ΣΤΗΛΕΣ

Έλα για Crossfit στο νερό, έλα για Crosswim

Έλα για Crossfit στο νερό, έλα για Crosswim

Η άνοδος της θερμοκρασίας οδήγησε το Atalent Show στο υγρό στοιχείο, με τον Γιάννη Δρυμωνάκο να μας συστήσει το Crosswim. Αν νομίζεις πως τα έχεις δει όλα, απλά θα σου πω ότι κάνεις λάθος.

Δεδομένου ότι το Atalent Show του Sport24.gr μετρά πια, κάποιους μήνες και δοκιμασία με τη δοκιμασία αυξάνεται ο συντελεστής δυσκολίας, είπαμε μια που είμαστε στο καλοκαίρι να ασχοληθούμε και λίγο με το υγρό στοιχείο. Εξυπακούεται πως αναζητήσαμε κάτι unique. Δηλαδή, δεν πήγαμε στα προφανή. Τη λύση στο πρόβλημα την έδωσε ο πρωταθλητής Ελλάδας και πρώτος Έλληνας πρωταθλητής Ευρώπης, στην ιστορία των 200 μέτρων πεταλούδας (το 2008), Γιάννης Δρυμωνάκος!

Ο Γιάννης που λες, αποφάσισε να φέρει την επανάσταση στο χώρο της γυμναστικής και εμείς... σιγά μη δε σηκώναμε το λάβαρο. Πήγαμε που λες, για Crosswim. Δηλαδή, για ένα πρόγραμμα που συνδυάζει αρμονικά την προπόνηση εντός και εκτός νερού “εκτοξεύει το μεταβολισμό και την ένταση μιας ήδη απαιτητικής προπόνησης, προσφέροντας θεαματικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη της μυικής μάζας και στο κάψιμο θερμίδων”. Αυτά διαβάσαμε στο site του CGS Crosswim και ψηθήκαμε πως είναι το άθλημα μας!

Ο εμπνευστής του ιδιαίτερου project μας περίμενε στην πισίνα που έχουν τα Εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα (Παλλήνη Αττικής, τηλ. 210 6030411), με χαμόγελο. Η αλήθεια είναι πως είχε προηγηθεί μια κάποια συνεννόηση,... γιατί επίσης αλήθεια είναι ότι με είχε θορυβήσει το promo video που είχα δει. Πάτα λίγο “play” και μετά έλα να μου πεις, αν είχα άδικο.

Για κάποιο λόγο, ο Γιάννης γελούσε διαρκώς κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας. Επί παραδείγματι, όταν του ζητούσα να 'χει πρόχειρο ένα ασθενοφόρο, για παν ενδεχόμενο. Συμφωνήσαμε να κάνουμε ένα πρώτο μάθημα, αυτό που κάνουν όσοι θέλουν να δοκιμάσουν το crosswim, χωρίς προτέρα εμπειρία, καθώς “η προπόνηση προσαρμόζεται για κάθε ασκούμενο, ακόμα και αν το επίπεδο της φυσικής κατάστασης είναι σχεδόν μηδενικό”.

Έλα όμως, που ο Θανάσης Σπυρόπουλος (ο εικονολήπτης μας) ζήτησε δράση από τον προπονητή μας, για να “γεμίσει” η εικόνα. Έγιναν κάτι προσαρμογές και το αποτέλεσμα σίγουρα είναι ξεκαρδιστικό, για όσους δείτε τι έγινε. Για όσους το ζήσαμε, ήταν ξεκάθαρη περίπτωση πρόκλησης. Αλλά δεν σου είπα ποια ήταν τα... κομάντα που σήκωσαν το γάντι που τους πέταξα, από την 24Media. Να σου συστήσω λοιπόν, τους σημερινούς αθλητές μας: Δημήτρης Κωνσταντινίδης (Διευθυντής Sport24.gr), Αλέξης Βαλούρδος (Project Manager), Ειρήνη Πορτάλιου (Marketing & Communications Manager), Ελένη Σαφαλοπούλου (Senior Designer), Στέλιος Χαρτζουλάκης (Assistant Managing Editor, Sport24.gr), Κώστας Χολίδης (Sport24.gr) και Γιάννης Ζωιτός (Contra.gr). Να σου πω ότι τα μαγιό που φορέσαμε ήταν ευγενική χορηγία της Speedo, που υπήρχε παντού μέσα στο χώρο -με κεντρική αφίσα αυτή του Michael Phelps και κυρίαρχο σχόλιο του Γιάννη το “όλο μπροστά μου τον έβλεπα (γέλια)”.

Ο ειδικός μας χώρισε σε ζευγάρια, μας εξήγησε τους κανόνες. Θα τον ακούσεις να τους εξηγεί. Προς το παρόν, κράτα πως όσο ο ένας κολυμπούσε τα πρώτα 25 μέτρα, ο άλλος έκανε “σανίδα” και στα επόμενα 25 μέτρα, η άσκηση άλλαζε σε βαθύ κάθισμα και πέταγμα medicine ball, σε προκαθορισμένο ύψος. Μετά άλλαζαν δραστηριότητες οι αθλητές και το αποτέλεσμα κρινόταν από το πόσες ρίψεις έκανε ο καθένας, με τις μπάλες 4,5 και 8 κιλών. Δεν κατάλαβες πολύ καλά; Δες και θα καταλάβεις πάρα πολλά, για τον καθένα μας.

Filmmaker: Θανάσης Σπυρόπουλος

Τώρα που έκλαψες από τα γέλια, ήλθε η ώρα να διαβάσεις και την άποψη του κάθε αθλητή, από την προπόνηση. Στα θετικά είναι πως είδες και δυο... κανονικούς μαθητές του Γιάννη (ευχαριστούμε πολύ Χρήστο και Δημήτρη) και άρα έχεις να συγκρίνεις. Κατάλαβες πώς γίνεται σωστά η δουλειά. Πάμε όμως, και σε αυτά που είχε να καταθέσει ο κάθε ασκούμενος για το crosswim.

Η Ειρήνη σε ρωτά γιατί δεν το 'χεις δοκιμάσει ακόμα

"Όταν μου είπε η Νίκη ότι θα πάμε για Cross Swim, ενθουσιάστηκα. Λίγο το κολύμπι που έχει μπει στη ζωή μου τους τελευταίους 4 μήνες, αναγκαστικά, λίγο η παρέα, δεν το σκέφτηκα πολύ και είπα απευθείας το ναι. Και η εμπειρία που έζησα με δικαίωσε. Αν και για έναν άνθρωπο με τραυματισμό στο πόδι είναι λίγο δύσκολο να αντεπεξέλθει σε όλες τις ασκήσεις, ο Γιάννης με κατεύθυνε σε όλη τη διαδικασία. Με ασκήσεις εντός και εκτός πισίνας, το cross swim προσφέρει έναν ιδανικό αναζωογονητικό συνδυασμό γυμναστικής ο οποίος - όπως μας πληροφόρησε ο προπονητής μας - προσφέρει και άμεσα αποτελέσματα. Θα σου πω μόνο ότι το τέλος της άσκησης με βρήκε μαζί με τον Δημήτρη (Κωνσταντινίδη) να ρωτάμε τις ώρες και το κόστος. Εσύ γιατί δεν το έχεις κάνει ακόμη;".

O Aλέξης... έχει τα θέματα του

“Θα το ξαναέκανα any given day… ήδη προσπαθώ να προσαρμόσω ασκήσεις που είδα, στον περιβάλλοντα χώρο την πισίνας που πηγαίνω για απλό κολύμπι. Έγινε "απλό κολύμπι" η προπόνησή μου, ενώ πριν θεωρούσα ότι έκανα προετοιμασία ολυμπιακών. Εάν θες πραγματικά δυναμική προπόνηση που να μπορεί να αλλάξει άμεσα το επίπεδο της φυσικής σου κατάστασης, το CrossSwim είναι η ιδανική λύση. Η πιο εύκολη άσκησή του είναι το κολύμπι. Μετά ξεκινούν squats, plank, μέσα-έξω από την πισίνα, βάρη και ότι άλλο μπορεί να σκεφτεί το μυαλό του προπονητή, ώστε να μην μείνει παραπονεμένος κανένας μυς του σώματός σου. Ευτυχώς, αρχίζω να ξεπιάνομαι”.

Ο Στέλιος έμεινε ξέπνοος

“Crosswim μας λέει η Νίκη, "ωραία, κολύμπι" λέω. Πού να φανταστώ ότι θα πρέπει να είμαι έξω από το νερό,να πετάω και να ξαναπιάνω εξάκιλες μπάλες ή ότι θα πρέπει να στηρίζω όλο το βάρος του υπέρβαρου σώματός μου στους αγκώνες μου. Πραγματικά εξαντλητικό το crosswim, πολύ καλή γυμναστική, που συνδυάζει κολύμπι με ασκήσεις crossfit εκτός πισίνας. Κοινώς, ό,τι πρέπει για να χάσουμε κιλάκια ενόψει διακοπών, αλλά και να απολαύσουμε τη δροσιά της πισίνας.

Όλα κι όλα 12 λεπτά χρειάστηκαν για να νιώσουμε πως δεν αντέχουμε άλλο. Κάτι που φάνταζε σχετικά εύκολο στη θεωρία, στην πράξη αποδείχθηκε σαφώς πιο επίπονο (με την καλή έννοια), αφού ένιωθα πως μπαίνουν σε λειτουργία όλοι οι μύες του σώματός μου. Σε τέτοιο σημείο, που ακόμα κι όταν ήθελα να βγω από την πισίνα, έπρεπε να καταβάλω μεγάλη προσπάθεια εξαιτίας της κούρασης”.

Κι ας τον κοροϊδεύει η παρέα τον Ζωιτό

Για κάποιο... αδιευκρίνιστο λόγο πέφτω θύμα bullying από την παρέα μου όταν αναφέρομαι στις κολυμβητικές ικανότητές μου. Εκείνες που ανέπτυξα ως αθλητής του ΝΟ Γλυφάδας για ένα 6μηνο στα επτά μου και τον Αύγουστο του 2004 -στα 23 μου- θα μ' έστεφαν με βεβαιότητα ολυμπιονίκη! Πώς μετά να τους πεις ότι θα δοκιμάσεις Cross Swim; Το συνδυασμό κοπιαστικής άθλησης εντός κι εκτός πισίνας, για τον οποίο και είσαι γεννημένος!
Ο Γιάννης Δρυμωνάκος, ο εμπνευστής της ιδέας και δάσκαλος μας για την περίσταση, σίγουρα - ο Ζωιτός #never. Ή τουλάχιστον όχι στην ένταση με την οποία έγινε η πρώτη πειραματική προπόνηση. Διότι στο 12λεπτο που διήρκεσε οι ανάσες ξοδεύτηκαν μέχρι τελευταίας και ψάχναμε ανοικτό βενζινάδικο με αναμμένο λαμπάκι μηχανής. Ευτυχώς δεν σπρώξαμε στην ανηφόρα. Σανίδα γι' αρχή, squats με πέταγμα μπάλας στην συνέχεια και στο τέλος δυο διαδρομές ελεύθερο στην 25άρα πισίνα. Όλο αυτό επί τρία! Απλό δεν το λες. Πλήρες όμως! Γιατί το Cross Swim γυμνάζει το κορμί από την κορυφή μέχρι το μεδούλι! Έχει ποικιλία, ένταση και συναγωνισμό. Πάνω απ' όλα με τον εαυτό σου! Από τον Σεπτέμβριο, όταν θ' αρχίσουν τα νέα μαθήματα του υπερπρωταθλητή Γιάννη, ίσως το (ξανα)δοκιμάσω. Προς το παρόν θα μείνω στο κολύμπι. Καλοκαίρι είναι, άλλωστε. Κι ας με κοροϊδεύει η παρέα.

Ο Κώστας ανέφερε τις λέξεις “επιτυχία” και “θαύμα”

“Πριν από λίγους μήνες το Atalent Show μας προκάλεσε να δοκιμάσουμε το cross fit τρομάρα να μας έρθει. Τώρα, ήταν η σειρά να δοκιμάσουμε και το cross swim. Τη δική μου εμπειρία θα την καταγράψω παρακάτω αφού σκέφτηκα να ξεκινήσω με τη γενικότερη εικόνα που αποκόμισα από το συγκεκριμένο τρόπο εκγύμνασης. Το cross swim αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο για να γυμνάσεις όλο το σώμα και ταυτόχρονα ένα "μέσο" για να ξεφύγεις από τη ρουτίνα της καθημερινότητας αφού σε βοηθά να εκτονώνεσαι.

Σε ό,τι αφορά την προσωπική μου εμπειρία το γεγονός ότι γράφω αυτές τις γραμμές αποτελεί επιτυχία, θαύμα, τύχη όπως θέλετε πείτε το, αφού με ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα και φυσική κατάσταση υπό του μηδενός ήταν εύκολο να μετρήσω τα πλακάκια στον πάτο της πισίνας. Τόσο αργά που πήγαινα. Αν δεν είχε όλη την καλή διάθεση μαζί μας ο Γιάννης Δρυμωνάκος είναι σίγουρο ότι θα λυπόταν τον Δημήτρη Κωνσταντινίδη να κάνει σανίδα τόση ώρα που έκανα για να κολυμπήσω 25 μέτρα και θα έπεφτε στην πισίνα για να με τραβήξει με κανένα σωσίβιο. Φυσικά, αποτέλεσε και μία εξαιρετική υπενθύμιση ότι πρέπει να κάνω κάτι με τη φυσική μου κατάσταση και το κυριότερο με το κάπνισμα”.

Εγώ, απλά, ταπεινώθηκα

Τα είπαμε κατ' ιδίαν με τον Γιάννη και δεν βγάζω στη φόρα... προσωπικά δεδομένα! Πέραν της πλάκας, να σου πω ότι το crosswim είναι σκέτη πρόκληση. Όπως είπα στο δάσκαλο “απορώ γιατί πηγαίνω γυμναστήριο τόσα χρόνια και πολύ περισσότερο τι (λογοκρισία) έκανα όλα αυτά τα χρόνια”. Μου απάντησε αυθόρμητα “χαίρομαι”, κατάλαβε ότι είμαι έτοιμη να εξαπολύσω νέα επίθεση και... το ίσιωσε εξηγώντας “νιώθω πως κάνω κάτι, ότι η δουλειά των ανθρώπων που έρχονται εδώ έχει αποτέλεσμα”. Είναι ένας διαφορετικός τρόπος εκγύμνασης και αν τυχόν νιώθεις ένα “αρκετά” με άλλες μεθόδους, θα στο προτείνω ανεπιφύλακτα. Γιατί θα σε βάλει να τσεκάρεις τα όρια σου και να τα διευρύνεις. Αλλά να ξέρεις: μη σε ξεγελάσει το χαμόγελο του Γιάννη -να είσαι σίγουρος πως το άγρυπνο βλέμμα του θα σε ακολουθεί παντού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ