ΜΠΑΣΚΕΤ

Παναθηναϊκός: η καλύτερη αμυντική επίδοση των τελευταίων 20 μηνών

Παναθηναϊκός: η καλύτερη αμυντική επίδοση των τελευταίων 20 μηνών

Τον Μάρτιο του 2017 καταγράφηκε η τελευταία φορά που ο Παναθηναϊκός δέχτηκε στο πρώτο ημίχρονο ενός αγώνα της EuroLeague λιγότερους από τους 25 πόντους που επέτρεψε στην Μπαρτσελόνα το βράδυ της Τετάρτης (21/11).

Ο Στεφάν Λάσμε χαρακτήρισε την άμυνα " το μεγάλο όπλο" του φετινού Παναθηναϊκού , στις δηλώσεις που έκανε μετά τη λήξη του αγώνα με την Μπαρτσελόνα . Εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε ότι δεν είχε άδικο ο σέντερ των "πράσινων". Όταν η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ είναι συγκεντρωμένη στο "πλάνο" της, τότε μπορεί να παίξει άκρως αποτελεσματική άμυνα. Το πρώτο ημίχρονο της χθεσινής (21/11) αναμέτρησης αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα.

Στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ο Παναθηναϊκός παρουσίασε ίσως την καλύτερη άμυνα που έχει παίξει σε αγώνα του στην EuroLeague εδώ και ενάμιση χρόνο! Αυτό δείχνουν τουλάχιστον οι αριθμοί. Στο πρώτο 20λεπτο οι "πράσινοι" κράτησαν την Μπαρτσελόνα στους 25 πόντους, νούμερο που ισοδυναμεί με την καλύτερη επίδοσή τους στο πρώτο ημίχρονο ενός αγώνα εδώ και 20 μήνες. Η τελευταία φορά που δέχτηκαν λιγότερους πόντους ήταν στις 23 Μαρτίου 2017 στην Βιτόρια.

Εκείνο το βράδυ ο Παναθηναϊκός είχε κλείσει το πρώτο ημίχρονο με σκορ 37-21, φτάνοντας εν τέλει και στη νίκη επί της Μπασκόνια με 72-63. Μάλιστα, αυτή δεν ήταν καν η καλύτερη επίδοση των "πράσινων" εκείνη τη σεζόν. Στον αγώνα με την Ζάλγκιρις στο Κάουνας, είχαν κρατήσει την λιθουανική ομάδα στους 19 πόντους στο πρώτο ημίχρονο. Μόνο που στο τέλος έχασαν το ματς με σκορ 64-58...

Για να επιστρέψουμε στο "σήμερα", τα ομαδικά στατιστικά της Μπαρτσελόνα αποτυπώνουν εύγλωττα την αποτελεσματικότητα της "πράσινης" άμυνας στο χθεσινό παιχνίδι. Η καταλανική ομάδα έκλεισε το πρώτο δεκάλεπτο με 4/16 σουτ και 4 λάθη. Η Μπαρτσελόνα βρήκε ελάχιστα ελεύθερα σουτ και παρότι η κατάσταση βελτιώθηκε γι αυτήν στην δεύτερη περίοδο, ο συνολικός απολογισμός της στο πρώτο ημίχρονο ήταν πάλι απογοητευτικός: 25 πόντοι, 9/26 σουτ και 8 λάθη.

Τα σουτ των δύο ομάδων στο πρώτο ημίχρονο

Παναθηναϊκός: η καλύτερη αμυντική επίδοση των τελευταίων 20 μηνών

* Με μπλε χρώμα τα σουτ της Μπαρτσελόνα

Η Μπαρτσελόνα πέτυχε 45 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο και βελτίωσε πολύ τα ποσοστά της (51,2% στα δίποντα και 20% στα τρίποντα), ωστόσο πάλι τα συνολικά νούμερά της στο παιχνίδι απείχαν αρκετά από τους μέσους όρους της στην φετινή EuroLeague. Οι Καταλανοί μάζεψαν σχεδόν 7 ριμπάουντ λιγότερα απ' ότι συνήθως, χάνοντας κατά κράτος σε αυτόν τον τομέα από τον Παναθηναϊκό (30-42).

Συν τοις άλλοις είχαν 3/15 τρίποντα (και τα τρία εύστοχα προήλθαν από τον Κάιλ Κούριτς σε διάστημα δύο λεπτών στην τρίτη περίοδο), ενώ σούταραν με ποσοστό 36,3% στα πρώτα επτά παιχνίδια. Μοίρασαν μόνο 12 ασίστ, ενώ είχαν 18,3 κατά μέσο όρο μέχρι το ματς του ΟΑΚΑ. Για ένα παιχνίδι, η άμυνα αποδείχθηκε το μεγάλο όπλο του Παναθηναϊκού. Το ζητούμενο είναι να παραμείνει και στη συνέχεια της σεζόν.

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ