EUROBASKET

Eurobasket U18: Η ανάλυση της Λιθουανίας, αντιπάλου της Ελλάδας στους "8"

Eurobasket U18: Η ανάλυση της Λιθουανίας, αντιπάλου της Ελλάδας στους "8"
FIBA

Η Λιθουανία, αντίπαλος της Ελλάδας στους “8” του Eurobasket U18 του Βόλου (21:15, LIVE Blog από το Sport24.gr) είναι μία σκληρή αλλά ασταθής ομάδα, ούσα ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο.

Η Λιθουανία είναι μία από τις παραδοσιακές δυνάμεις του ευρωπαϊκού μπάσκετ, ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες. Το μπάσκετ υπάρχει στο... DNA των Λιθουανών, οι οποίοι καταφέρνουν πάντα με κάποιο τρόπο να είναι ανταγωνιστικοί.

Η αντίπαλος της Ελλάδας στην προημιτελική φάση του Eurobasket U18 (21:15, LIVE Blog από το Sport24.gr), έχει κάποια από τα παραδοσιακά στοιχεία της λιθουανικής σχολής, αλλά και κάποια εμφανή κενά στο παιχνίδι της. Βασικό χαρακτηριστικό της πάντως – το οποίο γενικά ισχύει στις μικρές ηλικίες για αυτή την χώρα – είναι η... αστάθεια, αφού μπορεί τη μία στιγμή να μοιάζει έτοιμη να διαλύσει κάθε αντίπαλο και την άλλη έτοιμη να... χάσει μόνη της.

ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ

Οι Λιθουανοί δεν έχουν ιδιαίτερο βάθος, ωστόσο έχουν μία τριάδα παικτών που ξεχωρίζει. Στην... βιτρίνα του υπάρχει ο αριστερόχειρας φόργουορντ Αζουόλας Τουμπέλις (2.05 μέτρα) της Ρίτας – που άναψε “φωτιές” στην Λιθουανία πριν μερικές ημέρες πατώντας στο έμβλημα της Ζάλγκιρις – ο οποίος είναι ο πρώτος σκόρερ, ριμπάουντερ και μπλοκέρ της ομάδας με 11.3 πόντους, 10 ριμπάουντ και 2.5 κοψίματα μέσο όρο σε 25 λεπτά συμμετοχής. Για την ακρίβεια, είναι ο μόνος παίκτης της ομάδας με διψήφιο αριθμό πόντων!

Στο πλευρό του ο Τουμπέλις έχει τον Μοντέστας Καντσλέρις (2.03 μέτρα) της Ζάλγκιρις, έναν σύγχρονο φόργουορντ που έχει 6.8 πόντους, 5 ριμπάουντ και 1.5 ασίστ μέσο όρο, τον Λούκς Κρεϊσμόντας (1.98 μέτρα), που αριθμεί 7.8 πόντους, 2 ριμπάουντ και 1.8 ασίστ μέσο όρο και τον Ογκούστας Μαρτσιουλιόνις (1.93 μέτρα), γιο του θρυλικού Σαρούνας Μαρτσιουλιόνις, έναν μακρύ πόιντ γκαρντ που έχει 6.3 πόντους, 3 ριμπάουντ και 2.3 ασίστ μέσο όρο.

Eurobasket U18: Η ανάλυση της Λιθουανίας, αντιπάλου της Ελλάδας στους "8"
FIBA

ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ

Η φουρνιά των γεννημένων του 2001 δεν έχει το ταλέντο των γεννημένων το 1999 και του 2000, που έχουν αρκετές επιτυχίες, με τους τελευταίους να κατακτούν την 4η θέση στο πρόσφατο Παγκόσμιο U19 της Κρήτης. Έχοντας αναγνωρίσει αυτό το γεγονός, ο τεχνικός της ομάδας, Τόμας Γκαϊνταμαβίτσιους, έχει ακολουθήσει μία διαφορετική προσέγγιση στην φιλοσοφία της ομάδας.

Το (μπασκετικό) ξύλο έχει προτεραιότητα για την λιθουανική ομάδα, που στηρίζει πολλά στην άμυνά της σε αυτό το τουρνουά, κάτι που φαίνεται και από το σκορ με το οποίο απέκλεισε την Σερβία (56-54). Οι Λιθουανοί πιέζουν στην μπάλα – αλλά δεν κλέβουν μπάλες – τρέχουν όποτε μπορούν και ποντάρουν πολύ στα δυνατά κορμιά τους και την ικανότητα των ψηλών τους στην άμυνα ψηλά. Παράλληλα, κάνουν την περισσότερο “ζημιά” τους μέσα στο “ζωγραφιστό”, είτε πασάροντας στους ψηλούς τους, είτε δίνοντας την ευκαιρία στους περιφερεικούς τους να κάνουν διεισδύσεις.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ

Η Λιθουανία έχει την τρίτη χειρότερη επίθεση στο τουρνουά με 62.5 πόντους μέσο όρο, αλλά και την 4η καλύτερη άμυνα με... 62.5 πόντους παθητικό! Δεν είναι τυπογραφικό λάθος: Οι Λιθουανοί έχουν πράγματι σημειώσει όσους πόντους έχουν δεχθεί στην διοργάνωση!

Η Λιθουανία είναι η ομάδα με το 6ο υψηλότερο ποσοστό στα σουτ δύο πόντων με 47.7% (προϊόν των συνεχών επιθέσεων στο “ζωγραφιστό), αλλά παράλληλα η δεύτερη χειρότερη στο ποσοστό στα τρίποντα με 19.1%! Παράλληλα ωστόσο είναι η 6η καλύτερη ομάδα στον τομέα των ριμπάουντ με 46 ανά αγώνα και η δεύτερη καλύτερη στα κοψίματα με 6 ανά αγώνα, ενώ είναι η ομάδα που έχει υποπέσει στα λιγότερα φάουλ στην διοργάνωση (68, μόλις 17 ανά αγώνα)

ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Ελλάδα και Λιθουανία έχουν μεγάλο παρελθόν σε Eurobasket Εφήβων, καθώς από το 1994 μέχρι και το 2019 έχουν αναμετρηθεί συνολικά 14 φορές. Το... σκορ μεταξύ των δύο ομάδων είναι μέχρι στιγμής 7-7. Οι δύο χώρες έχουν να τεθούν αντίπαλοι σε επίπεδο Εφήβων από το 2017 και την γενιά των 99αρηδων (Μωραΐτης, Καλαϊτζάκης και άλλοι), με την Λιθουανία των Βελίτσκα και Κόζις να επικρατεί τότε της Ελλάδας στην φάση των ομίλων με 81-61.

Photo Credits: FIBA

TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ