ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός: Άλλαξε και νίκησε

Ολυμπιακός: Άλλαξε και νίκησε
EUROKINISSI

Ο Ολυμπιακός πήρε μία τεράστια νίκη στη Μόσχα επί της ΤΣΣΚΑ, παίζοντας ένα διαφορετικό μπάσκετ, δείχνοντας ενδεχομένως τον δρόμο για το μέλλον. Ο Στέφανος Μακρής αναλύει.

Ο Ολυμπιακός πέτυχε αυτό που – με βάση την εικόνα του από το ξεκίνημα της σεζόν – έμοιαζε σχεδόν αδύνατο: Να αλώσει τη Μόσχα και να επικρατήσει με 84-79 της ΤΣΣΚΑ.

Οι “ερυθρόλευκοι” πήγαν χωρίς άγχος στη Μόσχα. Βρήκαν απέναντί τους μία φορμαρισμένη, αλλά και παράλληλα σοκαρισμένη από τον τραυματισμό του Γουίλ Κλάιμπερν ΤΣΣΚΑ, ξέροντας ότι ακόμα και αν έμεναν συγκεντρωμένοι σε όλο τον αγώνα μπορεί αυτό να μην ήταν αρκετό. Προκειμένου λοιπόν να διεκδικήσουν αυτό που τους αναλογούσε, αποφάσισαν να αλλάξουν. Να βγουν από την ζώνη άνεσής τους. Και αυτή ήταν η πιο σωστή απόφαση που πάρθηκε.

ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΗΚΕ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ

Ο Ολυμπιακός ήταν προβλέψιμος και βαρετός στα προηγούμενα παιχνίδια. Η εστίαση στις ένδοξες μέρες του παρελθόντος και η εμμονή του να δίνει την μπάλα στον Βασίλη Σπανούλη, ζητώντας του να γυρίσει τον χρόνο πίσω και να κάνει αυτά που έκανε στα 30 του χρόνια είχε αποδειχθεί καταστροφική. Κόντρα στην ΤΣΣΚΑ, αυτό άλλαξε, με τους “ερυθρόλευκους” να παίζουν κάτι διαφορετικό, πιο κοντά στο σύγχρονο μπάσκετ.

Οι “ερυθρόλευκοι” αποφάσισαν, να αλλάξουν προσέγγιση. Μην έχοντας ουσιαστικά τίποτα να χάσουν, ακολούθησαν την λογική της... δημοκρατίας στην επίθεση. Σταμάτησαν να έχουν μόνο ως βασικούς πόλους δημιουργίας την τριάδα των Σπανούλη, Πρίντεζη και Μιλουτίνοβ και έδωσαν πρωτοβουλίες και σε άλλους παίκτες, εστιάζοντας στα δυνατά τους στοιχεία.

Κοινώς, αντί να ζητήσουν από τους παίκτες να εναρμονιστούν σε μία φιλοσοφία χρόνων, η οποία όμως δεν μπορεί να υποστηριχθεί πλέον για μία σειρά από λόγους αφού έχουν μείνει λίγα να την θυμίζουν, προσαρμόστηκαν στους νέους παίκτες.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

Αλλάζοντας γραμμή πλεύσης, ο Ολυμπιακός δημιούργησε απροσδόκητες συνθήκες στο παιχνίδι. Έγινε απρόβλεπτος και η ΤΣΣΚΑ έπρεπε να αλλάξει ξαφνικά όλο το αμυντικό της πλάνο. Αυτό όμως δεν είναι τόσο εύκολο να γίνει, ακόμα και αν πρόκειται για την ΤΣΣΚΑ.

Ο Ολυμπιακός έδωσε την μπάλα στην τριάδα των Πάντερ, Πολ και Τσέρι και τους ζήτησε να φτιάξουν το δικό τους σουτ. Επέλεξε πολύ συχνά να χτυπήσει στην λογική των αλλαγών στα σκριν της ΤΣΣΚΑ από έξω προς τα μέσα με τους αθλητικούς Αμερικανούς του (εξού και οι μόλις 10 ασίστ, αφού οι γκαρντ τελείωσαν πολλές φάσεις), να τρέξει όποτε βρήκε χώρο και να ποστάρει κυρίως με τον Πρίντεζη. Οι χώροι ξαφνικά άνοιξαν, τα δεδομένα διαφοροποιήθηκαν.

Η ΤΣΣΚΑ θέλησε να αλλάξει ξανά τα δεδομένα, αλλά δεν μπορούσε. Ο λόγος είναι ότι – μετά και την απώλεια του Χάκετ με τραυματισμό – δεν είχε αρκετό μάκρος και αθλητικότητα στις θέσεις των γκαρντ. Ο Στρέλνιεκς και ο Μπέικερ έχουν πρόβλημα στην άμυνα λόγω αργών ποδιών και ο Τζέιμς έχει ύψος μόλις 1.85 μέτρα και ήταν ο κύριος δημιουργός και εκτελεστής στην επίθεση, με αποτέλεσμα να μείνει μόνος του ο Χίλιαρντ.

Ο Ολυμπιακός πήρε σχεδόν το μέγιστο σε κάθε κατάσταση. Διάβασε κάθε μις-ματς, είδε τους Πολ και Πάντερ να μην μένουν στα μακρινά σουτ παρά να επιτίθενται με drive και έβαλε μεγάλα σουτ. Το κυριότερο όμως ήταν πως κατάφερε να έχει φρέσκο τον Σπανούλη στο φινάλε, δίνοντάς του την δυνατότητα να βάλει το σουτ που κλείδωσε το ματς.

Τα 19 λεπτά συμμετοχής του Σπανούλη ήταν μία τρομερή πολυτέλεια για τον Ολυμπιακό. Στα 37 του χρόνια, ο αρχηγός των “ερυθρόλευκων” δεν γίνεται να παίξει με 100% ένταση για 30 λεπτά. Αν όμως παίζει κάπου ανάμεσα σε 18-25 λεπτά και πάρει σωστές ανάσες, τότε μπορεί να δώσει αυτά που ζητάνε οι “ερυθρόλευκοι”.

ΕΔΕΙΞΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ

Ο Ολυμπιακός φάνηκε ότι έχει διάθεση να αλλάξει στυλ και φιλοσοφία. Έπειτα από καιρό αποφάσισε να κάνει αυτό που έμοιαζε λογικό: Να προσαρμοστεί στα δεδομένα και τους παίκτες που έχει και όχι να περιμένει να γίνει το αντίθετο. Μέχρι πριν μερικά χρόνια ήταν λογικό να ζητάει το αντίθετο, αλλά τότε είχε και έναν σταθερό κορμό 6-7 παικτών. Τώρα όμως – και δεδομένου το πώς χτίστηκε το καλοκαίρι – ο μόνος τρόπος για να πάρει το βέλτιστο είναι να προσαρμοστεί αυτός.

Στη Μόσχα ο Ολυμπιακός εμφάνισε μία διαφορετική εκδοχή του. Λίγο πιο αλέγρα, πιο σύγχρονη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να νικήσει ένα μεγαθήριο, σε μία βραδιά που ο καλύτερος παίκτης του (Μιλουτίνοβ) έμεινε στους 2 πόντους και ο ηγέτης του (Σπανούλης) στους 8 πόντους με 2/8 σουτ. Άλλαξε και δικαιώθηκε. Το θέμα είναι πλέον τι θα κάνει από εδώ και πέρα και πώς θα διαχειριστεί αυτό το αποτέλεσμα, αρχής γενομένης από τον αυριανό (1/11) αγώνα κόντρα στη Μακάμπι του Γιάννη Σφαιρόπουλου.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ