NBA

Μπρουκλιν Νετς: Ο δρόμος της εξιλέωσης

Μπρουκλιν Νετς: Ο δρόμος της εξιλέωσης
AP Photo/Mary Altaffer AP PHOTO/MARY ALTAFFER

Οι Νετς ήταν ένα σύντομο ανέκδοτο στο ΝΒΑ την τελευταία τριετία. Χρειάστηκε να ξεπεράσουν την χειρότερη ανταλλαγή όλων των εποχών. Επιστρέφοντας πλέον στα playoffs, έχουν κάθε λόγο να υποστηρίξουν ότι γύρισαν σελίδα.

Η 12η Ιουλίου 2013 είναι μία μέρα που οι φίλοι των Νετς δεν θα ξεχάσουν ποτέ. Είναι η μέρα που η ομάδα υποθήκευσε το μέλλον της με στόχο ένα πρωτάθλημα. Ήθελε να κόψει δρόμο προς την επιτυχία και το πλήρωσε.

Το Μπρούκλιν πέρασε πολλά από εκείνη την βραδιά. Λοιδορήθηκε όσο καμία ομάδα. Η 12η Ιουλίου αποτελεί για πολλούς την ημέρα που όλο το ΝΒΑ συνειδητοποίησε πόσο σημαντικά είναι τα ντραφτ πικ πρώτου γύρου. Η 12η Ιουλίου ξεκίνησε μία πενταετία... ομηρίας για τους Νετς στους Σέλτικς. Μία εφιαλτική πενταετία, που έφτασε στο τέλος της με την φετινή πρόκριση των Νετς στα playoffs χάρη στη νίκη τους επί των Πέισερς .

Αυτό που έχουν καταφέρει οι Νετς φέτος είναι άθλος. Και θα εξηγηθεί. Πριν γίνει όμως αυτό, χρειάζεται πρώτα να γίνει ένα μάθημα ιστορίας, προκειμένου να καταλάβουν όλοι τι έγινε την 12η Ιουλίου 2013.

ΟΜΗΡΟΙ ΜΙΑΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ-ΦΙΑΣΚΟ

Με τον Μιχαήλ Προκχόροβ να έχει αναλάβει το πλειοψηφικό πακέτο των Νετς και να ζητάει άμεσα επιτυχίες, το καλοκαίρι του 2013 το Μπρούκλιν έσκασε την βόμβα. Στις 12 Ιουλίου οι Νετς απέκτησαν από τους Σέλτικς τους Κέβιν Γκαρνέτ, Πολ Πιρς και Τζέισον Τέρι και ένα ντραφτ πικ πρώτου γύρου, στέλνοντας στην Βοστώνη μία πεντάδα μέτριων παικτών (Κιθ Μπόγκανς, Μαρσόν Μπρουκς, Κρις Χάμφρις, Κρις Τζόζεφ και Τζέραλτ Γουάλας). Δεν έστειλαν όμως μόνο αυτούς. Έστειλαν και τρία μελλοντικά ντραφτ πικ πρώτου γύρου (2014, 2016, 2018) και έδωσαν το δικαίωμα στους Σέλτικς να ανταλλάξουν τα ντραφτ πικ τους το 2017 αν το Μπρούκλιν επέλεγε ψηλότερα. Κάπως έτσι, ξεκίνησε η κατρακύλα των Νετς.

Μπρουκλιν Νετς: Ο δρόμος της εξιλέωσης
AP Photo/Mary Altaffer AP PHOTO/MARY ALTAFFER

Τα ντραφτ πικ που έστειλαν οι Νετς στους Σέλτικς άρχισαν να τους... κυνηγάνε. Με την ομάδα να διαλύεται και να πέφτει στον πάτο του ΝΒΑ, αυτά τα πικ ανέβηκαν πολύ ψηλά στην λοταρία. Ένα από αυτά έγινε Top-20 (2014 – επιλέχθηκε ο Τζέιμς Γιανγκ στο Νο17), ένα Top-3 (του 2016), ένα κατέληξε στο Νο1 (2017) και ένα ακόμα ήταν Top-8 (2018). Με αυτά τα πικ οι Σέλτικς επέλεξαν κατά σειρά τους Τζέιλεν Μπράουν, Τζέισον Τέιτουμ (σε ανταλλαγή με τον Μαρκέλ Φουλτζ) και (για χάρη των Καβς) τον Κόλιν Σέξτον! Σαν να μην έφτανε αυτό, το πικ που είχαν στείλει οι Σέλτικς στους Νετς έγινε ο Κάιλ Κούζμα – τον οποίοι οι Νετς έστειλαν στους Λέικερς μαζί με τον Μπρουκ Λόπεζ για χάρη του Ντ'Άντζελο Ράσελ. Και όλα αυτά χωρίς να υπολογίζεται ότι για να αποκτήσουν έναν χρόνο νωρίτερα τον Τζέραλντ Γουάλας (2012) είχαν στείλει στους Μπλέιζερς ένα ντραφτ πικ πρώτου γύρου που κατέληξε να είναι ο Ντάμιαν Λίλαρντ!

Με λίγα λόγια, οι Νετς έχασαν την τελευταία 6ετία την ευκαιρία να έχουν στο ρόστερ τους παίκτες όπως ο Λίλαρντ, Σέξτον, Μπράουν, Τέιτουμ, Κούζμα και Τζέιμς Γιανγκ (είχε επιλεγεί στο ΝΒΑ Draft του 2014) επειδή ήθελαν να παλέψουν για το πρωτάθλημα κόντρα στους Χιτ του ΛεΜπρόν στηριζόμενοι στον 37χρονο Γκαρνέτ και τον 36χρονο Πιρς! Όλα αυτά ήταν που έκαναν τους Νετς ένα σύντομο ανέκδοτο στο ΝΒΑ και παράδειγμα προς αποφυγή. Έξι χρόνια μετά από εκείνο το καταστροφικό trade όμως, οι Νετς είναι ξανά στον... αφρό.

BHMA-BHMA, ΠΑΙΚΤΗ-ΠΑΙΚΤΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΞΙΛΕΩΣΗ

Όσοι βρισκόντουσαν στους Νετς ήξεραν ότι πρακτικά είχαν... καμμένη γη. Η ομάδα δεν είχε παίκτη κλάσης, δεν είχε τα δικά της ντραφτ πικ, δεν είχε προοπτική. Η επιστροφή στο προσκήνιο ήταν δύσκολη. Χρειαζόντουσαν μελετημένες κινήσεις και μπόλικη υπομονή. Η πρώτη σωστή κίνηση ήταν η πρόσληψη του Σον Μαρκς στην θέση του τζένεραλ μάνατζερ, με τον Νεοζηλανδό να έρχεται από την πιο σοβαρή ομάδα του ΝΒΑ, τους Σπερς, όπου ήταν ασίσταντ μάνατζερ. Η αμέσως επόμενη ήταν η πρόσληψη του Κένι Άτκινσον στην θέση του προπονητή. Από εκεί και πέρα ξεκίνησε η.. ανάβαση.

Το κλίμα σταδιακά άρχισε να αλλάζει στους Νετς. Ο κόσμος άρχισε να μιλάει καλά για την ομάδα, για τον Άτκινσον. Οι Νετς διαφήμισαν το προπονητήριό τους, την εργατικότητα του Άτκινσον. Έπαιζαν όμορφο μπάσκετ. Έδειξαν ότι μπορούν να βελτιώσουν παίκτες, αναδεικνύοντας τους Λεβέρτ, Χάρις, Ντίνγουϊντι και Χόλις Τζέφερσον, αλλά και τον Ράσελ, ο οποίος από αποτυχημένος έγινε All Star. Μέσα σε όλα, ήρθαν και οι νίκες. Περισσότερες από ότι περίμεναν όλοι. Περισσότερες από ότι περίμεναν και αυτοί. Κάπως έτσι, βήμα-βήμα, κομμάτι-κομμάτι, παίκτη-παίκτη, έφτασαν να επιστρέψουν στα playoffs έπειτα από τρία χρόνια απουσίας. Το απόλυτο comeback ολοκληρώθηκε.

ΕΝΑΣ ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

Οι Νετς δεν είναι πλέον ανέκδοτο στο ΝΒΑ. Είναι μία υπολογίσιμη δύναμη. Χρειάστηκε να ανέβουν ένα βουνό, να ξεπεράσουν εμπόδια που δεν είχε ξεπεράσει καμία ομάδα στο παρελθόν. Έγιναν παράδειγμα προς αποφυγήν. Αυτό ωστόσο που απέδειξαν είναι πως αν έχεις τους σωστούς ανθρώπους στις σωστές θέσεις, τότε μπορείς να φέρεις τα πάνω-κάτω, ακόμα και αν δεν ξεκινάς απλώς από το μηδέν, αλλά από το... μείον. Τώρα πια, είναι το παράδειγμα που θέλουν όλοι να ακολουθήσουν.

Brooklyn Nets forward Rondae Hollis-Jefferson, left, and guard Spencer Dinwiddie celebrate during the second half of an NBA basketball game against the Chicago Bulls, Wednesday, Dec. 19, 2018, in Chicago. The Nets won 96-93. (AP Photo/Nam Y. Huh)
AP Photo/Nam Y. Huh AP PHOTO/NAM Y. HUH

AP Photo/Mary Altaffer, Nam Y. Huh

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ