NBA

Μπρούκλιν Νετς: Η επόμενη μέρα

Μπρούκλιν Νετς: Η επόμενη μέρα
AP Photo/Mary Altaffer AP PHOTO/MARY ALTAFFER

Μία απροσδόκητα πετυχημένη σεζόν ολοκληρώθηκε για τους Νετς, που εμφανίστηκαν πολύ καλύτεροι από ότι περίμεναν και οι ίδιοι. Το θέμα πλέον είναι να δουν πώς μπορούν να κάνουν το κάτι παραπάνω.

Οι Νετς δεν σκόπευαν να μπουν στα playoffs φέτος. Κανείς δεν πίστευε σε αυτούς. Ούτε καν οι ίδιοι, αφού είχαν ως στόχο να συνεχίζουν την... ανοικοδόμηση ενόψει του φετινού καλοκαιριού. Ξαφνικά όμως κάτι έγινε: Οι Νετς ήταν καλοί !

Κόντρα στις αρχικές προβλέψεις, το κάκιστο ξεκίνημά τους (8-18) και τις χτυπητές απουσίες (τρεις μήνες έχασε λόγω τραυματισμού ο Λεβέρτ και έναν μήνα ο Ντίνγουϊντι), το Μπρούκλιν δεν ήταν απλώς ανταγωνιστικό. Μπήκε στα playoffs – και μάλιστα από την 6η θέση της Ανατολής! – και κοίταξε στα μάτια τους πολυδιαφημισμένους Σίξερς πριν αποκλειστεί με 4-1 νίκες .

Το χρονοδιάγραμμα των Νετς προχώρησε πολύ περισσότερο από ότι περίμεναν όλοι στην ομάδα. Έπειτα από μία πετυχημένη σεζόν όμως, τα δύσκολα είναι μπροστά για τους Νεοϋορκέζους, οι οποίοι καλούνται να ακολουθήσουν τον ίδιο ταπεινό δρόμο που ακολούθησαν την τελευταία τριετία και κατάφεραν να ξεφύγουν από τον πάτο του ΝΒΑ, προκειμένου να εμφανιστούν καλύτεροι την επόμενη σεζόν. Και η αλήθεια είναι πως έχουν αρκετά ανοιχτά θέματα.

ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΤΟΥ ΡΑΣΕΛ

Το πρώτο ζήτημα που καλούνται να διαχειριστούν οι Νετς είναι αυτό του Ντ'Άντζελο Ράσελ. Το άλλοτε Νο2 του ΝΒΑ Draft πραγματικά άνθισε την φετινή σεζόν, εκτόξευσε τους αριθμούς του στους 21.1 πόντους και 7 ασίστ μέσο όρο και έγινε All Star. Το καλοκαίρι όμως είναι restricted free agent (κοινώς το Μπρούκλιν μπορεί να τον κρατήσει αρκεί να ισοφαρίσει όποια προσφορά του γίνει) και το ερώτημα που προκύπτει είναι... πόσο κοστολογεί τον εαυτό του και τι πιστεύουν οι Νετς για αυτό.

Δεδομένης της σεζόν που έκανε ο Ράσελ και με βάση την κίνηση της αγοράς και της θέσης του, θεωρείται δύσκολο να ζητήσει κάτι λιγότερο από τετραετές συμβόλαιο με ετήσιες αποδοχές 15-20 εκατ. δολαρίων. Αυτό τουλάχιστον λέει η λογική, γιατί δεν πρέπει να αποκλειστεί το σενάριο να ζητήσει – ή να βρει σε άλλη ομάδα – ο Ράσελ maximum συμβόλαιο (117 εκατ. δολάρια για 4 χρόνια, δηλαδή ετήσιες αποδοχές κοντά στα 30 εκατ. δολάρια) και να... μπλέξει τα πράγματα.

Το ύψος του συμβολαίου του Ράσελ θα κρίνει και το... ταβάνι των χρημάτων που θα μπορούν να προσφέρουν οι Νετς στην ελεύθερη αγορά το καλοκαίρι. Αν ο Ράσελ δεχθεί ένα συμβόλαιο με ετήσιες αποδοχές ύψους 20 εκατ. δολαρίων, τότε οι Νετς θα μπορούν να προσφέρουν μέχρι και 32 εκατ. δολάρια σε έναν παίκτη, ποσό που αντιστοιχεί σε μάξιμουμ συμβόλαιο! Σε διαφορετική περίπτωση, όπως γίνεται κατανοητό, αυτό το ποσό θα πέσει σημαντικά.

Ο ΛΕΒΕΡΤ KAI ΟΙ ΡΟΛΙΣΤΕΣ

Ο Ράσελ είναι το πρώτο πράγμα που έχουν στο μυαλό τους οι Νετς, αλλά δεν είναι και το μόνο πρόβλημά τους. Κι αυτό γιατί την ίδια στιγμή πρέπει να αποφασίσουν τι θα κάνουν και με τον – καλύτερο παίκτη τους μέχρι να τραυματιστεί τον Νοέμβριο και εξαιρετικό στα playoffs – Καρίς ΛεΒέρτ, ο οποίος είναι διαθέσιμος για πρόωρη επέκταση συμβολαίου. Αν οι Νετς δεν του προσφέρουν πρόωρη επέκταση, τότε ο ταλαντούχος γκαρντ/φόργουορντ – που επίσης άνθισε την τριετία του στο Μπρούκλιν – θα είναι restricted free agent το καλοκαίρι του 2020.

Ανεξάρτητα με το τι θα κάνουν με τον ΛεΒέρτ, οι Νετς πρέπει να αποφασίσουν και για τις περιπτώσεις των άλλων παικτών που μένουν ελεύθεροι. Ο λόγος για τους Τζάρεντ Ντάντλεϊ, ΝτεΜάρε Κάρολ, Εντ Ντέιβις (free agents), Ρόντα Χόλις-Τζέφερσον (restricted free agent), Σάμπαζ Νέιπιερ και Τρέβεον Γκράζαμ (team option). Το Μπρούκλιν δεν θα έλεγε όχι να διατηρήσει τους τρεις πρώτους (σε χαμηλό κόστος), ενώ οι δύο τελευταίοι έχουν έτσι κι αλλιώς μικρά συμβόλαια, αφού παρέα στοιχίζουν 3.5 εκατ. δολάρια. Όσο για τον Χόλις-Τζέφερσον – που φέτος μεταβλήθηκε από βασικός σε 9ο παίκτη της ομάδας – η παραμονή του θα κριθεί από την... ζήτηση που θα έχει στην αγορά.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι οι Νετς έχουν τρεις επιλογές στο φετινό ΝΒΑ Draft, έστω και όχι πολύ υψηλές, αν και το τελευταίο δεν τους εμπόδισε τα τελευταία χρόνια να προσθέσουν μπόλικο ταλέντο στο ρόστερ. Δεν πρέπει να ξεχνάει εξάλλου ο κόσμος ότι παίκτες όπως ο ΛεΒέρτ, ο Τζάρετ Άλεν και ο Κούρουτς ήταν επιλογές μετά το Νο15. Το Μπρούκλιν λοιπόν έχει στα χέρια του το Νο17, το Νο27 και το Νο31 στο φετινό ΝΒΑ Draft, κάτι που του δίνει ακόμα περισσότερη ευελιξία.

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2020

Θεωρείται δεδομένο ότι οι Νετς θα προσπαθήσουν να κάνουν το “μπαμ” το καλοκαίρι στην αγορά των free agents. Πρώτος στόχος τους θα είναι – όπως και... όλου του ΝΒΑ – ο Κέβιν Ντουράντ, ωστόσο ο σταρ των Γουόριορς δεν είναι ο μοναδικός που έχουν στο μυαλό τους. Η περίπτωση του πιο προσιτού Τομπάιας Χάρις είναι επίσης μία από αυτές που έχει ήδη ακουστεί. Την ίδια στιγμή ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι οι Νετς έχουν δείξει πως μπορούν να κάνουν... ευέλικτες κινήσεις και να κινηθούν για την απόκτηση ενός παίκτη που δεν τραβάει αρχικά την προσοχή, αλλά ταιριάζει στα “θέλω” τους.

Μπρούκλιν Νετς: Η επόμενη μέρα
AP Photo/Laurence Kesterson AP PHOTO/LAURENCE KESTERSON

Η αλήθεια είναι πως οι Νετς βρίσκονται θεωρητικά σε μία ιδανική κατάσταση. Προέρχονται από μία σεζόν που τους βρήκε στα playoffs, έχουν ένα εξαιρετικά νεανικό και ευέλικτο ρόστερ και οι παίκτες του ΝΒΑ τους βλέπουν με θετικό μάτι, εκτιμώντας το μεγάλο comeback τους στο προσκήνιο. Τώρα, αυτό που πρέπει να κάνουν είναι απλώς να κινηθούν ξανά στο ίδιο μοτίβο που κινήθηκαν την προηγούμενη τριετία και όλα θα πάνε καλά.

AP Photo/Mary Altaffer, Laurence Kesterson

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ