LONGREADS

Κάτσε κάτω από το kettlebell

Κάτσε κάτω από το kettlebell

Το 1982 η ρωσική κυβέρνηση είχε ζητήσει, από όλους τους πολίτες, να αποκτήσουν κάτι σιδερένιες μπάλες, με χερούλι. Αυτές οι μπάλες είναι τα kettlebells. Έλα τώρα να δεις, γιατί έγινε... εθνικό σπορ στη Ρωσία και η νέα δοκιμασία του Atalent Show.

Έρχεται που λες, μια ημέρα η Χριστίνα (Τζεβελέκου) στη δουλειά και μας λέει "πάμε για kettlebells;". Μείναμε να την κοιτάμε για κάποια δευτερόλεπτα, με την απορία του τύπου "τι είπε;", πριν χαμογελάσει και περάσει στο παρασύνθημα.Όταν τελείωσε με τις εξηγήσεις, είχαμε βρει το θέμα για το νέο επεισόδιο του Atalent Show. Πριν δεις τι κάναμε, θα ήταν χρήσιμο να διευκρινίσω κάτι. Σε περίπτωση που η σχέση σου με τα γυμναστήρια δεν περιορίζεται... στο πέρασμα από τον προαύλιο χώρο τους, γνωρίζεις τι είναι το kettlebell. Που κυριολεκτικά, αν μπεις στη διαδικασία να το μεταφράσεις, σημαίνει "βραστηροκαμπάνα". Αν τυχόν δεν έχετε συστηθεί, ιδού.

Κάτσε κάτω από το kettlebell


Τα χρώματα δεν αφορούν μόνο την αισθητική του πράγματος, αλλά και τα κιλά βάρους κάθε kettlebell

Τα σχετικά όργανα χρησιμοποιούνται αιώνες, ως εργαλείο για την ανάπτυξη της σωματικής δύναμης και της αντοχής. Δεν μπορώ να σου πω ποια είναι η προέλευση, γιατί δεν την έχουν βρει οι καθ' ύλην αρμόδιοι. Έχουν προσδιορίσει ως πιθανή εκκίνηση, τα αρχαιολογικά ευρήματα που αποδεικνύουν ότι παρόμοια όργανα γυμναστικής (δράμια) υπήρχαν και στην Αρχαία Ελλάδα. Κοντά στην Αρχαία Ολυμπία είχε βρεθεί βράχος 143 κιλών, με λαξεμένη λαβή και χαραγμένη την επιγραφή «Βύβων τ’ ετέρει χερί υπέρ κεφαλάς υπερέβαλε το όφοια» (δηλαδή, «ο Βύβων με ανύψωσε με το ένα χέρι πάνω από το κεφάλι του»). Αν πας στο αρχαιολογικό μουσείο της Ολυμπίας, θα τον δεις.

Το 17ο αιώνα τα όργανα αυτά επανεμφανίστηκαν στο προσκήνιο, ως σταθμά ζύγισης αγαθών στις αγορές. Ώσπου από το πάνω-κάτω, μπήκαν και στη ζωή των παλαιστών της χώρας, ως εργαλείο για την ανάπτυξη της δύναμης, της αντοχής και της εκρηκτικότητας. Το επόμενο βήμα αφορούσε τον Τσάρο, ο οποίος τα αναγνώρισε ως εργαλείο εκγύμνασης του λαού και το 1974 έγιναν εθνικό άθλημα της Ρωσίας. Οκτώ χρόνια αργότερα, η κυβέρνηση ζήτησε από το λαό να προπονείται με kettlebells, ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητα της χώρας και να μειωθούν τα ιατροφαρμακευτικά έξοδα. Βλέπεις, οι κυβερνώντες είχαν καταλήξει στο ότι τα kettlebells (μεταξύ πολλών άλλων) επιδρούν θετικά στην καρδιοαναπνευστική αντοχή, προκαλούν και αύξηση του μεταβολισμού, μπορούν να μειώσουν τα προβλήματα αρθρίτιδας και ενδυναμώνουν τη μέση και την πλάτη. Πώς σου φάνηκε; Πάμε τώρα, στη δοκιμασία μας.

Σε έχω αφήσει στο κάλεσμα της Χριστίνας. Να σου πω ότι ανταποκρίθηκαν λίγοι. Μάλλον εκείνοι που το... έλεγε η ψυχούλα τους. Ήταν οι Αλέξης Βαλούρδος (Project Manager), Νάντια Καρακίτσιου (e- Business Executive), Γιάννης Μπαϊρακτάρης (Contra.gr), η έχουσα την ιδέα (η Χριστίνα είναι Marketing & PR Executive στην 24Media) και εγώ,... ως παραγωγή των Atalent Shows του Sport24.gr. Μόνο που αυτή τη φορά, δεν αρκέστηκα στην παραγωγή.

Κάτσε κάτω από το kettlebell

Μαζευτήκαμε που λες, στο The Core Crossfit (Γιαννιτσών 97, Περιστέρι), όπου θα διεξαχθεί αυτό το σαββατοκύριακο (26-28/5) το 2ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μαραθωνίου και Ημιμαραθωνίου με Kettlebell IKMF . Ναι, καλά κατάλαβες. Δοκιμαστήκαμε στο χώρο όπου θα συγκεντρωθούν οι καλύτεροι αθλητές της Ευρώπης, σε αγώνες kettlebell μεγάλης διάρκειας, στο πλαίσιο του αγώνα που διοργανώνει η International Kettlebell Marathon Federation και το σωματείο Dynamo Kettlebells -με την υποστήριξη του Ελληνικού Σωματείου Δυναμικού Τριάθλου. Τι θα δεις εκεί; Θα στα πω όλα. Πρώτα, θα σου συστήσω τον Σπύρο Κατσιγιάννη, τον προπονητή που δέχθηκε την πρόκληση να γίνει δάσκαλος μας (κάτι που δεν το λες απλό και θα δεις στη συνέχεια, τι εννοώ).

Ο Σπύρος είναι εκ των πιο καταρτισμένων προπονητών δύναμης και σίγουρα μεταξύ αυτών που έχουν την καλύτερη μεταδοτικότητα (πρώτα ζούμε, μετά γράφουμε). Ξέρεις πως σου λέω αλήθειες. Οφείλω λοιπόν, να ομολογήσω ότι ο επικεφαλής εκπαιδευτής του Dynamo Kettlebells δεν μας χαρίστηκε. Τουναντίον. Ευτυχώς που στην προπόνηση ήταν και άνθρωποι που δεν δοκίμαζαν για πρώτη φορά την εμπειρία... και έτσι θα έχεις την ευκαιρία να δεις πώς γίνεται σωστά η δουλειά. Σε κάθε περίπτωση, να θυμάσαι πως η προσπάθεια είναι αυτή που μετράει, μαζί και ότι ο προπονητής μας είπε on camera ότι "σε έξι μήνες μπορώ να σας κάνω πρωταθλητές".

Film Maker: Στέλιος Αξιώτης

*Το SPORT24, το πρώτο αθλητικό brand της Ελλάδας είναι επίσημος χορηγός της διοργάνωσης του “2ου Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Μαραθωνίου και Ημιμαραθωνίου με Kettlebell IKMF” που θα διεξαχθεί στις 26-28 Μαΐου 2017, στον χώρο εκγύμνασης The Core Force Crossfit, στο Περιστέρι. Τι θα δείτε εκεί; Παρακολουθήστε πώς θα εξελιχθεί το event, με τον Σπύρο να εξηγεί και τον Μιχάλη Σταμόπουλο, ο οποίος θα διαγωνιστεί στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, να εκτελεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ