GAMES

Οι συνέπειες του Brexit στο Football Manager 2017

Οι συνέπειες του Brexit στο Football Manager 2017

Τον περασμένο μήνα είχε ανακοινωθεί πως στο Football Manager 2017 θα περιλαμβάνεται από τους δημιουργούς του και το Brexit. Οι συνέπειες, τα σενάρια, ο πανικός στους gamers και τι λέει ο δημιουργός του.

Η απόφαση των κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου να οδηγήσουν την χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αλήθεια είναι ότι "πάγωσε" τον πλανήτη που δεν περίμενε με τίποτα αυτή την εξέλιξη. Πέραν του ότι μια από τις ισχυρότερες ευρωπαϊκές χώρες και μια από τις πιο δυνατές οικονομίες του πλανήτη, θα περάσει από μια δοκιμασία με άγνωστες στους περισσότερους συνέπειες, άπαντες φοβούνται ότι μπορεί να αποτελέσει την απαρχή και για άλλες... εξόδους στα χρόνια που έρχονται, προκαλώντας σεισμό στα θεμέλια της Ε.Ε.

Το Brexit είναι δεδομένο πως θα επηρεάσει τα πάντα στη ζωή της Μεγάλης Βρετανίας και των κατοίκων της (θετικά ή αρνητικά, θα φανεί στο μέλλον), επομένως δεν θα μπορούσε να μείνει ανέπαφο απ' αυτή την κοσμογονία το ποδόσφαιρο. Ναι, ο βασιλιάς των σπορ που ανθεί στο Νησί, που διαθέτει το καλύτερο και ακριβότερο πρωτάθλημα του κόσμου, θα έχει συνέπειες, οι οποίες δεν φαίνονται τώρα, καθώς η χώρα παραμένει στους κόλπους της Ευρώπης, αλλά σε βάθος δεκαετίας θα δούμε πολλά πράγματα να αλλάζουν.

Χρειάστηκε πολλή έρευνα, διάβασμα και συζήτηση με ανθρώπους της πολιτικής και του ποδοσφαίρου

Για το λόγο αυτό, οι άνθρωποι της Sports Interactive αποφάσισαν τον περασμένο μήνα πως δεν γίνεται μια τέτοια απόφαση που είναι δεδομένο πως θα επηρέαζε το σπορ, να μην συμπεριλαμβανόταν στο καινούργιο Football Manager, το οποίο έχει κυκλοφορήσει. Εφόσον οι δημιουργοί του παιχνιδιού υπερηφανεύονται πως είναι ρεαλιστικό και όσο πιο κοντά στην πραγματικότητα, προσπάθησαν να το κάνουν πράξη. Έτσι, λοιπόν, σπατάλησαν πολλές εργατοώρες προκειμένου να δώσουν μια πραγματική διάσταση στο όλο θέμα.

Καταλαβαίνει κάποιος για πόσο πολύπλοκο θέμα μιλάμε, με προεκτάσεις πολύ πέρα από τα αμιγώς αθλητικά. Ο Μάιλς Γιάκομπσον σχολίασε επ' αυτού πως "αισθανθήκαμε ότι δεν ήταν σωστό να αφήσουμε ένα τέτοιο θέμα εκτός παιχνιδιού. Συνήθως, προσπαθούμε να κρατάμε την πολιτική έξω από το παιχνίδι, όμως αυτό είναι κάτι που αντανακλά στο ίδιο το σπορ. Οπότε, καθίσαμε κάτω και ξεκινήσαμε ένα πλάνο για το πώς θα το ενσωματώσουμε. Η προετοιμασία για την οπτική του Brexit στο νέο παιχνίδι, χρειάστηκε πολλή έρευνα, διάβασμα και συζήτηση με ανθρώπους της πολιτικής και του ποδοσφαίρου".

Οι συνέπειες του Brexit στο Football Manager 2017

Ο Γιάκομπσον συνέχισε, λέγοντας με ειλικρίνεια πως "φυσικά, κανένας μας δεν ξέρει τι θα συμβεί. Αυτό αλλάζει σε καθημερινή βάση. Πριν 1,5 μήνα έβλεπα ένα ήπιο Brexit, αλλά μετά την συνέντευξη Τύπου των Συντηρητικών είναι πιο πιθανό ένα σκληρό Brexit". Καταλαβαίνει ο καθένας ότι θα πρέπει το παιχνίδι να κοιτάξει το ζήτημα απ' όλες τις πλευρές και να καλύψει όλα τα πιθανά σενάρια. Ο gamer του FM 2017 δεν παίζει μόνο για την τρέχουσα σεζόν, αλλά και για τις επόμενες, αυτή είναι η ιδιαιτερότητα του παιχνιδιού, οπότε είναι δεδομένο ότι θα εμφανιστούν οι συνέπειες της ευρωπαϊκής εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας.

ΤΑ ΤΡΙΑ ΚΥΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΤΟΥ BREXIT ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

"Η πρώτη επιλογή για το παιχνίδι, ήταν να έχουμε ένα σενάριο, ότι δηλαδή το Brexit έγινε, όμως δεν είναι δυνατόν να κάναμε κάτι τέτοιο, ενόσω οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Επομένως, καταλήξαμε στο να βάλουμε κάθε πιθανό σενάριο, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη και ποσοστά για να κάνουμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστό", σχολίασε ακόμα ο επικεφαλής δημιουργός του παιχνιδιού. Πάντως, υπάρχουν τρία βασικά σενάρια γύρω από το Brexit στο Football Manager 2017.

1. Ήπιο Brexit - η ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων παραμένει.

2. Οι ποδοσφαιριστές απολαμβάνουν τις ίδιες ειδικές εξαιρέσεις που δίνονται αυτή την στιγμή στους 'ψυχαγωγούς'. Αυτό σημαίνει ότι είναι ευκολότερο για αυτούς να αποκτήσουν άδεια εργασίας σε σχέση με άλλους ανθρώπους, και δεν θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ελεύθερων διακίνηση παίκτης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

3. Σκληρό Brexit - παρόμοιοι κανόνες με εκείνους που ισχύουν σήμερα για τους παίκτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, υιοθετούνται για όλους τους παίκτες εκτός Ηνωμένου Βασιλείου.

Αν και η διαδικασία της οριστικής αποχώρησης θα διαρκέσει δύο χρόνια, διάστημα στο οποίο θα ακολουθήσει διαπραγμάτευση των νέων όρων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι επιπτώσεις αναμένεται να επηρεάσουν το αγγλικό ποδόσφαιρο με τρεις τρόπους:

  • Αύξηση του κόστους των μεταγραφών για τις ομάδες λόγω της ισοτιμίας.
  • Αυστηρότερα κριτήρια για την απόκτηση παικτών εκτός Βρετανίας βάσει του υπάρχοντος καθεστώτος για τους μη Ευρωπαίους (το 75% των διεθνών αγώνων τα δύο τελευταία χρόνια).
  • Αφαίρεση του δικαιώματος απόκτησης νεαρών παικτών (κάτω των 18) που εν συνεχεία αγωνίζονται ως γηγενείς (8/25 σε κάθε ρόστερ).
Οι συνέπειες του Brexit στο Football Manager 2017

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα θα αφορά τις εργασιακές σχέσεις που θα οριστούν για τους "οικονομικούς μετανάστες" (τέτοιοι λογίζονται και οι ποδοσφαιριστές), καθώς αναμένεται να προσαρμοστεί το εργασιακό πλαίσιο για όσους προέρχονται από κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περισσότεροι από 400 παίκτες αγωνίζονται στις δύο πρώτες κατηγορίες της Αγγλίας και της Σκωτίας και το πιθανότερο είναι ότι η πλειονότητά τους δεν πληροί τις εργασιακές προϋποθέσεις που ορίστηκαν από την Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου τον Μάρτιο του 2015.

Αυτό σημαίνει ότι οι νέοι όροι της μη-Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ζώνης θα πρέπει να πληρούν αυτό το μίνιμουμ των διεθνών αγώνων σε διάστημα 24 μηνών, όπως ορίζεται βάσει ποσοστού αναλογικά με την θέση της εκάστοτε χώρας στην παγκόσμια κατάταξη της FIFA. Το λογικό είναι ότι αυτό το μοντέλο θα περιλαμβάνει από 'δω και στο εξής και τους παίκτες από την Ευρώπη.

Άμεσες θα είναι οι επιπτώσεις στους ταλαντούχους νεαρούς παίκτες που αποκτούν οι αγγλικές ομάδες και οι οποίοι λογίζονται ως "γηγενείς" βάσει των κανονισμών της ελεύθερης μετακίνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέχρι πρότινος ίσχυε ότι για παράδειγμα αν ένας παίκτης είχε εγγραφεί σε ομάδα για τρεις σεζόν ή 36 μήνες συνολικά (ακόμη και με διαλείμματα) πριν συμπληρώσει το 21ο έτος, τότε λογίζεται ως "γηγενής". Και αυτή τη στιγμή οι κανονισμοί της Premier League ορίζουν ότι κάθε ομάδα πρέπει να διαθέτει 8 τέτοιους παίκτες στο ρόστερ των 25.

Αν ίσχυαν οι κανόνες, ο Καντέ και ο Παγέτ δεν θα έπαιζαν στην Αγγλία

Ο Μάιλς Γιάκομπσον τόνισε ακόμα πως "αν ίσχυαν οι νέοι κανόνες αυτή την στιγμή, παίκτες όπως ο Καντέ και ο Παγέτ δεν θα είχαν την δυνατότητα να εξασφαλίσουν άδεια εργασίας και να αγωνιστούν στην Premier League. Μιλάμε για δυο από τους τρεις καλύτερους παίκτες του πρωταθλήματος την τελευταία σεζόν".

Το επίπεδο ρεαλισμού στο παιχνίδι, το έχει κάνει εξαιρετικά δημοφιλές και αποτελεί πρόκληση για κάθε νέο παίκτη. Πλέον, θα είναι ακόμα πιο δύσκολο με την... είσοδοl του Brexit. Πώς αισθάνεται ο ίδιος για όλο αυτό; "Μου αρέσει η Premier League όπως είναι. Μου αρέσει να βλέπω τους καλύτερους παίκτες του κόσμου σε εβδομαδιαία βάση. Αν υπάρχει όριο για μη Βρετανούς παίκτες στην Αγγλία, αυτό δεν θα βοηθήσει την Premier League. Οι Άγγλοι παίκτες δεν είναι του ίδιου επιπέδου με τους ξένους".

Όσο για το αν βλέπει κάτι θετικό σε όλο αυτό, απάντησε: "Από μια βρετανική σκοπιά, θα ήταν θετικό. Αν το κοιτούσα από την οπτική της Εθνικής ομάδας, είναι θετικό. Αλλά συνολικά, δεν είναι καλό για το ποδόσφαιρο της χώρας". Αν μη τι άλλο, οι προκλήσεις για τους παίκτες του Football Manager 2017 είναι μεγάλες. Το Brexit θα παρουσιαστεί ενώπιον όλων και καλούνται να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα. Είπαμε όμως, τις πραγματικές συνέπειες ουδείς μπορεί να τις προβλέψει ακόμα. Στο παιχνίδι παίρνουμε μια πρώτη... γεύση απ' όσα θα δούμε στην πραγματικότητα σε λίγα χρόνια από τώρα.

Οι συνέπειες του Brexit στο Football Manager 2017
TAGS GAMES
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ