ΑΕΚ

Το πάθημα με Άτιτς να γίνει μάθημα

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ / ΑΕΚ - ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ / CHAMPIONS LEAGUE / AEK -  OLIMPIJA LJUBLJANA / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ / ΑΕΚ - ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ / CHAMPIONS LEAGUE / AEK - OLIMPIJA LJUBLJANA / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Έντιν Άτιτς δεν μπόρεσε ποτέ να ξεδιπλώσει στο παρκέ το ταλέντο του με την φανέλα της ΑΕΚ και δεν είναι ο μόνος υπεύθυνος για αυτό. Το θέμα πλέον για την "Ένωση" είναι να μην συμβεί το ίδιο και με τους άλλους νεαρούς παίκτες της ομάδας.

Ηταν Σεπτέμβριος του 2015 όταν η ΑΕΚ ανακοίνωνε την απόκτηση του Έντιν Άτιτς με εξαετές συμβόλαιο, βάζοντας τότε στη “μηχανή” της έναν από τους κορυφαίους 18χρονους στην Ευρώπη. Τρία χρόνια αργότερα, η ΑΕΚ αποχαιρέτησε τον Βόσνιο γκαρντ/φόργουορντ με την εξής ανακοίνωση:

Η ΑΕΚ Β.C. ανακοινώνει, ότι λύθηκε σήμερα (14/07) η συνεργασία με τον Έντιν Άτιτς.

Η οικογένεια της «Ένωσης» εύχεται στον Βόσνιο γκαρντ κάθε επιτυχία στον επόμενο σταθμό της καριέρας του”.

30 λέξεις. Τόσες λέξεις χρειάστηκε η ΑΕΚ για να πει “αντίο” σε μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις της. Εννέα λέξεις περισσότερες από τους επίσημους αγώνες που πήρε χρόνο συμμετοχής ως παίκτης της ΑΕΚ, όλους φέτος: 13 για την Basket League, 7 για το Basketball Champions League και 1 για το Κύπελλο Ελλάδος. Στο μεσοδιάστημα ο Άτιτς έπαιξε και σε κάποια φιλικά παιχνίδια. Σε ένα από αυτά πρόλαβε να γίνει ένας από τους αγαπημένους της εξέδρας στο λυκαυγές της σεζόν 2016/17, όντας εξαιρετικός κόντρα στην ΤΣΣΚΑ . Αυτό έμελλε να είναι το highlight της πορείας του στην ΑΕΚ.

MIA XAMENH ΕΠΕΝΔΥΣΗ

Κοιτάζοντας κάποιος πίσω στην τριετία που πέρασε ο Έντιν Άτιτς στην “Ένωση”, είναι δύσκολο να μην βρει κακούς χειρισμούς:

- Την σεζόν που αποκτήθηκε (2015/16) την πέρασε στην χώρα του και την ομάδα που τον ανέδειξε, την Σπαρς Σεράγεβο.

- Την σεζόν 2016/17 ο Γιούρι Ζντοβτς αποφάσισε ότι δεν χωράει στην ομάδα, η ΑΕΚ τον έχρισε αρχικά 7ο ξένο, ακολούθως τον έστειλε δανεικό στα Τρίκαλα και κατόπιν αναγκάστηκε να τον πάρει... πίσω, αφού ο Άτιτς δεν πήρε ποτέ χρόνο συμμετοχής.

BASKET LEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Κάπως έτσι, ο Άτιτς ουσιαστικά έχασε τρία χρόνια εξέλιξης και από ΝΒΑ prospect – γιατί αυτό θεωρείτο όταν αποκτήθηκε από την ΑΕΚ μετά τις απίστευτες εμφανίσεις του στο Πανευρωπαϊκό Εφήβων του 2015 – είναι πλέον ένας 21χρονος στάσιμος παίκτης που ψάχνει την ταυτότητά του. Ο Άτιτς πήρε καλά λεφτά αυτή την τριετία, αλλά μπάσκετ δεν έπαιξε. Πρακτικά δεν πήρε ποτέ μία ευκαιρία, δεν του δόθηκε ποτέ η δυνατότητα να μάθει από τα λάθη του. Η πίεση του πρωταθλητισμού είχε ως αποτέλεσμα να μην τολμήσει κανένας προπονητής να... παίξει το κεφάλι του για χάρη του.

ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΞΟΥΝ “ΝΕΟΙ ΑΤΙΤΣ”

Δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί κάποιος να ψέξει τους προπονητές που πέρασαν από την ΑΕΚ αυτή την τριετία για τη μη αξιοποίηση του Άτιτς όταν ο στόχος της ΑΕΚ ήταν οι νίκες. Όταν μπαίνει στη μέση το αποτέλεσμα, το οποίο μπορεί να εξασφαλίσει ηρεμία σε μία ομάδα, είναι δύσκολο για τον καθένα να ρίξει στην φωτιά έναν νεαρό παίκτη. Δεν γίνεται όμως να μην αναφερθεί κάποιος στο γεγονός ότι η ΑΕΚ είχε στα χέρια της για τρία χρόνια ένα κατά γενική ομολογία τεράστιο ταλέντο και δεν κατάφερε να πάρει το ελάχιστο από αυτό.

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ / ΑΕΚ - ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ / CHAMPIONS LEAGUE / AEK -  OLIMPIJA LJUBLJANA / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ / ΑΕΚ - ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ / CHAMPIONS LEAGUE / AEK - OLIMPIJA LJUBLJANA / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

ότι σκοπεύει να χτίσει ένα ρόστερ με ταλαντούχους νεαρούς παίκτες , βλέπει παιδιά με πολύ ταλέντο. Παίκτες όπως ο Δημήτρης Τσαλμπούρης, ο Δημήτρης Μωραϊτης (ο οποίος σχεδόν έχει συμφωνήσει για ανανέωση του συμβολαίου του), ο Γιάννης Αγραβάνης, ο Διονύσης Σκουλίδας, ο Νίκος Ρογκαβόπουλος, ο Μανώλης Χατζηδάκης, όλοι συγκαταλέγονται ανάμεσα στα κορυφαία ταλέντα της χώρας στην ηλικία τους και κάποιοι από αυτούς στα κορυφαία στην Ευρώπη. Όλοι αποτελούν μέλη του θαυμαστού παιδομαζώματος της ΑΕΚ την τελευταία τριετία. Όλοι, άλλος περισσότερο άλλος λιγότερο, περιμένουν κάποια στιγμή να πάρουν την ευκαιρία τους και όλοι ελπίζουν να μην ακολουθήσουν τον δρόμο του Έντιν Άτιτς.

Η ΑΕΚ ετοιμάζεται για μία δύσκολη σεζόν. Έχοντας ως παρακαταθήκη τους δύο τίτλους που κατέκτησε την σεζόν 2017/18 η πίεση για επιτυχίες έχει γιγαντωθεί. Αυτή η πίεση έφερε στον πάγκο έναν σπουδαίο τεχνικό όπως ο Λούκα Μπάνκι. Μέσα σε όλα αυτά όμως, στην “Ένωση” οφείλουν να σκεφτούν ότι έχουν την ευλογία να διαθέτουν στο ρόστερ τους μερικά από τα μεγαλύτερα ταλέντα της χώρας. Και δεν υπάρχει η πολυτέλεια να χαθούν όπως ο Έντιν Άτιτς. Ελπίδα όλων στην ΑΕΚ πρέπει να είναι ότι οι λάθος χειρισμοί στην περίπτωση του Βόσνιου γκαρντ/φόργουορντ θα οδηγήσουν σε σωστές αποφάσεις με τους Έλληνες παίκτες της ομάδας.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ