NBA

Ο Χέιγουορντ είναι το κλειδί των Σέλτικς

Boston Celtics' Gordon Hayward brings the ball up court during the first half on an NBA basketball game against the New York Knicks in Boston, Wednesday, Nov. 21, 2018. (AP Photo/Michael Dwyer)
AP Photo/Michael Dwyer AP PHOTO/MICHAEL DWYER

Ο τρόπος με τον οποίο οι Σέλτικς πήραν τη νίκη στο Game 4 με τους Πέισερς και μαζί την πρόκριση επιβεβαίωσε αυτό που ξέρουν όλη στην Βοστώνη: Ο Χέιγουορντ είναι αυτός που αλλάζει τις ισορροπίες στην ομάδα.

Οι Σέλτικς “σκούπισαν” (4-0) τους Πέισερς, νικώντας τους με 110-106 στο Game 4 της σειράς στην Ιντιάνα . Το “sweep” βέβαια μοιάζει άδικο για τους Πέισερς, που κόντραραν και τα τέσσερα παιχνίδια, αλλά αυτό δεν ενδιαφέρει τους Σέλτικς. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι άλλο: Ο Γκόρντον Χέιγουορντ.

Ο ταλαντούχος φόργουορντ είχε μία σεζόν γεμάτη σκαμπανεβάσματα φέτος, κάτι αναμενόμενο αν σκεφτεί κανείς ότι έμεινε εκτός δράσης για έναν χρόνο λόγω του φρικιαστικού τραυματισμού του στο ξεκίνημα της σεζόν 2017/18. Αυτά τα σκαμπανεβάσματα όμως έφεραν και τα αντίστοιχα σκαμπανεβάσματα στους Σέλτικς, που κλήθηκαν να διαχειριστούν τις υψηλές προσδοκίες για φέτος – που δεν εκπλήρωσαν στην κανονική περίοδο – και να τις συνδυάσουν με την επάνοδο του Χέιγουορντ.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης ωστόσο είναι άλλο και είναι κάτι που σταδιακά κατάλαβαν όλοι στην Βοστώνη: Όσο γεμάτο ρόστερ και αν έχουν – και διαθέτουν ένα από τα πιο βαθιά ρόστερ στο ΝΒΑ – όση... χρυσόσκονη και αν υπάρχει χάρη στο ταλέντο των Ίρβινγκ, Χόρφορντ, Τέιτουμ, Μπράουν και Ροζίερ, το κλειδί για μία καλή πορεία της ομάδας είναι ο Γκόρντον Χέιγουορντ. Το Game 4 με τους Πέισερς, όπου σημείωσε πολλά κρίσιμα καλάθια στο τέλος και ολοκλήρωσε τον αγώνα με 20 πόντους, ήταν απλώς η τελευταία απόδειξη.

ΚΑΛΟΣ ΧΕΙΓΟΥΟΡΝΤ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΛΟΙ ΣΕΛΤΙΚΣ

Οι μέρες που ο Χέιγουορντ ήταν All Star δεν είναι πολύ μακρινές. Σίγουρα δεν είναι ακόμα – και ίσως να μην γίνει ποτέ – ο παίκτης που ήταν. Παραμένει όμως ένας φόργουορντ με ταλέντο και σπάνια ικανότητα στο να συνδυάζει την δημιουργία με την εκτέλεση. Και το γεγονός ότι ακόμα και τώρα είναι μετά τον Ίρβινγκ είναι ο μόνος άλλος παίκτης που μπορεί να συνδυάσει αυτά τα δύο δείχνει πολλά. Ακόμα περισσότερα βέβαια δείχνει το φετινό ρεκόρ των Σέλτικς όταν σημειώνει +20 πόντους: 7 νίκες, 0 ήττες!

Στις νίκες των Σέλτικς λοιπόν, ο Χέιγουορντ είχε φέτος 13.2 πόντους με 52.3% στα σουτ, 40.8% στα τρίποντα, 4.3 ριμπάουντ και 3.5 ασίστ μέσο όρο σε 25 λεπτά συμμετοχής. Στις ήττες των Σέλτικς, ο Χέιγουορντ είχε 8.7 πόντους με 37% στα σουτ, 21% στα τρίποντα, 4.7 ριμπάουντ και 3.3 ασίστ μέσο όρο σε 27 λεπτά συμμετοχής! Οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες, όπως και η πραγματικότητα: Όταν ο Χέιγουορντ είναι καλός, το ίδιο ισχύει και για τους Σέλτικς, με τον άλλοτε παίκτη των Τζαζ να είναι ουσιαστικά το βαρόμετρο της ομάδας.

ΟΙ ΣΕΛΤΙΚΣ ΤΟΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΠΟΤΕ

Αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, στον δεύτερο γύρο των playoffs οι Σέλτικς θα αντιμετωπίσουν τους Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Μία ομάδα με μέγεθος σε κάθε θέση και ειδικά από τις θέσεις 2 έως και 4: Γιάννης, Μίντλετον, Μπρόγκντον (λογικά θα είναι έτοιμος), Μίροτιτς, Ιλιασόβα, Κόναγκτον, Μπράουν, Σνελ, Γουίλσον, όλοι τους έχουν την δυνατότητα να δώσουν το κάτι διαφορετικό και αναμένεται να τεστάρουν την – επίσης γεμάτη μέγεθος – Βοστώνη. Όλοι ξέρουν ωστόσο ότι ο Χέιγουορντ θα παίξει σημαίνοντα ρόλο στην σειρά.

Boston Celtics' Gordon Hayward watches his three-pointer during the second half of an NBA basketball game against the Milwaukee Bucks in Boston, Thursday, Nov. 1, 2018. (AP Photo/Michael Dwyer)
AP Photo/Michael Dwyer AP PHOTO/MICHAEL DWYER

Ο Χέιγουορντ δεν έχει φτάσει ακόμα στα επίπεδα που βρισκόταν την περίοδο που αγωνιζόταν στους Τζαζ. Υστερεί ακόμα σε έκρηξη, δεν μπορεί να σταθεροποιήσει την απόδοσή του. Σταδιακά ωστόσο έχει καταφέρει όλο και πιο συχνά να θυμίζει τον παίκτη που ήταν. Και όσες περισσότερες καλές βραδιές έχει, τόσο καλύτερα θα γίνουν τα πράγματα για τους Σέλτικς των υψηλών φετινών στόχων. Και αυτό είναι κάτι που το ξέρουν καλύτερα από όλους οι ίδιοι οι Σέλτικς, οι οποίοι ελπίζουν να βλέπουν όλο και πιο συχνά τον Χέιγουορντ των Τζαζ.

AP Photo/Michael Dwyer

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ