OPINIONS

Οι Γάλλοι με τον Μίκι, εμείς με το πανό της ΕΟΚ…

Οι Γάλλοι με τον Μίκι, εμείς με το πανό της ΕΟΚ…
INTIME SPORTS

Ο Γιάννης Φιλέρης μελαγχολεί παραδοσιακά κάθε χρόνο, τέτοιες μέρες, όταν όλη η Ευρώπη γιορτάζει με μπάσκετ και η Ελλάδα αδυνατεί να διοργανώσει ένα τελικό Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού. Ο Μίκι Μάους και οι Γάλλοι, φέτος, ξεχείλισαν το ποτήρι της απόλυτης μιζέριας. Διαβάστε το γιατί (φωτογραφίες και βίντεο)

Λοιπόν, τέτοιες μέρες με πιάνει μια μπασκετική μελαγχολία. Ενώ όλη η Ευρώπη γιορτάζει παίζοντας μπάσκετ, σε μας βγάζει ανακοινώσεις η Ελληνική Αστυνομία. Το Κύπελλο Ελλάδας στο μπάσκετ, εδώ και έξι χρόνια, εντάσσεται στις αρμοδιότητες της ΕΛΑΣ, των ΜΑΤ, της ομάδας ΔΙΑΣ ου μην και της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Οι ανακοινώσεις θυμίζουν πολεμικά ανακοινωθέντα, τα εισιτήρια των αιώνιων φιναλίστ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, μοιράζονται ανά 900 σε ένα γήπεδο όπου χωράνε να κάτσουν 10.000 άνθρωποι. Στη μέση του γηπέδου το θρυλικό, πλέον, πανό της ομοσπονδίας δεσπόζει σαν σύμβολο της μιζέριας μας. Ο μύθος λέει ότι ο τελικός βγαίνει πάντα Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, για να μη φτιάχνει η ΕΟΚ καινούργιο πανό κάθε χρόνο.

Πέρσι ο Θανάσης Κρεκούκιας είχε συγκρίνει τη δική μας αθλιότητα, με το τι συμβαίνει στο Copa Del Rey που γίνεται κάθε χρόνο στην Ισπανία και συγκεντρώνει σε μια πόλη, σε ένα γήπεδο, τις οκτώ καλύτερες ομάδες του πρωταθλήματος. Με σπόνσορες, τηλεθέαση που ξεπερνάει τα καθιερωμένα, σασπένς και αθλητικό πολιτισμό.

Αν δεν βαριέστε, ξαναδιαβάστε το για να το εμπεδώσετε και αρκεί να σας πούμε ότι η φετινή διοργάνωση, που ξεκινάει απόψε στη Βιτόρια και στην έδρα της Κάχα Λαμποράλ, έχει ως ένα από τα τέσσερα ματς των προημιτελικών το Μπαρτσελόνα-Ρεάλ.

Κι αν αμφιβάλλετε για όσα γράφει ο Κρεκούκιας, δεν έχετε παρά να δείτε σήμερα (όσοι διαθέτετε OTE TV) τα ματσάκια για να πάρετε μια ιδέα.

Μόνο, που φέτος ακόμη και τους Ισπανούς βάλθηκαν να ξεπεράσουν οι Γάλλοι!

Εντάξει, δεν έχουν αντίστοιχες ομάδες, το μπάσκετ που παίζεται στην LNB είναι περισσότερο αφελές από κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης και βασίζεται κυρίως στα αθλητικά προσόντα των παικτών, τα μπάτζετ είναι χαμηλά, αλλά excusez- moi που λένε και οι Γάλλοι, η γιορτή που ετοιμάζουν την επόμενη εβδομάδα δεν έχει προηγούμενο.

Η γαλλική λίγκα αποφάσισε φέτος να δώσει αίγλη και χρώμα στην διοργάνωση, που μέχρι πέρσι ονομαζόταν Semaine des As, δηλαδή η εβδομάδα των άσων. Στην έρευνα για τον σπόνσορα που αναζητούσε, βρήκε ανταπόκριση από τον πιο hot ταξιδιωτικό προορισμό στο Παρίσι. Την Disneyland!

Οι Γάλλοι με τον Μίκι, εμείς με το πανό της ΕΟΚ…

Ο Μίκι και ο Πλούτο κατεβαίνουν στα παρκέ του μπάσκετ, ή μάλλον φιλοξενούν στο δικό τους γήπεδο τις οκτώ καλύτερες ομάδες του γαλλικού πρωταθλήματος, που από την άλλη Παρασκευή, μέχρι την Κυριακή θα βρίσκονται στην Disneyland και θα διεκδικούν το Leaders Cup όπως λέγεται, πλέον, η όλη διοργάνωση.

Η Disneyland ανέλαβε το γαλλικό Κύπελλο, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια (μέχρι το 2017), διοργανώνει τους αγώνες της στο κλειστό γήπεδο που υπάρχει στις εγκαταστάσεις της, προγραμματίζει παράλληλες εκδηλώσεις μαζί με την LNB και βέβαια προσφέρει 100.000 ευρώ στην ομάδα η οποία θα κατακτήσει το τρόπαιο.

Οι Γάλλοι με τον Μίκι, εμείς με το πανό της ΕΟΚ…

Πάρτε μια γεύση από το τρέιλερ του Leaders Cup και μπείτε (αν μπορείτε) για λίγο στο κλίμα:

Η γιορτή ξεκινάει την άλλη Παρασκευή (15/2) με τους προημιτελικούς όπου παίζουν Λε Μαν-Ροάν, Γκραβελίν-Βιλερμπάν, Στρασβούργο-Ορλεάν και Παρί Λεβαλουά-Σαλόν. Ανά δυο ζευγάρια οι νικητές παίζουν μεταξύ τους στα ημιτελικά, μέχρι να φτάσουμε στον τελικό της Κυριακής.

Ξενέρωτοι οι Γάλλοι ε; Σωστά. Τι δουλειά μπορεί να έχει ο Μίκι Μάους στην κλήρωση του Κυπέλλου, δίπλα στους μπασκετμπολίστες; Τι κάνει ο Πλούτο, που ποζάρει δίπλα στους πρωταγωνιστές στις αφίσες-προμόσιον των αγώνων;

Δεν ήρθε μόνη της η αστυνομία

Πού είναι τα δικά μας μεγαλεία με τις συσκέψεις στην Αστυνομική Διεύθυνση και τις λεπτομερείς ανακοινώσεις της ΕΛΑΣ για το πώς θα μπουν στο γήπεδο οι 900 φίλαθλοι, το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης που θα βρίσκεται εν ενεργεία, τα μέτρα ασφαλείας που σημειώνονται και συμφωνούνται με τον πλέον επίσημο τρόπο;

Κι αν στη Γαλλία, λέμε τώρα, το Κύπελλο απονείμει ο Γκούφι, κανένα πρόβλημα. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να βάλουμε τον αρχηγό της ΕΛΑΣ να κάνει την απονομή, αφού έτσι κι αλλιώς αυτή διοργανώνει τη …γιορτή!

Αλλά γιατί να τα βάζουμε με την ΕΛΑΣ; Δεν κλήθηκε από μόνη της να αναλάβει δράση και το γενικό κουμάντο.

Μόνο του το ελληνικό μπάσκετ σε κορυφαίο επίπεδο αποδείχθηκε ανίκανο να φροντίσει τα του οίκου του. Η ομοσπονδία αποφάσισε να καταργήσει το φάιναλ-φορ, οι ομάδες δεν μπορούν να εγγυηθούν την ομαλή διεξαγωγή ενός και μόνο αγώνα.

Κι η ελληνική κοινωνία δείχνει ανήμπορη, επίσης, να κουλαντρίσει τον αβυσσαλέο χουλιγκανισμό, που χωρίζει σε φυλές και στρατούς τους ανθρώπους, απαγορεύοντας στοιχειώδη δικαιώματα όπως την προσέλευση στο γήπεδο του αντιπάλου, πόσο μάλλον την κοινή παρουσία οπαδών στον ίδιο χώρο.

«Και συ ρε Φιλέρη τι θες τώρα; Όλα τα είχαμε, ο τελικός με γεμάτες εξέδρες μας έλειπε;» θα ρωτήσετε και ενδεχομένως να έχετε δίκιο. Την ώρα που πλακώνονται δια ζώσης στα κανάλια, βασιλεύει ο εκφασισμός γενικώς, λοιδορούνται οι πάντες αδιακρίτως, είναι σα να ψάχνουμε το πήδημα του ψύλλου.

Αστυνομία, λοιπόν, και ξερό ψωμί! Εννιακόσιοι από δω και εννιακόσιοι από κεί; Ναι, βάλτε και λιγότερους, κανένα πρόβλημα. Να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο το μυθικό πανό της ΕΟΚ.

Κι άμα ζηλεύουμε τόσο πολύ τον Μίκυ Μάους, υπάρχει και το Disney Channel. Πάει κανείς με τα παιδιά του στο γήπεδο; Θεός φυλάξοι…


Οι Γάλλοι με τον Μίκι, εμείς με το πανό της ΕΟΚ…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ