EUROLEAGUE

Συρίγος για το ντέρμπι: "Μπασκετική οπτασία που θύμισε 2009"

Συρίγος για το ντέρμπι: "Μπασκετική οπτασία που θύμισε 2009"

Ο Γιώργος Συρίγος σχολίασε στο Sport24 Radio 103,3 το ντέρμπι ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και στον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ, για τη 12η αγωνιστική της EuroLeague.

Σε ένα συγκλονιστικό ντέρμπι, από τα καλύτερα που έχουν προσφέρει οι δύο "αιώνιοι" αντίπαλοι, τόσο στη EuroLeague αλλά και γενικότερα, ο Παναθηναϊκός ήταν αυτός τελικά που είχε την τελευταία κουβέντα και πήρε τη νίκη στο έξτρα πεντάλεπτο της παράτασης.

Ο Γιώργος Συρίγος σχολίασε στον Sport24 Radio 103,3 την εξέλιξη του αγώνα, αφού πρώτα εκθείασε το θέαμα, το σασπένς και την ποιότητα που προσέφεραν οι δύο ομάδες στο παρκέ, για να ξεχωρίσει την τρομερή εμφάνιση του Ταϊρίς Ράις: "Δεν μπορούσαμε να βλέπουμε αυτή την παράσταση μέχρι το πρωί; Ματσάρα, μπασκετική και πνευματική. Τα είχε όλα. Και από τις δύο πλευρές. Η ποιότητα ήταν άλλου επιπέδου. Αυτό ήταν καθηλωτικό. Η ποιότητα παραπέμπει στον ημιτελικό του 2009, στο απόλυτο πικ του ελληνικού μπάσκετ. Αυτό θύμισε σε μένα. Με άλλα μπάτζετ βέβαια. Αν μου έλεγες ότι αυτό που είδαμε, αυτό το μπασκετικό θαύμα ήταν τελικός της EuroLeague, θα ρωτούσα πώς μπορούμε να τον ξαναδούμε. Μόνο επιφωνήματα θαυμασμού. Οι ομάδες μας υπενθυμίζουν ότι όσον αφορά την ικανότητα να παράγουν μπάσκετ και μόνο μπάσκετ, γιατί υπάρχουν και τα υπόλοιπα όταν μπαίνει μπροστά η αιώνια κόντρα, ότι μπορεί να μην έχουμε το περιτύλιγμα του Ρεάλ-Μπαρτσελόνα, αλλά έχουμε όλα τα υπόλοιπα".

Εν συνεχεια, ο Γιώργος Συρίγος σχολίασε: "Όσον αφορά στο παιχνίδι: Ποιότητα, σασπένς, προσωπικότητα. Όταν πέφτουν οι παλμοί, η προσωπικότητα είναι που βγαίνει μπροστά. Ο νικητής από την πλευρά του είναι μπλεγμένος σε μία ψυχολογία εύθραυστη, ευμετάβλητη, θέλει να καθαρίσει το ματς, κάνει τα σπριντ για να πάρει τη διαφορά, αλλά δεν έχει την αυτοκυριαρχία, την ηρεμία και τις λύσεις για να το κάνει. Κι εκεί μπαίνει το πρόβλημα στο μυαλό του, όπου εμφανίζεται ένας Ολυμπιακός που όχι απλά δεν λυγίζει. Μία απάντηση του Ολυμπιακού, σου λέει ο Παναθηναϊκός μέχρι πότε. Κάνει σπριντ ο Παναθηναϊκός, δεύτερη απάντηση του Ολυμπιακού. Ο Παναθηναϊκός δεν έκανε λάθη, ήλεγχε τα ριμπάουντ, αλλά μέχρι πότε;

Τρίτη επιστροφή και από το -13 και από το -8. Την ώρα που ο Ράις βάζει τα πάντα, κάνει ένα παιχνίδι που θα μνημονεύεται ως μία από τις καλύτερες ατομικές εμφανίσεις στην ιστορία της κανονικής περιόδου της EuroLeague. Την ώρα που γυρνάει ανάποδα το πράγμα και ο Παναθηναϊκός μπαίνει σε μία δίνη πνευματικά, περιμένει μία από τις ευκαιρίες που έχει να βάλει τον Ολυμπιακό από κάτω, κάθε φορά που το πιστεύει αυτό, ο Ολυμπιακός επιστρέφει. Και το κάνει με παίκτες που είχαν μηδενικές παραστάσεις από αυτό το ντέρμπι. Αυτό, όμως, είναι θετικό, η άγνοια κινδύνου. Τρία Αμερικανάκια που θέλουν να αποδείξουν ότι αξίζουν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ευρωπαϊκού μπάσκετ μπήκαν μέσα σκληρά, πειθαρχημένα, δεν καταλάβανε τίποτα.

Κι εκεί που λες ότι η ψυχολογία είναι υπέρ του Ολυμπιακού γιατί έχει αντιδράσει τρεις φορές, τις δύο μάλιστα με εκκωφαντικές απαντήσεις, ένας Παναθηναϊκός μέτριος προς καλός στο τακτικό κομμάτι που είχε θέματα σε σχέση με αυτά που ήθελε να κάνει, βγήκαν μπροστά και ο Παπαγιάννης και ο Καλάθης. Μία ομάδα που ενώ νιώθεις ότι δεν έχει άλλη ενέργεια, εκεί που ο Παναθηναϊκός έμοιαζε ότι δεν μπορεί να πάρει ανάσα, το γυρνάει ξανά. Και κερδίζει το παιχνίδι δίκαια, γιατί είχε τον απόλυτο πρωταγωνιστή και ενώ το ματς χάλασε είχε την πνευματική δύναμη να το κάνει δικό του με αυτόν τον τρόπο. Θα μπορούσαμε να μιλάμε για αυτό το παιχνίδι μέχρι το πρωί".

Ακολούθως, αναφέρθηκε στη σπουδαία επίδοση του Ταϊρίς Ράις που έκρινε εν πολλοίς και το αποτέλεσμα: "Όποιος δει το ντέρμπι πέρα από οπαδικές προκαταλήψεις και στερεότυπα, το μπάσκετ έχει πάει πολύ μπροστά. Ελπίζω να μείνουμε σε αυτό και να μην πάρουμε τους γνωστούς υπόγειους και παράλληλους δρόμους. Οι ομάδες μας υποχρέωσαν να μιλάμε για μπάσκετ και μας έδειξαν ποιοι είναι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές. Είναι εκείνοι. Ο απόλυτος πρωταγωνιστής, όμως, είναι ο Ράις. Και όχι μόνο γιατί βγαίνει μπροστά με τον τρόπο που το έκανε. Μία φάση θα θυμίσω. Έχει φάει ξύλο και των γονέων, χωρίς να παρεξηγηθεί αυτό που λέω γιατί αυτά τα παιχνίδια το έχουν αυτό. Στην παράταση πηγαίνει προς τα μέσα με τον Μιλουτίνοφ μπροστά του. Με τέτοια κούραση, τέτοια ένταση, με τέτοιο αντίπαλο. Εκεί πλέον δεν μετράει η μπασκετοσύνη του Ράις, η οποία είναι τεράστια. Ο Παναθηναϊκός πήρε έναν παίκτη νικητή με τεράστια προσωπικότητα. Το έδειξε στην Μπάγερν, το είχε δείξει και στη Μακάμπι, είχε προλάβει να το δείξει και στη Χίμκι ακόμα όπου είχαν μπλέξει τρεις σκόρερ. Αυτό το καλάθι με τον Μιλουτίνοφ είναι όλος ο Ράις. Και αυτό το καλάθι αντικατοπτρίζει και την αντίδραση του Παναθηναϊκού, τη στιγμή που ο Ολυμπιακός με τη μαγκιά του, με τη δική του επιμονή, κόντρα στη ροή του αγώνα έχει κάνει τις δύο ανατροπές και πλέον είναι στο τιμόνι του παιχνιδιού. Και βάζεις αυτή τη φωτογραφία, τον Ράις να νικά τον Μιλουτίνοφ, στο στοιχείο του Μιλουτίνοφ: Στα δυόμιση μέτρα, με επαφή, με μία γωνία στο καλάθι και τι κάνει; Πάει πάνω στο βουνό και λυγίζει το βουνό, όχι ο Ράις".

Κλείνοντας, ο Γιώργος Συρίγος υποστήριξε: "Μακάρι να μείνουμε σε αυτό το πνεύμα και να συζητάμε για μέρες αυτό το μπασκετικό θαύμα, αυτή την μπασκετική οπτασία που είδαμε και να μας εμπνεύσει να συνεχίσουμε για ακόμα περισσότερο".

Ακούστε όσα είπε ο Γιώργος Συρίγος στο Sport24 Radio 103,3:

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ