LONGREADS

"Φάκελος" ταλέντα στην Ελλάδα της κρίσης

"Φάκελος" ταλέντα στην Ελλάδα της κρίσης

Η κανονική θέση του Ρέτσου, ο μελλοντικός βασικός τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ, οι μικροί του Παναθηναϊκού που πρέπει να πάρουν ευκαιρίες, τα ταλέντα που ξεχωρίζουν στην Ελλάδα της κρίσης. Οι άρτιες εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού και πώς δουλεύει το δίκτυο σκάουτινγκ της γαλανόλευκης. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Νέων, Γιάννης Γκούμας, σε μια Unique συνέντευξη στο Sport24.gr.

Ανέλαβε τις τύχες της Εθνικής Νέων τον Δεκέμβριο του 2014 αντί του Βασίλη Τζαλακώστα. Ναι, εκείνης της Εθνικής που είχε γνωρίσει την πιο ντροπιαστική ήττα της ιστορίας της, έστω και αν επρόκειτο για φιλικό παιχνίδι, χάνοντας 10-0 από την Ελβετία. Από το παιχνίδι εκείνο αναδείχθηκαν πολλά προβλήματα που υπήρχαν εκείνη την περίοδο στις τάξεις του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος και η επανεκκίνηση ήταν αναγκαία.

Έπρεπε να γίνει ένα νέο ξεκίνημα, να έρθει άλλος προπονητής, ο οποίος θα προσπαθούσε να επαναφέρει την ομάδα σε ράγες ηρεμίας και ομαλότητας, βάζοντας ένα τέλος στον εφιάλτη. Ο Γιώργος Καραγκούνης βρήκε τη λύση στο πρόσωπο του Γιάννη Γκούμα, ενός ανθρώπου που έκανε τα πρώτα του βήματα στην προπονητική (είχε θητεύσει σε Γλυφάδα, Πεύκη και βοηθός προπονητή στην Ξάνθη) και δυο χρόνια μετά η δουλειά του κρίνεται ως τώρα θετικότατη, γι' αυτό άλλωστε συνεχίζει κανονικά στο πόστο του.

Η θέση στις μικρές Εθνικές ομάδες δεν είναι παίξε γέλασε, ούτε πρέπει να δίνονται σε μαθητευόμενους μάγους. Είναι σοβαρή δουλειά, για σοβαρούς ανθρώπους, διότι αυτοί βάζουν τα θεμέλια και τις βάσεις για κάθε ποδοσφαιριστή. Επομένως, η σωστή επιλογή για τους μικρούς είναι πολύ σημαντική απόφαση και ειδικά στις Εθνικές ομάδες ο ρόλος τους είναι κομβικός και δύσκολος. Θέλει πολλή δουλειά, ψάξιμο, σωστή κρίση και αξιολόγηση, να έχεις "μάτι" για να βλέπεις ποιος αξίζει και ποιος όχι, να τρέχεις από γήπεδο σε γήπεδο, να φτιάχνεις ένα ολόκληρο δίκτυο παρακολούθησης ταλέντων, το οποίο θα δουλεύει μεθοδικά και αποτελεσματικά, προκειμένου να παράξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

"Φάκελος" ταλέντα στην Ελλάδα της κρίσης
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Γιάννης Γκούμας παραχώρησε μια Unique συνέντευξη στο Sport24.gr για τα ταλέντα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ειδικά αυτή την περίοδο της κρίσης, όπου τα χρήματα για ξόδεμα δεν είναι πολλά και κανονικά είναι η τέλεια ευκαιρία για τους Έλληνες ποδοσφαιριστές και δη τους νεαρούς να πάρουν ευκαιρίες και να δείξουν την αξία τους. Ισχύει όμως αυτό; Παίρνουν πραγματικές ευκαιρίες οι νέοι ποδοσφαιριστές ή προτιμούν οι σύλλογοι αμφιβόλου αξίας ξένους παίκτες με λιγότερα χρήματα; Τον ρωτήσαμε και για το δίκτυο εξεύρεσης των καλύτερων ταλέντων στην χώρα μας, για το πώς παρακολουθούνται από την Ομοσπονδία, μας μίλησε για τις δυσκολίες με τα Ελληνόπουλα του εξωτερικού και για την συνεργασία που υπάρχει με τους συλλόγους και με τον ομοσπονδιακό τεχνικό της Εθνικής Ανδρών, Μίχαελ Σκίμπε.

Η συζήτηση όμως πήγε και σε συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές που δείχνουν να ξεχωρίζουν και κάποιοι εξ αυτών μάλιστα έχουν αρκετά "μάτια" ομάδων του εξωτερικού πάνω τους, όπως επί παραδείγματι ο Παναγιώτης Ρέτσος του Ολυμπιακού. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός ρωτήθηκε για παίκτες που έχει στα χέρια του και ανέλυσε τα τεχνικά στοιχεία τους, δείχνοντας πόσο πολύ τους πιστεύει και ότι αν δουλέψουν και πάρουν ευκαιρίες, μπορούν να αφήσουν εποχή. Αυτό που δεν σταμάτησε να λέει, είναι πως πρέπει να δοθούν πραγματικές ευκαιρίες σε αυτά τα παιδιά. Όχι να τους γίνει χάρη, αλλά να πάρουν χρόνο συμμετοχής.

Έχουμε μάθει κυρίως να αμυνόμαστε. Δυσκολευόμαστε πολύ στην δημιουργία παιχνιδιού

"Το έχω πει πολλές φορές και το πιστεύω. Πάντα υπήρχε ταλέντο στον Έλληνα ποδοσφαιριστή και γι' αυτό έχουμε πολλές διακρίσεις στις μικρές ηλικίες. Αυτή την περίοδο, έχουμε μια πολύ καλή φουρνιά με ποιότητα. Πρέπει να μείνουν προσγειωμένα τα παιδιά, να βάλουν το κεφάλι κάτω, να δουλέψουν προκειμένου να εξελιχθούν και να μη μείνουν στάσιμα", ανέφερε ο ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής Νέων σε ερώτηση για το πώς κρίνει το επίπεδο των Ελλήνων παικτών σε αυτές τις ηλικίες και για το αν υπάρχει η μαγιά για περαιτέρω εξέλιξη.

Σε ποιες θέσεις βγάζουμε τους καλύτερους παίκτες και που υστερούμε; Ο ίδιος ήταν ξεκάθαρος, αναφέροντας πως "περισσότερο ξεχωρίζουμε στο αμυντικό κομμάτι. Βλέπουμε τον Παπασταθόπουλο, τον Μανωλά, τον Τοροσίδη και τον Κυριάκο Παπαδόπουλο που κάνουν καριέρα στο εξωτερικό. Έχουμε μάθει κυρίως να αμυνόμαστε και εκεί έχουμε πολύ καλές προοπτικές. Υστερούμε στο επιθετικό κομμάτι. Δυσκολευόμαστε πολύ στην δημιουργία παιχνιδιού και εκεί θέλουμε περισσότερη δουλειά".

Έχουμε πολύ καλό επίπεδο σκάουτινγκ. Το δύσκολο είναι με τα παιδιά του εξωτερικού

Για το δίκτυο σκάουτινγκ που υπάρχει και με ποιο τρόπο παρακολουθούν τους νεαρούς παίκτες και τους καλούν στις μικρές Εθνικές ομάδες, απάντησε: "Τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου πηγαίνουμε σε όσα περισσότερα γήπεδα γίνεται. Στα γήπεδα που δεν μπορούμε να βρεθούμε, έχουμε τους ανθρώπους μας που εμπιστευόμαστε και συλλέγουμε πληροφορίες. Τους βλέπουμε μετά. Είμαστε σε πολύ καλό στάδιο και έχουμε πολύ καλό σκάουτινγκ. Λόγω της οικονομικής κρίσης, είναι δύσκολο να δούμε άμεσα τα Ελληνόπουλα που βρίσκονται στο εξωτερικό. Πάντως, έχουμε δικούς μας ανθρώπους, τους παρακολουθούν εκείνοι και μετά εμείς καλούμε αυτά τα παιδιά σε προπονήσεις. Το δύσκολο κομμάτι είναι αυτό όμως, με τα παιδιά του εξωτερικού. Όμως, τα φέρνουμε στην Ελλάδα, τα δοκιμάζουμε και τα αξιολογούμε".

"Φάκελος" ταλέντα στην Ελλάδα της κρίσης
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Μεγάλη συζήτηση γίνεται για την κρίση και αν αυτή δίνει πραγματικές ευκαιρίες στους Έλληνες παίκτες ή προτιμούνται αμφιβόλου αξίας ξένοι. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός δεν κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλό του και εξέφρασε την απογοήτευσή του, τονίζοντας ότι "πάντα πίστευα στο ελληνικό ταλέντο, όμως η αλήθεια είναι ότι δίνονται περισσότερες ευκαιρίες σε ξένους παρά σε δικά μας παιδιά που στο κάτω κάτω είναι και το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου και των Εθνικών ομάδων. Πρέπει να στηρίξουν έμπρακτα οι ομάδες τα νέα παιδιά και να τους δώσουν ευκαιρίες. Προσέξτε, δεν λέω να τους κάνουν χάρη, όμως οι ευκαιρίες πρέπει να δοθούν".

Ο Παναθηναϊκός δεν έχει τα λεφτά για να στηρίξει το πρότζεκτ. Ο Ολυμπιακός έχει τρομερές εγκαταστάσεις

Η συζήτηση πήγε και στις Ακαδημίες του Παναθηναϊκού από τις οποίες ο ίδιος βγήκε σε μια περίοδο που μεσουρανούσαν και ήταν πρότυπο σε όλη την Ελλάδα, ενώ σήμερα την σκυτάλη έχει πάρει ο αιώνιος αντίπαλος. Πού εντοπίζει ο ίδιος τις διαφορές και γιατί πιστεύει ότι συμβαίνει αυτό; "Η διαφορά νομίζω ότι βρίσκεται και στο οικονομικό κομμάτι. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει τα λεφτά για να στηρίξει αυτό το πρότζεκτ. Τώρα πάνε να μεταφέρουν τα παιδιά στην Παιανία από το Κορωπί, όπου τα γήπεδα είναι σαφώς καλύτερα, ενώ πολύ σημαντικό κομμάτι είναι και οι εγκαταστάσεις. Ο Ολυμπιακός σήμερα έχει τρομερές εγκαταστάσεις, προσφέρει όλες τις ανέσεις, ενώ ο Παναθηναϊκός λόγω και της Κρίσης έχει μείνει στάσιμος στο κομμάτι της Ακαδημίας".

Εν συνεχεία, ρωτήθηκε για το επίπεδο των Ακαδημιών στην Ελλάδα και ειδικά σε σχέση με το εξωτερικό και για την συνεργασία με την Ομοσπονδία. Ο εκλέκτορας της Εθνικής Νέων τόνισε πως "είναι πολύ καλή η συνεργασία μας με τις ομάδες και στόχος και των δυο πλευρών είναι η εξέλιξη των παικτών. Νομίζω πως το επίπεδο σε σχέση με το εξωτερικό δεν πολυδιαφέρει, είμαστε σχεδόν ισάξιοι και το δείχνουν και τα αποτελέσματα, τα οποία σε αυτές τις ηλικίες είναι πολύ καλά. Μπορώ να πω πως είναι πολύ καλό το επίπεδο", ενώ για το ενδιαφέρον του Μίχαελ Σκίμπε για την δουλειά που γίνεται στις μικρότερες Εθνικές ομάδες απάντησε ότι "ο κ. Σκίμπε βεβαίως και ενδιαφέρεται. Μάλιστα, έχουμε κάνει 3-4 ραντεβού μαζί του. Ενδιαφέρεται πολύ. Είναι θετικό αυτό και προσπαθεί να περάσει τη φιλοσοφία του. Στις μεταξύ μας συναντήσεις προσπαθεί να μας εξηγήσει τη φιλοσοφία του και το πώς θέλει να δουλεύουμε".

Για τις δικές του φιλοδοξίες, ανέφερε πως "είμαι πολύ ευχαριστημένος στην Εθνική Νέων από τη δουλειά που κάνουμε εδώ και δυο χρόνια και είναι πολύ καλό σκαλοπάτι για το παραπάνω στην συνέχεια της καριέρας μου", ενώ δεν παρέλειψε "να ευχαριστήσω και τον Γιώργο Καραγκούνη για το γεγονός ότι βρίσκομαι σε αυτή την θέση. Με πίστεψε και με έφερε στην Εθνική ομάδα". Επίσης, ο Γιάννης Γκούμας θέλησε να ευχαριστήσει και τους συνεργάτες του, τον Σπύρο Λιβαθηνό και τον Λάμπρο Σπήτσο, με τους οποίους έχει φτιάξει ένα δεμένο τιμ στην γαλανόλευκη.

Scout report σε δέκα ταλέντα

Στην συνέχεια, ζητήσαμε από τον Γιάννη Γκούμα να μας μιλήσει για δέκα ταλέντα που τα ονόματά τους έχουν ξεχωρίσει και δείχνουν πως μπορούν να κάνουν πολύ σπουδαίο καριέρα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν και άλλα παιδιά που έρχονται από πίσω, τα οποία είναι σε θέση να δείξουν την αξία τους στο μέλλον. Ο Ρέτσος που ήδη παίζει στον Ολυμπιακό, ο Βρουσάι που κάνει... παπάδες με την Κ-20 των Πειραιωτών και οι Λάμπρου, Νικολάου, ο Σιαμπάνης του ΠΑΟΚ, οι Κατράνης και Λημνιός του Ατρομήτου, οι Ευαγγέλου και Μίγγος που περιμένουν την δική τους ευκαιρία στον Παναθηναϊκό και ο Πίσπας που υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο.

"Φάκελος" ταλέντα στην Ελλάδα της κρίσης
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Παναγιώτης Ρέτσος: "Στην Εθνική ομάδα, εγώ τον χρησιμοποιώ σε θέση σέντερ μπακ, εκεί θεωρώ ότι μπορεί να εξελιχθεί. Ο Παναγιώτης είναι ένας παίκτης που έχει όλα τα φόντα να παίξει σε μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα στο μέλλον, διότι διαθέτει πολύ σπουδαία προσόντα και είμαι σίγουρος ότι θα καθιερωθεί τα επόμενα χρόνια στην Εθνική Ανδρών".

"Φάκελος" ταλέντα στην Ελλάδα της κρίσης

Μάριος Σιαμπάνης: "Αυτός θα είναι ο νέος τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ. Είναι πολύ καλός με την μπάλα στα πόδια, μπορεί να παίξει την μπάλα από πίσω, ενώ είναι πολύ καλός στις αντιδράσεις του, διαθέτει εξαιρετικά ρεφλέξ. Αν δουλέψει, θα χτυπήσει θέση στην πρώτη ομάδα και γιατί όχι και στην 11άδα. Όλα αυτά τα παιδιά δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα, θέλουν στήριξη και τα περισσότερα είναι έτοιμα για το βασικό σχήμα".

"Φάκελος" ταλέντα στην Ελλάδα της κρίσης
INTIME SPORTS

Αλέξανδρος Κατράνης: "Μέχρι στιγμής, παίρνει ευκαιρίες από τον Ατρόμητο. Είναι ένας αριστερός μπακ με πολλές δυνάμεις. Ανεβαίνει πολύ από την πλευρά και δεν κωλώνει καθόλου. Έχει πολύ επιθετικές τάσεις στο παιχνίδι του. Ο παίκτης αυτός έχει πολλά περιθώρια περαιτέρω εξέλιξης".

Polykarpos Liaptsis of Greece
Polykarpos Liaptsis of Greece SPORTSFILE

Στέφανος Ευαγγέλου: "Θεωρώ ότι είναι αδικημένος στον Παναθηναϊκό. Πρέπει να πάρει ευκαιρίες. Ο Σάμπα και ο Ιβανόφ που παίζουν, δεν είναι καλύτεροί του. Αξίζει να πάρει μια ευκαιρία για να δείξει την αξία του και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρει και θα ανταπεξέλθει".

"Φάκελος" ταλέντα στην Ελλάδα της κρίσης

Μάριος Βρουσάι: "Εδώ και 1-2 χρόνια έχει εξελιχθεί σε αυτό που λέμε "killer" στην περιοχή και διαπρέπει στην Κ-20 του Ολυμπιακού. Είναι ένας επιθετικός που μπορεί να σου κάνει γκολ τη μισή ευκαιρία. Πρόκειται για έναν πολύ ικανό ποδοσφαιριστή, που έχει πολύ μέλλον εφόσον συνεχίσει να δουλεύει και να εξελίσσεται".

"Φάκελος" ταλέντα στην Ελλάδα της κρίσης
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Θοδωρής Μίγγος: "Όταν έχει την μπάλα στα πόδια, δύσκολα την χάνει. Είναι πολύ ψύχραιμος και ώριμος παίκτης. Θεωρώ ότι και αυτός είναι από τους αδικημένους στον Παναθηναϊκό. Δεν παίρνει τις ευκαιρίες που θα έπρεπε. Δεν είναι καλύτερος αυτή την στιγμή ο Λεντέσμα που παίζει στον Παναθηναϊκό. Πρέπει να πάρει ευκαιρίες και να δείξει την αξία του. Είναι ώριμος για την ηλικία του και αν τον εμπιστευτούν, είμαι σίγουρος πως θα πιάσει την ευκαιρία από τα μαλλιά".

"Φάκελος" ταλέντα στην Ελλάδα της κρίσης

Δημήτρης Λημνιός: "Είναι γρήγορος, έχει ταχυδύναμη, παίζει στα άκρα για να διασπάσει την αντίπαλη άμυνα και πρέπει να γίνει πιο ψύχραιμος και αποφασιστικός στα τελειώματά του. Έχει όλα τα εχέγγυα για να κάνει καριέρα, αρκεί να βελτιώσει το πώς τελειώνει τις φάσεις".

Polykarpos Liaptsis of Greece
Polykarpos Liaptsis of Greece SPORTSFILE

Δημήτρης Νικολάου: "Είναι ένας αριστεροπόδαρος στόπερ, ψηλός, ο οποίος παρά το ύψος του ξέρει πολύ καλή μπάλα. Πρόκειται για παίκτη που μπορεί να δημιουργήσει παιχνίδι από πίσω και είναι σίγουρο ότι θα μας απασχολήσει πολύ τα επόμενα χρόνια".

"Φάκελος" ταλέντα στην Ελλάδα της κρίσης

Στάθης Λάμπρου: "Είναι ένας αμυντικός μέσος που κλείνει τρύπες στη μεσαία γραμμή, είναι πολύ δυναμικός στο παιχνίδι του, καλός αμυντικά, ενώ σε θέση επίθεσης της ομάδας του μπορεί πολύ άνετα να φτιάξει παιχνίδι. Πραγματικά πολύ καλός ποδοσφαιριστής".

"Φάκελος" ταλέντα στην Ελλάδα της κρίσης
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Σωτήρης Πίσπας: "Πρώτος σκόρερ φέτος με την Κ-20 του Παναθηναϊκού, πάει πολύ καλά και αν συνεχίσει έτσι, ο δρόμος της Εθνικής ομάδας είναι ανοιχτός γι' αυτόν. Το ίδιο ισχύει και για άλλους παίκτες που δεν έχουν κληθεί ακόμα. Πάντα καλούμε τους καλύτερους, τους παρακολουθούμε όλους και όποιοι αξίζουν, θα πάρουν την ευκαιρία τους. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και ο Πίσπας".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ