NBA

Ντάνκαν Ρόμπινσον, ο undrafted σουτέρ που έγραψε ιστορία στο ΝΒΑ

Miami Heat forward Duncan Robinson shoots a free throw during the second half of an NBA basketball game against the Dallas Mavericks, Friday, Feb. 28, 2020, in Miami. (AP Photo/Wilfredo Lee)
Miami Heat forward Duncan Robinson shoots a free throw during the second half of an NBA basketball game against the Dallas Mavericks, Friday, Feb. 28, 2020, in Miami. (AP Photo/Wilfredo Lee) AP

Με 24/37 τρίποντα στα τελευταία τρία ματς, ο Ντάνκαν Ρόμπινσον των Μαϊάμι Χιτ έγραψε ιστορία στο ΝΒΑ. Ο Πατ Ράιλι που τον πίστεψε, ο Έρικ Σπόλστρα που τον έριξε στα βαθιά και το τρομερό VIDEO με το ξέσπασμά του.

Στα τελευταία τρία παιχνίδια της ομάδας του είχε κατά σειρά 9/12 (απέναντι στους Ορλάντο Μάτζικ), 8/14 (στη Νέα Ορλεάνη) και 7/11 (στην Ουάσινγκτον). Σύνολο 24/37 τρίποντα και ποσοστό ευστοχίας που αγγίζει το 65%. Αυτός είναι ο Ντάνκαν Ρόμπινσον, ο 25χρονος σούτινγκ γκαρντ που δεν έγινε draft το 2018 και πάλεψε πολύ σκληρά μέχρι να πείσει τους Μαϊάμι Χιτ να του δώσουν μια ευκαιρία για να τους αποδείξει ότι έχει το ταλέντο, το πείσμα και το θράσος να σταθεί στο κορυφαίο επίπεδο του ΝΒΑ.

Τον Ρόμπινσον είναι πολύ πιθανό να μην τον γνωρίζετε. Στα 25 του, λίγες εβδομάδες πριν από τα 26α γενέθλιά του, άργησε να βγει στην επιφάνεια. Έπαιξε στο άσημο πανεπιστήμιο Williams τη σεζόν 2013/14, συνέχισε στο διάσημο Michigan από το 2015 έως το 2018 και έπαιξε στον τελικό του κολεγιακού πρωταθλήματος το 2018. Εκεί ηττήθηκε από το Βιλανόβα και στη συνέχεια είδε και τους 30 οργανισμούς του ΝΒΑ να του γυρίζουν την πλάτη. Ήλπιζε ότι θα βρεθεί στις αρχές ή τα μέσα του δεύτερου γύρου του Draft, δεν άκουσε το όνομά του, δεν πήρε καν μια μη εγγυημένη συμφωνία αμέσως μετά από τη διαδικασία.

Παρόλα αυτά, ο Ρόμπινσον έκανε υπομονή, κλήθηκε από τους Χιτ για το Summer League του Λας Βέγκας και εκεί είχε 12.4 πόντους 17/27 τρίποντα (63%) που έπεισαν τον Πατ Ράιλι να του προσφέρει Two-Way συμβόλαιο για να τον παρακολουθήσει πιο στενά. Στο ντεμπούτο του στη Λίγκα έγραψε μάλιστα ιστορία, καθώς έγινε ο πρώτος παίκτης μετά από τον Ντιβίν Τζορτζ (1999) που έπαιξε στο ΝΒΑ έχοντας αγωνιστεί στην Division III του NCAA. Ως rookie δεν βρήκε πολλές ευκαιρίες, έπαιξε σε 15 ματς, είχε 3.3 πόντους από 28.6% στο τρίποντο, έγραψε συνολικά μόλις 167 λεπτά και η αλήθεια είναι ότι ουδείς περίμενε αυτό που ακολούθησε.

Τη στιγμή που οι Χιτ έβαλαν τον Τζίμι Μπάτλερ στο ρόστερ τους, ήξεραν ότι έπρεπε να τον πλαισιώσουν με παίκτες που θα είναι νεαροί, φθηνοί και φιλόδοξοι. Ράιλι και Σπόλστρα λατρεύουν να ρισκάρουν, το έκαναν και δικαιώθηκαν. Έβαλαν δίπλα στον Μπάτλερ τον Κέντρικ Ναν (15.5 πόντοι από 51% στο δίποντο, 35% στο τρίποντο και 84% στις βολές, 2.7 ριμπάουντ, 3.4 ασίστ ανά 29.8 λεπτά) και τον Ντάνκαν Ρόμπινσον (13.1 πόντοι από 61% στο δίποντο, 45% στο τρίποντο και 90% στις βολές, 3.2 ριμπάουντ, 1.4 ασίστ ανά 29.8 λεπτά) και δικαιώθηκαν με το παραπάνω.

Αυτή τη στιγμή οι Χιτ "κάθονται" στην τέταρτη θέση της Ανατολικής Περιφέρειας με ρεκόρ 41-23, κυνηγούν τους Σέλτικς για την τρίτη θέση και πολύ δύσκολα θα τους δούμε να πέφτουν κάτω από την πέμπτη. Βράζουν στο ίδιο καζάνι με Ράπτορς, Σέλτικς, Πέισερς, Σίξερς, είναι δηλαδή στο group των ομάδων που θα προσπαθήσουν να φτάσουν στους τελικούς της Ανατολής για να παλέψουν με τους Μιλγουόκι Μπακς, την team-to-beat στην περιφέρεια. Αν ο Ντάνκαν Ρόμπινσον συνεχίσει σε αυτούς τους ρυθμούς, τότε δεν θα φοβηθούν κανέναν αντίπαλο.

Ο 25χρονος σουτέρ διανύει περίοδο εξαιρετικής αγωνιστικής φόρμας και τα ξημερώματα της Δευτέρας (9/3) έγινε μόλις ο έκτος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ με τουλάχιστον επτά εύστοχα τρίποντα σε τρεις διαδοχικούς αγώνες. Το έχουν καταφέρει ο Κλέι Τόμπσον (δύο φορές), ο Στέφεν Κάρι (δύο φορές), ο Τζορτζ ΜακΚλάουντ, ο Μάικ Μίλερ και ο Ντέιμιαν Λίλαρντ. Ουδείς από αυτούς τους πέντε ήταν undrafted... Η συνέπεια είναι το χαρακτηριστικό των μεγάλων σουτέρ και ο Ντάνκαν Ρόμπινσον μπορεί να μην είναι ακόμη σε αυτό το επίπεδο, έχει όμως το πακέτο (πείσμα, θράσος, αποφασιστικότητα) για να βρεθεί σύντομα σε αυτό.

Δείτε το τρομερό 24/37 του Ρόμπινσον στα τελευταία τρία ματς:

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ