EUROLEAGUE

EuroLeague vs BCL: Η οικονομική διαφορά για τον Παναθηναϊκό

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΑΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΑΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Οι χορηγοί και τα εισιτήρια κάνουν τη διαφορά ανάμεσα σε EuroLeague και Basketball Champions League. Στα εγγυημένα έσοδα πάντως, δεν υπάρχει μεγάλη απόκλιση.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος μίλησε ξανά επίσημα για πιθανότητα μετακόμισης του Παναθηναϊκού στο Basketball Champions League της FIBA, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε από τη ΒΙΑΝΕΞ.

Ο Παναθηναϊκός θα πορευτεί την επόμενη σεζόν με τα εγγυημένα έσοδά του από την συμμετοχή σε Ευρώπη και Ελλάδα και είναι μια καλή ευκαιρία να δούμε πόσα είναι αυτά τα χρήματα που μπορεί να εισπραχθούν μέσα σε μια σεζόν... Βέβαια λόγω της περίεργης κατάστασης που προέκυψε από τον κορονοϊό, όλα αυτά περί οικονομικών είναι ρευστά, γι αυτό και είναι παρακινδυνευμένη οποιαδήποτε πρόβλεψη. Όπως και σύγκριση ανάμεσα σε EuroLeague και BasketBall Champions League.

Ας αρχίσουμε με τα δεδομένα. Από την EuroLeague ο Παναθηναϊκός θα πάρει το ποσό των 2.500.000 ευρώ την επόμενη σεζόν από το τηλεοπτικό συμβόλαιο με τη NOVA (άλλα τόσα παίρνει ο Ολυμπιακός). Επίσης, για κάθε νίκη μια ομάδα λαμβάνει 37.000 ευρώ, συνεπώς θα μπει άλλο ένα ποσό από τα θετικά αποτελέσματα. Συνολικά, υπολογίζεται ότι οι πράσινοι θα πάρουν περίπου 3.000.000 ευρώ από την παρουσία τους στην EuroLeague.

Αντίστοιχα ποσά από το Basketball Champions League δεν μπορούμε να έχουμε τούτη τη στιγμή. Το τηλεοπτικό συμβόλαιο με την ΕΡΤ για την φετινή σεζόν (2019/20) είναι περίπου 600.000 ευρώ, αλλά αν συμμετάσχει και μια ομάδα του βεληνεκούς του Παναθηναϊκού, είναι δεδομένο ότι θα αυξηθεί. Πόσο; Ποιος μπορεί να ξέρει; Αλλά 2.500.000 ευρώ μόνο για τους πράσινους αποκλείεται. Από την άλλη, το BCL δίνει 1 εκατ. ευρώ στον νικητή της διοργάνωσης, άρα κατά ένα μέρος μπορεί να καλυφθεί η συγκεκριμένη ζημιά. Άλλος ένας τρόπος είναι τα εγγυημένα χρήματα που θα δώσει η ίδια η FIBA στον Παναθηναϊκό.

Στη Γαλατάσαραϊ έδωσε 350.000 ευρώ, όπως αποκάλυψαν οι άνθρωποι του τουρκικού συλλόγου πριν από μερικές ημέρες. Προφανώς στην περίπτωση των πρασίνων το ποσό θα είναι μεγαλύτερο.

Με άλλα λόγια, μπορεί να μην υπάρχει και μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα έσοδα που θα μπουν στο ταμείο μιας ομάδας από EuroLeague ή BasketBall Champions League.

Εκεί που σίγουρα θα υπάρξει διαφορά - τουλάχιστον έτσι όπως είναι διαμορφωμένα τώρα τα πράγματα - είναι από τους χορηγούς και τα εισιτήρια. Για το κομμάτι των εισιτηρίων βάζουμε ένα αστερίσκο διότι ουδείς γνωρίζει αν στα γήπεδα θα υπάρχει κόσμος την επόμενη σεζόν, αλλά με τους χορηγούς είναι σαφές ότι η συμμετοχή στην EuroLeague μπορεί να φέρει περισσότερα χρήματα.

Κατά τα άλλα, ο Παναθηναϊκός μπορεί να υπολογίζει στα εγγυημένα του έσοδα για την επόμενη σεζόν το 1.500.000 ευρώ από το συμβόλαιο με την Cosmote TV για την Basket League, εκτός κι αν προχωρήσει στην υλοποίηση της δέσμευσης ότι θα φύγει από τη συμφωνία και θα μπει σε κεντρική διαχείριση με όλες τις ΚΑΕ της Α1. Κάτι που προφανώς θα της δώσει μικρότερο έσοδο από την τηλεόραση.

Στη συζήτηση δεν βάζουμε προς το παρόν το θέμα της ρήτρας με την EuroLeague (10.000.000 ευρώ), καθώς στον Παναθηναϊκό θεωρούν ότι δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν αυτό το ποσό -όπως φάνηκε κι από το περιεχόμενο των δηλώσεων του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, την ίδια ώρα που κατά δήλωσή του ο Ζόρντι Μπερτομέου είχε σταθεί σε "μία διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί" εννοώντας τα νομικά βήματα που έπονται μιας τέτοιας απόφασης.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ