EUROBASKET

Τα αστέρια του Ευρωμπάσκετ U20

Τα αστέρια του Ευρωμπάσκετ U20

Το Sport24.gr επέλεξε 10 παίκτες που αναμένεται να ξεχωρίσουν στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νέων που αρχίζει σήμερα στην Κρήτη (VIDEOS).

Άλλοι έχουν αναγκάσει τους scouts του ΝΒΑ να τους σημειώσουν στα κιτάπια τους. Κάποιοι (λίγοι) εξ αυτών έχουν κάνει κιόλας το άλμα για το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Ορισμένοι παίζουν ήδη στην Turkish Airlines EuroLeague και μερικοί έχουν φορέσει τη φανέλα της Εθνικής Ανδρών της πατρίδας τους. Υπάρχουν, βέβαια, και αυτοί που περιμένουν το Ευρωμπάσκετ Νέων της Κρήτης ως μία καλή ευκαιρία να φτιάξουν το όνομά τους.

Οι απουσίες θα είναι για ένα ακόμα καλοκαίρι πολλές. Πολλά όμως είναι και τα αστέρια που θα παρελάσουν από τα Χανιά, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο τις επόμενες εννέα ημέρες (15-23 Ιουλίου), όσο θα διαρκέσει δηλαδή το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων ανδρών (U20) που φιλοξενεί φέτος η Κρήτη. Το Sport24.gr έκανε το απαραίτητο ξεσκαρτάρισμα και παρουσιάζει τους παίκτες που θα μας απασχολήσουν τις επόμενες ημέρες.

1. Φουρκάν Κορκμάζ

(1997 | 2,02μ. | ΤΟΥΡΚΙΑ | Φιλαντέλφια 76ερς)

Ο μεγάλος σταρ της διοργάνωσης. Ο Κορκμάζ είναι ο καλύτερος σκόρερ που έχει βγάλει το τουρκικό μπάσκετ εδώ και πολλά χρόνια. Ενας παίκτης με σπάνια επαφή με το αντίπαλο καλάθι, από μακρινή και κοντινή απόσταση, ανεξαρτήτως συνθηκών. Τη σεζόν 2016-17 έβαζε 10,4 πόντους μ.ό. στο Basketball Champions League (όπου αναδείχθηκε ο κορυφαίος νέος παίκτης) και βοήθησε τη Μπάνβιτ να κατακτήσει το Κύπελλο Τουρκίας. Από τα 18 του έχει φορέσει τη φανέλα της εθνικής ανδρών της Τουρκίας, ενώ το 2016 επιλέχθηκε στο Νο. 26 του Draft από τους 76ερς, την ομάδα του τη σεζόν 2017-18 στο ΝΒΑ.

2. Σιάτοσλαβ Μίχαλιουκ

(1997 | 2,01μ. | ΟΥΚΡΑΝΙΑ | Κάνσας)

Στα 16 του χρόνια πραγματοποίησε τόσο εντυπωσιακές εμφανίσεις στο Ευρωμπάσκετ Παίδων του 2013, που το Κάνσας έσπευσε να του εξασφαλίσει αθλητική υποτροφία. Τέσσερα χρόνια αργότερα, πάντως, δεν έχει δικαιώσει ακόμα τις προσδοκίες. Ο Μίχαλιουκ είναι βέβαια τόσο προικισμένος, που δεν θα μπορούσε να βρεθεί χαμηλότερα σε αυτή τη λίστα. Σκόρερ ολκής, που μπορεί να δημιουργήσει, αλλά και streaky σουτέρ. Την προηγούμενη σεζόν, την τρίτη του στο κολεγιακό πρωτάθλημα, είχε 9,8 πόντους και 3,0 ριμπάουντ σε 27,3 λεπτά μ.ό.

3. Βάνια Μαρίνκοβιτς

(1997 | 1,98μ. | ΣΕΡΒΙΑ | Παρτιζάν)

Ο επόμενος μεγάλος Σέρβος σκόρερ; Δεν αποκλείεται, αν και εδώ και τέσσερα χρόνια ο Βάνια Μαρίνκοβιτς δεν έχει κατορθώσει να δικαιολογήσει σε καμία μεγάλη διοργάνωση τον θόρυβο που γίνεται γι αυτόν. Ίσως αυτή η στιγμή να έφτασε στην Κρήτη. Ο 20χρονος Σέρβος προέρχεται από μία πολύ καλή χρονιά στην Παρτιζάν με την οποία είχε 8,1 πόντους, 2,7 ριμπάουντ κατά μέσο όρο και δείχνει έτοιμος να κάνει το επόμενο βήμα στην καριέρα του. Διόλου τυχαία άλλωστε ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς ενδιαφέρθηκε (πριν επιλέξει τον Μάρκο Γκούντουριτς) να τον πάρει μαζί του στη Φενέρμπαχτσε για να καλύψει το κενό που άφησε πίσω του ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς.

4. Ομέρ Γιουρτσεβέν

(1998 | 2,13μ. | ΤΟΥΡΚΙΑ | Νορθ Καρολάινα Στέιτ)

Ο καλύτερος σέντερ της γενιάς του 1998 και κατά πάσα πιθανότητα της διοργάνωσης. Ο 19χρονος Ομέρ Φαρούκ Γιουρτσεβέν (Ουζμπέκος στην καταγωγή και πολιτογραφημένος Τούρκος) παίζει από πέρυσι στο Νορθ Καρολάινα Στέιτ των ΗΠΑ, όπου είχε την περασμένη σεζόν 5,9 πόντους, 4,4 ριμπάουντ και 1,2 ασίστ κατά μέσο όρο. Πρόκειται για έναν σέντερ με πολύ καλά αθλητικά στοιχεία, ικανότητα στο σκοράρισμα και στο μακρινό σουτ, που εκτός απροόπτου το καλοκαίρι του 2018 θα επιλεγεί στον πρώτο γύρο του Draft του ΝΒΑ.

5. Μπόρισα Σίμανιτς

(1998 | 2,08μ. | ΣΕΡΒΙΑ | Ερυθρός Αστέρας)

Ίσως το μεγαλύτερο prospect της γενιάς του 1998. Παίκτες με τέτοιο ύψος και συνδυασμό μακρινού σουτ και αθλητικών προσόντων δεν πέφτουν από τα δέντρα και αυτό από μόνο του καθιστά τον Μπόρισα Σίμανιτς μία πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση που παρακολουθούν στενά στο ΝΒΑ. Η εξέλιξή του, πάντως, δεν είναι αλματώδης μέχρι στιγμής και σε αυτό έχει παίξει ρόλο η έλλειψη χρόνου συμμετοχής στον Ερυθρό Αστέρα. Την περασμένη σεζόν έπαιξε μόνο σε 14 αγώνες και 6,9 λεπτά κατά μέσο όρο, έχοντας μόνο 2,9 πόντους πόντους. Στην Κρήτη θα αποτελέσει ένα από τα μεγάλα “όπλα” των Σέρβων.

6. Βασίλης Χαραλαμπόπουλος

(1977 | 2,05μ. | ΕΛΛΑΔΑ | Παναθηναϊκός)

Ως είθισται, ο φόργουορντ του Παναθηναϊκού δηλώνει και φέτος “παρών”. Από το 2011 μέχρι φέτος ο Χαραλαμπόπουλος έχει συμμετάσχει συνολικά σε οκτώ μεγάλες διοργανώσεις με τις “μικρές” εθνικές ομάδες και γι άλλη μία φορά θα είναι ο μπροστάρης σε ό,τι κάνει η ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου στα γήπεδα της Κρήτης, είτε ως σκόρερ και εκτελεστής, είτε ως δημιουργός. Την περασμένη σεζόν ο 20χρονος φόργουορντ έπαιξε σε 31 αγώνες (16,5 λεπτά μ.ό.) της Stoiximan.gr Basket League, έχοντας 3,9 πόντους, 2,5 ριμπάουντ και μία ασίστ ανά αγώνα.

7. Σαντιάγκο Γιούστα

(1997 | 1,98μ. | ΙΣΠΑΝΙΑ | Ομπραντόιρο)

Το μεγάλο ταλέντο της Ισπανίας, κατόχου του τίτλου σε επίπεδο Νέων. Ο Σαντιάγκο Γιούστα ανήκει στη Ρεάλ Μαδρίτης αλλά την προηγούμενη χρονιά αγωνίστηκε στη Liga Endesa με την Ομπραντόιρο, έχοντας 5,0 πόντους και 2,0 ριμπάουντ κατά μέσο όρο. Στην Κρήτη θα αποτελέσει τον άνθρωπο για όλες τις δουλειές της ισπανικής ομάδας. Θα μαρκάρει, θα σκοράρει, θα δημιουργήσει για τους συμπαίκτες του, θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να νικήσει η ομάδα του. Ο Γιούστα είναι ένας από τους καλύτερους σμολ φόργουορντ σε αυτό το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

8. Στέφαν Πένο

(1997 | 1,95μ. | ΣΕΡΒΙΑ | Μπαρτσελόνα)

Σε μία γενιά... φορτωμένη με “δυάρια” και “τριάρια” πρώτης γραμμής, ο Στέφαν Πένο είναι ο πόιντ γκαρντ που ξεχωρίζει, κι ας μην έχει ραγδαία εξέλιξη στην καριέρα του μέχρι στιγμής. Δεν είχε πάντως και πολλές ευκαιρίες να παίξει σε μεγάλο επίπεδο. Ο Σέρβος άσος (με τις ρίζες από τη Βενεζουέλα) είναι ίσως ο πιο εγκεφαλικός παίκτης της γενιάς του, ένας πλέι μέικερ που συνδυάζει θέαμα και ουσία με τις πάσες του. Αυτά τα στοιχεία είδε σε αυτόν η Μπαρτσελόνα πριν από τέσσερα χρόνια και έσπευσε να τον αποκτήσει. Τη σεζόν 2016-17 έπαιζε σχεδόν επτά λεπτά κατά μέσο όρο στο ισπανικό πρωτάθλημα.

9. Μαρτίνας Βάρνας

(1997 | 1,96μ. | ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ | Ζαλγκίρις Κάουνας)

Όταν πρωτοεμφανίστηκε στο ευρωπαϊκό στερέωμα (το 2013 στο Ευρωμπάσκετ Παίδων του Κιέβου), ήταν ένας από τους καλύτερους σκόρερς της γενιάς του. Η εξέλιξή του, βέβαια, δεν ήταν παρόμοια με αυτήν του Κορκμάζ, του άλλου σπουδαίου 97άρη σούτινγκ γκαρντ. Ο Μαρτίνας Βάρνας δεν παύει πάντως να αποτελεί έναν σκόρερ με προοπτική να κάνει σημαντική καριέρα εφόσον εξελίξει το συνολικό παιχνίδι του. Τη σεζόν που πέρασε δεν είχε σχεδόν καθόλου χρόνο συμμετοχής στη Ζαλγκίρις, όπου έπαιξε σε δύο αγώνες όλους κι όλους στο λιθουανικό πρωτάθλημα.

10. Ντάβιντε Μορέτι

(1998 | 1,88μ. | ΙΤΑΛΙΑ | Τέξας Τεκ)

Το δρόμο του NCAA πήρε αυτό το καλοκαίρι ο Ντάβιντε Μορέτι, ένας από τους 3-4 κορυφαίους πόιντ γκαρντ της γενιάς του. Ο Ιταλός άσος (γιος του παλιού διεθνή σούτινγκ γκαρντ, Πάολο Μορέτι) είναι ένας δαιμόνιος πόιντ γκαρντ, που λατρεύει να παίζει με τη μπάλα στα χέρια και έχει τρομερή έφεση στο σκοράρισμα από κάθε απόσταση. Αν και είναι μικρότερος, έχει μάθει να πρωταγωνιστεί. Την προηγούμενη χρονιά έπαιζε στην Α2 Ιταλίας με την Τρεβίζο, έχοντας 12,7 πόντους, 2,6 ριμπάουντ και 2,2 ασίστ κατά μέσο όρο. Την επόμενη χρονιά θα μετακομίσει στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο Τέξας Τεκ.

Bonus: Δέκα παίκτες που δεν χώρεσαν στη λίστα

1. Καρίμ Γιάλοου (1997, Γερμανία), 2. Στεφάν Γκομπόλ (1997, Γαλλία), 3. Αμίνε Νουά (1997, Γαλλία), 4. Νίκλας Κίελ (1997, Γερμανία), 5. Μίλος Γκλίσιτς (1998, Σερβία), 6. Νταβίντ Οκέκε (1998, Ιταλία), 7. Μαρτίνας Έχοντας (1997, Λιθουανία), 8. Σέρχι Γκαρθία (1997, Ισπανία), 9. Μίλος Πόποβιτς (1998, Μαυροβούνιο), 10. Ταμίρ Μπλατ (1997, Ισραήλ).

TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ