NBA

Οι Γουόριορς παίζουν πάλι άμυνα

Οι Γουόριορς παίζουν πάλι άμυνα
AP Photo/Kamil Krzaczynski AP PHOTO/KAMIL KRZACZYNSKI

Οι Γουόριορς άρχισαν να αισθάνονται ότι απειλούνται και έκαναν το αυτονόητο. Άρχισαν πάλι να παίζουν άμυνα, θυμίζοντας στο ΝΒΑ ότι όταν τα πράγματα ζορίζουν, έχουν τον τρόπο τους.

Πολλοί θεωρούν ότι οι Γουόριορς δεν έχουν καλή χημεία μετά τα όσα έγιναν τους περασμένους μήνες μεταξύ του Κέβιν Ντουράντ και του Ντρέιμοντ Γκριν. Άλλοι πιστεύουν ότι δεν έχουν το βάθος των προηγούμενων ετών. Κάποιοι ίσως να σκέφτονται ότι απλά έχουν κορεστεί, ότι δεν έχουν την σπίθα των περασμένων χρόνων. Ο πραγματικός λόγος όμως για την γεμάτη σκαμπανεβάσματα φετινή χρονιά των πρωταθλητών αποκαλύφθηκε από τον Στιβ Κερ λίγη ώρα μετά την εμφατική νίκη επί της Οκλαχόμα Σίτι με 110-88 : δεν αισθάνονταν ότι απειλούνται.

" Νομίζω ότι η ήττα από το Φίνιξ μας άνοιξε τα μάτια λιγάκι. Νομίζω επίσης ότι τα παιδιά αισθάνθηκαν ότι απειλούνταν εκτός έδρας", τόνισε ο προπονητής των Γουόριορς, επεξηγώντας εν συνεχεία το σκεπτικό του: " Μετά τον αγώνα με τους Σανς παίξαμε με δύο σπουδαίες ομάδες και στη συνέχεια έχουμε άλλη μία, ίσως την πιο καυτή στην λίγκα, το Σαν Αντόνιο. Οπότε, όλοι αισθάνθηκαν μια απειλή. Κάθε φορά που τα παιδιά αισθάνονται ότι απειλούνται, έχουν την τάση να παίζουν καλύτερα".

Να συμπληρώσουμε και κάτι άλλο στα λεγόμενα του Κερ;

Κάθε φορά που οι "πολεμιστές" απειλούνται, παίζουν άμυνα. Αυτό δηλαδή που έκαναν στην Chesapeake Energy Arena της Οκλαχόμα Σίτι. Τρεις ημέρες νωρίτερα, στο Χιούστον, οι πρωταθλητές κράτησαν την ομάδα με το δεύτερο καλύτερο offensive rating στο φετινό ΝΒΑ στους 104 πόντους, επικρατώντας με 106-104 μέσα στο γήπεδό της. Το Σάββατο κράτησαν την Θάντερ στο 32%, το χειρότερο ποσοστό με το οποίο έχει σουτάρει η ομάδα του Μπίλι Ντόνοβαν σε οποιοδήποτε φετινό παιχνίδι.

Μέχρι σήμερα οι Γουόριορς έχουν δώσει 68 αγώνες στην κανονική περίοδο και δέχτηκαν λιγότερους από 100 πόντους μόνο επτά φορές συνολικά. Από τις 18 Ιανουαρίου είχαν να κρατήσουν έναν αντίπαλό τους κάτω από τους 100 πόντους. Όσο για τα συγκεκριμένα επτά παιχνίδια που δέχτηκαν διψήφιο αριθμό πόντων; Τα κέρδισαν με διαφορά 19,8 πόντων κατά μέσο όρο, θυμίζοντας μας και κάτι που είχαμε ξεχάσει εδώ και καιρό. Πριν από μερικά χρόνια ήταν η καλύτερη αμυντική ομάδα στο ΝΒΑ.

Η ΚΑΘΕΤΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΑΜΥΝΤΙΚΟ RATING

Την σεζόν 2014/15 οι Γουόριορς είχαν το καλύτερο αμυντικό rating στο πρωτάθλημα. Την χρονιά που κέρδισαν 73 αγώνες (2015/16) είχαν το 5ο καλύτερο αμυντικό rating. Την σεζόν 2016/17 είχαν το 2ο. Πέρυσι, όταν άρχισαν να χάνουν αγώνες με μεγαλύτερη συχνότητα, άρχισε να πέφτει παράλληλα και η αποδοτικότητά τους στην άμυνα. Πέρυσι η ομάδα του Κερ είχε το 11ο καλύτερο αμυντικό rating στο ΝΒΑ. Όσο για φέτος; Ακόμα χειρότερα. Το 16ο.

Η ήττα από τους Σανς προφανώς τους έκανε καλό. Ίσως και το γεγονός ότι ο καλύτερός τους παίκτης (ο Κέβιν Ντουράντ) τέθηκε νοκ άουτ στο ίδιο ματς, χάνοντας τα επόμενα δύο ντέρμπι με τους Ρόκετς και την Θάντερ. Η ουσία είναι ότι οι Γουόριορς αισθάνθηκαν έπειτα από καιρό, με την κανονική περίοδο να μπαίνει στην τελική ευθεία, ότι απειλούνται. Και έπαιξαν άμυνα. Σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο.

" Στα τελευταία δύο παιχνίδια θέλαμε να μπούμε με την σωστή συγκέντρωση, καταλαβαίνοντας ότι ο KD δεν θα είναι στο γήπεδο και ότι είμαστε διαφορετικοί χωρίς αυτόν. Οπότε η ενέργεια και η έντασή μας έπρεπε να είναι μεγαλύτερη, επειδή δεν είχαμε 28 πόντους εκεί έξω. Είναι δύσκολο να το αναπληρώσεις αυτό", τονίζει ο Στέφεν Κάρι, προσπαθώντας να εξηγήσει την μεταμόρφωση των Γουόριορς στα τελευταία δύο παιχνίδια.

Golden State Warriors Steve Kerr gestures during the second half of the team's NBA basketball game against the Milwaukee Bucks on Thursday, Nov. 8, 2018, in Oakland, Calif. (AP Photo/Ben Margot)
AP Photo/Ben Margot AP PHOTO/BEN MARGOT

" 'Ολοι ήταν συγκεντρωμένοι. Βλέπεις διαφορετική φλόγα στο προπονητικό επιτελείο. Διαφορετική συγκέντρωση στα μάτια τους. Βλέπεις διαφορετική συγκέντρωση και στα μάτια των παικτών. Είναι λες και μετά την ήττα από τους Σανς, όλοι να μπήκαμε στη θέση μας. Νομίζω ότι με 13-14 παιχνίδια να απομένουν, είναι η κατάλληλη στιγμή να αρχίσουμε να παίζουμε καλά και να αισθανόμαστε καλά", λέει από την μεριά του ο Ντρέιμοντ Γκριν.

Στην Οκλαχόμα Σίτι οι Γουόριορς δεν αισθάνθηκαν απλά καλά. Έκαναν πλάκα. Και έπαιξαν άμυνα. Το θέμα είναι πλέον να μην πάθουν άλλη μία κρίση ταυτότητας στον δρόμο. Αν και με τα playoffs να απέχουν πια έναν μήνα, τα πράγματα μάλλον αρχίζουν να σοβαρεύουν στο Όκλαντ.

Photo credits: AP Photo/Kamil Krzaczynski

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ