EUROLEAGUE

Ολυμπιακός: D for Defense

EUROLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Ολυμπιακός είναι άλλη ομάδα τον τελευταίο μήνα, κυρίως γιατί η αποτελεσματικότητα στο πίσω μέρος του παρκέ έχει βελτιωθεί σημαντικά. Οι πόντοι ανά κατοχή στην άμυνα, η αναλογία των ασίστ με τα λάθη και τα ριμπάουντ.

Η άφιξη του Γιώργου Μπαρτζώκα στον πάγκο του Ολυμπιακού άλλαξε άρδην τα δεδομένα στον τρόπο λειτουργίας των ερυθρολεύκων. Σε τέτοιο βαθμό, που είναι σε θέση να διεκδικούν την πρόκριση στα playoffs, με τον Φεβρουάριο να εξελίσσεται αρκετά καλά για την ομάδα του Πειραιά και να δίνει την απαραίτητη ώθηση για να παραμείνει στο κόλπο της οκτάδας.

Το πρόγραμμα μέχρι το φινάλε της regular season δεν είναι εύκολο (το κάθε άλλο), στην ουσία του πράγματος όμως, ο Ολυμπιακός θα παίξει τα ρέστα του για τα playoffs στο επόμενο δεκαήμερο. Αρχικά, με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ στο ΣΕΦ (3/3) κι εν συνεχεία με την Αρμάνι Μιλάνο στο Mediolanum Forum (12/3). Το παιχνίδι που μεσολαβεί με την Αναντολού Εφές στην Κωνσταντινούπολη έχει πολύ διαφορετικό χαρακτήρα, δίχως να υπάρχει πίεση ή το "πρέπει" να συνοδεύει την συζήτηση για την αναμέτρηση.

ΟΙ ΔΥΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

Για να φτάσει ο Ολυμπιακός στο σημείο να παραμένει στην κουβέντα για την πρόκριση στα playoffs δύο τινά έπαιξαν ρόλο: η αγωνιστική βελτίωση (ειδικά τον τελευταίο μήνα) και το γεγονός πως ουδεμία από τις ομάδες που βράζουν στο ίδιο καζάνι έχει επιδείξει την απαιτούμενη σταθερότητα για να πάρει ξεκάθαρο προβάδισμα έναντι των υπολοίπων. Το πρώτο ήρθε ως αποτέλεσμα της δουλειάς που κάνει ο Γιώργος Μπαρτζώκας, το δεύτερο ως μια επιπρόσθετη βοήθεια.

Σε ό,τι αφορά σε αυτά που μπορεί να επηρεάσει ο 54χρονος τεχνικός μέσα από τη δουλειά στην προπόνηση, η βασικότερη διαφορά έχει να κάνει με την αποτελεσματικότητα της άμυνας. Οι ερυθρόλευκοι δεν ήταν σταθεροί στο πίσω μέρος του παρκέ, σε πολλές περιπτώσεις την... πατούσαν από αντίπαλο περιφερειακό (χαρακτηριστικότερο παράδειγμα οι 41 πόντοι του Ταϊρίς Ράις στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ) και είχαν ως άλυτο πρόβλημα την άμυνα στο πικ εν ρολ.

Αυτό έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τον τελευταίο ενάμιση μήνα, με τους αριθμούς να το επιβεβαιώνουν. Πριν από την άφιξη του Γιώργου Μπαρτζώκα, ο Ολυμπιακός ήταν μία από τις χειρότερες ομάδες της EuroLeague στους πόντους που δεχόταν ανά κατοχή, μετρώντας 1.08 πόντους ως παθητικό. Πλέον όμως, δέχεται 0.97 πόντους ανά κατοχή, για να μετατραπεί σε... όπλο για την ελληνική ομάδα.

Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις τέσσερις φορές στη διάρκεια της σεζόν (πριν κάνει ντεμπούτο ο Γιώργος Μπαρτζώκας στον πάγκο), οι ερυθρόλευκοι είχαν παρεμφερή νούμερα στην άμυνά τους, δεχόμενοι λιγότερο από ένα (1) πόντο ανά κατοχή.

Η ΑΜΥΝΑ ΣΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΗΣ

Στα τρία τελευταία παιχνίδια, ο Ολυμπιακός πανηγύρισε δύο σημαντικές εντός έδρας νίκες (με ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Βιλερμπάν), ενώ έχασε στο σουτ ( του Σκότι Γουίλμπεκιν στα 10.4'') το διπλό στο γήπεδο της Μακάμπι Τελ Αβίβ. Για να φτάσει σε αυτό το σημείο, έπρεπε να κατεβάσει αισθητά τις τρεις ομάδες από τον μέσο όρο παραγωγικότητάς τους. Πρώτα, οδήγησε τα παιχνίδια σε μικρότερο αριθμό κατοχών (με περιορισμένο αριθμό διαθέσιμων παικτών αυτό ήταν μονόδρομος), ακολούθως προστάτευσε το καλάθι του με πολύ μεγαλύτερη συνέπεια.

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας (0.94 από 1.08), η Βιλερμπάν (0.90 από 1.01) και η Μακάμπι (0.97 από 1.11) δεν παρουσιάστηκαν εξίσου αποτελεσματικές στο -δικό τους- μπροστινό μέρος του παρκέ, εξαιτίας όσων έκαναν οι ερυθρόλευκοι. Σημείωσαν λιγότερους πόντους ανά κατοχή σε σχέση με ό,τι κάνουν στη διάρκεια της regular season και γι αυτό βρέθηκαν είτε στο καναβάτσο (βλ. οι δύο πρώτες) είτε ένα... σουτ μακριά από την ήττα (βλ. η ισραηλινή ομάδα).

Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα έβγαιναν μπροστά από τον προσωπικό τους αντίπαλο, είχαν ένα χέρι στην μπάλα, έσπαγαν με δύναμη τα σκριν. Η παθητικότητα βγήκε από το λεξιλόγιό τους, κι έτσι -εκτός όλων των άλλων- κατάφεραν επίσης να περιορίσουν τη συχνότητα των συνεργασιών των αντιπάλων τους. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας (0.5 ασιστ για κάθε λάθος) και η Βιλερμπάν (0.9 ασίστ για κάθε λάθος) είχαν αρνητικό πρόσημο στην αναλογία των ασίστ με τα λάθη, ενώ η Μακάμπι βρέθηκε στο όριο με 1 ασίστ για κάθε λάθος.

Μόλις άλλες δύο φορές φέτος, ο Ολυμπιακός οδήγησε τον αντίπαλο σε σημείο να έχει αρνητικό πρόσημο σε αυτή την στατιστική κατηγορία (0.8 η Βαλένθια και 0.6 η Αρμάνι Μιλάνο, αμφότερες στο ΣΕΦ).

ΑΠΟ ΚΑΛΟΣ ΕΓΙΝΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ

Πέραν αυτών, ο Ολυμπιακός σημείωσε πρόοδο στο κομμάτι του ριμπάουντ. Καθ' όλη τη διάρκεια της regular season, οι ερυθρόλευκοι είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές ομάδες της διοργάνωσης στο συγκεκριμένο κομμάτι, πλην όμως έχουν γίνει ακόμη καλύτεροι. Από την στιγμή που ο Γιώργος Μπαρτζώκας ανέλαβε την τεχνική ηγεσία, μόνο η Βιλερμπάν εμφάνισε καλύτερους αριθμούς απέναντι στον Ολυμπιακό σε σχέση με τον δικό της μέσο όρο στο TRR (ποσοστό των ριμπάουντ που παίρνει επί του συνόλου). Κατά τα λοιπά, στις άλλες επτά αναμετρήσεις, ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος, εξασφαλίζοντας περισσότερα από τα μισά ριμπάουντ του αγώνα.

Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα στον Φεβρουάριο, ήταν η δεύτερη καλύτερη ομάδα της EuroLeague στο TRR με 54.2% -πίσω μόνο από τη Ρεάλ Μαδρίτης του 55.3%. Ενδεικτικά, ο μέσος όρος για τη σεζόν είναι στο 51.9% για τους ερυθρόλευκους.

ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΙ ΩΡΑΙΟΙ

Η συγκυρία της απουσίας του Βασίλη Σπανούλη και του Τέιλορ Ρότσεστι οδήγησε σε αύξηση της έντασης και της ενέργειας στο πίσω μέρος του παρκέ. Όπως αντίστοιχα σημαντικές είναι οι προσθήκες που έγιναν, από την άποψη πως το κύριο χαρακτηριστικό των παικτών που προστέθηκαν στο έμψυχο δυναμικό είναι η αθλητικότητα και η δύναμη. Ο Οκτάβιους Έλις ανέβασε την αμυντική δύναμη κοντά στο καλάθι, ενώ ο Σακίλ ΜακΚίσικ (κυρίως, έναντι του Ντουάιτ Μπάικς) παρέχει ασφάλεια στο κομμάτι της προσωπικής άμυνας.

Ο Ολυμπιακός είναι πιο αθλητικός, πιο ενεργητικός και πιο κοντά από ποτέ άλλοτε στη διάρκεια της σεζόν να... κάνει υπολογισμούς για την πρόκριση στα playoffs. Το χρονικό διάστημα της συνέχισης των υπολογισμών θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα του ντέρμπι και της μονομαχίας με την Αρμάνι Μιλάνο σε μία βδομάδα...

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ