ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Πιτίνο: "Για τους επόμενους οκτώ μήνες θα είμαι Έλληνας"

Πιτίνο: "Για τους επόμενους οκτώ μήνες θα είμαι Έλληνας"
EUROKINISSI

Ο Ρικ Πιτίνο παρουσιάστηκε από τον Γιώργο Βασιλακόπουλο και μίλησε για το πώς θα είναι Έλληνας για τους επόμενους 8 μήνες, πως θαυμάζει τους Έλληνες παίκτες για το πάθος τους και την ευφυία τους και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Ο Ρικ Πιτίνο αισθάνεται υπέροχα που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Εθνικής Ανδρών και δεν το κρύβει. Ο Αμερικανος τεχνικός παρουσιάστηκε από τον Γιώργο Βασιλακόπουλο, σε μία επισημοποίηση της συμφωνίας που είχε ανακοινωθεί από την περασμένη Παρασκευή (8/11), μην κρύβοντας τον ενθουσιασμό του.

Ο έμπειρος τεχνικός αναφέρθηκε στους Έλληνες παίκτες που θαυμάζει, στον Γιάννη Αντετοκούνμπο και το ενδεχόμενο να ενισχύσει την Εθνική, για την ψυχολογία της Εθνικής και τον τρόπο που θα διαμορφώσει το προπονητικό του επιτελείο.

Αρχικά ο Γιώργος Βασιλακόπουλος παρουσίασε τον Ρικ Πιτίνο, δηλώνοντας: " Ακόμη μία σπουδαία στιγμή στην μακρόχρονη παρουσία μου στα αθλητικά δρώμενα. Όπως ξέρετε, για πολλά χρόνια διετέλεσα πρόεδρος της FIBA Europe. Έτσι λοιπόν μπορώ να επαναλάβω ότι είναι μια σπουδαία στιγμή η δυνατότητα να παρουσιάζω στο ελληνικό φίλαθλο κοινό τον μεγάλο προπονητή, τον άνθρωπο που δεν έχει ανάγκη παρουσιάσεων, τον Ρικ Πιτίνο. Ο αγαπητός φίλος μου, ο Ρικ Πιτίνο. Γνωριστήκαμε επί προσωπικού τις τελευταίες ημέρες. Προέρχεται από τις Συρακούσες, οπότε υπάρχει κάτι να τον δένει -και ιστορικά- με το ελληνικό στοιχείο"

Ο Ρικ Πιτίνο τόνισε στην αρχική του τοποθέτηση: " Γνωριστήκαμε πριν από μερικές ημέρες για πρώτη φορά. Ο κ. Βασιλακόπουλος ήταν επί σειράς ετών στα κοινά της FIBA. Πρώτα απ' όλα να σας πω πως ξεκίνησε όλο αυτό. Θέλω να αναφερθώ πρώτα σε κάποιον που αποκαλώ αδελφό μου, από άλλη μητέρα. Αναφέρομαι στον Άγγελο (Κοταρίδη), αυτός είναι ο λόγος που ήρθα στην Ελλάδα. Ξεκίνησα να επικοινωνώ μαζί του μέσω μηνυμάτων για το πώς πάει η Ελλάδα στην πορεία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μιλούσαμε σε κάθε αγώνα, για κάθε κατοχή σχεδόν. Όταν η Ελλάδα δεν προκρίθηκε, έκανε την πρόταση σε μένα. "Κόουτς γιατί δεν πας εσύ να προετοιμάσεις την ομάδα;" μου είπε. Ανεβαίνω βουνά και λόφους τα τελευταία σαράντα χρόνια της ζωής μου. Η πρώτη μου δουλειά στο Boston University ήταν στα 24. Δεν είχαν μια σεζόν με θετικό πρόσημο για 14 χρόνια. Το Providence ήταν στη συνέχεια.

Όταν πήγα στο Louisville ήταν σε δύσκολη κατάσταση, ενώ στον Παναθηναϊκό πήγα με μία νίκη εκτός έδρας, όντας στη 13η θέση της κατάταξης στην EuroLeague. Ο λόγος που τα αναφέρω αυτά είναι γιατί αυτό είναι ακόμη ένα βουνό που πρόκειται να ανέβω. Και χαίρομαι για αυτό. Σε όλα τα χρόνια της καριέρας μου, είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ και να μιλήσω με κάποιους από τους πλέον χαρισματικούς και ταλαντούχους παίκτες του κόσμου. Οι Έλληνες παίκτες έχουν κάτι που δεν έχω συναντήσει τα τελευταία σαράντα χρόνια της καριέρας μου, και δεν αναφέρομαι μόνο στους παίκτες του Παναθηναϊκού. Μιλάω επίσης για τον Κώστα (Παπανικολάου) και τον Γιώργο (Πρίντεζη), για τον Κώστα Κουφό. Είναι περήφανοι και πολεμούν για την Εθνική ομάδα.

Πάντα μου έκαναν εντύπωση οι Έλληνες παίκτες για την περηφάνια που έχουν για την πατρίδα τους. Είναι μεγάλη χαρά μου να αναλάβω να τους κοουτσάρω σε μια προσπάθεια για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες τιμές που είχα στην καριέρα μου. Είναι ένα βουνό που αξίζει τον κόπο να ανέβουμε, κι αν τα καταφέρουμε θα είναι κάτι υπέροχο. Με αυτή την ομάδα, θέλω να παίξουμε μπάσκετ σαν να είμαστε ένας λύκος που είναι νηστικός για μία εβδομάδα.

Κάποιες φορές μαθαίνεις από το παρελθόν, κάποιες άλλες το τιμάς. Αυτό δεν έχει να κάνει με τον Παναθηναϊκό, τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ. Έχει να κάνει με την Ελλάδα. Για τους επόμενους οκτώ μήνες, δεν είμαι Αμερικανός, δεν είμαι Ιταλός. Είμαι Έλληνας. Δεν θα δείτε άλλον να υποστηρίζει και να ματώνει για αυτή την ομάδα στον πάγκο, εγώ θα είμαι. Αυτός είναι ένας τρόπος να ανταποδώσω την αγάπη και τη φιλοξενία που έλαβα τους προηγούμενους μήνες. Έχω ήδη μιλήσει με όλους τους παίκτες που αποτελούν τον πυρήνα αυτής της ομάδας, είτε τηλεφωνικά είτε μέσω μηνυμάτων.

Με τιμάτε με την επιλογή μου ως ομοσπονδιακός τεχνικός. Το καλό είναι ότι μόλις μάθουμε τους αντιπάλους μας, θα έχουμε τον χρόνο για να αναλύσουμε όλα τα δεδομένα. Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στους Έλληνες παίκτες, για να ανέβουμε αυτό το βουνό. Είναι περήφανοι, είναι μαχητικοί και θέλουν να τιμούν και να υπερασπίζονται την πατρίδα τους".

Σε ερώτηση σχετικά με τον Γιάννη και τον Θανάση Αντετοκούνμπο και αν θα μπορέσουν να είναι στην Εθνική στο Προολυμπιακό, απάντησε: " Σχεδιάζω να συναντήσω τον Γιάννη και τον Θανάση τον Μάρτιο, όταν παίξουν με τους Μαϊάμι Χιτ. Τώρα κι οι δύο είναι απόλυτα συγκεντρωμένοι στο ΝΒΑ με το Μιλγουόκι. Υπάρχει μια πιθανότητα ότι δεν θα είναι παρών στο Προολυμπιακό λόγω των playoffs του ΝΒΑ.

Θέλω να τους πω τα σχέδιά μου. Πιστεύω ότι αν πάρουμε την πρόκριση, ίσως δώσουν το παρών. Έχω επικοινωνία με τους ατζέντηδές τους. Σχεδιάζω να γυρίσω και να δω παιχνίδια των παικτών μας από κοντά, στο ΣΕΦ, ή όταν η Μακάμπι ξαναπαίξει στην Αθήνα. Δεν μπορείς να έχεις πλήρη εικόνα μόνο από το βίντεο. Θα αφήσουμε πάντως μια ανοικτή θέση για τον Γιάννη, ακόμη κι αν χρειαστεί να πάρει τη δική μου θέση".

Για το πώς θα μπορέσει να ξαναφτιάξει την ψυχολογία της ομάδας που απέχει από το βάθρο εδώ και 10 χρόνια: " Κάποιες φορές στο μπάσκετ, έχεις τέσσερις με έξι εβδομάδες για να προετοιμάσεις μια ομάδα. Τώρα είναι αρκετά διαφορετικά. Τώρα έχουμε δύο εβδομάδες για να ετοιμάσουμε την επίθεση και την άμυνα. Τα πιο σημαντικά στοιχεία είναι η προετοιμασία και το σκάουτινγκ και το κίνητρο. Η θέληση και το κίνητρο είναι αυτά που μπορούν να κάνουν τη μεγάλη διαφορά. Πιστεύω, από την σχέση που έχω με αυτούς τους παίκτες, πριν μπουν στο γήπεδο θα σπάσουν τους τοίχους.

Η λέξη "κίνητρο" είναι σύνθεση, έχει να κάνει με τη θέληση και την δράση. Τι πρόκειται να δώσει ο καθένας για να πάρει αυτό που θέλει. Το πιο σημαντικό είναι να είσαι μια γροθιά, όλοι μας. Κι οι δώδεκα παίκτες να είναι έτοιμοι να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να κερδίσουν για την πατρίδα τους".

Σε ερώτηση για το αν είναι full time δουλειά και τι θα κάνει αν λάβει πρόταση από ομάδα της EuroLeague ή του ΝΒΑ: " Δεν υπάρχουν λεφτά, δεν υπάρχει δουλειά που δεν θα με αφήσει να μην προπονήσω αυτή την ομάδα. Όταν δίνω τον λόγο μου, αυτό δεν είναι δουλειά. Είναι τιμή. Είναι κάτι που παίρνω πολύ σοβαρά και είναι μια κάτι που θα κρατήσω για όσο ζω".

Για το τι του έκανε εντύπωση στην Ελλάδα και πότε την πρόσεξε μπασκετικά για πρώτη φορά: " Αν κι έχω παρακολουθήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες για τη χώρα μου, δεν είχα σκεφτεί ποτέ ότι θα κοουτσάρω την ελληνική ομάδα. Όταν γύρισα στο σπίτι μου το καλοκαίρι, με ρωτούσαν όλοι πώς μου φάνηκε η Αθήνα, η Μύκονος, η Κρήτη. Τους απάντησα ότι είναι πολύ ωραίο όλο αυτό, αλλά πάνω απ όλα είναι οι άνθρωποι του. Ο κόσμος με χαιρετούσε, με αγκάλιαζε, μου χαμογελούσε. Παρότι ο Άγγελος (Κοταρίδης), ο ατζέντης μου, ήταν αυτός που έβαλε την πρώτη σκέψη, οι Έλληνες ήταν αυτοί που με έκαναν να το θέλω τόσο πολύ".

Για το τι πιστεύει ότι έλειψε από την Ελλάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο: " Δεν είδα ζωντανά τα παιχνίδια, αλλά έπαιρνα διαρκώς μηνύματα από τον Άγγελο. Μπορώ να σας πω ότι με την κατανόησή μου, ότι το σημαντικότερο απ όλα είτε στο ΝΒΑ είτε στη FIBA είναι το σουτ. Πρέπει να φτιάξουμε μια ομάδα που θα σουτάρει και θα πασάρει καλά, και θα παίζει σκληρή άμυνα σαν να πρόκειται η ζωή σου από αυτή. Η καρδιά βρίσκεται στην άμυνα. Αυτό που θα κάνω είναι να βάλω τη νοοτροπία της άμυνας και θα δημιουργήσουμε κίνηση στην επίθεση για να δείξουν το ταλέντο τους"

Για το τι μπορεί να κάνει για να λύσει το πρόβλημα του σουτ που αντιμετωπίζει η Εθνική εδώ και χρόνια: " Μπορώ να σας πω ότι στις πρώτες δύο εβδομάδες που προπονούσα τον Ντόνοβαν Μίτσελ ήταν πολύ κακός σουτέρ, με την σκληρή δουλειά όμως βελτιώθηκε και έγινε αυτό που είναι. Η ισορροπία στο σουτ και η καμπύλη είναι σημαντικά, πάνω απ όλα όμως είναι να έχεις σωστή κίνηση και αποστάσεις για να έχεις τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για να εκτελέσεις.

Από την εμπειρία μου, μπορώ να σας πω ότι είναι σπουδαίο να έχεις περισσότερες κατοχές σε έναν αγώνα, κι αυτό το καταφέρνεις με καλό ριμπάουντ, κλεψίματα, deflections. Μπορείς έτσι να έχεις έξτρα κατοχές. Κι αυτά δίνουν μεγάλη ώθηση. Αυτά θα προσπαθήσω να περάσω στην ομάδα".

Σε ερώτηση για το γεγονός ότι κάποιοι υποστήριξαν ότι η Εθνική δεν εκμεταλλεύτηκε τον Γιάννη στο μέγιστο, απάντησε: "Είναι εύκολο να χρησιμοποιήσεις τον Γιάννη. Το θέμα είναι οι διαφορετικοί κανονισμοί στο FIBA Basketball. Θυμάμαι μια ατάκα του προπονητή της Βραζιλίας ότι του κλώτσησαν τον κωλ** στο παιχνίδι, αλλά αυτό είναι απαράδεκτο. Το τουίταρα κιόλας αμέσως μετά. Ο Γιάννης ήταν πέρσι ο καλύτερος παίκτης του ΝΒΑ. Πιστεύω ότι ο άλλος προπονητής (Θανάσης Σκουρτόπουλος) τον χρησιμοποίησε σωστά, έπαιξαν δυνατά, έχασαν σε μια κατοχή και έφυγαν με ψηλά το κεφάλι. Με σεβασμό".

Για το πώς θα διαχειριστεί το γεγονός ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει διαφορετική ομάδα στα προκριματικά του Eurobasket σε σχέση με το Προολυμπιακό: "Ξέρω όλους τους παίκτες ήδη, ξέρω τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία τους. Ξέρω πώς να τους δώσω κίνητρο. Τώρα θέλω να δω κάποια πράγματα κι από κοντά για να παρατηρήσω κάποια άλλα στοιχεία, όπως επίσης τους αντιπάλους μας".

Για το αν θα βρίσκεται σε επαφή με Έλληνες προπονητές και πώς σκοπεύσει να διαμορφώσει το τεχνικό του επιτελείο απάντησε: " Θα έχω ακόμη έναν Αμερικανό προπονητή μαζί μου και δύο Έλληνες. Θα μιλήσω με διάφορους και είμαι απόλυτα ανοιχτός για να δω ποιος ταιριάζει στη φιλοσοφία μου. Υπάρχουν πολλοί σπουδαίοι Έλληνες προπονητές. Είμαι σίγουρος γι αυτό. Σέβομαι και θαυμάζω τις δυνατότητές τους. Θέλω να βάλω στο επιτελείο μου αυτούς που έχουν και την ίδια επιθυμία με μένα".

Για το πώς αντιδρά στον τρόπο που τον αντιμετωπίζουν τα ελληνικά ΜΜΕ: " Με ρωτάνε στις ΗΠΑ για τα μίντια στην Ελλάδα και πώς με αντιμετωπίζουν, τους απαντάω ότι είναι υπέροχα, με αντιμετωπίζουν με σεβασμό και αγάπη. Μπορεί να με "διαλύουν" στις εφημερίδες, τα ραδιόφωνα και τα σάιτ, κι εγώ να μην παίρνω χαμπάρι γιατί δεν διαβάζω τι γράφεται και δεν καταλαβαίνω κιόλας. Οπότε μπορεί κάποιος να με κριτικάρει πολύ και μετά να πιούμε μια μπύρα".

Για το αν θα βρίσκεται στο τεχνικό επιτελείο της ομάδας ο Θανάσης Σκουρτοπουλος: " Θα μιλήσω με όλους όσοι ενδιαφέρονται. Δεν έχω σκεφτεί ακόμη ποιοι θα είναι οι βοηθοί μου. Είμαι απόλυτα ανοιχτός σε όλα. Ένα προαπαιτούμενο είναι ότι θα πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση, να έχουν λιγότερο από 15% ποσοστό λίπους και να είναι σε θέση να γυμναστούν μαζί μου για δύο με τρεις ώρες μαζί μου. Οπότε δεν έχουμε πολλούς Έλληνες βοηθούς για να συναντήσουμε. Ελπίζω να καταλαβαίνετε ότι κάνω πλάκα, έχω το νεοϋορκέζικο χιούμορ".

Κλείνοντας τόνισε σχετικά με το τι θα πει στους παίκτες της Εθνικής στην πρώτη συνάντηση σε σύγκριση με τα όσα είπε στα αποδυτήρια του Παναθηναϊκού: " Θα είναι διαφορετικά. Στον Παναθηναϊκό αντικατέστησα έναν σπουδαίο, έναν τρομερό προπονητή από την Ισπανία. Έδειξα το βίντεο και τους είπα ότι αυτοί τον απέλυσαν, όχι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Τώρα είναι διαφορετικά, είναι θέμα κινήτρου. Θα πω κάτι άλλο. Δεν ξέρω αν θα προκριθούμε, αλλά σίγουρα όταν βγαίνουμε από το γήπεδο θα έχουμε το κεφάλι ψηλά και θα ξέρουμε ότι έχουμε δώσε τα πάντα στο γήπεδο".

Δείτε το VIDEO με την παρουσίαση του Ρικ Πιτίνο:

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ