EUROLEAGUE

Ντουάιτ Μπάικς: Το transition και ο κοινός παρονομαστής

Detroit Pistons guard Dwight Buycks brings the ball up court during the first half of an NBA basketball game against the Toronto Raptors, Wednesday, March 7, 2018, in Detroit. (AP Photo/Carlos Osorio)
Detroit Pistons guard Dwight Buycks brings the ball up court during the first half of an NBA basketball game against the Toronto Raptors, Wednesday, March 7, 2018, in Detroit. (AP Photo/Carlos Osorio) AP PHOTO/CARLOS OSORIO

Ο Ντουάιτ Μπάικς έρχεται στην Ελλάδα για τον Ολυμπιακό, έχοντας ένα βασικό κοινό χαρακτηριστικό με τον Σακίλ ΜακΚίσικ. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας θέλει να βάλει κάτι διαφορετικό στο παιχνίδι των ερυθρολεύκων. Γράφει ο Αλέξανδρος Τρίγκας.

Μετά τον Σακίλ ΜακΚίσικ, ο Ολυμπιακός προσέθεσε στο δυναμικό του ακόμη έναν περιφερειακό παίκτη. Ο Ντουάιτ Μπάικς (30, 1μ91) φτάνει στην Ελλάδα για λογαριασμό των ερυθρολεύκων το βράδυ της Τρίτης 18 Φεβρουαρίου, παραμένει βέβαια άγνωστο αν θα δώσει το παρών -όπως κι έτερος νεοαποκτηθείς- στο παιχνίδι με τη Βιλερμπάν, ελέω του ban που υπάρχει από την EuroLeague. Στη δική του περίπτωση βέβαια υπάρχει κι ο παράγοντας "ετοιμότητα" στην εξίσωση, αφού θα έχει κάνει όλη κι όλη... μια προπόνηση υπό τις οδηγίες του Γιώργου Μπαρτζώκα, κι αυτή σε χαλαρούς ρυθμούς.

Η ουσία βέβαια δεν αλλάζει, κι αφορά στο γεγονός πως ο Ολυμπιακός προσέθεσε στην περιφέρεια του, έναν γκαρντ με ικανότητα στην προσωπική φάση και τη διείσδυση. Κυρίως όμως, έναν παίκτη που μπορεί να σκοράρει και να εκτελέσει, εν αντιθέσει με ότι (δεν) έχουν δείξει ως τώρα ο Γουέιντ Μπάλντγουιν (περιορισμένη εκτελεστική ικανότητα) και ο Αντώνης Κόνιαρης (δισταγμός).

Βάσει των δύο κινήσεων που έγιναν από τους ερυθρόλευκους, φαίνεται πως ο Γιώργος Μπαρτζώκας έψαχνε κυρίως παίκτες με ικανότητα στην προσωπική φάση, παιδιά που δεν θα εξαρτηθούν από τη δημιουργία του συνόλου, αλλά μπορούν να λειτουργήσουν βάσει των δικών τους προσόντων. Η περιφέρεια του Ολυμπιακού δεν είχε άλλωστε παίκτες που να μπορούν να φέρουν την αντίπαλη άμυνα σε ανισορροπία μέσα από το isolation.

ΠΡΩΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΤΟ TRANSITION

Η μεγάλη εικόνα για τις δύο κινήσεις που έκανε ο Ολυμπιακός τις τελευταίες ημέρες (αναγκάστηκε να τις κάνει, λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν με τον Βασίλη Σπανούλη και τον Τέιλορ Ρότσεστι) έχει να κάνει με την έφεση των δύο νεοαποκτηθέντων στο transition. Τόσο ο Σακίλ ΜακΚίσικ όσο κι ο Ντουάιτ Μπάικς το πρώτο πράγμα για το οποίο χαρακτηρίζονται η τάση τους να χτυπήσουν την αντίπαλη άμυνα σε πρώτο χρόνο. Ο πρώτος μέσω της διείσδυσης με το δεξί χέρι, ο δεύτερος είτε μέσα από κάθετες επιθέσεις είτε μετά από ένα γρήγορο σκριν πάνω στην μπάλα στο ύψος της γραμμής των τριών πόντων.

Ο 30χρονος πόιντ γκαρντ είναι πολύ επιθετικός στο πώς προσεγγίζει το αντίπαλο καλάθι στα πρώτα δευτερόλεπτα της κατοχής, μπορεί να τρέξει το γήπεδο και να σκοράρει ο ίδιος, ή να δημιουργήσει για τους συμπαίκτες του. Όπως και να έχει, ψάχνει αφορμές για να χτυπήσει νωρίς στην κατοχή και να προκαλέσει ανισορροπία στην αντίπαλη άμυνα. Βάσει προσόντων και σωματοδομής βέβαια, δεν είναι το ίδιο ανθεκτικός στην επαφή όσο ο Σακίλ ΜακΚίσικ, ούτε εξίσου αποτελεσματικός. Δεν παύει όμως να είναι μείζον ζήτημα για τον αντίπαλο ο τρόπος που θα κλείσουν οι διάδρομοι σε πρώτο χρόνο, για να μην βρει πεδίο δράσης.

ΘΕΛΕΙ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ

Ο Ντουάιτς Μπάικς είναι πόιντ γκαρντ, οπότε εκ των πραγμάτων θέλει την μπάλα στα χέρια του. Μπορεί να τελειώσει φάσεις από θέση (spot), αλλά επ' ουδενί δεν είναι αυτός ο βασικός τρόπος για να απειλήσει την αντίπαλη άμυνα. Θέλει να αποφασίζει ο ίδιος για την εξέλιξη της επίθεσης, να στήσει σκριν και να παίξει pick n roll στο δεξί του χέρι, να πάει μέχρι μέσα ή να σουτάρει μετά από ντρίμπλα. Δεδομένα πάντως δεν είναι σταθερός σουτέρ, υπήρχαν αρκετές περιπτώσεις στην Κίνα που ο προσωπικός του αντίπαλος περνούσε κάτω από το σκριν σε pick n roll, θέλοντας να του δώσει το τρίποντο. Τα βράδια που ήταν αποτελεσματικός, έκανε μεγάλη ζημιά στην άμυνα, όταν όμως έχανε τα πρώτα σουτ που έπαιρνε, τότε άλλαζε κατεύθυνση και επιχειρούσε να διεισδύσει περισσότερο (έτσι κι αλλιώς, αυτό ψάχνει κατά βάση).

Όλα αυτά από δεξιά ντρίμπλα, γιατί από αριστερά μοιάζει αρκετά μονοδιάστατος. Δεν πηγαίνει μέχρι μέσα (δεν είναι δυνατός σε αυτό το κομμάτι), προτιμάει είτε να σταματάει και να σουτάρει, είτε να κάνει μια γρήγορη σταυρωτή για να πάει δεξιά κι εν συνεχεία να εκτελέσει μετά από ντρίμπλα. Όπως και να έχει, προτεραιότητα είναι να πάει δεξιά...

Δεν είναι πάντως παίκτης που χαρακτηρίζεται εγωιστής ή προβληματικός για την επιθετική ροή της ομάδας του, αφού "σπάει" την μπάλα και πασάρει αρκετά. Είναι παίκτης ομάδας, λειτουργεί υπέρ του συνόλου κι όχι για να γεμίσει την στατιστική του.

ΟΙ ΨΗΛΟΙ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ

Από την στιγμή που μιλάμε για έναν περιφερειακό με ικανότητα στη διείσδυση και τη δημιουργία, είναι σαφές πως η... μισή δουλειά θα γίνεται από τον εκάστοτε ψηλό του Ολυμπιακού. Οι ερυθρόλευκοι διαθέτουν πλέον δύο σέντερ με ικανότητα στο pick n roll (Νίκολα Μιλουτίνοβ, Οκτάβιους Έλις), γεγονός που μπορεί να κάνει αρκετά πιο απλή τη ζωή του Ντουάιτ Μπάικς. Εν αντιθέσει μάλιστα με τους δύο υπάρχοντες πόιντ γκαρντ της ομάδας (Γουέιντ Μπάλντγουιν, Αντώνης Κόνιαρης), απειλεί το αντίπαλο καλάθι, οπότε η προσαρμογή της άμυνας θα είναι ανάλογη και θα του δίνει το δικαίωμα να εκτελέσει ή να δημιουργήσει.

ΓΡΗΓΟΡΑ ΠΟΔΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΧΕΡΙΑ

Σε ό,τι έχει να κάνει με το πίσω μέρος του γηπέδου, έχει καλά πόδια και χρησιμοποιεί τα χέρια του για να αμυνθεί πάνω στην μπάλα. Αυτό μπορεί να το κάνει σε επίπεδο μέσου όρου, αν και μένει να φανεί η προθυμία του να παλέψει στην EuroLeague, αφού στην Κίνα λειτουργούσε με πολύ διαφορετική λογική. Ήταν εκ των κορυφαίων παικτών της ομάδας του, όποτε αγωνίστηκε εκεί, εκδήλωνε μεγάλο αριθμό κατοχών. Μένει να φανεί πόσο γρήγορα θα μπει στη νοοτροπία των ερυθρολεύκων και της EuroLeague, από την οποία η εμπειρία του περιορίζεται στους τρεις αγώνες, το 2014. Τότε που είχε παίξει κόντρα σε Ολυμπιακός (11 πόντοι με 3/11 σουτ, 3 ασίστ, 2 λάθη σε 18'40''), Γαλατάσαραϊ (11 πόντοι με 4/12 σουτ, 1 ασίστ, 1 λάθος) και Ερυθρό Αστέρα (14 πόντοι με 6/8 σουτ, 2 ασίστ, 3 λάθη). Από τότε βέβαια έχουν αλλάξει πάρα πολλά. Ούτε εκείνος έχει το ίδιο status, ούτε ο Ολυμπιακός. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται...

AP Photo/Carlos Osorio

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ