ΣΤΗΛΕΣ

Έτσι παίζει η Σάλκε, έτσι μπορεί να προκριθεί ο ΠΑΟΚ

Έτσι παίζει η Σάλκε, έτσι μπορεί να προκριθεί ο ΠΑΟΚ

Ο Football Philosopher δε σταμάτησε να βλέπει αγώνες το προηγούμενο τριήμερο. Έχει πολλά να πει, αλλά βασικά ασχολείται με τη Σάλκε, την αντίπαλο του ΠΑΟΚ. Διαβάστε την ανάλυση για τους Γερμανούς και κάνετε λίγη υπομονή για τα υπόλοιπα, δεν είναι και υπεράνθρωπος! Δείτε βίντεο και φωτογραφίες...

Το ποδόσφαιρο επέστρεψε για τα καλά. Μετά την Ουκρανία, τη Ρωσία, την Ολλανδία, τη Γερμανία και τη Γαλλία, είχαμε σέντρα και στα πρωταθλήματα της Αγγλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Τουρκίας. Και φυσικά στη Superleague Greece. Αλλά αυτή η στήλη δεν ασχολείται με το τελευταίο πρωτάθλημα (καλά και για την Vorskla Poltava και την Kayseri Erciyesspor μην περιμένεις να γράψω, αλλά λέμε). Αν και τώρα που το σκέφτομαι, ίσως σήμερα καταπιαστώ έμμεσα με τη μαγεία του ελληνικού κλωτσόσφαιρου.

Χμ, είμαι σε δίλημμα… Ξέρω ’γώ ; ΠΑΟΚ,ξέρω ’γω,ξέρω ’γω εντάξει,βασικάκαιδηλαδή,ΠΑΟΚ μ’ έχεις φτιάξει. Πάμε λοιπόν, καμία City, καμία United, καμία επιστροφή Jose, καμία Liverpool (όποιος σκέφτηκε «έτσι κι αλλιώς καμία Liverpool» να βγει έξω να τα πούμε), πουθενάδες Ισπανοί, ποιος Klopp και ποιος Guardiola… Fußballclub Gelsenkirchen-Schalke 04 e. V.

Παρεμπιπτόντως, το όνομά της και μόνο, είναι λόγος για να την αποκλείσει η UEFA και να περάσει αυτόματα στου ομίλους ο ΠΑΟΚ. Και να πηγαίνει και η Metalist μαζί του όπου παίζει. Γαμάτο. Εμένα μου άρεσε. Μαζεύουμε υπογραφές να πείσουμε τον Platini; Ξεφεύγω πάλι. Πάμε να δούμε τι εικόνα είχαν οι Γερμανοί τις δύο πρώτες αγωνιστικές.

Δεν είναι χαμένος...

Πρώτα από όλα, ο ΠΑΟΚ δεν είναι χαμένος πριν ακόμα παίξει. Η ομάδα του Keller δεν είναι ούτε Bayern, ούτε Dortmund. Επίσης, μην ξεχνάμε ότι με τους Γερμανούς την παλεύουμε, αφού συνηθίζουν να έχουν κακές άμυνες, να παίζουν ανοιχτά, με αρκετή αφέλεια κτλ. Οπότε, ο Δικέφαλος του Βορρά πρέπει να εκμεταλλευτεί τη δεύτερη ευκαιρία που του δίνεται. Δεν εννοώ να προκριθεί, αλλά να δείξει στην Ευρώπη πως είναι μια τίμια, μια υπολογίσιμη ομάδα και να διεκδικήσει τις όποιες πιθανότητες έχει.

Δε χρειάζεται απαισιοδοξία. Δύο ματς είναι, μπαίνεις διαβασμένος, παίζεις χωρίς φόβο, κάνεις το καλύτερο που μπορείς και ό,τι βγει. Βέβαια, δεν υπάρχει και λόγος να πιστεύει κάποιος πως οι Γερμανοί δεν είναι το φαβορί, επειδή έχουν δεχτεί 7 γκολ σε 2 αγωνιστικές κι έχουν μόνο 1 βαθμό.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως συνήθως οι αντίπαλοι που βρίσκουν στο δρόμο τους οι ελληνικές ομάδες, παίζουν με περισσότερη ένταση, σε πιο γρήγορο ρυθμό και διαθέτουν 1-2 παίκτες μεγάλης κλάσης. Επίσης, όταν έχουν πληγωθεί στη χώρα τους, πολλές φορές βλέπουν τα ευρωπαϊκά παιχνίδια σαν διαφυγή, σαν ευκαιρία να κερδίσουν αυτοπεποίθηση και να επανακάμψουν. Με αυτά στο μυαλό, πάμε να δούμε θετικά και αρνητικά της Schalke.

Tο βασικό είναι πως δε βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Δεν εννοώ ότι δεν έχει δυνάμεις, δεν τρέχει κτλ. Πολύ απλά, δεν παίζει καλά. Δεν κρύβω πως πίστευα ότι φέτος θα μπορούσε να πάρει την 3η θέση στην Bundesliga. Όταν λοιπόν είδα τα δύο πρώτα της ματς για το πρωτάθλημα ομολογώ πως σοκαρίστηκα λίγο («ηρέμησε μεγάλε, πολύ δράμα»). Όπως έχετε διαβάσει/ακούσει έχει προβλήματα στην άμυνα. Αυτό ήταν γνωστό από πέρυσι, ειδικά μετά τον τραυματισμό του Παπαδόπουλου. Για μένα όμως, αυτή τη στιγμή, το βασικό της θέμα είναι η ανάπτυξη.

Ζόρια όταν έπρεπε να επιτεθεί

Στο πρώτο ημίχρονο με τη Wolfsburg και σε κάποια διαστήματα απέναντι στο Hamburg, παρά την πίεση που δέχτηκε, αμύνθηκε καλά. Τα μεγάλα ζόρια, ξεκινούσαν όταν έπρεπε να επιτεθεί. Στην πρεμιέρα, αλλά πολύ περισσότερο στη Volkswagen Arena, όποτε ο αντίπαλος πρέσαρε τα στόπερ και τα χαφ της η ψυχραιμία πήγαινε περίπατο και οι σωστές αποφάσεις ήταν έννοια άγνωστη.

Αυτό δημιουργούσε εκνευρισμό και σε συνδυασμό με την έλλειψη συγκέντρωσης, που χαρακτηρίζει τους Santana και Matip, είχε ως αποτέλεσμα να έχουν κακές τοποθετήσεις και να κάνουν πολλά αβίαστα λάθη. Δείτε στο βίντεο τα νεύρα του Santana, την κίνηση που δεν υπάρχει, την απάθεια των χαφ και τη δυσκολία να προωθήσουν το παιχνίδι ακόμα κι αν η Wolfsburg δεν πιέζει με ένταση.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η αδυναμία τους στο χτίσιμο των επιθέσεων. Οι στόπερ και οι χαφ τους δε διαθέτουν την ηρεμία, την τεχνική και την πάσα για να ανταπεξέλθουν στην πίεση των αντιπάλων. Οι οποίοι το γνωρίζουν και για αυτό πρεσάρουν ψηλά και με ένταση. Το έκανε η ομάδα του Fink στο πρώτο ημίχρονο κι ας έπαιζε εκτός έδρας.

Το έκανε από την αρχή κι ας είχε ζητήσει ο Γερμανός τεχνικός από τους παίκτες του, να παίξουν πιο παθητικά στα πρώτα λεπτά (το πλήρωσε με γκολ του Huntelaar). Το έκανε σε μεγαλύτερο βαθμό η Wolfsburg και τελικά τους διάλυσε. Και προσέξτε, δεν είναι ότι πίεσαν υποδειγματικά. Πολλές φορές είχαν κακές αποστάσεις και άφηναν κενά. Αυτό όμως λίγα πράγματα άλλαζε για τη Schalke, που υπέφερε.

Έτσι παίζει η Σάλκε, έτσι μπορεί να προκριθεί ο ΠΑΟΚ

Η κατάσταση για την αντίπαλο του ΠΑΟΚ γίνεται ακόμα χειρότερη από τις μεγάλες αποστάσεις που έχουν οι παίκτες, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια κενά. Απολαύστε τη… μαγεία παρακάτω στα δύο στιγμιότυπα από το ματς με τη Wolfsburg. Σκεφτείτε τώρα, μια ομάδα με στόπερ και χαφ που δεν μπορούν να προωθήσουν την μπάλα σωστά και οι γραμμές της δεν είναι κοντά.

Το μυαλό αμέσως πάει στην εύκολη λύση: βαθιές μπαλιές. Αυτό έκανε και η Schalke. Πολλές φορές μάλιστα με τον Hildebrand. Ο Γερμανός τερματοφύλακας πραγματοποίησε 58 πάσες στα 2 ματς, εκ των οποίων οι 32 ήταν long balls. Μόνο 11 ήταν πετυχημένες. Εντελώς μπακαλίστικα μόνο με αυτόν τον τρόπο πούλησαν 21 φορές την μπάλα.

Έτσι παίζει η Σάλκε, έτσι μπορεί να προκριθεί ο ΠΑΟΚ

Το ζητούμενο είναι αν ο ΠΑΟΚ μπορεί να πιέσει και να μην αφήνει κενά. Δεν είναι απαραίτητο να το κάνει τόσο ψηλά, όσο το έκανε η ομάδα του Vieirinha-έδειξε-τον-δρόμο. Η αδυναμία των Königsblauen να χτίσουν επιθέσεις με την μπάλα στο χορτάρι είναι τόσο μεγάλη, που το πρέσινγκ μπορεί να ξεκινάει και λίγο κάτω από το κέντρο. Η ομάδα του Stevens, δε θα πρέπει να είναι παθητική και να περιμένει. Πρέπει να ζορίσει τουλάχιστον τους μέσους της Schalke.

Η μπάλα δε θα πρέπει να φτάνει εύκολα στους Draxler, Clemens, Farfan, Szalai. Αν συμβαίνει αυτό, τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Η παραπάνω 4άδα μπορεί να λατρεύει να παίζει στην αντεπίθεση (αυτό ισχύει γενικά για τη Schalke), αλλά αν τελικά οι συμπαίκτες τους καταφέρουν να τους δώσουν την μπάλα, ακόμα κι απέναντι σε άμυνα που περιμένει μπορούν να κάνουν ζημιά.

Αυτούς να προσέξει

Τι άλλο πρέπει να προσέξει ο ΠΑΟΚ; Τους Uchida και Fuchs. Από τη στιγμή που οι Γερμανοί δεν μπορούν να κάνουν παιχνίδι από τον άξονα, μεγάλο βάρος πέφτει στους τους δύο πλάγιους μπακ. Αμφότεροι προωθούνται αρκετά και παίρνουν αρκετές προσπάθειες. Ειδικά ο Αυστριακός, που είναι και ο κορυφαίος της Schalke μέχρι τώρα και έχει πραγματοποιήσει τις περισσότερες εύστοχες σέντρες και τις περισσότερες πάσες-κλειδιά. Μιας και έπιασα τα άκρα, να σημειώσω ότι αμυντικά κι εκεί είναι αδύναμη η ομάδα του Keller. Όχι απαραίτητα με ευθύνη των μπακ. Κυρίως λόγω κακής ομαδικής λειτουργίας.

Και επιστρέφω στα θετικά της Schalke. Δεν έχω πολλά ακόμα (αφού θα λείπει και ο Huntelaar). Βασικά δύο. Πρώτον, τα σουτ από μακριά, όπως κάθε γερμανική ομάδα που σέβεται τον εαυτό της και δεύτερον τα στημένα. 2 ματς, 25 τελικές, οι 11 από αυτές μετά από εκτελέσεις κόρνερ και φάουλ. Μη νομίζετε όμως ότι αμύνεται καλά σε ανάλογες επιθέσεις του αντιπάλου. Κάθε άλλο, όπως μαρτυρούν και τα 3 γκολ που έχει δεχτεί σε καταστάσεις dead ball.

Ο ΠΑΟΚ δεν πρέπει να παίξει παθητικά. Χρειάζεται να ασκήσει πίεση, να βάζει προβλήματα στους αμυντικούς της Schalke και να έχει κίνηση στην επίθεσή του. Οι Γερμανοί χάνουν εύκολα την οργάνωση και τη συγκέντρωσή τους και δεν είναι συμπαγείς. Επομένως όσο πιο κινητικός είναι, τόσο περισσότερο θα χαλάει τους αντιπάλους του. Δείτε τη φάση του δεύτερου γκολ της Wolfsburg.

Δεν κάνουν κάτι εντυπωσιακό. Μία αλλαγή πλευράς, λίγη κίνηση μερικές πάσες, φορτώνουν λίγο το χώρο και η άμυνα της Schalke μοιάζει με παιδική χαρά. Παίκτες τρέχουν χαζά όπου πάει η μπάλα, άλλοι περιμένουν εντελώς παθητικά και η οργάνωση… δεν υπάρχει οργάνωση.


Ο Δικέφαλος του Βορρά πρέπει οπωσδήποτε να είναι οργανωμένος αμυντικά. Ακόμα κι αν δεν καταφέρει να πρεσάρει αρκετά, ακόμα κι αν δεν έχει κίνηση όταν επιτίθεται, δε θα πρέπει να αφήσει χώρος στους αντίπαλους επιθετικούς. Αν είναι συμπαγής και κρατήσει τη Schalke όσο πιο μακριά από την περιοχή του μπορεί, λίγη πίεση στους αμυντικούς ακόμα και με βαθιές μπαλιές και μερικά καλά στημένα του Lucas ίσως αρκούν.

Απέναντί του θα έχει μια ομάδα πιο ποιοτική, αλλά την ίδια στιγμή και προβληματική. Αν αυτός λειτουργήσει καλά σε ομαδικό επίπεδο μπορεί να ελπίζει. Θα είναι εύκολο; Όχι. Έχει ελπίδες; Ναι. Αυτά.

Τον Football Philosopher μπορείτε να τον βρείτε και στο Τwitter ως @sokinside

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ