ΜΠΑΣΚΕΤ

Συγκίνησε ο Νογκέιρα: "Έχω κατάθλιψη, είμαι νηφάλιος τρεις μήνες"

Συγκίνησε ο Νογκέιρα: "Έχω κατάθλιψη, είμαι νηφάλιος τρεις μήνες"
AP Photo/David Zalubowski AP PHOTO/DAVID ZALUBOWSKI

Ο άλλοτε ΝΒΑερ και πρώην παίκτης της Φουενλαμπράδα, Λούκας Νογκέιρα, συγκίνησε τον κόσμο, αφού αποκάλυψε ότι πάσχει από κατάθλιψη και είναι αλκοολικός, προσθέτοντας ότι είναι τρεις μήνες νηφάλιος.

Ο Λουκάς Νογκέιρα προστέθηκε στην λίστα των γνωστών αθλητών που παραδέχθηκαν ανοιχτά ότι πάσχουν από κατάθλιψη. Με τους ΝΒΑερς ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν και Κέβιν Λοβ να έχουν κάνει την αρχή από πέρυσι, ο Βραζιλιάνος σέντερ πήρε την σκυτάλη, αφού παραχώρησε συνέντευξη στο ESPN , όπου παραδέχθηκε ότι έχει κατάθλιψη και αντιμετωπίζει πρόβλημα με το αλκοόλ.

" Ο κόσμος σου κάνει πλάκα όταν μιλάς για αυτό και σε κοροϊδεύει. Όλοι πιστεύουν ότι επειδή έχεις λεφτά και είσαι γνωστός δεν σε αγγίζει τίποτα, δεν είσαι άνθρωπος. Τα λεφτά και η αναγνωρισιμότητα όμως δεν μετράνε. Η κατάθλιψη μπορεί να συμβεί στον καθένα. Δεν μπορείς να δραπετεύσεις από αυτή επειδή είσαι διάσημος" σχολίασε χαρακτηριστικά ο Νογκέιρα, ο οποίος τον περασμένο Δεκέμβριο έμεινε ελεύθερος από την Φουενλαμπράδα και επέστρεψε στην Βραζιλία για να βρει τον εαυτό του.

Ο 27χρονος σέντερ δεν έμεινε όμως εκεί, παρά πρόσθεσε στην συνέχεια: " Η αντιμετώπιση που είχα από την κόσμο με έκανε να σταματήσω να μιλάω για το πρόβλημά μου. Μίλησα με πολλούς ανθρώπους που δεν έπρεπε εκείνο το διάστημα. Νόμιζα ότι θα με βοηθούσαν, αλλά δεν το έκαναν". Στην συνέχεια ο Νογκέιρα πρόσθεσε πως σιγά-σιγά αισθάνεται καλύτερα και υπάρχει λόγος για αυτό: " Έχω ευθύνες πλέον. Έχω μία κόρη και μία οικογένεια να θρέψω. Κόσμος εξαρτάται από μένα. Αυτό με βοήθησε να προχωρήσω. Είμαι νέος, δεν μπορώ να τα παρατήσω. Πρέπει να χρησιμοποιήσω όλα αυτά που έγιναν για να παίξω το καλύτερο μπάσκετ που μπορώ πάλι".

Το άλλοτε Νο16 του ΝΒΑ Draft του 2013 παραδέχθηκε μάλιστα στην συνέχεια ότι αντιμετώπισε πρόβλημα αλκοολισμού το διάστημα παρουσίας του στην Ισπανία από την περίοδο ακόμα που ήταν έφηβος (αγωνίστηκε στην Εστουδιάντες από το 2011 έως το 2013 πριν πάει στο ΝΒΑ). " Δεν είμαι θύμα. Δεν φοβάμαι να μιλήσω. Είμαι ειλικρινής. Είμαι σαν τον φίλο μου, τον Φελίπε Μέλο. Είμαστε αυθεντικοί και αυτό κάποιες φορές είναι λάθος. Μπορούσα να έχω περισσότερες ευκαιρίες στο ΝΒΑ; Πιθανόν, αλλά δεν τις άξιζα. Όλοι βγαίνουν για να πιουν ένα ποτό, αλλά εγώ το έκανα ξανά και ξανά, ακόμα και όταν τα πράγματα πηγαίναν καλά στην ζωή μου. Και δεν βρέθηκε κανένας να μου πει κάτι, να με σταματήσει. Στην Ισπανία όταν ήμουν μικρότερος έβγαινα συνέχεια. Όταν είσαι νέος και έχεις λεφτά δεν έχεις όρια. Κάποια στιγμή θα βρεις ένα πάρτι. Έτσι είναι η Ευρώπη.

Έμαθα από την ζωή, ειδικά τώρα που είμαι άνεργος και κατάλαβα το λάθος μου. Ακόμα και όταν πήρα λάθος αποφάσεις δεν ήμουν κακός άνθρωπος, μπορεί κάποιος να ρωτήσει για εμένα στο Τορόντο. Όλοι με συμπαθούσαν. Αυτή η ζωή που έκανα, το γεγονός ότι δεν δούλευα αρκετά μου στοίχισε την παρουσία μου στο ΝΒΑ. Για αυτό οι δικοί μου άνθρωποι αποφάσισαν να μου μιλήσουν για το ποτό".

Έχοντας ολοκληρώσει την εξομολόγησή του, ο Νογκέιρα τόνισε στο τέλος ότι θέλει να επιστρέψει στο ΝΒΑ, όπου αγωνίστηκε από το 2014 έως το 2018 με την φανέλα των Ράπτορς. Για την ακρίβεια, υποστήριξε ότι θα καταφέρει να επιστρέψει και πως θέλει απλώς μία ευκαιρία. " Αν με ρωτούσε κάποιος αυτή την ερώτηση πριν από μερικούς μήνες θα έλεγα ότι δεν ήξερα αν θα καταφέρω να επιστρέψω στο ΝΒΑ. Τώρα όμως λέω ότι θα επιστρέψω. Αυτό που με κάνει τόσο αισιόδοξο είναι ο τρόπος που δουλεύω και η νέα νοοτροπία που έχω. Είμαι πιο έτοιμος από ποτέ για αυτή την πρόκληση".

Την φετινή σεζόν ο Νογκέιρα πρόλαβε να αγωνιστεί μόλις σε 13 αγώνες με την φανέλα της Φουενλαμπράδα (9 στην ACB και 4 στο Basketball Champions League) πριν λυθεί το συμβόλαιό του. Στο ισπανικό πρωτάθλημα είχε 3.6 πόντους και 1.8 ριμπάουντ μέσο όρο σε 11 λεπτά συμμετοχής, ενώ στο BCL είχε 7.3 πόντους, 4 ριμπάουντ, 1.5 κλέψιμο και 1.3 κλεψίματα μέσο όρο σε 17.8 λεπτά συμμετοχής.

AP Photo/David Zalubowski

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ