EUROLEAGUE

Παναθηναϊκός - Μπασκόνια: Η τρέλα του Μαρτίου στο ΟΑΚΑ

Παναθηναϊκός - Μπασκόνια: Η τρέλα του Μαρτίου στο ΟΑΚΑ
EUROKINISSI

Ο Γιώργος Οικονόμου γράφει για τον τρελό Μάρτιο του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, τη ρωσική ρουλέτα με τα έντονα συναισθήματα απέναντι στην Μπασκόνια και την ευκαιρία που έχει στο Μιλάνο.

Σκωτσέζικο ντους ήταν το παιχνίδι απέναντι στην Μπασκόνια για τον Παναθηναϊκό , τη στιγμή που το μυαλό των περισσότερων ήταν στην απώλεια του Θανάση Γιαννακόπουλου και ο κόσμος που βρισκόταν στο ΟΑΚΑ, το υπενθύμιζε σε κάθε στιγμή. Παρά τη συγκίνηση που επικρατεί στο πράσινο στρατόπεδο και το βαρύ κλίμα, το πρώτο μέρος ήταν ονειρικό, το δεύτερο εξελίχθηκε σε πρόβλημα και -παραλίγο- σε καίριο χτύπημα στη μάχη της οκτάδας.

Χωρίς υπερβολές, ήταν ένα ματς για να φτάσει ο Θανάσης Γιαννακόπουλος μέχρι τον πάγκο προκειμένου να... ξυπνήσει την αγαπημένη του ομάδα και αυτό ήταν στο μυαλό όσων παρακολουθούσαν την αναμέτρηση. Τέλος καλό, όλα καλά (σχεδόν) όμως για το "τριφύλλι" που το βράδυ της Παρασκευής ξέρει ότι με νίκη επί της Αρμάνι Μιλάνο είναι με το ενάμιση πόδι στα playoffs.

Σαφώς και η αποστολή στην Ιταλία είναι δύσκολη αλλά πλέον ο Παναθηναϊκός είναι στον σωστό δρόμο, μετά τα τελευταία αποτελέσματα. Βέβαια, για να είμαστε ακριβείς στο ματς με την Μπασκόνια είδαμε όλο τον φετινό Παναθηναϊκό. Στο πρώτο μέρος μία ομάδα απελευθερωμένη που κυκλοφορούσε τη μπάλα κι έβγαζε τρομερή ενέργεια στην άμυνα και στο δεύτερο μάς παρουσίασε την εικόνα που είχε πριν από δύο μήνες.

Η ΤΡΕΛΑ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ

Ο Ρικ Πιτίνο έχει μάθει να ζει με την τρέλα του Μαρτίου στο πρόγραμμα του, να αναπνέει για αυτή την περίοδο της σεζόν. Κι ο Παναθηναϊκός του συμβαδίζει απόλυτα, παίζει στα κόκκινα και βρίσκεται στο πικ της φόρμας του. Με πέντε σερί νίκες στο σακούλι, με τρία δίπλα και ολική ανατροπή στη μάχη της οκτάδας, οι "πράσινοι" έχουν καταφέρει να αντιστρέψουν πλήρως το κλίμα και να βρίσκονται πλέον στο σημείο να καθορίζουν οι ίδιοι την τύχη τους.

Πέραν της αναμφισβήτητης βελτίωσης στο αγωνιστικό κομμάτι, παρουσιάζεται εκ βάθρων αλλαγή στην ψυχολογία. Η γλώσσα του σώματος των παικτών δεν θυμίζει σε τίποτα αυτή του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, άπαντες δείχνουν πιο ήρεμοι, πιο σίγουροι για τον εαυτό τους.

ΜΙΣΗ ΝΙΚΗ, ΑΛΛΑ ΝΙΚΗ

Η αναμέτρηση με την Μπασκόνια θα μπορούσε να είχε ολοκληρωθεί πολύ καλύτερα, αλλά η ουσία δεν αλλάζει -κι αυτό είναι που ενδιέφερε εξ αρχής περισσότερο από κάθε τι άλλο. Η νίκη ήταν το ζητούμενο, επετεύχθη και μπροστά υπάρχει η Αρμάνι Μιλάνο, που μόνο άτρωτη δεν έχει παρουσιαστεί φέτος στο γήπεδο της.

Σίγουρα, όταν φτάνεις στο +23 στο ημίχρονο, σκέφτεσαι ότι η κάλυψη του -9 από τον πρώτο γύρο είναι κάτι εφικτό. Κι όταν αυτό δεν συμβαίνει, έχεις κάθε λόγο να προβληματίζεσαι. Ξαφνικά, ο Παναθηναϊκός έχει ανατρέψει τόσο το κλίμα εντός κι εκτός των τεσσάρων γραμμών που η μη κάλυψη μιας διαφοράς που μόνο μικρή δεν είναι, θεωρείται... αιτία προβληματισμού. Όλα αυτά αλλάζουν πολύ εύκολα όμως. Νίκη στο Mediolanum Forum και οτιδήποτε άλλο θα πάψει να μπαίνει στη συζήτηση.

ΤΟ PICK N ROLL ΚΑΘΟΡΙΣΕ ΤΙΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ

Πώς φτάσαμε από το +23 στο -3 κι από έναν διαφαινόμενο θρίαμβο σε μια αγχωτική νίκη; Το pick n roll τα φταίει όλα. Η ισπανική ομάδα επέλεξε να αντιμετωπίσει τον Νικ Καλάθη με επιθετικό τρόπο (hedge out) στο πρώτο μισό, τακτική που αποδείχθηκε προβληματική για περισσότερους από έναν λόγους.

Την ίδια ώρα, στη δική της επίθεση, έβλεπε τους κοντούς να μην κατευθύνονται με ταχύτητα προς τη ρακέτα μετά τα σκριν πάνω στην μπάλα, να μην κοιτάζουν το κόψιμο του ψηλού στη ρακέτα. Όλα άλλαξαν στο δεύτερο μέρος. Η άμυνα στον Νικ Καλάθη εστίασε στο να τον μετατρέψει από δημιουργό σε εκτελεστή (το hedge out μετατράπηκε σε push ή under, δηλαδή ο προσωπικός του αντίπαλος περνούσε κάτω από το σκριν), ενώ ο Μαρσελίνιο Χουέρτας και ο Λούκας Βιλντόζα επεδίωκαν σε κάθε ευκαιρία να πάνε όσο πιο βαθιά γινόταν στη ρακέτα για να δημιουργήσουν ανισορροπία στην άμυνα του Παναθηναϊκού. Από τη στιγμή που περιορίστηκε ο αρχηγός του “τριφυλλιού” σταμάτησε όλη η λειτουργία της ομάδας.

Όπως και να έχει είναι δικαιολογημένος ο εκνευρισμός του Πιτίνο για όσα έγιναν στο ΟΑΚΑ αφού ο Παναθηναϊκός χάλασε μια πολύ όμορφη εικόνα. Παρόλα αυτά η μάχη συνεχίζεται και η εικόνα των τελευταίων εβδομάδων είναι κάτι παραπάνω από αισιόδοξη για τους “πράσινους”.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ