NBA

Ράπτορς: Το αμυντικό... τέρας

Ράπτορς: Το αμυντικό... τέρας
AP Photo/Tony Avelar AP PHOTO/TONY AVELAR

Οι Ράπτορς το ξανάκαναν. Άλωσαν το Γκόλντεν Στέιτ. Και το κατάφεραν με τον ίδιο τρόπο που έφτασαν μέχρι εδώ: Μέσα από την άμυνά τους.

Το Τορόντο πορεύεται από το ξεκίνημα των playoffs με ροτέισον 8 παικτών. Πρόκειται για 8 εντελώς διαφορετικές προσωπικότητες. Δεν έχουν κανένα κοινό σημείο μεταξύ τους. Βασικά, έχουν ένα κοινό σημείο και αυτό έχει κάνει την διαφορά από το ξεκίνημα της σεζόν.

Οι Λάουρι, Γκριν, Λέοναρντ, Σιάκαμ και Γκασόλ ξεκινούν στην βασική πεντάδα, με τους Πάουελ, Ιμπάκα και ΒανΒλίτ να έρχονται από τον πάγκο. Αν παρατήρησε κάποιος αυτά τα ονόματα θα δυσκολευτεί να βρει το κοινό τους σημείο. Αν κοιτάξει λίγο πιο βαθιά όμως, πίσω από τα στατιστικά και εστιάσει στο στοιχείο του παιχνιδιού τους, θα βγάλει ένα ενδιαφέρον συμπέρασμα: Σε αυτό το ροτέισον 8 παικτών δεν υπάρχει ούτε ένας αδύναμος (αμυντικός) κρίκος.

Το Τορόντο είναι μία αμυντική Λερναία Ύδρα. Έχει μερικούς από τους καλύτερους αμυντικούς πάνω στην μπάλα στο ΝΒΑ, έχει μπλοκέρ, έχει κοντούς γκαρντ που δεν διστάζουν να τα βάλουν με ψηλότερους αντιπάλους. Και όλα αυτά τέθηκαν – ξανά – σε εφαρμογή στο Game 4 των τελικών με τους Γουόριορς .

ΜΙΑ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ

Το Τορόντο δεν έφτασε μέχρι τους τελικούς μόνο χάρη στα... όργια του Λέοναρντ. Έφτασε μέχρι τους τελικούς επειδή έδειξε να προσαρμόζεται σε κάθε κατάσταση. Έκανε τα... αυτονόητα κόντρα στο Ορλάντο στον πρώτο γύρο, τα χρειάστηκε κόντρα στους πανύψηλους Σίξερς στον δεύτερο γύρο και έστησε ένα ολόκληρο τείχος γύρω από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στους τελικούς της Ανατολής με τους Μπακς. Σημείο αναφοράς σε όλες τις σειρές ήταν η άμυνα της ομάδας και αυτό ισχύει και κόντρα στους Γουόριορς, τους οποίους νίκησε εύκολα με 105-92 στο Game 4 .

Οι Καναδοί έχουν βρει τον δικό τους τρόπο επικοινωνίας. Αλλιώς μαρκάρουν τα Πικ εν ρολ του Κάρι – συνήθως με double-team όταν εμπλέκεται ο Γκασόλ, αλλά με αλλαγές όταν είναι ο Σιάκαμ ή ο Ιμπάκα – αλλιώς κυνηγούν τον Τόμπσον γύρω από τα σκριν. Ενίοτε, απλώς μιλάνε και... άλλες γλώσσες, όταν είναι ο Ιμπάκα στο παρκέ, ο οποίος όταν συνυπάρχει με τον Σιάκαμ συνεννοούνται στα γαλλικά και όταν βρίσκεται στο γήπεδο με τον Γκασόλ στα ισπανικά, για να μην καταλαβαίνουν οι Γουόριορς την άμυνα που θα παίξουν!

Οι Ράπτορς έχουν χτίσει ένα αμυντικό τέρας και αυτό είναι που τους οδηγεί. Οι παίκτες τους έχουν φτιάξει μία αλυσίδα, την οποία οι Γουόριορς δεν μπορούν να σπάσουν. Αυτός είναι ο λόγος που το Τορόντο μπόρεσε να αλώσει το Γκόλντεν Στέιτ στο Game 4 σουτάροντας μόλις με 41.9% στα σουτ και 31.3% στα τρίποντα, αφού την ίδια στιγμή κράτησε τους Γουόριορς στο 44.9% στα σουτ και στο 29.6% στα τρίποντα. Μοιάζει απλό, αλλά δεν είναι. Αν ήταν, τότε θα το έκαναν όλοι. Δεν το κάνουν όμως. Το κάνει το Τορόντο. Και για αυτό βρίσκεται μία νίκη μακριά από το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας του.

AP Photo/Tony Avelar

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ