NBA

Μάικλ Τζόρνταν: Πώς "έσωσε" και απογείωσε τις πωλήσεις της Nike το 1985

Chicago Bulls Guard Michael Jordan answers questions during a post-game news conference, Friday, March 24, 1995, Chicago, Ill. Orlando defeated the Bulls 106-99. (AP Photo/Roberto Borea)
Chicago Bulls Guard Michael Jordan answers questions during a post-game news conference, Friday, March 24, 1995, Chicago, Ill. Orlando defeated the Bulls 106-99. (AP Photo/Roberto Borea) AP PHOTO/ROBERTO BOREA

Ο Μάικλ Τζόρνταν είναι αυτός που καθόρισε τις εξελίξεις στο ΝΒΑ για δύο δεκαετίες, αλλά κι αυτός που έσωσε τη Nike σε επίπεδο πωλήσεων το 1985. Πώς από τις απολύσεις η εταιρεία οδηγήθηκε στην κερδοφορία.

Το "The Last Dance" αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία προκειμένου να αποτυπωθεί ανάγλυφα η επιρροή που είχε ο Μάικλ Τζόρνταν στο ΝΒΑ και ο τρόπος με τον οποίο καθόρισε τις εξελίξεις στο καλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη. Πέραν όμως των αγωνιστικών κατορθωμάτων του, υπάρχει κι η εμπορική επιτυχία που έφερε με την παρουσία του στο ΝΒΑ, ήδη από τις πρώτες κιόλας στιγμές του σε αυτό.

Μία μόλις ημέρα μετά την προβολή των δύο πρώτων επεισοδίων του ντοκιμαντέρ για την τελευταία του σεζόν με τους Σικάγο Μπουλς, στις ΗΠΑ θυμήθηκαν τους τρεις όρους που υπήρχαν στο πρώτο συμβόλαιο που υπέγραψε με τη Nike. Τρεις όροι που εφόσον δεν ικανοποιούνταν, τότε η αθλητική εταιρεία θα μπορούσε να "βγει" από τη συμφωνία δίχως το παραμικρό κόστος. Πολύ γρήγορα βέβαια (σχεδόν αμέσως) φάνηκε πως όχι απλά δεν υπήρχε περίπτωση αποτυχίας, αλλά -αντίθετα- προέκυψε η... εμπορική απογείωση.

Τα " Air Jordan I" δεν άργησαν να κάνουν θραύση στις ΗΠΑ, σε τέτοιο βαθμό που αρκούσε για να αλλάξει την ιστορία της Nike και να την φέρει σε ρυθμούς ταχείας ανάπτυξης. Το ακόμη πιο ενδιαφέρον της ιστορίας βέβαια έχει να κάνει με το timing, δεδομένου ότι λίγες μόλις ημέρες πριν από την παρουσίασή τους και την διαθεσιμότητα στην αγορά, η Nike είχε ανακοινώσει ότι τον προηγούμενο χρόνο (1984) είχε προχωρήσει σε απολύσεις που έφταναν στο 10% του εργατικού δυναμικού της, λόγω χαμηλών πωλήσεων και οικονομικών απωλειών σε ένα τρίμηνο του έτους.

Ο Darren Rovell ξέθαψε δημοσίευμα της εποχής που αφορούσε στην ανακοίνωση της Nike για το γεγονός, που αφορούσε σε απολύσεις 400 εργαζομένων με σκοπό "την επιστροφή στην κερδοφορία, μέσω τροποποιήσεων στη διαχείριση και την παραγωγή νέου εμπορεύματος". Είχε ανακοινωθεί μάλιστα πως η πρώτη κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση αφορούσε στην παραγωγή της πρώτης σειράς παπουτσιών του Μάικλ Τζόρνταν, αλλά και σε αθλητικό ιματισμό με την υπογραφή του Τζον ΜακΕνρο.

AP Photo/Roberto Borea

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ