NBA

Ο Ντόντσιτς παίζει σαν MVP

Ο Ντόντσιτς παίζει σαν MVP
AP Photo/Richard W. Rodriguez AP PHOTO/RICHARD W. RODRIGUEZ

Ο Ντόντσιτς παίζει για όλο το Ντάλας και όλο το Ντάλας παίζει για τον Ντόντσιτς. Ο Σλοβένος γκαρντ/φόργουορντ τα έχει διαλύσει όλα στην αρχή της σεζόν και το Sport24.gr εξηγεί τι γίνεται φέτος.

Ο Λούκα Ντόντσιτς συνεχίζει να τρελαίνει κόσμο. Ο Σλοβένος γκαρντ/φόργουορντ έδωσε ακόμα ένα ρεσιτάλ, οδηγώντας τους Μάβερικς στη νίκη με 117-110 επί των Σπερς, σε μία ακόμα απίστευτη εμφάνιση.

Βασικά, ο Ντόντσιτς δεν έδωσε απλώς ακόμα ένα ρεσιτάλ. Ο Σλοβένος γκαρντ/φόργουορντ πραγματοποίησε την καλύτερη εμφάνιση της καριέρας του, έχοντας 42 πόντους (ρεκόρ καριέρας) με 9/14 δίποντα, 5/13 τρίποντα, 9/13 βολές, 11 ριμπάουντ και 12 ασίστ σε 35 λεπτά συμμετοχής! Ο Ντόντσιτς τα έκανε, πάλι, όλα, δίνοντας έτσι συνέχεια σε ένα απίστευτο ξεκίνημα, όπου παίζει σαν MVP.

Από το ξεκίνημα της σεζόν ο Ντόντσιτς έχει 29.5 πόντους (4ος στο ΝΒΑ), 9.3 ασίστ (2ος στο ΝΒΑ) και 10.7 ριμπάουντ (12ος στο ΝΒΑ) μέσο όρο, ενώ κόντρα στους Μπλέιζερς σημείωσε το 6ο φετινό του triple-double (πρώτος στο ΝΒΑ)! Αν αυτοί δεν είναι αριθμοί επιπέδου MVP, τότε τι είναι;

Όπως και να έχει, ο Ντόντσιτς συνεχίζει να αψηφά την λογική στα 20 του χρόνια, κάνοντας θρυλικά πράγματα. Πώς όμως έφτασε μέχρι εδώ και τι κάνουν οι Μάβερικς για να τον αφήσουν να λάμψει;

Η ΜΠΑΛΑ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να καταλάβει ότι όλα στο Ντάλας περνάνε από τα χέρια του Ντόντσιτς. Αν παρακολουθήσει κάποιος ένα παιχνίδι των Μαβς αρκεί για να το δει αυτό. Το θέμα ωστόσο δεν είναι ότι ο Σλοβένος γκαρντ/φόργουορντ έχει απλώς τη μπάλα στα χέρια του. To θέμα είναι ότι ο Ντόντσιτς έχει τη μπάλα στα χέρια του περισσότερο από κάθε άλλο παίκτη στο ΝΒΑ!

Συγκεκριμένα, βάσει της στατιστικής υπηρεσίας του ΝΒΑ ο Ντόντσιτς έχει κατά μέσο όρο 102.7 επαφές με τη μπάλα ανά αγώνα, όντας ο μόνος που έχει πάνω από 100 επαφές! Ο δεύτερος ΛεΜπρόν Τζέιμς έχει 96.6 και ο τρίτος Γιάννης Αντετοκούνμπο 89.5.

Αυτό όμως είναι απλώς ένα δείγμα της εξάρτησης των Μαβς από τον Ντόντσιτς, ο οποίος έχει γενικά τη μπάλα στα χέρια του 9.5 δευτερόλεπτα σε κάθε επίθεση (1ος στο ΝΒΑ, με τον Τρε Γιανγκ να ακολουθεί με 9 δευτερόλεπτα και τον Χάρντεν με 8.6 δευτερόλεπτα), ενώ όποτε πάρει τη μπάλα την κρατάει στην κατοχή του για περίπου 5.5 δευτερόλεπτα (7ος στο ΝΒΑ), ενώ έχει Usage Rate 33.8% (κατοχές που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο καταλήγουν σε αυτόν), όντας 4ος στο ΝΒΑ πίσω από τους Χάρντεν, Γιάννη και Τρε Γιανγκ!

Οι συγκεκριμένοι αριθμοί δείχνουν σε έναν μικρό βαθμό το τι συμβαίνει στην επίθεση των Μαβς. Υπάρχουν όμως και άλλοι αριθμοί που δείχνουν πόσο μεγάλο βάρος κουβαλάει ο Ντόντιτς στο Ντάλας. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

- Ο Ντόντσιτς επιχειρεί 18.9 drive ανά αγώνα (3ος στο ΝΒΑ) και σημειώνει 12 πόντους σε τέτοιες καταστάσεις (2ος πίσω από τον Χάρντεν).

- Επιχειρεί να παίξει ένας εναντίον ενός στο 15% των περιπτώσεων που έχει τη μπάλα, προσφέροντας 1.08 πόντους ανά κατοχή. Ο Χάρντεν έχει 1.04 πόντους ανά κατοχή σε τέτοια κατάσταση, ο Γιάννης 1 και ο ΛεΜπρόν 0.98.

- Είναι 2ος στα τρίποντα που επιχειρεί μετά από ντρίμπλα (pull up) με 7.3 προσπάθειες ανά αγώνα

- Οι 9.3 ασίστ του δημιουργούν 23.7 πόντους ανά αγώνα για το Ντάλας (2ος πίσω από τον ΛεΜπρόν.

- Κοινώς, μαζί με τους 29.5 πόντους που σημειώνει, o Ντόντσιτς είναι συνολικά υπεύθυνος για τους 53.2 από τους 114.1 πόντους των Μάβερικς σε κάθε παιχνίδι, δηλαδή το 46% των πόντων τους!

Ο ΝΤΟΝΤΣΙΤΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΤΟΝΤΣΙΤΣ

Οι Μάβερικς πήραν μία ξεκάθαρη απόφαση από την στιγμή που απέκτησαν τον Σλοβένο πέρυσι: Θα γινόταν ο επόμενος ηγέτης τους. Φέτος αποφάσισαν να του δώσουν όσα μπορεί να αντέξει, δίνοντάς του ξεκάθαρα τα κλειδιά της ομάδας, αλλά δεν έμειναν εκεί. Φρόντισαν να στηρίξουν την επιλογή τους με το να στήσουν την ομάδα γύρω από τα δυνατά του στοιχεία.

Η παρουσία του Σεθ Κάρι στην αρχική πεντάδα εξασφαλίζει έναν εξαιρετικό σουτέρ στο πλευρό του. Ο Πορζίνγκις είναι ο ιδανικός στόχος σε Πικ εν Ποπ καταστάσεις, ενώ την ίδια στιγμή ο Ντουάιτ Πάουελ είναι ο ψηλός που χρειάζεται για Πικ εν Ρολ καταστάσεις. Όσο για το 5ο μέλος της πεντάδας; Αυτό πλέον είναι ο Ντόριαν Φίνεϊ-Σμιθ (ένας τρομερά ενεργητικός φόργουορντ που μπορεί να αποφορτίσει τον Σλοβένο στην άμυνα και να κινείται χωρίς τη μπάλα στην επίθεση), ενώ έχουν δοκιμαστεί ακόμα οι Ντελόν Ράιτ και Τζάλεν Μπράνσον (γκαρντ που μπορούν να βάλουν τη μπάλα στο παρκέ) και οι (σουτέρ) Τιμ Χάρνταγουεί, Τζάστιν Τζάκσον και Κούρτνεϊ Λι.

Είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο ότι στο Ντάλας όλα περιστρέφονται γύρω από τον Ντόντσιτς, με τον Σλοβένο να έχει να κουβαλήσει ένα βουνό σε κάθε παιχνίδι. Οι Μαβς αποφάσισαν να του δώσουν τα πάντα και του ζητάνε τον κόσμο. Μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα τους δικαιώνουν, με τον Ντόντσιτς να παίζει σαν MVP.

AP Photo/Richard W. Rodriguez

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ