ΑΕΚ

Ο ταλαντούχος κύριος Άτιτς

Ο ταλαντούχος κύριος Άτιτς
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Έντιν Άτιτς δεν συστήθηκε στο ελληνικό κοινό στον αγώνα της ΑΕΚ με την ΤΣΣΚΑ. Το είχε κάνει έναν χρόνο νωρίτερα, παρέα με τους Χαραλαμπόπουλο και Παπαγιάννη. Και για αυτό δημιούργησε... πρόβλημα στην ΑΕΚ.

Ήταν Σεπτέμβριος του 2015 όταν η ΑΕΚ ανακοίνωνε την απόκτηση ενός 18χρονου με το όνομα Έντιν Άτιτς από την Σπαρς Σεράγεβο με εξαετές συμβόλαιο. Λίγοι έδωσαν σημασία τότε. Αυτοί οι λίγοι όμως ήξεραν τι παίκτη είχε πάρει η “Ένωση”.

Έχει περάσει κάτι παραπάνω από ένας χρόνος από την ημέρα που ο Άτιτς έγινε μέλος της ΑΕΚ. Ένας χρόνος που τον βρήκε αρχικά στην ομάδα που την ανέδειξε ως δανεικό, πριν επιστρέψει στην “Ένωση” το φετινό καλοκαίρι με την προοπτική να ξαναφύγει ως δανεικός. Ή μήπως όχι; Αυτή είναι μία καλή ιστορία.

Επί έναν χρόνο οι φίλοι της ΑΕΚ ήξεραν τον Άτιτς απλώς ως όνομα. Κάποιοι ίσως είχαν δει και κάποια στιγμιότυπά του στο youtube, κάποιοι άλλοι ίσως είχαν διαβάσει ότι θεωρείτο μεγάλο ταλέντο. Και μετά ήρθε το προχθεσινό φιλικό της ΑΕΚ με την ΤΣΣΚΑ . Και ο Βόσνιος γκαρντ/φόργουορντ μπήκε στο παρκέ και άφησε τον κόσμο με το στόμα ανοιχτό με την απόδοσή του. 12 πόντοι, αγωνιστικό θράσος, μπόλικη ενέργεια αλλά και δύο θεαματικά καρφώματα είχε το... μενού κόντρα στην Πρωταθλήτρια Ευρώπης, με τον Άτιτς να είναι παρέα με τον Ντούσαν Σάκοτα, τον Ρόκο Λένι Ούκιτς και τον Δημήτρη Μαυροειδή οι κορυφαίοι παίκτες της ομάδας, δημιουργώντας “πονοκέφαλο” στην ΑΕΚ, αφού έχει συμπληρωθεί την εξάδα των ξένων. Αυτή η εμφάνιση του πιτσιρικά βέβαια δεν θα έπρεπε να προξενεί τόση εντύπωση.

Ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στην Ευρώπη

Ο ταλαντούχος κύριος Άτιτς

Μπορεί πολύς κόσμος να είδε τον Άτιτς μόλις χθες για πρώτη φορά σε έναν αγώνα, αλλά όσοι ασχολούνται με τις μικρές ηλικίες ήξεραν περί τίνος πρόκειται. Βασικά και η ΑΕΚ ήξερε, για αυτό εξάλλου και του πρόσφερε 6ετες συμβόλαιο αξίας περίπου 1.5 εκατ. ευρώ πέρυσι! Τι ήταν αυτό που ήξεραν όμως όλοι αυτοί; Ότι ο 19χρονος έχει πολύ μπάσκετ μέσα του.

Ο Άτιτς είχε συστηθεί ήδη στο ελληνικό κοινό το καλοκαίρι του 2015, όταν είχε οδηγήσει την Βοσνία στην 4η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βόλου, στο οποίο την 1η θέση κατέκτησε η Ελλάδα των Βασίλη Χαραλαμπόπουλου και Γιώργου Παπαγιάννη. Αν δεν είχε τραυματιστεί μάλιστα κατά την διάρκεια του μικρού Τελικού, τότε είναι πιθανό να είχε φέρει αυτός το πρώτο μετάλλιο στην ιστορία του Βοσνιακού μπάσκετ και όχι ο Τζάναν Μούσα. Κατά την διάρκεια της διοργάνωσης ο νυν παίκτης της ΑΕΚ είχε 16 πόντους, 7.5 ριμπάουντ, 3.8 ασίστ και 2.4 κλεψίματα μέσο όρο, κερδίζοντας μάλιστα μία θέση στην καλύτερη πεντάδα παρέα με τους δικούς μας Χαραλαμπόπουλο (MVP), Παπαγιάννη, τον Τούρκο Φουρκάν Κορκμάζ και τον Λιθουανό Μαρτίνας Βάρνας. Κατά πολλούς μάλιστα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ταλέντο του Βοσνιακού μπάσκετ μετά τον περίφημο Ντζάναν Μούσα .

Ο Άτιτς είναι ένας σύγχρονος γκαρντ/φόργουορντ που μπορεί να κάνει πολλές δουλειές στο παρκέ. Τα αθλητικά του προσόντα είναι εξαιρετικά για Ευρωπαίο, έχει την ικανότητα να βάλει τη μπάλα στο παρκέ για να δημιουργήσει το δικό του σουτ, μπορεί να σουτάρει καλά από την περιφέρεια, να κατεβάσει μπάλα, βλέπει γήπεδο, μπορεί να βοηθήσει στα ριμπάουντ και (το κυριότερο) δεν τον ενδιαφέρει ποιον έχει απέναντί του. Είτε παίζει κόντρα σε μία μικρή ομάδα είτε κόντρα στην ΤΣΣΚΑ έχει την ίδια ψυχολογία. Σαφώς και έχει και ψεγάδια βέβαια στην αποδοσή του, τα οποία φάνηκαν και κόντρα στην ΤΣΣΚΑ: Στην άμυνα αφαιρείται και χρησιμοποιεί πολύ τα χέρια του (με αποτέλεσμα να χρεώνεται με φάουλ), ενώ στην επίθεση ώρες-ώρες παρασέρνεται από τον ρυθμό ενός αγώνα και υποπίπτει σε αρκετά λάθη και κακές επιλογές.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι σε πολλές λίστες Αμερικανικών σάιτ βρίσκεται μέσα στα 5 με 10 μεγαλύτερα ταλέντα στην Ευρώπη για τους γεννηθέντες το 1997. Προφανώς και κάτι έχουν δει όλοι στον ύψους 2.01 μέτρα Βόσνιο γκαρντ/φόργουορντ, ο οποίος μάλιστα πέρυσι ήταν μέλος της International teams στο “Nike Hoops Summit” παρέα με τον Κώστα Αντετοκούνμπο, αντιμετωπίζοντας τους Κορυφαίους Αμερικανούς παίκτες. Κατά πολλούς μάλιστα, αν κάνει καλή σεζόν φέτος τότε είναι εξαιρετικά πιθανό να επιλεγεί και στο draft του 2017!

Τι θα κάνει η ΑΕΚ;

Ο ταλαντούχος κύριος Άτιτς
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Αυτή είναι και η ερώτηση που κάνουν όλοι οι φίλοι της “Ένωσης” – και όχι μόνο – από χθες το βράδυ. Η αλήθεια είναι ότι στην ΑΕΚ δεν περίμεναν ότι ο Άτιτς θα ήταν έτοιμος να ανταποκριθεί από φέτος στις υψηλές απαιτήσεις που θα υπάρχουν. Το πλάνο τον ήθελε να παραχωρείται δανεικός ΚΑΙ την φετινή σεζόν – κατά προτίμηση σε ελληνική ομάδα όπου θα μπορούσε να παρακολουθείται η εξέλιξή του πιο εύκολα – ώστε να επιστρέψει την επόμενη σεζόν έτοιμος να διεκδικήσει ακόμα και θέση βασικού. Η παρουσία του στην προετοιμασία και η εμφάνισή του με την ΤΣΣΚΑ ωστόσο ενδέχεται να αλλάξει τα δεδομένα.
Σε μερικές ημέρες η ΑΕΚ θα αναχωρήσει για την Προύσα ώστε να συμμετάσχει σε ένα τουρνουά παρέα με την Τόφας και την Μπάνβιτ. Και ο Άτιτς αναμένεται να βρίσκεται κανονικά στην αποστολή της ομάδας, κάτι που θα του δώσει την ευκαιρία να δημιουργήσει έναν ακόμα μεγαλύτερο... πονοκέφαλο στον Γιούρι Ζντοβτς. Δεν θα κριθεί βέβαια από τις εμφανίσεις του στην Τουρκία η παραμονή του, όπως δεν κρίθηκε τίποτα ούτε με την εμφάνισή του κόντρα στην ΤΣΣΚΑ.

Στην “Ένωση” έχουν βρεθεί ξαφνικά σε ένα μεγάλο δίλημμα. Να κρατήσουν τον Άτιτς και να τον χρησιμοποιούν μόνο στο Champions League και σε περίπτωση τραυματισμού κάποιου εκ των ξένων περιφερειακών να τον ενεργοποιήσουν και για το Ελληνικό Πρωτάθλημα ή να μείνουν πιστοί στο αρχικό πλάνο και να τον παραχωρήσουν δανεικό; Η απόφαση μοιάζει – και είναι – δύσκολη. Την δεδομένη στιγμή ωστόσο μοιάζει πιο πιθανό το πρώτο σενάριο παρά το δεύτερο, αρκεί να βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα για να συμβεί κάτι τέτοιο.

Twitter @steflong85

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ