NBA

Ο Γουέιντ ήταν πάντα ο εαυτός του

Ο Γουέιντ ήταν πάντα ο εαυτός του
AP Photo/Kathy Willens AP PHOTO/KATHY WILLENS

Ο Ντουέιν Γουέιντ θα μπορούσε εύκολα αντί για ΝΒΑερ να είναι στην φυλακή. Είχε όλες τις δικαιολογίες του κόσμου για να αποτύχει. Επέλεξε να πετύχει και έφτασε πιο μακριά από ότι φανταζόταν κάποιος.

Ο Ντουέιν Γουέιντ κανονικά δεν θα βρισκόταν στο ΝΒΑ. Με βάση τα παιδικά του χρόνια, θα μπορούσε άνετα να μην είχε καν ενηλικιωθεί. Θα μπορούσε να είναι φυλακή. Αντ' αυτού, έγινε ένας από τους καλύτερους παίκτες όλων των εποχών, βάζοντας τέλος σε μία μυθική καριέρα .

Ο Γουέιντ ξεκίνησε από πολύ χαμηλά. Πιο χαμηλά σχεδόν από οποιονδήποτε άλλο. Παιδί χωρισμένων γονιών, με τη μητέρα του, ΛοΛίντα, να μπαινοβγαίνει στην φυλακή επειδή ήταν εθισμένη στην ηρωίνη, την κοκαϊνη και το αλκοόλ, κάνοντας και εμπόριο ναρκωτικών, ο Γουέιντ είδε να διαγράφεται μπροστά του μία ζωή όπου θα γινόταν μέλος συμμορίας στο Σικάγο. Δεν έμελλε όμως να είναι αυτό το πεπρωμένο του.

Ο Γουέιντ στάθηκε τυχερός. Γλίτωσε. Πώς γλίτωσε; Μία η αδελφή του τον πήρε για να πάνε σινεμά και τελικά τον πήγε.. στον πατέρα του, έναν πρώην στρατιωτικό, που έβαλε σε τάξη την ζωή του. Ζώντας, υποχρεωτικά, με... στρατιωτική πειθαρχία, το μόνο που έκανε ήταν να κυκλοφορεί με μία μπάλα και να παίζει μπάσκετ. Αυτή ήταν και η καλύτερη επιλογή που μπορούσε να κάνει.

ΚΟΛΕΓΙΟ ΜΕ ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ

Ο σταρ των Χιτ πέρασε από πολλά αθλήματα, αλλά ήταν ξεκάθαρο πως το μπάσκετ ήταν το άθλημα που του ταίριαζε. Κι αν οι βαθμοί του δεν τον άφησαν να βρει κατευθείαν κολέγιο – αφού έχασε την πρώτη χρονιά του – όταν πάτησε παρκέ την σεζόν 2001/02 στην δεύτερη χρονιά του στο Κολέγιο του Μαρκέτ, ήταν σαν έτοιμος από ποτέ, αριθμώντας 17.8 πόντους ανά αγώνα Η έκρηξη ωστόσο ήρθε μετά.

ΣΤΑΡ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΗΜΕΡΑ, ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ

Ο Γουέιντ δεν ήταν ένας συνηθισμένος ρούκι. Με τους Χιτ να τον επιλέγουν στο Νο5 σε ένα από τα καλύτερα ντραφτ όλων των εποχών – στο οποίο επιλέχθηκαν ακόμα οι ΛεΜπρόν Τζέιμς, Κρις Μπος και Καρμέλο Άντονι – ο απόφοιτος του Κολεγίου του Μαρκέτ δεν χρειάστηκε χρόνο προσαρμογής. Παίζοντας ως πόιντ γκαρντ στην ρούκι σεζόν του ήταν απολαυστικός, έχοντας 16.2 πόντους, 4 ριμπάουντ και 4.5 ασίστ μέσο όρο. Βρισκόταν στην σκιά των... οργίων των άλλων δύο ρούκι (ΛεΜπρόν και Άντονι) αλλά έκανε θόρυβο. Και στην συνέχεια θα έκανε... πάταγο.

Την διετία που ακολούθησε τον τίτλο, ο Γουέιντ ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς και δεν ήταν ο άλλος παίκτης. Έχασε παιχνίδια, έχασε μέρος της εκρηκτικότητάς του. Αρκετοί βιάστηκαν να τον ξεγράψουν, μέχρι που την σεζόν 2008/09 χρειάστηκε να... μαζέψουν τα λόγια τους, αφού έκανε σεζόν επιπέδου MVP (30.2 πόντοι, 5 ριμπάουντ, 7.5 ασίστ)! Την επόμενη σεζόν (2009/10) ήταν εξίσου καλός, ωστόσο ήταν και πολύ... μόνος. Αυτό όμως θα άλλαζε...

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΛΛΗΤΟ ΤΟΥ

Το καλοκαίρι του 2010 έμεινε στην ιστορία επειδή ο ΛεΜπρόν Τζέιμς αποφάσισε να ενώσει τις δυνάμεις του με τον Γουέιντ και τον Μπος, συμφωνώντας με το Μαϊάμι. Ο κόσμος δεν θα ήταν ποτέ ξανά ο ίδιος στο ΝΒΑ, αφού έκτοτε όλοι θα ήθελαν να φτιάξουν μία... superteam. Μπορεί ο ΛεΜπρόν να πήρε πάνω του βέβαια όλα τα φώτα, αλλά ήταν ο Γουέιντ αυτός που κίνησε τα νήματα για να γίνει πράξη αυτή η συμφωνία, αφού δέχθηκε να κάνει σημαντικές εκπτώσεις στις αποδοχές του και, ακολούθως, στο παιχνίδι του.

Οι τρεις All Star έζησαν μία ονειρεμένη τετραετία, με δύο πρωταθλήματα και άλλες δύο παρουσίες σε τελικούς. Η σχέση του ΛεΜπρόν με τον Γουέιντ ήταν πλέον αδελφική. Οι δύο τους άλλαξαν το ΝΒΑ, όχι μόνο εντός παρκέ, αλλά και έξω από αυτό, αφού δεν δίστασαν να μιλάνε για τον ρατσισμό, την βία και όλα τα θέματα που είχε ανάγκη να ακούσει ο κόσμος. Όλα τα ωραία όμως έχουν πάντα ένα τέλος.

Ο ΔΙΚΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Με τον ΛεΜπρόν να αποχωρεί από το Μαϊάμι το καλοκαίρι του 2014, ο Γουέιντ κλήθηκε να σηκώσει μαζί με τον Μπος το βάρος των Χιτ. Τα πράγματα όμως δεν ήταν ίδια. Ο Γουέιντ είχε μεγαλώσει και οι Χιτ δεν ήταν ομάδα πρωταθλητισμού. Το καλοκαίρι του 2016 φάνηκε ότι η σχέση των δύο πλευρών δεν ήταν καν ίδια, αφού οι Χιτ τον άφησαν να φύγει με προορισμό τους Μπουλς, με τον “Flash” να επιστρέφει σπίτι του. Δεν ένιωσε ποτέ όμως άνετα.

Η φετινή σεζόν ήταν αυτή της αποθέωσης για τον Γουέιντ. Έχοντας ανακοινώσει ότι αυτή θα ήταν η τελευταία του χρονιά, γνώρισε την αποθέωση όπου κι αν αγωνίστηκε, αντάλλαξε φανέλες με τους παίκτες που ήθελε, έβαλε νικητήριο καλάθι, έκανε triple-double στο φινάλε του . Πάνω από όλα όμως σταμάτησε το μπάσκετ με τους δικούς του όρους. “ Θα μπορούσα να παίξω ένα δύο χρόνια ακόμα, αλλά δεν θέλω” δήλωσε κάποια στιγμή. Θα μπορούσε να γίνει άπληστος, αλλά δεν έγινε, αφού δεν ήταν ποτέ στην ζωή του.

Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ

Ο Γουέιντ σταμάτησε το μπάσκετ όντας κατά τεκμήριο ο καλύτερος παίκτης στην ιστορία των Χιτ. Είναι πρώτος σε συμμετοχές, πόντους, ασίστ, κλεψίματα και χρόνο συμμετοχής στην ομάδα. Υπήρξε φωτεινό σημείο της όταν δεν υπήρχε φως από πουθενά και η ήρεμη δύναμη όταν ήρθε ο.. τυφώνας ΛεΜπρόν. Πάνω από όλα όμως, ήταν πάντα εκεί για το Μαϊάμι ακόμα και όταν δεν ήταν εκεί.

Ο Γουέιντ ήταν πάντα ο εαυτός του
AP PHOTO/LYNNE SLADKY

Ο Γουέιντ έκανε περισσότερα από όσα προοριζόταν να κάνει. Έγινε σταρ. Έγινε ηγέτης. Έγινε σύμβολο μίας πόλης. Πάνω από όλα όμως, ήταν ένα πρότυπο ενός και εκτός παρκέ. Το φιλανθρωπικό του έργο, η διάθεσή του να βγει μπροστά και να μιλήσει όταν άλλοι κρυβόντουσαν. Και αυτός είναι ο λόγος που πάντα ξεχώριζε και όχι επειδή κατέκτησε τρία πρωταθλήματα, αναδείχθηκε μία φορά MVP των τελικών του ΝΒΑ και κλήθηκε σε 13 All Star Game. Όλα αυτά είναι ένα πολύ όμορφο κερασάκι σε μία πανέμορφη τούρτα.

AP Photo/Kathy Willens, Lynne Sladky

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ