NBA

Ο Γκομπέρ φταίει για όλα

Ο Γκομπέρ φταίει για όλα
AP Photo/Eric Christian Smith AP PHOTO/ERIC CHRISTIAN SMITH

Ο Ρούντι Γκομπέρ είναι αυτή τη στιγμή ο αποδιοπομπαίος τράγος του ΝΒΑ, σε μία περίοδο που λέξεις όπως "ηθική" και "στρουθοκαμηλισμός" μοιάζουν να αποκτούν διαφορετικό νόημα.

O Ρούντι Γκομπέρ είναι ο patient zero του κορονοϊού του ΝΒΑ. Το πρώτο θετικό δείγμα ανήκει σε αυτόν, με το ΝΒΑ να ανακοινώνει την διακοπή της σεζόν, η οποία θα κρατήσει τουλάχιστον 30 μέρες. Ο Γάλλος σέντερ όμως είναι και κάτι άλλο: Ο αποδιοπομπαίος τράγος της λίγκας.

Με αφορμή το VIDEO που κυκλοφόρησε και τον δείχνει να ακουμπάει για πλάκα τα μικρόφωνα όλων των δημοσιογράφων σε μία συνέντευξη τύπου πριν μερικές ημέρες, πολλοί τον αποκάλεσαν ανεύθυνο και επικίνδυνο. Και αυτοί ήταν οι ήπιοι χαρακτηρισμοί που ακούστηκαν.

Λίγες ώρες αργότερα, η κατάσταση ξέφυγε ακόμα περισσότερο. Με τον Έντριαν Βοναρόφσκι να αποκαλύπτει ότι ο – συμπαίκτης του Γκομπέρ – Ντόνοβαν Μίτσελ βρέθηκε και αυτός θετικός, δεν παρέλειψε στο ίδιο tweet να προσθέσει ότι “ οι παίκτες των Τζαζ λένε μεταξύ τους ότι ο Ρούντι Γκομπέρ ήταν απρόσεκτος στα αποδυτήρια και ακουμπούσε άλλους παίκτες και τα πράγματά τους. Τώρα, ένας συμπαίκτης του στους Τζαζ βρέθηκε θετικός”.

Ο Γκομπέρ φταίει για όλα

Το τελευταίο κομμάτι του tweet του Βοναρόφσκι θα μπορούσε να λείψει. Βασικά και το πρώτο κομμάτι του tweet θα έπρεπε να λείψει. Την στιγμή που ο γνωστός δημοσιογράφος έσπευσε να αποκαλύψει ότι ο Μίτσελ βρέθηκε θετικός σε έλεγχο, είχε μόλις παραβιάσει προσωπικά δεδομένα του σταρ των Τζαζ. Είναι πολύ πιθανό κάποια άτομα του περιβάλλοντος του Μίτσελ να έμαθαν την σχετική είδηση από το twitter του Βοναρόφσκι και όχι από τον γκαρντ των Τζαζ.

Ο πιο ακριβοπληρωμένος αθλητικός δημοσιογράφος του κόσμου όμως δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για τέτοιες... λεπτομέρειες και ηθικά διλήμματα. Είτε αποκαλύπτει μία ανταλλαγή, είτε έναν νέο κανονισμό του ΝΒΑ, είτε αποκαλύπτει προσωπικά δεδομένα, είναι το ίδιο και το αυτό. Όπως του είναι πολύ εύκολο να δημοσιεύσει προσωπικές συζητήσεις παικτών, βάζοντας ακόμα περισσότερο στο επίκεντρο τον Γκομπέρ. Και εκεί είναι που το πράγμα ξεφεύγει.

Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΗΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ

Ήταν ο Γκομπέρ ανεύθυνος; Ναι. Έκανε πλάκα για ένα σοβαρό θέμα; Σίγουρα. Είχε και αυτός “το σύνδρομο του Σούπερμαν” που έχουν όλοι οι αθλητές – αλλά και όλοι οι νεαροί άνθρωποι – πιστεύοντας ότι δεν τον αγγίζει τίποτα; Και πάλι η απάντηση είναι θετική. Κάπου εδώ όμως είναι που όλος ο κόσμος – μεταξύ του οποίου ανήκουν και οι συμπαίκτες του που με τόση ευκολία διέρρευσαν ότι είναι εκνευρισμένοι μαζί του – οφείλει να κάνει ένα βήμα πίσω και να σκεφτεί το εξής: Είναι ο Γκομπέρ ο μόνος που έχει συμπεριφερθεί ανεύθυνα τις τελευταίες εβδομάδες; Μόλις λίγες ώρες πριν βρεθεί θετικός ο Μίτσελ για παράδειγμα, έκανε χαβαλέ με τον κόσμο λέγονταςμην ακουμπάτε τη μπάλα, ίσως έχετε προσβληθεί από τον ιό”!

Σε μία περίοδο που η πληροφορία είναι πιο εύκολα διαθέσιμη από κάθε άλλη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, ο περισσότερος κόσμος έχει αποφασίσει να μην είναι ενημερωμένος για τον κορονοϊό, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κηρύξει πανδημία! Ο Γκομπέρ δεν αποτελεί εξαίρεση. Όπως δεν αποτελεί εξαίρεση το συντριπτικό ποσοστό των αθλητών, όχι μόνο του ΝΒΑ, αλλά όλων των αθλημάτων.

Όσο πιθανό είναι ο Γκομπέρ να μετέδωσε τον ιό στον Μίτσελ, άλλο τόσο πιθανό είναι να συνέβη το αντίθετο. Όσο πιθανό είναι να κόλλησε τον ιό – ή να τον μετάδωσε – από ένα μικρόφωνο, εξίσου πιθανό είναι να συνέβη κάτι αντίστοιχο κατά την διάρκεια ενός αγώνα των Τζαζ σε ένα σκριν ή μία διεκδίκηση ενός ριμπάουντ ή μία απλή χειραψία, αφού – σε περίπτωση που κάποιος το έχει ξεχάσει – το μπάσκετ είναι ένα άθλημα επαφής.

Στην πραγματικότητα όλο αυτό που συμβαίνει με τον Γκομπέρ στις ΗΠΑ είναι τουλάχιστον υποκριτικό. Το να τον δείχνουν με το δάκτυλο δημοσιογράφοι, παίκτες και φίλαθλοι μοιάζει τραγελαφικό όταν είναι πολύ πιθανό να έχουν κάνει τα ίδια και χειρότερα, αλλά απλώς δεν βρέθηκε μία κάμερα να τους καταγράψει. Κάποιος είναι λογικό να σκεφτεί ότι κάποια από αυτά τα σχόλια είναι και ξενοφοβικά, αφού ο Γκομπέρ είναι Γάλλος και – κακά τα ψέματα – ο ρατσισμός δεν έχει ακριβώς εξαλειφθεί στις ΗΠΑ επί Προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ. Δεν είναι σίγουρο όμως ότι αυτό έχει βάση, αφού ακόμα και αν το πρώτο δείγμα ανήκε για παράδειγμα στον ΛεΜπρόν, είναι δεδομένο ότι και αυτός θα γινόταν αντικείμενο σκληρής κριτικής.

ΟΛΟΙ ΝΑ ΚΟΙΤΑΧΤΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ

Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι ο Γκομπέρ συμπεριφέρθηκε ανεύθυνα αυτό το διάστημα. Ότι υποτίμησε τον κορονοϊό. Δεν είναι όμως ο μόνος που το έκανε. Απλώς είναι ο πρώτος ΝΒΑερ που βρέθηκε θετικός σε έλεγχο. Αυτό όμως δεν τον κάνει περισσότερο ανεύθυνο από τους άλλους υπόλοιπους παίκτες, προπονητές, διοικούντες των υπόλοιπων 30 ομάδων του ΝΒΑ.

Ο Γκομπέρ φταίει για όλα
AP Photo/Chris Nicoll AP PHOTO/CHRIS NICOLL

Στα πέντε τελευταία παιχνίδια των Τζαζ, ο Γκομπέρ συνυπήρξε στο παρκέ με 13 συμπαίκτες και 50 αντιπάλους. Και αυτοί οι 63 παίκτες είναι απλώς αυτοί που πήραν χρόνο συμμετοχής σε αυτό το διάστημα, χωρίς να υπολογίζονται όσοι ήταν στην αποστολή της ομάδας τους και δεν αγωνίστηκαν ή όσους ήταν τραυματίες και βρέθηκαν με πολιτικά στον πάγκο. Δεν θα έλεγε κάποιος ότι αυτή η λίστα είναι μικρή.

Στην πραγματικότητα, αυτό που συνέβη στον Γκομπέρ είναι μία καλή ευκαιρία για να κοιταχθεί όλος ο κόσμος στον καθρέφτη και να συνειδητοποιήσει τι κάνει λάθος. Αν κάποιος επιλέξει απλώς να συνεχίσει να στρουθοκαμηλίζει πιστεύοντας ότι για όλα φταίει ο Γκομπέρ, τότε δεν αποκλείεται αργά ή γρήγορα να βρεθεί σε παρόμοια θέση. Αν το κάνει ο καθένας αυτό, τότε ίσως να καταλάβει ότι το πρώτο που πρέπει να κάνει κάποιος να βρει τι έχει κάνει λάθος ο ίδιος. Ίσως βέβαια και να μην το καταλάβει ποτέ. Στο τέλος της ημέρας εξάλλου, για όλα φταίει ο Γκομπέρ, σωστά;

AP Photo/Eric Christian Smith, Chris Nicoll

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ