ΣΤΗΛΕΣ

Ο Μπέιλ και η Ρεάλ είναι φαινόμενα

Ο Μπέιλ και η Ρεάλ είναι φαινόμενα

Ο Football Philosopher εξηγεί γιατί ο Φλορεντίνο Πέρεθ είναι αποφασισμένος να συνεχίζει τις ανεξάντλητες μπίζνες του, ξοδεύοντας μια περιουσία για τον παικταρά Γκάρεθ Μπέιλ, που δεν κοστίζει βέβαια 120 εκατομμύρια ευρώ, αλλά όταν η Ρεάλ κάνει μεταγραφές δεν ...αστειεύεται. Κάθε άλλο

Το φετινό καλοκαίρι είναι η χαρά του ατζέντη κι έχει πρωταγωνιστές τους Ρώσους της Monaco και τους Άραβες της PSG και της Manchester City. Στους δεύτερους ρόλους είναι οι Napoli, Real Madrid, Barcelona και Bayern. Όταν όμως μιλάμε για μεταγραφές η Βασίλισσα δεν αντέχει να μην πρωταγωνιστεί. Τρία σερί καλοκαίρια χωρίς μεταγραφή άνω των 30 εκατομμυρίων είναι πολλά. Όπως της έχει μάθει ο Florentino Perez, οι ακριβές μεταγραφές και το πρεστίζ είναι πιο σημαντικά από τις καλές μεταγραφές και τους τίτλους.

Φέτος έχει κάνει εξαιρετικές αγοραπωλησίες και ουσιαστικά έχει βγάλει από τα ταμεία της μόνο 8 εκατομμύρια. Ήρθε όμως η στιγμή να θυμηθεί ποια είναι. Έφτασε η ώρα να δείξει σε όλους τους λεφτάδες του ποδοσφαίρου, πως είναι η πιο πλούσια και η πιο λαμπερή. Θα πάει λοιπόν να πάρει τον Gareth Bale.

Το καμάρι της Premier League και των Άγγλων (αφού είναι παικταράς για τους Άγγλους είναι Βρετανός, σχεδόν Άγγλος θα λέγαμε). Δεν έχει μεγάλη σημασία πόσα λεφτά θα πληρώσει. Για την ακρίβεια όσα περισσότερα τόσο το καλύτερο. Η βασική τακτική του Perez αυτή είναι: δίνω για ένα μεγάλο αστέρι (όχι απαραίτητα τον καλύτερο παίκτη) τρελά λεφτά, τραβάω όλη την προσοχή πάνω στη Real, αυξάνω τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, ελκύω χορηγούς, κερδίζω περισσότερα τις ημέρες των αγώνων.

Τα πρωταθλήματα του Perez

Στην πρώτη του θητεία τα έβαλε με τους Ιταλούς, που είχαν τότε τα λεφτά και τους κέρδισε. Το 2000 έδωσε 58 εκατομμύρια για τον Figo, το 2001 75 για τον Zidane, το 2002 43 για τον Ronaldo και το 2003 35 για τον Beckham. Κάθε καλοκαίρι οι πιο ακριβές μεταγραφές ήταν οι δικές του. Τις επόμενες δύο σεζόν αν και ξόδεψε ακόμα 146 εκατομμύρια, περιορίστηκε σε μεταγραφές τον 20-25 εκατομμυρίων, αφήνοντας τον Abramovich να κάνει παιχνίδι. Και το 2009 επέστρεψε στη Real… βελτιωμένος. Δύο χτυπήματα (Kaka και Cristiano Ronaldo) μέσα σε λίγες μέρες και ο πήχης ανέβηκε στα 94 εκατομμύρια. Κι επειδή κάποιοι προσπάθησαν να του κλέψουν λίγη από τη δόξα με κάτι Tevez των 53 και κάτι Ibrahimovic των 68, πρόσθεσε κι έναν Xabi Alonso των 35 για να μην υπάρχουν αμφιβολίες. Την επόμενη χρονιά είπε να κάνει και την ακριβότερη (μέχρι τότε) μεταγραφή προπονητή. 8 εκατομμύρια για τον Mourinho. Αυτό ήταν: λάμψη και ίντριγκα, στο χορτάρι και στον πάγκο.

Το αποτέλεσμα; H Real αυτή τη στιγμή αξίζει 2.480.000.000 ευρώ. Προφανώς και δεν υπάρχει ομάδα σε κανένα άθλημα, που να έχει μεγαλύτερη αξία. Το 2001 είχε έσοδα 138 εκατομμυρίων (λιγότερα από Manchester United, Juventus, Bayern, Milan), αλλά πέρυσι έγινε η πρώτη ομάδα που ξεπέρασε τα 500 εκατομμύρια (514). Περίπου 20 εκατομμύρια λιγότερα ήταν τα έσοδα της Barcelona. Η United που πριν 12 χρόνια είχε έσοδα 217 εκατομμυρίων, πέρυσι δεν ξεπέρασε το φράγμα των 400 (395). Αν υπολογίσουμε ότι η Barcelona τα τελευταία χρόνια έχει περισσότερες αγωνιστικές επιτυχίες και ότι έγινε μόδα, την κατεστραμμένη οικονομία της Ισπανίας, αλλά και το γεγονός πως η United έχει σχεδόν διπλάσιους οπαδούς στο εξωτερικό, καταλαβαίνουμε πως ο Perez μπορεί να μην ξέρει να φτιάχνει ομάδες (3 πρωταθλήματα κι ένα Champions League σε 10 χρόνια), αλλά είναι εξαιρετικός επιχειρηματίας ( με τη βοήθεια του Δήμου της Μαδρίτης).

Θα μου πείτε γιατί δεν ακολουθούν ίδια τακτική και οι υπόλοιποι. Πρώτα από όλα δεν έχουν όλοι το όνομα και το κύρος της Real, ούτε 150+ εκατομμύρια από την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Επίσης, κάποιοι δίνουν μεγαλύτερη σημασία στο αγωνιστικό κομμάτι. Που σημαίνει ότι δε θα θυσίαζαν τον Makelele για τον Beckham σε μια ομάδα που είχε ήδη τους Guti, Figo, Zidane, Raul, Ronaldo. Κλειδί στην όλη υπόθεση είναι κι αυτό που οι φίλοι μας οι Άγγλοι λένε image rights.

Η Real λόγω της δυναμικής της μπορεί να πείσει μεγάλους παίκτες να υπογράψουν μαζί της, παραχωρώντας της μεγάλος μέρος των εσόδων τους από τις χορηγίες. Για παράδειγμα, το 40% από όσα κερδίζει ο Cristiano Ronaldo από τις εμπορικές συμφωνίες του καταλήγει στα ταμεία των Merengues. Κι αυτό επειδή ξέρουν ότι θα βγουν κερδισμένοι και οι ίδιοι βάζοντας δίπλα στο όνομά τους αυτό της Βασίλισσας.

Είναι φανερό πως παρά τα πολλά χρέη της (πάνω από 500 εκατομμύρια) η Real δε θα έχει προβλήματα με την UEFA. Μεταξύ μας όποια κι αν ήταν η οικονομική της κατάσταση δύσκολα θα είχε προβλήματα. Για αυτό και μπορεί να κάνει μια μεταγραφή πολλών δεκάδων εκατομμυρίων. Εξάλλου, στο μεταγραφικό πάρε-δώσε από το καλοκαίρι του 2011 και μέχρι σήμερα είναι μόλις στα -55.000.000 Οπότε το επόμενο ερώτημα είναι γιατί θέλει να δώσει τα λεφτά που διαθέτει για να αγοράσει τον Bale. Η απάντηση, όπως συνήθως όταν μιλάμε για τη Real, δεν κρύβεται στο αγωνιστικό κομμάτι.

Το αφεντικό τρελάθηκε

Ο Ουαλός είναι παικταράς. Η αξία του όμως στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο δεν είναι πάνω από τα 50-55 εκατομμύρια. Επειδή φέτος οι Άραβες και οι Ρώσοι με τα λεφτά που έδωσαν ανέβασαν τις τιμές, ας πούμε ότι κοστίζει 65. Εγώ βάζω άλλα 10 (το ονομάζω βασιλικό bonus) και πάω στα 75. Άντε κι άλλα 10-15 για τον Levy. 90-95 με το ζόρι, με ξεχείλωμα. Τα 100, 110, 120 μπορώ να τα δικαιολογήσω μόνο ως καπρίτσιο του Perez. Έχει χρόνια να κάνει μια πραγματικά ακριβή μεταγραφή, οι λεφτάδες στη Γαλλία έδωσαν τα 60άρια τους, η Barcelona έδωσε 57 για τον Neymar που ήταν διακαής πόθος και του προέδρου της Real και οι Άγγλοι δε φτάνει που έχουν ρημάξει τις ομάδες της Primera, απειλούν και να αρπάξουν τον Cristiano μετά τον Mourinho (εντάξει αυτός έφυγε και τον έφυγαν, αλλά και πάλι).

Κι αυτά ο 66χρονος επιχειρηματίας δεν τα ανέχεται. Το δέκατο αντέχει να μην το πάρει. Στις μεταγραφές και στα οικονομικά όμως πρέπει να είναι πρώτη η ομάδα-επιχείρησή του. Για αυτό και δεν υπάρχει κανένας Cavani, κανένας Falcao, κανένας Suarez. Αφού δεν πήρε τον Neymar θα πάρει τον καλύτερο των Άγγλων (συν ότι είναι και ο πιο μικρός από τους παραπάνω. Πάντως Florentino με τα μισά λεφτά έκανες κι ένα άνοιγμα στη Λατινική Αμερική).

Τέλος πάντων, αυτόν που οι Άγγλοι θεωρούν πως είναι ο καλύτερος. Τον πιο προβεβλημένο, τον πιο εμπορικό. Αυτόν που θέλει να βγάλει λεφτά από τον πανηγυρισμό με την καρδούλα. Αυτόν που στην τελική μοιάζει με τον Cristiano (δε θα το αντέξω να τους δω στην ίδια ομάδα. Καρδούλες, μαλλιά, οι στιγμές πριν εκτελέσουν φάουλ… Τρόμος! Κακοποίηση του ποδοσφαίρου και των φιλάθλων) Οπότε μπορεί να τους έχει και τους δύο μαζί και να εξασφαλίσει την επιτυχία. Οικονομικά πάντα. Το αγωνιστικό θέμα είναι άλλη ιστορία.

Ο Bale αλλάζει θέση στον Cristiano

Ο Zidane έχει δηλώσει πως ο Bale είναι σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με τους Cristiano Ronaldo και Messi. Ο Ancelotti προφανώς και τον εκτιμάει. Η Real όμως δεν τον έχει (τόσο μεγάλη) ανάγκη. Δεν είναι μια μεταγραφή που πρέπει οπωσδήποτε να γίνει. Δεν έχω δει ούτε ένα ρεπορτάζ που να αναφέρει πως ο άσος της Tottenham είναι αυτός που ζήτησε το τεχνικό τιμ να αποκτηθεί με κάθε κόστος.

Η Real για τις 3 θέσεις πίσω από τον επιθετικό έχει 9 παίκτες (αν βάλουμε και Marcelo, Coentrao, Benzema πάμε στους 12). Αντίθετα, για την κορυφή της επίθεσης οι λύσεις της είναι 3: Benzema, Morata και Cristiano Ronaldo. Με τον Mourinho είχε προβλήματα στη μεσαία γραμμή και στην κορυφή της επίθεσης. Το πρώτο θέμα το χειρίστηκε εξαιρετικά αποκτώντας σε λογική τιμή (συνολικά 60 εκατομμύρια) δύο από τα μεγαλύτερα ταλέντα των Ισπανών, τον Illarramendi και τον Isco. Ξεκάθαρα μεταγραφές με τη σκέψη στο χορτάρι και όχι στα ταμεία. Στην επίθεση, αυτή τη στιγμή σε σχέση με πέρυσι δεν έχει τον Higuain. Έχει βέβαια έναν Morata κάπως πιο έτοιμο, αλλά δεν αρκεί. Ο Αργεντινός πέρυσι σε 42 ματς (στα 28 έπαιξε λιγότερο από 90 λεπτά) πέτυχε 17 γκολ και ήταν ο δεύτερος σκόρερ της Βασίλισσας. Προφανώς ο Isco θα φέρει περισσότερα γκολ είτε άμεσα, είτε έμμεσα.

Κι εδώ μπαίνει ο Bale που παίζοντας στο πλάι μπορεί να δώσει γκολ και να στείλει τον Cristiano στην κορυφή της επίθεσης. Επόμενη ερώτηση λοιπόν: θα είναι ο Πορτογάλος το ίδιο παραγωγικός κι εκεί; Ακόμα πιο βασικό: θα γουστάρει να παίζει σαν φορ; Δεν αμφιβάλλω πως μπορεί να αποδώσει πολύ καλά. Το έχει κάνει σε αρκετά ματς, αν και όχι σε ολόκληρη σεζόν (το 2010 με τον Pellegrini δεν έπαιζε μόνος του, αλλά ως δίδυμο με τον Higuain). Νομίζω πως ήρθε ο καιρός να αρχίσει να καθιερώνεται σε αυτόν τον ρόλο. Εξάλλου, τα προβλήματα συνεργασίας και οι τρύπες που αφήνει αμυντικά είναι εμφανή εδώ καιρό. Ο Ancelotti στα φιλικά τον έχει χρησιμοποιήσει αρκετά λεπτά πιο κεντρικά, ακόμα και όταν παίζει ο Benzema. Ο Πορτογάλος μπορεί να προσφέρει τα γκολ που δεν έδιναν ο Γάλλος και ο Higuain.

Ανισορροπία

Τα προβλήματα που ίσως δημιουργηθούν με την απόκτηση του Bale έχουν να κάνουν με τα παιχνίδια εξουσίας και το κλίμα στα αποδυτήρια. Κι αγωνιστικά όμως δεν αποκλείεται να χαλάσει η ισορροπία της ομάδας. Βασικά, αν ο Ancelotti επιλέξει να δώσει τη μία πλευρά στον Cristiano και την άλλη στον Ουαλό. Εκτός από το γεγονός πως ο τελευταίος δεν έχει μάθει να παίζει στα δεξιά της επίθεσης, θα υπάρχουν στα άκρα δύο παίκτες που θα θέλουν να συγκλίνουν και να παίρνουν συνέχεια προσπάθειες. Δε λέω, θα είναι κάπως τρομακτικό για την αντίπαλη άμυνα να τους έχει απέναντί της, αλλά νομίζω πως δε θα υπάρχει ισορροπία στη Real.

Ακόμα κι αν ο Cristiano πάει στην κορυφή, πάλι πιστεύω πως θα υπάρχουν προβλήματα χημείας. Η απόκτηση του Bale (θα) είναι εκτός της λογικής των υπόλοιπων φετινών μεταγραφών της Real. Μεταγραφές που έδειχναν πως θα πάει σε πιο οργανωμένο και κοντρολαρισμένο παιχνίδι, με περισσότερες συνεργασίες συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Και ναι, όπως είπα ο Cristiano στην κορυφή ίσως είναι και καλύτερος από ό,τι είναι τώρα. Αυτό όμως σε ό,τι έχει να κάνει με τον ίδιο. Δεν είμαι σίγουρος αν η παρουσία του εκεί, θα είναι πιο θετική για την ομάδα. Τον φαντάζεστε να κάνει βρώμικη δουλειά ή να δημιουργεί χώρους για τους άλλους; Τέλος, μην ξεχνάμε ότι ο Ουαλός έκανε τα καλύτερά του ματς όταν αγωνιζόταν ως ελεύθερος πίσω από τον επιθετικό και κινούταν προς τα δεξιά, επιχειρώντας στη συνέχεια να συγκλίνει και να σουτάρει. Στη Real χώρος εκεί δεν υπάρχει.

Δε λέω ότι η μεταγραφή του Bale δε θα βγει αγωνιστικά. Δεν αποκλείεται ο Ancelotti να καταφέρει να δημιουργήσει μια εξαιρετική επίθεση με τους Ozil-Isco σε ρόλο δημιουργών και τους Bale-Cristiano ως εκτελεστές.

Εξάλλου, ο Ancelotti έχει δείξει πως ξέρει να στήνει ομάδες με πολλά αστέρια. Αυτό που είναι ξεκάθαρο για μένα, είναι πως δεν αξίζει να δαπανήσεις τόσα λεφτά για έναν παίκτη που το σίγουρο είναι πως θα φέρει αναστάτωση (με κάθε σημασία της λέξης), αλλαγές και θα τροποποιήσει τα πλάνα του προπονητή. Αλλά είπαμε, η Real πρώτα κοιτάει το οικονομικό κομμάτι και μετά το αγωνιστικό.

Ούτε καν μέσα στους 20 καλύτερους

Ο Bale είναι πολύ καλός παίκτης. Δεν είναι όμως σε καμία περίπτωση τόσο καλός όσο ο Messi ή ο Cristiano. Δεν είναι καν μέσα στους 10 καλύτερους. Θα έλεγα 25-30, αλλά… θα το πω. Εδώ οι Άγγλοι τον έβαλαν με το ζόρι στους 40. Και να φανταστείτε πως η μισή αξία του είναι οι υπερβολές των Άγγλων. Οι οποίοι του δίνουν όλα τα βραβεία, συζητάνε αν είναι ο καλύτερος του κόσμου, όλων των εποχών… όχι αυτό δεν το έχουν πει ακόμα. Νομίζω. Τι έχει ο Bale; Ταχύτητα, έκρηξη, δύναμη, αντοχή και σουτάρει πολύ και σχεδόν από παντού. Για αυτό και όταν είναι καλά, φαίνεται ανίκητος. Τραβάει τα βλέμματα πάνω του και τα «πυροτεχνήματά» του επισκιάζουν όλες τις αδυναμίες του.

Πέρυσι μόλις το 12,7% των σουτ του κατέληξαν σε γκολ. Το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό ανάμεσα στους παίκτες των 5 μεγάλων πρωταθλημάτων που πέτυχαν 15+ γκολ. Προφανώς σε αυτό παίζει ρόλο ότι σουτάρει πολύ έξω από την περιοχή. Το οποίο εκτός από θετικό είναι κι αρνητικό (σπατάλη επιθέσεων για την ομάδα του). Γενικά τα τελειώματά του δεν είναι τόσο καλά. Όχι μόνο όταν βρίσκεται σε θέση για γκολ, αλλά και όταν πρέπει να πασάρει ή ακόμα και να σεντράρει. Πάνω από όλα όμως θέλει δουλειά στον τομέα της τακτικής και στο παιχνίδι χωρίς την μπάλα. Όπως οι περισσότεροι Βρετανοί δεν ξέρει να παίζει το άθλημα. Δε διαβάζει καλά το παιχνίδι, δεν έχει τόσο καλή συνεργασία με τους συμπαίκτες του (τελείωσε το πρωτάθλημα με 4 ασίστ, μία λιγότερη από τον Downing!), δεν παίρνει σωστές αποφάσεις, δυσκολεύεται σε μικρούς χώρους (και στην Ισπανία σίγουρα θα έχει λιγότερους χώρους). Βασικά πράγματα στα οποία είναι κακός, μέτριος ή απλά καλός.

Κανένα 10ο, στόχος τα 200

Για αυτόν τον παίκτη η Real θέλει να σπάσει κάθε ρεκόρ. Κάποτε το έκανε για ένα αστέρι της αιώνιας αντιπάλου της ή για έναν από τους καλύτερους παίκτες όλων των εποχών ή για τον καλύτερο παίκτη του καιρού μας (δε μετράω τον Messi, είναι άδικο για τους άλλους). Έστω για τον Kaka που είχε Χρυσή Μπάλα, 6 χρόνια στο Champions League, μια μεγάλη κούπα κι έναν ακόμα τελικό.

Ο Bale είναι φαινόμενο. Πρέπει να γίνει αντικείμενο μελέτης πως το φράγμα των 100 εκατομμυρίων (μάλλον) θα σπάσει με έναν παίκτη, που μόλις πέρυσι ολοκλήρωσε για πρώτη φορά πρωτάθλημα με 10+ γκολ. Αυτά μόνο η Real μπορεί να τα κάνει. Για αυτό μπορεί και να λειτουργήσει κι αγωνιστικά η μεταγραφή. Η Real ανέκαθεν ήταν ομάδα που βασιζόταν στις ατομικές ενέργειες των παικτών της. Κι αν δεν πιάσει, ο πρόεδρος θα έχει κάνει το μπαμ, οι οπαδοί θα έχουν νιώσει σαν να πήραν κούπα, τα ταμεία θα γεμίσουν κι άλλο. Κι αν χρειαστεί το επόμενο καλοκαίρι ανεβαίνει στα 150. Ίσως σπάσει το φράγμα των 200 πριν πάρει το 10ο.

Τον Football Philosopher μπορείτε να τον βρείτε και στο Τwitter ως @sokinside

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ