FIBA WORLD CUP

Παγκόσμιο Κύπελλο: Είναι άτρωτη η Team USA;

United States' Kemba Walker, left, talks to  coach Gregg Popovich during the first half of the team's exhibition basketball game against Spain on Friday, Aug. 16, 2019, in Anaheim, Calif. (AP Photo/Marcio Jose Sanchez)
United States' Kemba Walker, left, talks to coach Gregg Popovich during the first half of the team's exhibition basketball game against Spain on Friday, Aug. 16, 2019, in Anaheim, Calif. (AP Photo/Marcio Jose Sanchez) AP

Οι δεκάδες απουσίες/αποχωρήσεις/αρνήσεις, το ρόστερ που έφτιαξε με κόπο ο Γκρεγκ Πόποβιτς και το τουρνουά των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020. Το Sport24.gr εξηγεί τι θα δούμε στην Κίνα και στο Τόκιο από την Team USA.

Η θητεία του Γκρεγκ Πόποβιτς στην εθνική ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς. Για να είμαστε ακριβείς, ξεκίνησε πέρυσι το καλοκαίρι με την πρώτη συγκέντρωση και το mini-camp στο Λας Βέγκας, στο οποίο πήραν μέρος δυο ντουζίνες παίκτες από τους οποίους σχεδόν ουδείς έκανε το ταξίδι για τις ΗΠΑ. Το έργο του 70χρονου πλέον προπονητή, του πιθανότατα κορυφαίου στην ιστορία του αθλήματος, δεν ήταν και δεν θα είναι εύκολο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι εκείνος μαζί με τον άμεσο συνεργάτη του, Στιβ Κερ, είναι καλά προετοιμασμένοι για όσα θα αντιμετωπίσουν αρχικά στη Σαγκάη, στη συνέχεια στη Σεντζέν και στο φινάλε στη Ντονγκουάν και το Πεκίνο.

Η φετινή Team USA δεν τρομάζει. Θα μπορούσε να έχει μια δωδεκάδα με τους Κάρι, Γουέστμπρουκ, Ίρβινγκ, Χάρντεν, Τζορτζ, Μπάτλερ, Λέοναρντ, Ντουράντ, Τζέιμς, Γκρίφιν Ντέιβις, Ντράμοντ. Θα μπορούσε να έχει μια λιγότερο γεμάτη δωδεκάδα με τους Κόνλεϊ, Λίλαρντ, Πολ, Χόλιντεϊ, Ολαντίπο, Ρέντικ, Τόμπσον, Μπούκερ, ΝτεΡόζαν, Γκριν, Όλντριτζ, Κάζινς. Δεν θα έχουν κανέναν απ' όλους αυτούς. Δεν θα έχουν ούτε την τρίτη, ούτε την τέταρτη δωδεκάδα τους αλλά μια σύνθεση που μπορεί να θεωρηθεί "σύνθεση ανάγκης". Και όμως, το ρόστερ που θα έχει ο Πόποβιτς στη διάθεσή του, μπορεί να κατακτήσει με άνεση το τρόπαιο. Μπορεί φυσικά και να αποτύχει. Παταγωδώς.

United States' Jayson Tatum, right, passes past Australia's Nathan Sobey during their exhibition basketball game in Melbourne, Australia, Thursday, Aug. 22, 2019. (AP Photo/Andy Brownbill)
United States' Jayson Tatum, right, passes past Australia's Nathan Sobey during their exhibition basketball game in Melbourne, Australia, Thursday, Aug. 22, 2019. (AP Photo/Andy Brownbill) AP

Όταν ο Πόποβιτς είπε το "ναι" στην USA Basketball για να αναλάβει την εθνική ομάδα των ΗΠΑ, δεν φανταζόταν αυτό που ζει τους τελευταίους μήνες.

Κάποιοι παίκτες προτίμησαν να ξεκουραστούν, κάποιοι άλλοι να δουλέψουν ατομικά. Κάποιοι δεν ήθελαν να ρισκάρουν πιθανό τραυματισμό, κάποιοι ακόμη θυμούνται τι είχε πάθει ο Πολ Τζορτζ το καλοκαίρι του 2014 στο Λας Βέγκας ( ΜΗΝ πατήσετε το link αν έχετε ευαίσθητο στομάχι), κάποιοι άκουσαν απλά τις ομάδες τους που τους ζήτησαν να μείνουν μακριά από το Παγκόσμιο Κύπελλο καθώς ο ανταγωνισμός στο ΝΒΑ έχει ξεφύγει, τόσο στην Ανατολική, όσο και στη Δυτική Περιφέρεια. Οι περισσότεροι προτίμησαν να προφυλάξουν το κορμί τους. Σίγουρα υπήρχαν κάποιοι που "κάλυψαν" τραυματισμούς από την περσινή σεζόν, σίγουρα υπήρχαν και μερικοί που έδωσαν περισσότερη προσοχή στις οικογένειές τους.

Όπως κι αν έχει, η Team USA και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019 δεν έγινε ποτέ προτεραιότητα για μερικές δεκάδες αθλητών κι ας είναι η Κίνα η σημαντικότερη αγορά του κόσμου. Γι' αυτό και η ομάδα που δημιουργήθηκε έχει αδυναμίες, είναι άπειρη από το FIBA Basketball και μπορεί να "χτυπηθεί" στα ματς των μεταλλίων. Εκεί δεν θα έχει πρόβλημα να φτάσει, απέναντι όμως στη Σερβία, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ελλάδα, δεν θα κάνει περίπατο.

ΤΟ ΡΟΣΤΕΡ ΤΗΣ TEAM USA

Χάρισον Μπαρνς (φόργουορντ - Κινγκς)

Τζέιλεν Μπράουν (φόργουορντ - Σέλτικς)

Τζο Χάρις (γκαρντ - Νετς)

Μπρουκ Λόπεζ (σέντερ - Μπακς)

Κρις Μίντλετον (φόργουορντ - Μπακς)

Ντόνοβαν Μίτσελ (γκαρντ - Τζαζ)

Μέισον Πλάμλι (σέντερ - Νάγγετς)

Μάρκους Σμαρτ (γκαρντ - Σέλτικς)

Τζέισον Τέιτουμ (φόργουορντ - Σέλτικς)

Μάιλς Τέρνερ (σέντερ - Πέισερς)

Κέμπα Γουόκερ (γκαρντ - Σέλτικς)

Ντέρικ Γουάιτ (γκαρντ Σπερς)

Η ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΣΤΕΓΝΩΣΕ ΑΠΟΤΟΜΑ

Παρακάτω θα δείτε παίκτες που δεν μπήκαν στη συζήτηση για την δωδεκάδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Κάποιοι συμμετείχαν στο περσινό mini-camp και στη συνέχεια ζήτησαν να βγουν από την... εξίσωση, αρκετοί είναι τραυματίες, ακόμη περισσότεροι έχουν υποβληθεί στη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού σε μικροεπεμβάσεις, αρκετοί προτίμησαν τις διακοπές τους και τις οικογένειές τους. Και ναι, οι περισσότεροι σκέφτονται ήδη τη σεζόν 2019/20, σκέφτονται πως θα φτάσουν μακριά στα playoffs και πως θα κατακτήσουν το πρωτάθλημα.

ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Στέφεν Κάρι (γκαρντ - Γουόριορς)

Ράσελ Γουέστμπρουκ (γκαρντ - Ρόκετς)

Καϊρί Ίρβινγκ (γκαρντ - Νετς)

Τζρου Χόλιντεϊ (γκαρντ - Πέλικανς)

ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν (γκαρντ - Σπερς)

Κλέι Τόμπσον (γκαρντ - Γουόριορς)

Τζίμι Μπάτλερ (γκαρντ - Χιτ)

Κουάι Λέοναρντ (φόργουορντ - Κλίπερς)

Πολ Τζορτζ (γκαρντ - Κλίπερς)

ΛεΜπρόν Τζέιμς (φόργουορντ - Λέικερς)

ΛαΜάρκους Όλντριτζ (φόργουορντ - Σπερς)

Μπλέικ Γκρίφιν (φόργουορντ - Πίστονς)

Ντρέιμοντ Γκριν (φόργουορντ - Γουόριορς)

Ντέβιν Μπούκερ (γκαρντ - Σανς)

Μάικ Κόνλεϊ (γκαρντ - Τζαζ)

ΝτεΜάρκους Κάζινς (σέντερ - Λέικερς)

Κάιλ Κούζμα (φόργουορντ - Λέικερς)

ΝτιΆντρε Τζόρνταν (σέντερ - Νετς)

Γκόρντον Χέιγουορντ (φόργουορντ - Σέλτικς)

Βίκτορ Ολαντίπο (γκαρντ - Πέισερς)

Κρις Πολ (γκαρντ - Θάντερ)

Αϊζάια Τόμας (γκαρντ - Γουίζαρντς)

Τζον Γουόλ (γκαρντ - Γουίζαρντς)

Διαφορετική είναι η κατηγορία των παικτών που κλήθηκαν και είτε απέρριψαν την πρόσκληση, είτε ταξίδεψαν στο Λας Βέγκας, προπονήθηκαν και στη συνέχεια αποχώρησαν/κόπηκαν. Για παράδειγμα, ο Άντονι Ντέιβις κι ο Τζέι Τζέι Ρέντικ πήραν πρόσκληση από τον Πόποβιτς και αρνήθηκαν ευγενικά να μπουν στην προετοιμασία, την ώρα που ο Τρέι Γιανγκ έφευγε από τις προπονήσεις επειδή από το ρόστερ της Select Team αναβαθμίστηκε ο Ντέρικ Γουάιτ και όχι εκείνος. Ο Κάιλ Λάουρι θα είχε θέση στη δωδεκάδα, ωστόσο δεν ξεπέρασε τον τραυματισμό στο χέρι, ενώ σε προπόνηση γύρισε τον αστράγαλό του ο Πι Τζέι Τάκερ τον οποίο "τράβηξαν" οι Ρόκετς πίσω στο Χιούστον.

ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΠΟΥ ΚΟΠΗΚΑΝ Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΝ

Μπαμ Αντεμπάγιο (σέντερ - Χιτ)

Μάρβιν Μπάγκλι (φόργουορντ - Κινγκς)

Μπράντλι Μπιλ (γκαρντ - Γουίζαρντς)

Άντονι Ντέιβις (φόργουορντ - Λέικερς)

Αντρέ Ντράμοντ (σέντερ - Πίστονς)

Ντι' Άαρον Φοξ (γκαρντ - Κινγκς)

Έρικ Γκόρντον (γκαρντ - Ρόκετς)

Τζέιμς Χάρντεν (γκαρντ - Ρόκετς)

Μοντρέζλ Χάρελ (σέντερ - Κλίπερς)

Τομπάιας Χάρις (φόργουορντ - Σίξερς)

Ντέιμιαν Λίλαρντ (γκαρντ - Μπλέιζερς)

Κέβιν Λοβ (φόργουορντ - Καβαλίερς)

Κάιλ Λάουρι (γκαρντ - Ράπτορς)

Σι Τζέι ΜακΚόλουμ (γκαρντ - Μπλέιζερς)

Πολ Μίλσαπ (φόργουορντ - Νάγγετς)

Τζέι Τζέι Ρέντικ (γκαρντ - Πέλικανς)

Τζούλιους Ραντλ (φόργουορντ - Νικς)

Πι Τζέι Τάκερ (φόργουορντ - Ρόκετς)

Θάντιους Γιανγκ (φόργουορντ - Μπουλς)

Τρέι Γιανγκ (γκαρντ - Χοκς)

Τζάρετ Άλεν (σέντερ - Νετς)

Μάικαλ Μπρίτζες (φόργουορντ - Χόρνετς)

Τζέιλεν Μπράνσον (γκαρντ - Μάβερικς)

Τζον Κόλινς (φόργουορντ - Χοκς)

Πατ Κόνακτον (γκαρντ - Μπακς)

Τόρι Κρεγκ (φόργουορντ - Νάγγετς)

Τζόναθαν Άιζακ (φόργουορντ - Μάτζικ)

Τζάρεν Τζάκσον Τζούνιορ (φόργουορντ - Γκρίζλις)

Μίτσελ Ρόμπινσον (σέντερ - Νικς)

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

FILE - In this Aug. 12, 2012, file photo, members of the United States basketball team pose with their gold medals at the 2012 Summer Olympics in London. From left are Kevin Durant, Carmelo Anthony, LeBron James and Kobe Bryant. With two Olympic gold medals and a chance to be the first mens player to win three, Carmelo Anthony has become the unlikely face of USA Basketball, a rise that couldnt have been imagined 12 years ago. This 2016 star-studded American squad, missing some big names but still ferocious, needed someone to show the way. (AP Photo/Charles Krupa, File)
FILE - In this Aug. 12, 2012, file photo, members of the United States basketball team pose with their gold medals at the 2012 Summer Olympics in London. From left are Kevin Durant, Carmelo Anthony, LeBron James and Kobe Bryant. With two Olympic gold medals and a chance to be the first mens player to win three, Carmelo Anthony has become the unlikely face of USA Basketball, a rise that couldnt have been imagined 12 years ago. This 2016 star-studded American squad, missing some big names but still ferocious, needed someone to show the way. (AP Photo/Charles Krupa, File) AP

Το γεγονός ότι το τουρνουά μπάσκετ των Ολυμπιακών Αγώνων διεξάγεται σε έναν χρόνο, σίγουρα κράτησε κάποιους από τους πραγματικά μεγάλους αστέρες του ΝΒΑ εκτός Παγκοσμίου. Έχει μεγαλύτερη αξία για έναν Αμερικανό το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο, ξεχωριστή αίγλη, γι' αυτό και στο Τόκιο ο Γκρεγκ Πόποβιτς θα έχει μια Dream Team να διαχειριστεί. Βέβαια, θα πρέπει να περιμένουμε την ολοκλήρωση της σεζόν 2019/20 για να μιλήσουμε με περισσότερη "ασφάλεια", καθώς το τουρνουά θα ξεκινήσει στα τέλη Ιουλίου (24/7 είναι η τελετή έναρξης).

Δεν θα μας προκαλέσει, πάντως, ιδιαίτερη εντύπωση αν στο Τόκιο ταξιδέψει μια δωδεκάδα στην οποία θα βρίσκονται οι Στέφεν Κάρι, Ράσελ Γουέστμπρουκ, Καϊρί Ίρβινγκ, Τζέιμς Χάρντεν, Πολ Τζορτζ, Κλέι Τόμπσον, Κουάι Λέοναρντ, Κέβιν Ντουράντ, ΛεΜπρόν Τζέιμς, Άντονι Ντέιβις, Μπλέικ Γκρίφιν, Αντρέ Ντράμοντ. Την Team USA του 2019, μπορεί να την κερδίσει και η Σερβία και η Γαλλία και η Ισπανία και η Ελλάδα. Την Team USA του 2020 δεν θα μπορεί να την κερδίσει κανείς.

TAGS FIBA WORLD CUP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ