NBA

Μιλγουόκι Μπακς: Τα συμβόλαια, οι αποφάσεις και το δύσκολο καλοκαίρι

Milwaukee Bucks' Giannis Antetokounmpo gives high-fives to his teammates during the first half of Game 2 of an NBA basketball first-round playoff series against the Detroit Pistons on Wednesday, April 17, 2019, in Milwaukee. (AP Photo/Aaron Gash)
Milwaukee Bucks' Giannis Antetokounmpo gives high-fives to his teammates during the first half of Game 2 of an NBA basketball first-round playoff series against the Detroit Pistons on Wednesday, April 17, 2019, in Milwaukee. (AP Photo/Aaron Gash) AP

Δύο μέρες μετά τον αποκλεισμό των Μπακς από τους Ράπτορς, το Sport24.gr αναλύει την οικονομική κατάσταση στην ομάδα του Μιλγουόκι. Τα συμβόλαια που λήγουν, τα "βαρίδια" και οι σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να παρθούν.

Μπήκαν στη σεζόν 2018/19 με νέο head coach, με νέα αρένα, με νέα πρόσωπα γύρω απ' τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Δεν μίλησαν ποτέ ανοιχτά για διακρίσεις και δαχτυλίδια, είχαν στο μυαλό τους ένα πράγμα: να κάνουν βήματα προς τα εμπρός και να παίξουν το καλύτερο μπάσκετ που μπορούσαν. Το κατάφεραν και με το παραπάνω.

Οι Μπακς έκλεισαν την κανονική περίοδο με το καλύτερο ρεκόρ στη Λίγκα (60-22), κυριάρχησαν στην Ανατολική Περιφέρεια, είχαν τον MVP (θα ανακοινωθεί στις 24/6 το σημαντικότερο παράσημο στην καριέρα του Greek Freak) και πέρασαν τους Πίστονς και τους Σέλτικς με συνολικό σκορ 8-1. Έφτασαν στους τελικούς της Ανατολής, προηγήθηκαν 2-0, αλλά στη συνέχεια υποκλίθηκαν στον σπουδαίο Καγουάι Λέοναρντ που οδήγησε τους Ράπτορς στους NBA Finals.

Η επικράτηση των Καναδών ήταν δίκαιη, ολοκληρωτική, δεν αφήνει πικρία στους Μπακς που έκαναν αρκετά βήματα προς τα εμπρός και βρίσκονται πλέον στον σωστό δρόμο για να πρωταγωνιστήσουν για πολλά χρόνια. Αρκεί να πάρουν τις σωστές αποφάσεις, να επενδύσουν σε έμπειρους αθλητές και να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τη σημαντικότερη επένδυσή τους, αυτή που ονομάζεται Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Το καλοκαίρι θα είναι μακρύ και δύσκολο, αλλά και άκρως ενδιαφέρον για τον Τζον Χορστ, τον Μάικ Μπουντενχόλζερ και τους παράγοντες των Μπακς. Αρκετά συμβόλαια ολοκληρώνονται, αρκετοί παίκτες βρίσκονται στον αέρα, υπάρχει και μια περίπτωση που φαίνεται πως θα πληγώνει την ομάδα του Μιλγουόκι για καιρό. Το Sport24.gr θα σας αναλύσει τα δεδομένα και θα κάνει μια εκτίμηση σε κάθε περίπτωση ώστε να γνωρίζετε πως έχει η κατάσταση στην ομάδα του MVP του 2019.

ΕΡΙΚ ΜΠΛΕΝΤΣΟ

Έκανε καλή regular season (15.9 πόντοι με 58.2% στο δίποντο, 32.9% στο τρίποντο και 75% στις βολές, 4.6 ριμπάουντ, 5.5 ασίστ, 1.5 κλεψίματα, 2.1 λάθη ανά 29.1 λεπτά συμμετοχής σε 78 αγώνες), πήρε τετραετή επέκταση όταν ουδείς περίμενε τέτοια εξέλιξη και είναι δεμένος μέχρι το καλοκαίρι του 2023 αντί ενός ποσού που φτάνει τα 70 εκατομμύρια δολάρια! Μπορεί να αποδεσμευθεί το καλοκαίρι του 2022 αν πάρει 3.9 εκατομμύρια έως τις 30/6, ωστόσο η εικόνα του στη σειρά με τους Ράπτορς δεν ήταν καλή (10.2 πόντοι με 29.4% στα συνολικά σουτ, 17.2% στο τρίποντο, 4.3 ριμπάουντ, 4.2 ασίστ, 1.8 λάθη ανά 29.5 λεπτά σε έξι αγώνες) και όπως και πέρυσι απέναντι στους Σέλτικς, έτσι και φέτος απέναντι στους Καναδούς πλήγωσε σημαντικά την ομάδα.

Μιλγουόκι Μπακς: Τα συμβόλαια, οι αποφάσεις και το δύσκολο καλοκαίρι
AP PHOTO/MORRY GASH

Η αξία του είναι μικρή στην αγορά, τόσο γιατί δεν είναι πρωταγωνιστής, όσο κι επειδή τα 70 εκατομμύρια είναι ένα πολύ μεγάλο ποσό που ουδείς θα θέλει να βάλει στο δυναμικό του. Οι Μπακς είναι αναγκασμένοι να πιουν το πικρό ποτήρι με τον Μπλέντσο και να μπουν στη σεζόν 2019/20 με εκείνον στη θέση του starting πόιντ γκαρντ.

ΤΖΟΡΤΖ ΧΙΛ

Αποκτήθηκε μεσούσης της σεζόν από τους Καβαλίερς (πήραν draft picks μαζί με τους Ντελαβεντόβα - Χένσον) και η αλήθεια είναι πως έκανε αρκετά καλή δουλειά στα playoffs με 11.5 πόντους από 53.4% στα συνολικά σουτ, 41.7% στο τρίποντο, 81.8% στις βολές, 3.5 ριμπάουντ, 2.8 ασίστ και μόλις 0.4 λάθη ανά 26.3 λεπτά συμμετοχής σε 15 αγώνες. Πολύ καλός απέναντι σε Σέλτικς και Ράπτορς, δεν πρόκειται όμως να μείνει στο Μιλγουόκι με το συμβόλαιο που έχει για την επόμενη περίοδο.

Οι Μπακς θα το σπάσουν το αργότερο έως τις 2 Ιουλίου, θα τον αποζημιώσουν με ένα εκατομμύριο δολάρια και θα εξοικονομήσουν άλλα 17. Αν ο Χιλ θέλει να μείνει στο Μιλγουόκι με μια μικρότερη συμφωνία, τότε θα υπάρχουν πολλές πιθανότητες να την πάρει από τα Ελάφια. Σίγουρα αξίζει μια θέση στο ρόστερ.

ΜΑΛΚΟΛΜ ΜΠΡΟΓΚΝΤΟΝ

Στα 26 του, ο κορυφαίος ρούκι του 2017, έχει εισπράξει 3.782.562 δολάρια σε τρεις σεζόν στο ΝΒΑ. Αγωνιστικά έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία, φέτος μπήκε στο club του 50-40-90 (15.6 πόντοι από 54.4% στο δίποντο, 42.6% στο τρίποντο και 92.8% στις βολές, 4.5 ριμπάουντ, 3.2 ασίστ, 1.4 λάθη ανά 28.6 λεπτά σε 64 αγώνες) και είναι restricted free agent. Τι σημαίνει αυτό: οποιαδήποτε ομάδα μπορεί να του καταθέσει πρόταση, με τους Μπακς να έχουν στη συνέχεια 48 ώρες είτε για να την ισοφαρίσουν και να τον κρατήσουν στο Μιλγουόκι, είτε να τον αποχαιρετήσουν.

Μια πρόταση 75-80 εκατομμυρίων θα είναι τεράστια για να την ισοφαρίσουν οι Μπακς, οι οποίοι έδωσαν πριν από μερικές εβδομάδες 70 εκατομμύρια στον Μπλέντσο. Ένα ποσό γύρω στα 60 εκατομμύρια (15 ετησίως) θα ήταν υποφερτό για τα Ελάφια, που την περίπτωση του Μπρόγκντον θα πρέπει να την αναλύσουν ενδελεχώς πριν πάρουν την απόφασή τους. Είναι σχεδόν δεδομένο πως θα υπάρξουν πολλές ομάδες που θα ενδιαφερθούν για εκείνον, διότι γκαρντ τόσο οικονομικό, σοβαρό, φιλόδοξο, σε αυτή την ηλικία δεν βρίσκεις εύκολα στην αγορά.

ΚΡΙΣ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ

Ολοκλήρωσε την έβδομη σεζόν της επαγγελματικής του καριέρας με καλά νούμερα (18.3 πόντοι από 48.5% στο δίποντο, 37.8% στο τρίποντο, 83.7% στις βολές, 6 ριμπάουντ, 4.3 ασίστ, 1 κλέψιμο, 2.3 λάθη ανά 31.1 λεπτά σε 77 αγώνες), δεν ήταν όμως αυτός που έπρεπε στη σειρά με τους Ράπτορς (13.7 πόντοι, 41.1% στα συνολικά σουτ ανά 36.8 λεπτά) και στα 28 του χρόνια ξέρει ότι φέτος θα πάρει το τελευταίο μεγάλο συμβόλαιό του. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα στην περίπτωσή του: στους Μπακς μπορεί να πάρει πενταετές συμβόλαιο 187 εκατομμυρίων δολαρίων. Σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα μπορεί να πάρει τετραετές συμβόλαιο με maximum τα 139 εκατομμύρια δολάρια.

Μιλγουόκι Μπακς: Τα συμβόλαια, οι αποφάσεις και το δύσκολο καλοκαίρι
(AP Photo/Rich Pedroncelli (AP PHOTO/RICH PEDRONCELLI

Μπορεί να παίξει άμυνα, να σκοράρει από κάθε θέση του παρκέ, να δημιουργήσει, να βάλει το κρίσιμο σουτ, ταιριάζει ως δεύτερη επιλογή δίπλα στον Αντετοκούνμπο, είναι καλός χαρακτήρας και εξαιρετικός επαγγελματίας, είναι φιλόδοξος και προέρχεται από το πρώτο του All-Star Game. Αρκούν όλα αυτά για να δεσμευθούν οι Μπακς για ένα τόσο μεγάλο ποσό για τα επόμενα πέντε χρόνια; Αυτή είναι η ερώτηση στην οποία θα απαντήσει ο Τζον Χορστ όταν ο Μίντλετον κάνει opt-out, αφήσει τα 13 εκατομμύρια που έχει λαμβάνειν την περίοδο 2019/20 και γίνει free agent.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ

Εδώ τα πράγματα είναι απλά. Το καλοκαίρι του 2020 ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα υπογράψει τη μεγαλύτερη supermax επέκταση στην ιστορία της Λίγκας και θα είναι μέλος των Μπακς μέχρι το καλοκαίρι του 2026.

ΝΙΚΟΛΑ ΜΙΡΟΤΙΤΣ

Όταν οι Μπακς τον απέκτησαν από τους Πέλικανς, ο ενθουσιασμός ήταν τεράστιος. Παίκτης που μπορεί να σκοράρει κατά ριπάς, ταιριάζει στη φιλοσοφία και το αγωνιστικό πλάνο του Μάικ Μπουντενχόλζερ, έκανε μερικές καλές εμφανίσεις στο φινάλε της regular season, δεν βοήθησε όμως στα playoffs με αποκορύφωμα τη σειρά με τους Ράπτορς στην οποία είχε 9.8 πόντους με 19.4% στο τρίποντο (1.2 εύστοχα ανά 6.2 προσπάθειες ανά αγώνα). Έπαιξε 29 λεπτά στο τρίτο ματς, 25 στο τέταρτο, εννέα στο πέμπτο και κανένα στο έκτο, γεγονός που δείχνει πολλά για το μέλλον του. Σημαντικός ρολίστας για την κανονική περίοδο, οι Μπακς δεν έχουν όμως χρήματα για να τον κρατήσουν, εκτός αν ο Μαυροβούνιος φόργουορντ δεχθεί μια συμφωνία ανάλογη με εκείνη που είχε φέτος ο Μπρουκ Λόπεζ. Δύσκολο...

ΜΠΡΟΥΚ ΛΟΠΕΖ

Όταν πέρυσι το καλοκαίρι οι Μπακς τον έβαζαν στο δυναμικό τους, πολύς κόσμος γελούσε ειρωνικά. Ο Λόπεζ έδειξε όμως ότι είναι ένας πολύτιμος ψηλός για μια ομάδα σαν τους Μπακς, καθώς με το περιφερειακό του σουτ άνοιγε το γήπεδο στην επίθεση ενώ ήταν βράχος και στην άμυνα κάθε φορά που οι περιφερειακοί οδηγούσαν τον αντίπαλό τους στην καρδιά της ρακέτας. Έκλεισε την κανονική περίοδο με 12.5 πόντους από 61.3% στο δίποντο, 36.5% στο τρίποντο και 84.2% στις βολές, είχε 4.9 ριμπάουντ, 1.2 ασίστ και 2.2 μπλοκ (ρεκόρ καριέρας) ανά 28.7 λεπτά σε 81 αγώνες. Εξαιρετικός συμπαίκτης, καλός επαγγελματίας, "κουμπώνει" άψογα στην ομάδα του Μιλγουόκι και στο πλευρό του Αντετοκούνμπο.

Μιλγουόκι Μπακς: Τα συμβόλαια, οι αποφάσεις και το δύσκολο καλοκαίρι
AP Photo/Aaron Gash AP PHOTO/AARON GASH

Για να παραμείνει Ελάφι, ο Λόπεζ θα πρέπει να πληρωθεί. Και όταν λέμε ότι πρέπει να πληρωθεί, εννοούμε ένα ποσό σημαντικά μεγαλύτερο από τα 3.382.000 δολάρια που πήρε φέτος. Πήγε στους Μπακς γιατί είδε μια καλή προοπτική, γιατί πίστεψε στο πλάνο του Μπουντενχόλζερ, γιατί του αρέσει πλέον να σουτάρει από την περιφέρεια, γιατί είναι ενδιαφέρον να παίζεις δίπλα στον Greek Freak. Εδειξε ότι αξίζει ένα καλύτερο συμβόλαιο και στη σειρά με τους Ράπτορς (15.5 πόντοι από 49.3% στα συνολικά σουτ και 85% στις βολές,6.7 ριμπάουντ, 1.7 ασίστ, 1.5 μπλοκ ανά 32.2 λεπτά) μάλλον το κέρδισε κιόλας.

ΠΑΤ ΚΟΝΑΚΤΟΝ

Οι Μπλέιζερς δεν τον πίστεψαν, οι Μπακς του έδωσαν την ευκαιρία να αποδείξει ότι ανήκει στο υψηλότερο επίπεδο του ΝΒΑ και εκείνος τους δικαίωσε. Καλή σεζόν με 6.9 πόντους, 4.2 ριμπάουντ και 2 ασίστ ανά 20.7 λεπτά συμμετοχής σε 61 αγώνες, καλός επαγγελματίας, βοήθησε τον Αντετοκούνμπο να περάσει σε άλλο επίπεδο την γυμναστική του με τα βάρη και βοηθήθηκε και εκείνος από τη φιλία του με τον Γιάννη. Σημαντικός ρολίστας, δεν έκανε καλές εμφανίσεις απέναντι στους Ράπτορς, ωστόσο μόνο με θαύμα δεν θα βρίσκεται τη σεζόν 2019/20 στο Μιλγουόκι. Έχει συμβόλαιο 1.723.050 δολαρίων που μπορεί να σπάσει μέχρι την 1η Ιουλίου, όμως οι Μπακς δεν έχουν λόγο να τον αφήσουν ελεύθερο γιατί με αυτό το ποσό δεν θα βρουν παίκτη που θα τους δίνει περισσότερα. Τον δοκίμασαν, τον πίστεψαν, τους δικαίωσε, θα συνεχίσουν μαζί για έναν ακόμη χρόνο.

ΕΡΣΑΝ ΙΛΙΑΣΟΒΑ

Πολύ έμπειρος, στα 32 του πλέον αποτελεί μια σημαντική μονάδα για τον πάγκο των Μπακς. Δεν έλαμψε στη διάρκεια της κανονικής περιόδου (6.8 πόντοι από 49.3% στο δίποντο, 36.3% στο τρίποντο, 82.4% στις βολές, 4.5 ριμπάουντ ανά 18.4 λεπτά σε 67 αγώνες), δεν βοήθησε πολύ στη σειρά με τους Ράπτορς, έχει όμως ένα αρκετά φυσιολογικό συμβόλαιο 7.000.000 δολαρίων που δεν είναι σημαντικό βαρίδι.

Μιλγουόκι Μπακς: Τα συμβόλαια, οι αποφάσεις και το δύσκολο καλοκαίρι
AP Photo/Aaron Gash AP PHOTO/AARON GASH

Ο Μπουντενχόλζερ τον χρειάζεται για συμπληρωματικό ψηλό, ο Ιλιασόβα βοηθά με το περιφερειακό σουτ και την έφεσή του στο ριμπάουντ και αυτά τα δύο στοιχεία τον κρατούν σε ένα αρκετά υψηλό επίπεδο.

ΤΟΝΙ ΣΝΕΛ

Ήταν θετικός στην κανονική περίοδο (6 πόντοι από 52.2% στο δίποντο, 39.7% στο τρίποντο και 88.1% στις βολές, 2.1 ριμπάουντ, 0.9 ασίστ ανά 17.6 λεπτά σε 74 αγώνες), όμως ο προπονητής του δεν τον υπολόγιζε στα playoffs. Ο Σνελ δεν έπαιξε σχεδόν καθόλου στην ποστ σίζον και τώρα οι Μπακς βρίσκονται μπροστά σε μια πολύ αμήχανη κατάσταση καθώς ο έμπειρος πλέον περιφερειακός έχει συμβόλαιο 11.392.857 δολαρίων για τη σεζόν 2019/20 και 12.178.571 δολαρίων για την περίοδο 2020/21 αν κάνει opt-in. Πολλά χρήματα για έναν αθλητή που μπορεί να είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων ο 10ος, 11ος, 12ος παίκτης του ρόστερ, πολύ μικρή η αξία του στην αγορά.

ΝΤΙ ΤΖΕΙ ΓΟΥΙΛΣΟΝ

Θετικός στη δεύτερη σεζόν του στο ΝΒΑ, είχε 5.8 πόντους, 4.6 ριμπάουντ και 1.1 ασίστ ανά 18.4 λεπτά σε 48 αγώνες της κανονικής περιόδου. Έδειξε καλά στοιχεία στην άμυνα, ήταν πολύ ανταγωνιστικός και στα 23 του ίσως ήρθε η ώρα να περάσει στο επόμενο επίπεδο. Έχει συμβόλαιο 2.961.120 δολαρίων και θα συνεχίσει στους Μπακς.

ΝΤΟΝΤΕ ΝΤΙΒΙΝΤΣΕΝΤΖΟ

Άτυχος στη ρούκι σεζόν του, ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς και έπαιξε σε μόλις 27 αγώνες προερχόμενος από δύο κολεγιακά πρωταθλήματα με το Βιλανόβα. Είναι καλός αθλητής, δεν είναι πρωταγωνιστής, μπορεί να πάρει έναν ρόλο ανάλογο με εκείνον που είχε ο Τόνι Σνελ (άμυνα - τρίποντο) ερχόμενος από τον πάγκο, έχει συμβόλαιο 2.905.800 δολαρίων και αν είναι υγιής, θα εξελιχθεί σε σημαντική μονάδα για την second unit του Μπουντενχόλζερ.

ΣΤΕΡΛΙΝΓΚ ΜΠΡΑΟΥΝ

Ήταν κι αυτός θετικός στην κανονική περίοδο με 6.4 πόντους από 55.8% στο δίποντο, 36.1% στο τρίποντο και 69% στις βολές, μαζί με 3.2 ριμπάουντ και 1.4 ασίστ ανά 17.8 λεπτά σε 58 αγώνες, ωστόσο έχασε τον ρόλο του στα playoffs και περιορίστηκε σε ρόλο θεατή. Στα 24 του γνωρίζει ότι το συμβόλαιό του δεν είναι εγγυημένο και πως οι Μπακς μπορούν να τον αποδεσμεύσουν έως την 1η Ιουλίου, όμως τα χρήματα που έχει λαμβάνειν για την περίοδο 2019/20 είναι λίγα (1.618.520 δολάρια) και φαίνεται πιθανότερη η παραμονή του από την αποχώρησή του.

ΤΙΜ ΦΡΕΖΙΕΡ - ΠΑΟΥ ΓΚΑΣΟΛ - ΜΠΟΝΖΙ ΚΟΛΣΟΝ

Ο πρώτος πάλεψε στο training camp, δεν κέρδισε συμβόλαιο και επέστρεψε προς το φινάλε της κανονικής περιόδου για να υπάρχει ως συμπληρωματικός πόιντ γκαρντ. Δεν θα μείνει. Ο Ισπανός αποκτήθηκε για να προσφέρει γνώσεις, εμπειρίες, παραστάσεις από τα playoffs και εξαιτίας του τραυματισμού του περιορίστηκε σε ρόλο... δασκάλου.

Μιλγουόκι Μπακς: Τα συμβόλαια, οι αποφάσεις και το δύσκολο καλοκαίρι
AP PHOTO/AARON GASH

Δεν θα μας προκαλέσει εντύπωση αν μείνει στους Μπακς με minimum συμβόλαιο, η λογική λέει πως και ο ίδιος, αλλά και οι άνθρωποι της ομάδας θέλουν να συνεχιστεί η συνεργασία τους αρκεί φυσικά ο Πάου να είναι σε θέση να προσφέρει ως δεύτερος ή τρίτος ψηλός. Ο τρίτος ήταν εντελώς συμπληρωματικός και θα αναζητήσει εκτός ΝΒΑ μια ευκαιρία.

Αντί επιλόγου: Πολλά θα κριθούν από το μέλλον των Μπρόγκντον - Μίντλετον. Αν μείνουν και οι δύο, τότε οι Μπακς δεν θα έχουν χώρο για ιδιαίτερες κινήσεις, θα μπορούν όμως να προσφέρουν προοπτική πρωταθλητισμού σε έμπειρους free agents που θα θέλουν να διεκδικήσουν ένα δαχτυλίδι. Ο Άντονι Τόλιβερ, ο Γουέιν Έλινγκτον, ο Τζέραλντ Γκριν, ο Ντάριους Μίλερ, ο Σεθ Κάρι, παίκτες που μπορούν να σκοράρουν από την περιφέρεια και δεν θα έχουν ιδιαίτερες οικονομικές απαιτήσεις είναι περιπτώσεις που θα απασχολήσουν τον Μπουντενχόλζερ.

Αν, τώρα, ένας εκ των Μπρόγκντον - Μίντλετον ή και οι δύο αποχωρήσουν από το Μιλγουόκι, τότε και χώρος στο salary cap θα υπάρχει και πληθώρα free agent (περίπου το 40% των παικτών της Λίγκας θα είναι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο διαθέσιμοι φέτος το καλοκαίρι) για να χτίσει ο coach των Μπακς την ομάδα που θα διεκδικήσει τη σεζόν 2019/20 το πρωτάθλημα. Αν, πάντως, έπρεπε να πάρουμε εμείς τις αποφάσεις και είχαμε το δικαίωμα να κρατήσουμε δύο από τους Μπρόγκντον, Μίντλετον, Λόπεζ, μάλλον θα προτιμούσαμε τον πρώτο και τον τρίτο.

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ