ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Γιάνις Τίμα: Ίδιος παίκτης, άλλη ομάδα

Γιάνις Τίμα: Ίδιος παίκτης, άλλη ομάδα

Ο Γιάνις Τίμα έχει ξεκινήσει δυναμικά την παρουσία του στην Χίμκι, πραγματοποιώντας τη μία μεγάλη εμφάνιση μετά την άλλη. Δεν είναι όμως άλλος παίκτης. Απλώς έχει άλλο ρόλο και διαφορετικές απαιτήσεις.

Ο Γιάνις Τίμα μοιάζει... άλλος άνθρωπος. Από την στιγμή που παραχωρήθηκε δανεικός από τον Ολυμπιακό στην Χίμκι είναι μεταμόρφωμένος, με την τελευταία απόδειξη να έρχεται στον αγώνα με την Λοκομοτίβ Κουμπάν, όπου είχε 17 πόντους στη νίκη της ομάδας του με 87-83 .

Ο Τίμα παίζει όπως περίμεναν αρκετοί ότι θα παίξει στον... Ολυμπιακό. Τρέχει καλά το γήπεδο, “πυροβολεί” από την περιφέρεια, βγάζει ενέργεια στο παρκέ. Στους τρεις αγώνες που έχει δώσει με την Χίμκι στην VTB League έχει 20 πόντους, 4.3 ριμπάουντ, 1.7 ασίστ και 1.2 κλεψίματα μέσο όρο σε σχέση με τους 6.1 πόντους, 2.4 ριμπάουντ και 0.6 ασίστ μέσο όρο σε 15 λεπτά στην Basket League.

Ο κόσμος είναι λογικό να αναρωτιέται αν πρόκειται για τον ίδιο παίκτη που έβλεπε με τα “ερυθρόλευκα” στο πρώτο μισό της σεζόν. Όλοι όμως ξέρουν ότι πρόκειται για τον ίδιο παίκτη. Απλώς είναι οι καταστάσεις που έχουν αλλάξει.

ΑΛΛΗ ΟΜΑΔΑ, ΑΛΛΟΣ ΡΟΛΟΣ

Ο Γιάνις Τίμα βρέθηκε σε έναν Ολυμπιακό που ήταν εξαιρετικά γεμάτος στις θέσεις των φόργουορντ . Σε μία ομάδα με 12 ισάξιους παίκτες που έπρεπε να μοιραστούν τον χρόνο συμμετοχής. Ο ίδιος όμως είναι ένας παίκτης που έχει αποδείξει αρκετές φορές ότι χρειάζεται χρόνο και χώρο για να μπορέσει να παίξει το καλύτερο μπάσκετ που μπορεί. Στον Ολυμπιακό του γεμάτου ροτέισον και το μικρό περιθώριο λάθους αυτό δεν ήταν εύκολο να συμβεί. Στη νέα του ομάδα όμως αυτό γίνεται.

Στην Χίμκι ο Τίμα δεν έχει τόσο το άγχος ότι μόλις αστοχήσει θα περάσει αμέσως στον πάγκο. Ξέρει ότι η ρωσική ομάδα τον απέκτησε για να σουτάρει και αυτό κάνει, αρπάζοντας τις ευκαιρίες. Αυτό φαίνεται και από τον χρόνο συμμετοχής του (26.7 λεπτά ανά αγώνα) και το γεγονός ότι στα τρία παιχνίδια που πήρε μέρος αγωνίστηκε τουλάχιστον 23 λεπτά. Στον Ολυμπιακό αυτό συνέβη μόλις 7 φορές στους 37 αγώνες που πήρε μέρος σε EuroLeague και Basket League.

Ο βασικός λόγος που ο Τίμα έχει ανεβάσει την απόδοσή του είναι ότι στην Χίμκι νιώθει σημαντικός και όχι απλώς ένας ακόμα παίκτης μίας ομάδας. Αυτό σίγουρα λέει πολλά για τον τρόπο που προσεγγίζει γενικώς το παιχνίδι και κατά πόσο αισθάνθηκε ποτέ έτοιμος να ανταπροκριθεί στις απαιτήσεις που υπήρχαν από αυτόν στον Ολυμπιακό. Είναι όμως μία πραγματικότητα.

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ KAI OΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

Την ίδια στιγμή βέβαια που ο Τίμα πράγματι εντυπωσιάζει, δεν γίνεται να μην αναφερθεί και το γεγονός ότι ο επίπεδο ανταγωνισμού που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει δεν είναι και το υψηλότερο, αφού δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στην EuroLeague. Η Λοκομοτίβ Κουμπάν είναι μέχρι στιγμής ο δυσκολότερες αντίπαλος που έχει βρεθεί στο διάβα του, με τις άλλες δύο εμφανίσεις του να έχουν έρθει κόντρα στην Κάλεβ/Κράμο και την Αστάνα.

Γιάνις Τίμα: Ίδιος παίκτης, άλλη ομάδα

ΘΕΜΑ ΣΥΝΘΗΚΩΝ

Ένας παίκτης δεν είναι απαραίτητα κακός επειδή δεν ταίριαξε στην φιλοσοφία μίας ομάδας. Ούτε είναι σταρ επειδή ταίριαξε σε μία άλλη. Απλώς, όπως έχει αποδειχθεί πολλές φορές στο παρελθόν, αυτό που παίζει βασικό ρόλο για να αποδώσει ένας παίκτης σε ένα σύνολο – ειδικά όταν είναι ρολίστας και δεν χτίζεται η ομάδα γύρω του – είναι να του ταιριάζει το περιβάλλον.

Ο Τίμα αποκτήθηκε με τον Ολυμπιακό με τον γνώμονα να προσφέρει συγκεκριμένα πράγματα , υπό ένα συγκεκριμένο πρίσμα. Κλήθηκε να μπει σε ένα καλούπι που δεν του ταίριαζε και δεν είχε τη ευελιξία να προσαρμοστεί. Στην Χίμκι δεν του ζήτησε κανείς να μπει σε καλούπι. Απλώς του έδωσαν την μπάλα, επειδή είχαν την πολυτέλεια να κάνουν κάτι τέτοιο, όταν ο Ολυμπιακός δεν την είχε.

Ο Τίμα δεν είναι κακός παίκτης. Απλώς στο πρώτο μισό της σεζόν φάνηκε να μην ταιριάζει στο στυλ του Ολυμπιακού. Στους τρεις πρώτους αγώνες του με την Χίμκι δείχνει ότι έχει βρει τον εαυτό του. Πριν ωστόσο σπεύσει κάποιος να κρίνει τον Λετονό είτε ως παίκτη των “ερυθρολεύκων”, είτε ως παίκτη της Χίμκι, καλό είναι να λάβει υπόψη του όλα τα δεδομένα, αλλά και να περιμένει να τελειώσει η σεζόν.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ