ΜΠΑΣΚΕΤ

Ολυμπιακοί Αγώνες: Άλλαξε το σύστημα διεξαγωγής στο τουρνουά του μπάσκετ

Ολυμπιακοί Αγώνες: Άλλαξε το σύστημα διεξαγωγής στο τουρνουά του μπάσκετ

Με διαφορετικό σύστημα διεξαγωγής θα πραγματοποιηθεί το τουρνουά μπάσκετ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Ποιες είναι οι αλλαγές στο format και ποιος είναι ο σκοπός που υπηρετούν...

Το τουρνουά μπάσκετ των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 θα διεξαχθεί με διαφορετικό format από αυτό που είχαμε ίσχυε μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, όπως ανακοίνωσε η FIBA.

Οι 12 ομάδες που θα βρεθούν στο Τόκιο αρχικά θα χωριστούν σε τρεις ομίλων των τεσσάρων ομάδα και στην προημιτελική φάση θα προκριθούν οι δύο πρώτες κάθε γκρουπ και οι δύο καλύτερες τρίτες.

Οι οκτώ ομάδες θα χωριστούν σε δύο νέα γκρουπ: οι τρεις πρώτοι κάθε ομίλου και ο καλύτερος δεύτερος μπαίνουν στο ένα γκρουπ, ενώ το δεύτερο θα αποτελείται από τις δύο δεύτερες ομάδες που έμειναν και από τις καλύτερες τρίτες της α' φάσης. Στη συνέχεια θα γίνει κλήρωση μεταξύ των δυο γκρουπ, ώστε να προκύψουν τα ζευγάρια των προημιτελικών.

Θυμίζουμε πως σύμφωνα με το σύστημα διεξαγωγής που ίσχυε ως τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 οι ομάδες χωρίζονται σε δύο γκρουπ των έξι, στη β΄φάση προκρίνονταν οι τέσσερις πρώτες από κάθε όμιλο και οι νοκ άουτ αγώνες γίνονταν χιαστί (1-4, 2-3, 3-2, 4-1).

Με το νέο σύστημα διεξαγωγής διασφαλίζεται περισσότερο και η διαφάνεια, καθώς σύμφωνα με το παλιό format θα μπορούσαν να υπάρξουν περιπτώσεις, στις οποίες οι ομάδες θα μπορούσαν να σκεφτούν να μπουν στην διαδικασία επιλογής αντιπάλων, κάτι που πλέον, όμως, δεν είναι εφικτό, καθώς θα γίνει κλήρωση για να βγουν τα ζευγάρια των "8".

Τέλος, οι παίκτες των ομάδων που θα φτάσουν ως τους "8" στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο θα δώσουν δύο αγώνες λιγότερους, ενώ σε σύγκριση με το παλιό σύστημα διεξαγωγής θα υπάρχουν και δύο περισσότερες ημέρες ξεκούρασης (μία μεταξύ των αγώνων της φάσης των ομίλων και μία μέρα στην τελική φάση).

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ