πολύ σημαντικό, η Σπόρτινκ είχε τον Ζέσους προπονητή, έκανε πρωταθλητισμό και βρισκόταν στην 3η θέση έναν μόλις βαθμό πάνω από την Μπράγκα.

Από εκείνο το παρθενικό του παιχνίδι ο Αμπέλ έδειξε την προτίμηση του στο καθαρό 4-4-2. Ο Πεσέιρο δούλευε το 4-2-3-1 με τον Στοϊκοβιτς να κινείτε πίσω από τον Φόντε και τους Εντουάρντο , Ρικάρντο Χόρτα στα άκρα. Ο Αμπέλ έβγαλε τον Στοϊκοβιτς από το βασικό σχήμα, πέρασε τον εξτρέμ Εντουάρντο δίπλα στον Φόντε, άφησε μπάλα στην Σπόρτινκ και με μόλις 30% κατοχή πήρε ένα μεγάλο διπλό, με 0-1, με γκολ του Εντουάρντο προς το τέλος του αγώνα. Πέτυχε μία τακτική νίκη και δημιούργησε τις προϋποθέσεις να αναλάβει την πρώτη ομάδα.

Η διοίκηση όμως, είχε ήδη συμφωνήσει με τον Ζορζ Σιμάο που ήταν προπονητής της Τσάβες, οπότε ο Αμπέλ αναγκάστηκε να επιστρέψει στην θέση του στην δεύτερη ομάδα. Όμως στο μυαλό των διοικούντων της Μπράγκα αλλά και του κόσμου της ομάδας είχε μπει η σκέψη πως είναι ο κατάλληλος. Έτσι η θητεία του Ζορζ Σιμάο έμοιαζε προδιαγεγραμμένη, είχε παρθεί η απόφαση, η επόμενη σεζόν να ξεκινήσει με πρώτο προπονητή τον Αμπέλ Φερέιρα. Μάλιστα η αλλαγή έγινε, 4 αγωνιστικές πριν την λήξη της σεζόν 2016-17 με την Μπράγκα να έχει τρεις ήττες και μία νίκη στα τελευταία 4 αδιάφορα παιχνίδια με τον ΑΜπέλ Φερέιρα στον πάγκο.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙΣ ΠΟΛΛΑ ΣΤΗΝ ΜΠΡΑΓΚΑ

Η αλήθεια είναι πως στο συγκεκριμένο σύλλογο δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα που μπορείς να πετύχεις, από πλευρά στόχων. Η απόσταση σε σχέση με τις Πόρτο, Μπενφίκα, Σπόρτινκ είναι μεγάλη, μεγάλη όμως μοιάζει και η απόσταση της Μπράγκα με τους υπόλοιπους. Για παράδειγμα όταν ανέλαβε ο Αμπελ Φερέιρα την Μπάγκα η χρηματιστηριακή της αξία βάση του transefermarkt ήταν 62 εκατομμύρια κατέκτησε την 4η θέση, όταν την 5ή την κατέκτησε η Ρίο Άβε του Καρντόσο με μόλις 20 εκατομμύρια χρηματιστηριακή αξία.

Επίσης αν δούμε τις βαθμολογικές θέσεις που έχει κατακτήσει από το 2008-09 και μετά η Μπράγκα δεν προκύπτουν και μεγάλες μεταπτώσεις. Ξεκινώντας από το 2008-09 και καταλήγοντας στην φετινή σεζόν, οι βαθμολογικές θέσεις της Μπράγκα ήταν 5η,2η,4η,3η,4η,8η,4η,4η,5η,4η,4η. Προκύπτει πως τις τελευταίες 9 σεζόν μόλις μία φορά έμεινε εκτός πρώτης 5άδας και η 4η θέση είναι ο χώρος που ανήκει ο σύλλογος. Αυτόν τον χώρο κράτησε και με τον Φερέιρα.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ

Το γεγονός αυτό δεν σημαίνει πως δεν άφησε τον στίγμα του ο νέος τεχνικός του ΠΑΟΚ. Μπορεί η Μπράγκα να κατέκτησε την 4η θέση και την σεζόν 14/15 και την σεζόν 15/16, όμως και τις δύο χρονιές είχε μαζέψει 58 βαθμούς. Την προηγούμενη σεζόν, πριν αναλάβει την ομάδα από την αρχή ο Φερέιρα, η Μπράγκα βγήκε 5η με 54 βαθμούς, με τον Φερέιρα οι βαθμοί εκτοξεύθηκαν στους 75, ενώ την περσινή σεζόν μάζεψε 67.

ΕΚΤΟΞΕΥΣΕ ΤΗΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ ΤΟΥ

Ένα επίσης σημαντικό στοιχείο που δείχνει πως το ρόστερ που ανέλαβε το εξέλιξε, είναι και η εκτόξευση της χρηματιστηριακής αξίας των ποδοσφαιριστών. Η ομάδα που ανέλαβε το καλοκαίρι του 2017 είχε χρηματιστηριακή αξία βάση transefermarkt στα 62 εκατομμύρια ευρώ , μετά από δύο χρόνια δουλειάς με τον Αμπέλ, η αξία των ποδοσφαιριστών έφθασε τα 103,75 εκατομμύρια. Ανέλαβε τον Βραζιλιάνο επιθετικό Ντίεγκο Σόουζα στα 27 του χρόνια να αξίζει 1 εκατομμύριο ευρώ, σήμερα στα 29 του χρόνια έφθασε την αξία του, στα 12.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Στην Ευρώπη την πρώτη του χρονιά πέρασε από τους δύο προκριματικούς γύρους, στους ομίλους του Γιουρόπα. Έφερε 1-1 στο πρώτο παιχνίδι εκτός με την ΑΙΚ, κέρδισε με 2-1 εντός. Στα πλεί οφ πέρασε με δύο νίκες ην Χαφναρφιοντούρ, είχε κερδίσει 2-1 εκτός, τα χρειάστηκε στον επαναληπτικό, καθώς βρέθηκε πίσω στο σκορ με 2-1, όμως με δύο τέρματα στο τέλος του παιχνιδιού, επικράτησε 3-2 και μπήκε στους ομίλους.

Στον όμιλο μάζεψε 10 βαθμούς στα παιχνίδια με Χοφενχάιμ, Λουντογκόρετς και Μπασακεσχίρ και πέρασε στην επόμενη φάση, όπου αποκλείστηκε από την Μαρσέιγ. Ηττήθηκε με 3-0 στο Βελλοντρόμ, επικράτησε στην ρεβάνς με 1-0 αλλά ποτέ δεν διεκδίκησε την πρόκριση. Την περσινή σεζόν, το Ευρωπαϊκό ταξίδι αποδείχτηκε πολύ σύντομο καθώς αποκλείστηκε από την Ζόρια, με δύο ισοπαλίες 1-1 εκτός, 2-2 εντός έδρας.

ΔΥΟ ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ ΣΤΑ ΕΓΧΩΡΙΑ ΚΥΠΕΛΛΑ

Στην Πορτογαλία έχουν δύο εγχώρια Κύπελλα. Την πρώτη σεζόν έφυγε νωρίς και από τις δύο διοργανώσεις, αποκλείστηκε στον όμιλο στο Λικ Καπ, ενώ στο κύπελλο έχασε σε μονό εκτός έδρας παιχνίδι, στο ξεκίνημα της διοργάνωσης από την Ρίο Άβε του Καρντόσο με 1-0.

Την δεύτερη χρονιά, κυνήγησε περισσότερο την διάκριση μέσο των εγχώριων κυπέλλων, αποκλείστηκε στα ημιτελικά τόσο στο κύπελλο όσο και στο Λικ Καπ. Στο Λιγκ Καπ στα πέναλτι από την Σπόρτινκ σε μονό εντός έδρας παιχνίδι, στο κύπελλο σε διπλά παιχνίδια έχασε με 3-0 από την Πόρτο ήρθε ισόπαλος με 1-1 στην ρεβάνς εντός έδρας.

ΜΕ 4-4-2, ΚΑΙ ΣΥΧΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΣΥΣΤΗΜΑ

Αν μου έκανε κάτι εντύπωση ψάχνοντας το βιογραφικό του, είναι πως ο Μπράνκο σαν πρώτη επιλογή, επέλεξε έναν προπονητή που δεν έχει σαν πρώτη του τακτική το 4-2-3-1. Μπορεί στην πράξη να αποδειχτεί πως το συγκεκριμένο θέμα που βάζω, να μην λέει απόλυτος τίποτα, μπορεί όμως να δημιουργήσει και πρόβλημα. Ο ΠΑΟΚ είναι μία ομάδα που τα τελευταία δύο χρόνια πέτυχε, μέσα από μία συγκεκριμένη φιλοσοφία, ψάχνει την συνέχεια, την εξέλιξη του πρότζεκτ και όχι μία μεγάλη αλλαγή.

Περίμενα το πρώτο πράγμα που θα δω, όταν θα ξεψαχνίσω το παρελθόν του καινούριου του προπονητή, είναι έναν άνθρωπο που θα δουλεύει κατά βάση το 4-2-3-1. Ο Αμπελ όμως σαν πρώτο σύστημα, έχει το 4-4-2. Προκύπτει πως δεν είναι δογματικός και ψάχνει μόνιμα να βρει την τακτική που βοηθά την ομάδα του, να ελέγξει τις καταστάσεις. Αλλάζει ανάλογα με τον αντίπαλο, όμως το πρώτο του σύστημα είναι το καθαρό 4-4-2 με δύο 6άρια.

Την πρώτη χρονιά, ξεκίνησε με αυτήν την τακτική σε 29 από τα 34 παιχνίδια του πρωταθλήματος, επέλεξε για αρχικό σύστημα 3 φορές το 4-2-3-1 και δύο φορές επέλεξε τακτική με τρεις στόπερ. Από τα 11 παιχνίδια που έδωσε στην Ευρώπη στα 8 ακολούθησε το 4-4-2, σε 3 παιχνίδια το 4-2-3-1.

ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΜΕ 3-4-3 ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΧΡΟΝΙΑ

Την δεύτερη χρονιά προκύπτει πως ταλαιπωρήθηκε περισσότερο. Ξεκίνησε την σεζόν με το κλασικό του 4-4-2, μετά από την συντριβή με 6-2 στις 23 Δεκέμβρη από την Μπενφίκα, άρχισε να παίζει περισσότερο με τρείς στην άμυνα. Από εκείνο το παιχνίδι και μετά για 11 αγώνες, ξεκίνησε με 3 στην άμυνα σε σχηματισμό 3-4-3, μόλις σε 6 παιχνίδια επανέφερε το αγαπημένο του 4-4-2, έπαιξε για δύο παιχνίδια ρόμβο και δύο φορές το 4-2-3-1.

Να σημειώσω εδώ πως πρόκειται για έναν προπονητή, που συμμετέχει έντονα στο παιχνίδι και οι αλλαγές στην τακτική δεν αφορούν μόνο στο ξεκίνημα των αγόνων αλλά και στην διάρκεια του. Σε κάποιες περιπτώσεις, είναι καλό να έχεις προπονητή, που ασχολείται με τους αντιπάλους και προσπαθεί να δει τι ταιριάζει στην ομάδα του και να προσαρμόζεται ανάλογα με την περίσταση. Οι πολλές αλλαγές στην τακτική όμως δημιουργούν τον κίνδυνο να φέρουν ανασφάλεια, σύγχυση και η ομάδα να χάσει την συνοχή της.

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΈΣ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ

Ασφαλώς και δεν μπορεί κανείς να ξέρει, πως θα λειτουργήσει στον ΠΑΟΚ, άλλωστε στην νέα του δουλειά θα κριθεί σε διαφορετική λογική, καλείται να κάνει πρωταθλητισμό, χρειάζεται να δημιουργήσει μία ομάδα, που θα μπορεί να κερδίζει και να ανοίγει άμυνες, οπότε η συνοχή και η ομοιογένεια αποτελούν σημαντικό ζητούμενο. Ομολογώ πάντως, πως είχα την αίσθηση πως θα πήγαινε σε μία πιο ξεκάθαρη επιλογή ο ΠΑΟΚ. Σε προπονητή που έχει πιο ξεκάθαρη την φιλοσοφία του και ακολουθεί το ποδόσφαιρο, την τακτική μέσα από την οποία πέτυχε η ομάδα, τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Φυσικά δεν αποκλείεται στις κουβέντες που έγιναν με τον Μπράνκο να υπήρξε ταύτιση απόψεων και το ρόστερ της Μπράγκα να τον ώθησε σε κάτι διαφορετικό από αυτό που θα κληθεί να παρουσιάσει στον ΠΑΟΚ. Πρόκειται άλλωστε για προπονητή που έχει να παρουσιάσει μόλις μία δουλειά και αυτή σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες από αυτές που θα συναντήσει στην χώρα μας. Το γήπεδο θα κρίνει αν ο Μπράνκο έκανε σωστή η λανθασμένη επιλογή. Η τεράστια επιτυχία του προκατόχου του, ασφαλώς και δυσκολεύει σημαντικά το έργο του Αμπελ Φερέιρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ