EUROLEAGUE

Ο καλύτερος Ολυμπιακός όλων…

Ο καλύτερος Ολυμπιακός όλων…
INTIME SPORTS

… είναι αυτός με το 6-0 στη regular season, με τον κορυφαίο παίκτη της Ευρώπης να ξυπνάει επιτέλους, με μια φανέλα βαρύτερη λόγω των δύο σερί τροπαίων και με όλους να τον παραδέχονται. Όμως, είναι ο Ολυμπιακός του Νοεμβρίου, οπότε χαμηλά την μπαλίτσα. Και βλέπουμε. Γράφει ο Μάνος Μίχαλος

Η πρώτη μου επιλογή ήταν να γράψω για τον Βασίλη Σπανούλη, αλλά: α) με πρόλαβε ο Παντελής Διαμαντόπουλος χθες βράδυ, οπότε πάω πάσο β) δεν μπορώ να βρω κάτι πιο δυνατό από αυτό που έγραψε ο Παντελής, ότι ο Σπανούλης είναι ο Μέσι και ο Ρονάλντο μαζί γ) ίσως καλύτερα να μιλήσουμε για την ομάδα στο σύνολο της. Ναι, καλύτερα, γιατί ο Ολυμπιακός έχει 6-0 στην πρώτη φάση της Ευρωλίγκας.

Μισό, να μετρηθούμε.

6-0 στην πρώτη φάση της Ευρωλίγκας δεν είχε ποτέ ξανά. Ούτε πέρυσι, που τέτοια εποχή πάλευε να ρεφάρει τις ήττες από Εφές και Ζαλγκίρις, ούτε πρόπερσι που αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης ύστερα από 15 χρόνια. Ποτέ, εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια. Ο Ολυμπιακός που βλέπουμε αυτές τις εβδομάδες, είναι αυτός με την καλύτερη εκκίνηση στην Ευρωλίγκα.

Είναι με βάση τις νίκες, ο καλύτερος Ολυμπιακός που έχουμε δει. Αλήθεια; Μισή. Μισή, γιατί προφανώς μια ομάδα και το μέγεθος της επιτυχίας της, δεν κρίνεται τον Νοέμβριο, αλλά στο τέλος, εκεί που συνήθως ξυρίζουν ή έστω τριμάρουν τον γαμπρό, ενώ παρότι υπάρχουν στιγμές που οι ερυθρόλευκοι παίζουν πραγματικά ωραίο μπάσκετ, δεν μπορείς να πεις ότι τους διακρίνει η σταθερότητα. Αν βάλεις και στην εξίσωση ότι ο Σπανούλης τώρα πάει να ξυπνήσει, ο Λο ακόμη συνέρχεται, ο Σίμμονς βγήκε off, ο Μπέγκιτς δεν βλέπω να γίνεται γενικώς in, καταλαβαίνεις πως ο πρωταθλητής Ευρώπης μπορεί και καλύτερα.

Να, δείτε τον παρακάτω πίνακα.

Ο καλύτερος Ολυμπιακός όλων…

Είδατε, αυτό που είδα και εγώ λογικά. Ότι από τις τρεις ομάδες με 6-0 στο σημείο που βρίσκεται η διοργάνωση (Ρεάλ και Ούλκερ οι άλλες δύο), ο Ολυμπιακός έχει το index rating, ενώ γενικότερα ο αριθμός 530 είναι μικρότερος και από ομάδων με τρεις ήττες, για παράδειγμα του Παναθηναϊκού. Δείτε και τις άλλες κατηγορίες. Σε ελάχιστες, οι ερυθρόλευκοι είναι στην πρώτη/πρώτες θέσεις. Έχουν καλά νούμερα, αλλά δεν ξεχωρίζουν, δεν θαμπώνουν, δεν σε πείθουν ότι λένε την αλήθεια, όπως έχεις μάθει ότι κάνουν οι αριθμοί.

Ε, τότε, τι έχουν οι άτιμοι και νικάνε;

Ομάδα. Ψυχολογία. Δύο σερί τρόπαια στα χέρια, στην πλάτη, στο μέτωπο. Ναι, πάνω στο μέτωπο των παικτών του Ολυμπιακού ή ακόμη καλύτερα, στα μάτια, φαίνονται δύο σερί Ευρωλίγκες, διακρίνεις την ανωτερότητα και την αυτοπεποίθηση, ακόμη και παιχνίδια όπως αυτό με την Ουνικάχα που δεν πηγαίνουν σύμφωνα με το πλάνο του Μπαρτζώκα ή τις επιθυμίες των παικτών. Το βλέπει και ο αντίπαλος, το νιώθει όταν οι ερυθρόλευκοι οριοθετούν ένα ματς και δείχνουν ότι στο τέλος θα το πάρουν.

Στο αγωνιστικό σκέλος, άλλωστε, ο Μπαρτζώκας δείχνει να έχει δουλέψει καλά την ομάδα του και να γνωρίζει ο ίδιος πολύ καλά και τις δυνατότητες της αλλά και τις ανάγκες ή ελλείψεις της, γι’ αυτό και όταν νιώθει πως ένα παιχνίδι βγαίνει από τα νερά του Ολυμπιακού, ανακατεύει την τράπουλα και βρίσκει τα σχήματα που αποδίδουν. Ακόμη, πάντως, και ένα εξωφρενικό δεκάλεπτο όπως αυτό του Σπανούλη, είναι αποτέλεσμα της θέσης ισχύος του Ολυμπιακού.

Γιατί, αν το δεις από μια διαφορετική πλευρά, μακριά από αριθμούς, ratings, στατιστικές αναλύσεις και μακροοικονομικές συζητήσεις, ο Ολυμπιακός είναι αυτή τη στιγμή η καλύτερη ομάδα εκεί έξω. Αν δηλαδή, αύριο συναντιόντουσαν σε ένα μίνι τουρνουά η Ούλκερ, η Ρεάλ και ο Ολυμπιακός, οι περισσότεροι θα πόνταραν στους ερυθρόλευκους για δύο back to back νίκες. Δύσκολα, θα του γύριζε κάποιος την πλάτη, γιατί γνωρίζει ότι αυτό είναι και πολλές φορές το trigger point της ομάδας.

Το αν αυτή η καλύτερη εικόνα που βγάζει ο Ολυμπιακός και δεν φαίνεται τόσο καθαρά στους αριθμούς του, είναι κάτι που θα τον οδηγήσει στο Μιλάνο, επιτρέψτε μου να μην πάρω θέση ακόμη, τουλάχιστον όχι κάτι που θα χρειαστεί να πάω στην τράπεζα, ώστε να τα παίξω όλα για όλα. Η πορεία της ομάδας, καθώς και ο χαρακτήρας της, θα κριθεί για λίγο (αλλά σημαντικά) στην πρώτη ήττα της και πως θα αντιδράσει αμέσως μετά από αυτήν. Η αγωνιστική εικόνα, από την άλλη, θα φανεί μετά την επιστροφή του Σίμονς και αφού ξεκαθαρίσει με ποιους ψηλούς θα πορευτεί στις δύσκολες στροφές του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου στο Top 16.

Σίγουρα, ο Ολυμπιακός βαδίζει σε καλό δρόμο, τον οποίο μάλιστα τον έκανε τόσο άνετο με το 6-0, σίγουρα έχει καλύτερη ομάδα από πέρυσι και ας αναπολεί κόσμος τον Άντιτς ή τον Παπανικολάου, σίγουρα υπάρχει είναι πολύ αθλητική ομάδα και ακόμη πιο σίγουρα έχει τον καλύτερο παίκτη της Ευρώπης και τη μεγαλύτερη ανακάλυψη της φετινής Ευρωλίγκας, τον Λοτζέσκι, με αποτέλεσμα να δείχνει ως ένα πολύ μεγάλο φαβορί, για να είναι στο Μιλάνο. Όμως, όσο καλό αφρό και αν έχεις κάνει, στο ξύρισμα (που λέγαμε πιο πάνω), αν βιαστείς, θα κοπείς. Οπότε, σιγά σιγά και όλα θα γίνουν.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ