NBA

Γιάννης Αντετοκούνμπο και τρίποντο: Επίλεξε τον "θάνατό" σου

Milwaukee Bucks' Giannis Antetokounmpo warms up before an NBA basketball game against the Utah Jazz Monday, Nov. 25, 2019, in Milwaukee. (AP Photo/Aaron Gash)
Milwaukee Bucks' Giannis Antetokounmpo warms up before an NBA basketball game against the Utah Jazz Monday, Nov. 25, 2019, in Milwaukee. (AP Photo/Aaron Gash) AP

Απέναντι στους Ντιτρόιτ Πίστονς, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είχε 4/8 τρίποντa για να στείλει μήνυμα σε όλο το ΝΒΑ: Επιλέξτε εσείς πως θέλετε να σας κερδίσω (VIDEO).

Στην έβδομη σεζόν του στο ΝΒΑ είναι ακόμη καλύτερος από την περσινή MVP χρονιά του. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είδε τους Μπακς να γεμίζουν το ρόστερ με καλούς ρολίστες όπως ο Γούεσλι Μάθιους, ο Κάιλ Κόρβερ κι ο Ρόμπιν Λόπεζ, το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να φτάσει φέτος στους NBA Finals και να κατακτήσει το πρωτάθλημα, για να βρεθεί όμως στη σειρά των τελικών ξέρει ότι θα πρέπει να είναι πολύ καλύτερος απ' όσο ήταν πέρυσι απέναντι στους μετέπειτα πρωταθλητές Τορόντο Ράπτορς. Και για να είναι πολύ καλύτερος θα πρέπει να εμφανιστεί διαφορετικός ώστε οι αντίπαλες άμυνες να μην τον αντιμετωπίσουν όπως τον αντιμετώπισε πέρυσι εκείνη του Νικ Νερς.

Μετά από 22 αγώνες, μετά δηλαδή από το 1/4 της κανονικής περιόδου, οι Μπακς έχουν το καλύτερο (μαζί με τους Λος Άντζελες Λέικερς) ρεκόρ στο ΝΒΑ. Το 19-3 είναι εντυπωσιακό, όσο εντυπωσιακό είναι και το σερί των 13 νικών που τρέχει η ομάδα του Μιλγουόκι με τον αστέρα της σε φουλ ταχύτητα.

Όποιος έχει παρακολουθήσει κάποιον/ους από τους τελευταίους αγώνες των Μπακς, θα έχει δει έναν διαφορετικό Greek Freak που παίζει με πείσμα, με καλή ισορροπία σε άμυνα κι επίθεση, με σωστή διαχείριση των δυνάμεών του. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι βλέπουμε έναν τρομερά επιθετικό Αντετοκούνμπο, που στους πρώτους 15 αγώνες της σεζόν είχε 6.6 ασίστ μέσο όρο (με αποκορύφωμα τις 15 απέναντι στους Μπλέιζερς), αλλά στους τελευταίους έξι έχει πέσει στις 3.7 ανεβάζοντας τα επίπεδα ενέργειας στο κομμάτι της εκτέλεσης στα 29 λεπτά που μένει στο παρκέ από τα 33 που μετρούσε μέχρι τις 21 Νοεμβρίου.

Ο Μάικ Μπουντενχόλζερ ξέρει ότι η κανονική περίοδος είναι κάτι σαν το φροντιστήριο που ετοιμάζει τους παίκτες για τις εξετάσεις του καλοκαιριού, το σημαντικότερο όμως είναι ότι πλέον το καταλαβαίνει στον απόλυτο βαθμό και ο ίδιος ο Αντετοκούνμπο που σουτάρει όλο και περισσότερο, έχει ανεβάσει τα ποσοστά του και στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς τους αντιπάλους του: διαλέξτε εσείς με ποιον τρόπο θα σας κερδίσω. Pick your poison, που λένε οι Αμερικανοί.

Το μόνιμο θέμα συζήτησης είναι πότε ο Γιάννης θα φτιάξει το περιφερειακό του σουτ. Η γνώμη μας δεν έχει σημασία αυτή τη στιγμή, οπότε δεν θα την αναλύσουμε στο παρόν κείμενο. Θα δούμε όμως πως ο MVP της περσινής σεζόν και φαβορί για το back-to-back φέτος έχει γίνει πολύ απειλητικός από την περιφέρεια, κάτι που έδειξε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο τα ξημερώματα της Πέμπτης (5/12) στην εκτός έδρας αναμέτρηση με τους Ντιτρόιτ Πίστονς . Απέναντί τους, λοιπόν, είχε 4/8 τρίποντα με αποτέλεσμα να τους καθαρίσει εύκολα και να τους κερδίσει για ακόμα μια φορά σε μια σχέση που έχει εξελιχθεί σε... πελατειακή τα τελευταία χρόνια.

ΤΟ ΑΡΓΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΚΑΙ Η ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ

Στα επτά πρώτα ματς της σεζόν ο Γιάννης είχε 27.7 πόντους, 14 ριμπάουντ, 7.4 ασίστ, 1.1 κλέψιμο και 1.6 μπλοκ ανά 31.7 λεπτά συμμετοχής με το ρεκόρ των Μπακς στο 5-2 και τα ποσοστά του να μην εντυπωσιάζουν. Είχε 0.6 ανά 3.3 εκτελεσμένα τρίποντα (ποσοστό 17.4%), με αποτέλεσμα πολύς κόσμος να αρχίσει να γκρινιάζει για τη βελτίωση που δεν έρχεται, για τη δουλειά που δεν γίνεται, για την αδυναμία του Αντετοκούνμπο να απειλήσει από τα 7μ.25, ακόμη και για τον... φόβο του μη χαλάσει τα συνολικά ποσοστά του.

Τίποτα από αυτά ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Στα επόμενα 14 ματς ο Greek Freak πάτησε το γκάζι. Είχε 32.4 πόντους, 13.1 ριμπάουντ, 4.9 ασίστ, 1.6 κλεψίματα και 1.2 μπλοκ ανά 31.9 λεπτά συμμετοχής, με το ρεκόρ των Μπακς στο 14-1 και με τον Κρις Μίντλετον εκτός δράσης για επτά αγώνες. Ο Γιάννης άρχισε να σουτάρει περισσότερο και μέχρι τον αγώνα με τους Πίστονς είχε 1.9 εύστοχα τρίποντα ανά 5.6 προσπάθειες (ποσοστό 34.2%). Δεν έγινε ξαφνικά σουτέρ, έγινε όμως πιο αποφασιστικός, πήρε όσα του έδιναν οι αντίπαλες άμυνες, ανέβηκε η αυτοπεποίθησή του, βγήκε η δουλειά που έχει κάνει τον τελευταίο καιρό.

Μετά από 22 αγώνες ο Γιάννης παίρνει σχεδόν 80% περισσότερα τρίποντα σε σχέση με πέρυσι και βάζει 130% περισσότερα σουτ από την περασμένη χρονιά. Κάτι δείχνουν αυτοί οι αριθμοί και σίγουρα δεν λένε ψέματα. Από το 0.7/2.8 έχει πάει στο 1.5/4.9 και οι δύο τελευταίοι αριθμοί θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν μέχρι τον Απρίλιο.

Γιάννης Αντετοκούνμπο και τρίποντο: Επίλεξε τον "θάνατό" σου

Το shot chart του Γιάννη στη σεζόν, από το Basketball Reference

Απέναντι στους Πίστονς είχε 4/8. Η επίδοση δεν είναι φοβερή, η συνέχεια και η συνέπεια μετρούν σε αυτή τη Λίγκα, ο τρόπος όμως που ο Αντετοκούνμπο χτύπησε την ομάδα του Ντιτρόιτ αποτελεί τον οδηγό του για τη συνέχεια. Ο Αντρέ Ντράμοντ κι ο Μπλέικ Γκρίφιν έκλειναν προς τη ρακέτα και δεν του άφηναν χώρο για να επιτεθεί, ο Γιάννης έκανε βήματα προς τα πίσω, έβγαινε στην κορυφή, εκτελούσε και έστελνε τη μπάλα στο διχτάκι. Αν συνεχίσει να το κάνει αυτό με ποσοστό άνω του 35%, τότε τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο απλά για εκείνον και το παιχνίδι θα γίνει πιο αργό, πιο εύκολο.

Αν ο αντίπαλος κλείνει στη ρακέτα και προκαλεί τον Αντετοκούνμπο να σουτάρει από την κορυφή (από εκεί είναι πιο αποτελεσματικός) ανενόχλητος, θα το πληρώσει. Αν ο αντίπαλος βάλει το κορμί του πάνω του, ο Γιάννης θα τον περάσει. Αν τον περάσει και βρει άλλον μπροστά του, θα πασάρει στη γωνία όπου θα υπάρχει ο Μάθιους, ο Μίντλετον, ο Χιλ, ο Λόπεζ, ο Κόρβερ, ο ΝτιΒιντσέντζο για να εκτελέσουν το ανοιχτό σουτ. Αν βρει δύο κορμιά μπροστά του, θα υπάρχουν δύο ελεύθεροι στην περιφέρεια.

Γι' αυτό είναι σημαντικό για τον Greek Freak να συνεχίσει να παίρνει τα σουτ που του δίνουν οι αντίπαλες άμυνες, να συνεχίσει να πιστεύει στον εαυτό του και στο πλάνο της ομάδας. Κάποιες φορές θα έχει 1/8, κάποιες φορές θα έχει 4/8, αυτό είναι το μπάσκετ, με αυτό το ρίσκο θα πρέπει να ζήσει. Προς το παρόν πάντως τα πηγαίνει περίφημα, στα τελευταία έξι παιχνίδια έχει 14 εύστοχα τρίποντα και στα τελευταία δύο 7/12. Οταν το μακρινό του σουτ σταθεροποιηθεί, τότε θα δούμε τον πραγματικά κυρίαρχο Αντετοκούνμπο που θα τους περνάει όλους ξανά και ξανά.

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ