ΜΠΑΣΚΕΤ

Γιαννούλης Λαρεντζάκης: Έτοιμος για εκτόξευση

BASKET LEAGUE / ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης έδωσε σόου κόντρα στη Νίμπουρκ, οδηγώντας την ΑΕΚ στη νίκη. Η τρομερή εμφάνισή του όμως δεν ήταν τίποτα άλλο από μία επιβεβαίωση ότι έχει ανέβει επίπεδο.

Η ΑΕΚ τα... είδε όλα κόντρα στη Νίμπουρκ πριν κερδίσει με 94-93 έπειτα από δύο παρατάσεις για την 2η αγωνιστική του Basketball Champions League . Απώλεσε διαφορά 19 πόντων, έφτασε μία ανάσα από την αυτοκτονία, αλλά κάπου εκεί εμφανίστηκε ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης, με μία εμφάνιση καριέρας.

Ο διεθνής γκαρντ ήταν βγαλμένος από όνειρο, ολοκληρώνοντας τον αγώνα - στον οποίο έπαιζε με ένεση στο δεύτερο ημίχρονο! - με 23 πόντους με 7/8 τρίποντα , σε μία βραδιά που δύσκολα θα ξεχάσει. Όπως δύσκολα θα ξεχάσουν και οι φίλοι της ΑΕΚ αυτά που έκανε στο παρκέ.

Κι αν τα 7/8 τρίποντα είναι λογικό να προκαλούν εντύπωση, η εμφάνιση αυτή καθ' αυτή δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει κόσμο. Όχι τουλάχιστον όποιον παρακολουθεί την ΑΕΚ και τον Λαρεντζάκη από το ξεκίνημα της σεζόν.

ΠΙΟ ΩΡΙΜΟΣ ΑΠΟ ΠΟΤΕ

Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης έχει πάψει εδώ και καιρό να θεωρείται νεαρός. Στα 25 χρόνια του πλέον, βρίσκεται στην καλύτερή του ηλικία και είναι πιο ώριμος από ποτέ. Η αυτοπεποίθηση ποτέ δεν του έλειπε, αυτό βασικά είναι ένα στοιχείο που τον χαρακτήριζε από την εποχή που ως έφηβος φόρτωνε με πόντους τα αντίπαλα καλάθια. Απλώς τώρα είναι ξεκάθαρο πως μπορεί να κάνει κι άλλα πράγματα στο παρκέ, δείχνοντας έτοιμος για έναν μεγαλύτερο ρόλο.

ÁÅÊ - ROSA RADOM / BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÊÙÓÔÁÓ ÌÁÊÑÕÄÇÌÁÓ / EUROKINISSI)
ÁÅÊ - ROSA RADOM / BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÊÙÓÔÁÓ ÌÁÊÑÕÄÇÌÁÓ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ

Κάθε χρόνο ο “Λάρι” προσθέτει και κάτι καινούριο στο παιχνίδι του. Την πρώτη του σεζόν στην ΑΕΚ (2016/17) μεταβλήθηκε από σκόρερ σε αμυντικό εξολοθρευτή . Την περσινή, δεύτερη, σεζόν του (2017/18) βελτιώθηκε ως Spot Up σουτέρ για να ανοίγει το γήπεδο για τους συμπαίκτες του. Φέτος ωστόσο πήγε ένα βήμα παραπέρα, παρουσιάζοντας μία πλευρά του εαυτού του που είχε αρχίσει δειλά-δειλά να εμφανίζεται από πέρυσι: Αυτή του δημιουργού.

Ο Λούκα Μπάνκι έχει ως φιλοσοφία να δίνει ελευθερία στους περιφερειακούς τους. Θέλει από αυτούς να δημιουργούν και να εκτελούν. Βλέποντας τον Λαρεντζάκη, ο Ιταλός τεχνικός τον αφήνει να κάνει κάτι διαφορετικό: Να εμπλακεί περισσότερο σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ, προκειμένου να διευρύνει τις επιλογές του. Από την αρχή της σεζόν ο διεθνής γκαρντ είναι πρακτικά ο δεύτερος δημιουργός στην πεντάδα της ΑΕΚ, παίζοντας στο πλευρό του Εξέβιερ Ράταν-Μέις ή του Μάλκολμ Γκρίφιν. Συνήθως παίρνει την μπάλα ευρισκόμενος σε κίνηση για να αντισταθμίσει το γεγονός ότι τις περισσότερες φορές τον μαρκάρει πιο αθλητικός παίκτης και αυτό του αρέσει. Φαίνεται ότι αισθάνεται άνετα στο παρκέ.

Το δείγμα είναι μικρό μέχρι στιγμής, αφού η ΑΕΚ έχει δώσει μόλις 5 επίσημα παιχνίδια (1 στο Κύπελλο, 2 στην Basket League και άλλα 2 στο Basketball Champions League). Η φιλοσοφία και το πλάνο ωστόσο είναι σαφή και φαίνεται ότι ο ρόλος του Λαρεντζάκη έχει αλλάξει. Έχει την ευκαιρία να πάρει περισσότερες πρωτοβουλίες να μάθει από τα λάθη του στο διάβασμα των φάσεων και να εξελιχθεί. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο κέρδος που μπορεί να βγει από αυτό.

ΨΑΧΝΕΙ ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΤΑΒΑΝΙ

Στην πρώτη του διετία στην ΑΕΚ ο Λαρεντζάκης είχε τον ρόλο του... κυματοθραύστη στην άμυνα, ενώ στην επίθεση κάθε βοήθεια που έδινε ήταν καλοδεχούμενη. Μπορεί κάποτε να ήταν πάντα σκόρερ, αλλά στην ΑΕΚ έπρεπε απλώς να συμβιβαστεί με λιγότερες προσπάθειες και έναν μικρότερο ρόλο. Ίσως και να μην ήταν έτοιμος για μεγαλύτερο ρόλο σε μία ομάδα με μαζεμένους σκόρερ που είχαν υψηλότερες παραστάσεις. Αυτό όμως δείχνει πλέον να αλλάζει.

Τον τελευταίο χρόνο έχουν αλλάξει πάρα πολλά. Ο Λαρεντζάκης δεν είναι απλώς ένας ταλαντούχος παίκτης με προοπτική. Είναι μέλος τη Εθνικής Ανδρών , έχει υπάρξει βασικό γρανάζι μίας ονειρεμένης σεζόν στην ΑΕΚ αποκτώντας τις παραστάσεις που του έλειπαν και δείχνει πιο σίγουρος από ποτέ για τον εαυτό του. Έχει σκληραγωγηθεί από τα λάθη του και τις μεγάλες εμφανίσεις του, δείχνει να αντέχει την πίεση της παρουσίας σε μία ομάδα με υψηλούς στόχους. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την εμπιστοσύνη που του δείχνει ο Μπάνκι αρκούν για να ανέβει επίπεδο.

Η φετινή σεζόν δείχνει να είναι αυτή της εκτόξευσης για τον 25χρονο γκαρντ. Είναι η σεζόν που θα διεκδικήσει στα ίσα μία θέση στην 12αδα της Εθνικής Ανδρών ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Κίνας το 2019. Το μόνο που μένει είναι απλώς να συνεχίσει να έχει το κεφάλι κάτω και να δίνει τα πάντα στο παρκέ, όπως έκανε πάντα. Όσο για το ποιο είναι το ταβάνι του; Αυτό πιθανότατα δεν το γνωρίζει ούτε ο ίδιος, αλλά θα κάνει ό,τι μπορεί για να το φτάσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ