ΜΠΑΣΚΕΤ

ΑΕΚ – Μπάμπεργκ: Το επιθετικό ξέσπασμα και το “κλείδωμα” του Ράις

CHAMPIONS LEAGUE / ÁÅÊ - ÌÐÁÌÐÅÑÃÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
CHAMPIONS LEAGUE / ÁÅÊ - ÌÐÁÌÐÅÑÃÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Η ΑΕΚ κέρδισε την Μπάμπεργκ παίζοντας για πρώτη φορά φέτος το δικό της μπάσκετ και εφαρμόζοντας το δικό της πλάνο. Και υπήρχε λόγος που τα κατάφερε.

Η ΑΕΚ είχε δύσκολο έργο κόντρα στη Μπάμπεργκ για την 3η αγωνιστική του Basketball Champions League , παρά τις σημαντικές απουσίες των Γερμανών. Η νίκη της με 93-86 ήταν σημαντική , τόσο για αγωνιστικούς όσο και για ψυχολογικούς λόγους. Το μεγαλύτερο κέρδος της “Ένωσης” ωστόσο ήταν ότι φάνηκε να βρίσκει τον εαυτό της.

Η ΑΕΚ δεν βρίσκεται ακόμα στο επίπεδο ετοιμότητας που θέλει. Ο Λούκα Μπάνκι δεν μπορεί ακόμα να εφαρμόσει στον απόλυτο βαθμό την φιλοσοφία του, τόσο λόγω των προβλημάτων τραυματισμών – με τελευταίο αυτό του Καββαδά – όσο και γιατί προσπαθεί να εντάξει ακόμα τον Χάουαρντ Σαντ-Ρος στην ομάδα. Παρόλα αυτά, έχει κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένος από αυτά που είδε κόντρα στη Μπάμπεργκ.

Οι “κιτρινόμαυροι” μπήκαν στο παρκέ έχοντας κάποιες ξεκάθαρες αρχές στο παιχνίδι τους. Προσαρμόστηκαν στον αντίπαλο, πόνταραν στα δυνατά τους στοιχεία και “χτύπησαν” στις αδυναμίες της Μπάμπεργκ και κέρδισαν. Ενώ όμως όλους ο κόσμος θα σταθεί στην επίθεση, η αλήθεια είναι ότι – παρά τους 86 πόντους παθητικό – όλα ξεκίνησαν από την άμυνα.

ΤΟ “ΚΛΕΙΔΩΜΑ” ΤΟΥ ΡΑΙΣ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΑΝΤ-ΡΟΣ

Όπως είχε επισημανθεί και πριν από το παιχνίδι με τη Μπάμπεργκ, η γερμανική ομάδα έχει χτιστεί με βάση τις αρετές του Ταϊρίς Ράις, ο οποίος είναι ο κινητήριος μοχλός της ομάδας. Στην δική του εξουδετέρωση εστίασε λοιπόν η ΑΕΚ και το πλάνο έπιασε στο 100%, αφού ο Αμερικανός γκαρντ έμεινε στους 6 πόντους, έχοντας ακόμα 7 ασίστ και 8 λάθη.

CHAMPIONS LEAGUE / ÁÅÊ - ÌÐÁÌÐÅÑÃÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
CHAMPIONS LEAGUE / ÁÅÊ - ÌÐÁÌÐÅÑÃÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Η ΑΕΚ δεν ήθελε σε κανένα σημείο να δώσει την ευκαιρία στον Ράις να αισθανθεί άνετα. Για αυτό ακριβώς και δεν πήγε στην λύση των αλλαγών στα σκριν στο μαρκάρισμά του, παρά στην λογική του “help and recover” (άμεση βοήθεια και μετά πίσω) ή του δυναμικού του “hedge out” (στέλνοντας τον Ράις μακριά από το καλάθι μέχρι να επιστρέψει ο Ρος) από τους ψηλούς της, προκειμένου να μπορέσει να βρεθεί άμεσα πάλι πάνω του ο Σαντ-Ρος.

Ο Κουβανός έχει τα καλύτερα πλάγια βήματα στην “Ένωση” και εκτέθηκε μόνο σε μία φάση σε όλο το παιχνίδι στο ξεκίνημα του αγώνα σε ένα step back δίποντο. Σε όλο το παιχνίδι όμως ήταν... βδέλλα πάνω του, επιλέγοντας να τον μαρκάρει πιεστικά όταν ο Αμερικανός βρισκόταν δεξιά στο παρκέ (σουτάρει κυρίως μετά από δεξιά ντρίμπλα) και ένα βήμα πίσω όταν ήταν αριστερά (κάνει κυρίως drive με το αριστερό), αφού είχε το “μάκρος” να τον εμποδίσει.

Η ΑΕΚ ήθελε μόνο τον Σαντ-Ρος πάνω στον Ράις, κάτι που έγινε στη μεγαλύτερη διάρκεια των 26 λεπτών που βρέθηκε στο παρκέ ο Αμερικανός, σε βαθμό που για ένα διάστημα ο ύψους 1.88 μέτρων Βασίλης Ξανθόπουλος μάρκαρε τον ύψους 2.08 μέτρων Αρνόλντας Κουλμπόκα για να βγουν τα μαρκαρίσματα! Αυτό ωστόσο ήταν ένα ρίσκο που ήταν διατεθειμένος να πάρει ο Λούκα Μπάνκι, όπως και ότι δεν είχε πρόβλημα που αυτή η φιλοσοφία οδήγησε σε αρκετά καλάθια στο “ζωγραφιστό” για τους Όγκαστιν Ρούμπιτ και Κλιφ Αλεξάντερ. Στον βωμό της προσπάθειας να αποκοπεί από την υπόλοιπη ομάδα ο Ράις η “Ένωση” δέχθηκε αρκετά καλάθια από τους ψηλούς των Γερμανών. Αλλά δεν την πείραξε.

Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΙΧΕ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ

Η ΑΕΚ έχει μία... ιδιαίτερη περιφέρεια. Πρακτικά ο μόνος “καθαρός” πόιντ γκαρντ είναι ο Ξανθόπουλος, με τους Εξέβιερ Ράταν-Μέις και Μάλκολμ Γκρίφιν να είναι περισσότερο... ασόδυα. Αυτό ενίοτε είναι πρόβλημα. Κόντρα στην Μπάμπεργκ ωστόσο ήταν όπλο, με τους “κιτρινόμαυρους” να παίρνουν το μέγιστο από τους δύο Αμερικανούς, με τον Ράταν-Μέις να έχει 24 πόντους και 6 ασίστ και τον Γκρίφιν 14 πόντους και 3 ασίστ. Το ενδιαφέρον βέβαια είναι ότι οι δύο Αμερικανοί βρήκαν ρυθμό επειδή πρώτα εμπιστεύτηκαν τους ψηλούς τους!

CHAMPIONS LEAGUE / ÁÅÊ - ÌÐÁÌÐÅÑÃÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
CHAMPIONS LEAGUE / ÁÅÊ - ÌÐÁÌÐÅÑÃÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Η αλήθεια είναι ότι κάποια στιγμή η Μπάμπεργκ προσπάθησε να προσαρμοστεί. Αυτό όμως έγινε... πρόχειρα, αφού η άμυνά της – ειδικά σε καταστάσεις Pick and Roll – είναι ασυνεπής στο ξεκίνημα της σεζόν. Οι Γερμανοί δοκίμασαν κάθε τρόπο κάλυψης. Από τις αλλαγές, μέχρι τις τριπλές αλλαγές, την αλλαγή σε ζώνη και την λογική της βοήθειας. Δεν το έκαναν όμως ξεκάθαρα και η ΑΕΚ τους τιμώρησε.

Υπάρχουν στιγμές που το μπέρδεμα των Γερμανών στην άμυνα ευνόησε την ΑΕΚ. Πιο χαρακτηριστική είναι μία φάση στην τέταρτη περίοδο όταν ο Γιόνας Ματσιούλις βρέθηκε μόνος του στο τρίποντο έπειτα από Pick and Roll που έστησε ο Ρόμπερσον, επειδή μπερδεύτηκαν οι Γέλοβατς και Κουλμπόκα πηγαίνοντας μαζί μέσα. Λίγο αργότερα σε ένα ποστάρισμα του Ρόμπερσον ο Κουλμπόκα έδωσε βοήθεια από την δυνατή πλευρά (αυτής της μπάλας) οδηγώντας σε τρίποντο του Λαρεντζάκη. Σε μία άλλη φάση δύο παίκτες αμύνονταν σε ζώνη και τρεις σε μαν το μαν (όχι από σχέδιο, απλώς μπερδεύτηκαν) κάτι που έδωσε ελεύθερο λέι-απ στον Ρόμπερσον. Όλα αυτά μοιάζουν λεπτομέρειες, αλλά αυτές οι φάσεις έδωσαν 8 πόντους στην ΑΕΚ χάρη στο σωστό “διάβασμα” που έκανε και η τελική νίκη της διαφοράς ήταν... 7 πόντοι.

ΒΡΙΣΚΕΙ ΡΥΘΜΟ, ΕΧΕΙ ΔΡΟΜΟ

Η ΑΕΚ σιγά-σιγά δείχνει να βρίσκει τα πατήματά της. Η παρουσία του Σαντ-Ρος εξασφαλίζει μία αμυντική συνέπεια και έναν ακόμα παίκτη να πιέζει στην περιφέρεια εκτός των Ξανθόπουλου και Λαρεντζάκη. Ο Ράταν-Μέις δείχνει σιγά-σιγά να καταλαβαίνει ότι δεν χρειάζεται μόνο να σκοράρει για να φανεί. Οι περιφερειακοί της ομάδας αρχίζουν να εμπιστεύονται περισσότερο τον Ρόμπερσον και αυτός αποκτά αυτοπεποίθηση. Ο Ματσιούλις είναι πάντα εκεί όταν χρειάζεται. Ο Χάντερ είναι ανεβασμένος. Και, φυσικά, ο Λαρεντζάκης δείχνει κάθε μέρα πιο ώριμος και έτοιμος για έναν μεγαλύτερο ρόλο .

CHAMPIONS LEAGUE / ÁÅÊ - ÌÐÁÌÐÅÑÃÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
CHAMPIONS LEAGUE / ÁÅÊ - ÌÐÁÌÐÅÑÃÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ