ΣΤΗΛΕΣ

Η στιγμή που θυμάμαι από Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ

Η στιγμή που θυμάμαι από Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ

Ντέρμπι κορυφής Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ και η ερώτηση της εβδομάδας δεν θα μπορούσε να αφορά κάτι διαφορετικό. Οι συντάκτες του Sport24.gr γράφουν για τις στιγμές που θυμούνται από τις μάχες μεταξύ των δύο ομάδων.

Η ώρα για το πολυαναμενόμενο ματς μεταξύ του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ επιτέλους έφτασε. Οι δύο διεκδικητές του τίτλου κοντράρονται το βράδυ της Τετάρτης (03/12, 19:30) και η ερώτηση της εβδομάδας έχει... χτιστεί γύρω από το σπουδαίο αυτό παιχνίδι. Οι συντάκτες του Sport24.gr κλήθηκαν να θυμηθούν τη στιγμή που τους έχει μείνει χαραγμένη στη μνήμη από τα ντέρμπι μεταξύ των δύο ομάδων. Ακολουθούν οι απαντήσεις τους...

Ζαλίστηκε ο Θοδωρής Κουνάδης

Ριβάλντο στον Καστίγιο, Καστίγιο στον Ριβάλντο, Ριβάλντο στον Ζιοβάνι, Ζιοβάνι στον Ριβάλντο, Ριβάλντο στονΖιοβάνι, Ζιοβάνι στον Ριβάλντο, Ριβάλντο στον Καστίγιο, Καστίγιο και γκολ! Χρειάστηκα να δω καμιά 10αριά φορές τη φάση, παγώνοντας συνέχεια το βίντεο, για να γράψω το παραπάνω. Οι τρεις λάτιν όμως το έκαναν πράξη σε 6 δευτερόλεπτα. Γιατί όσες στιγμές έντασης και να έχουν τα παιχνίδια Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ, πάνω απ' όλα θα μένει χαραγμένη στη μνήμη η μαγεία του ποδοσφαίρου. Αυτό ακριβώς δηλαδή:

Το διπλό του ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ της συναυλίας, θυμάται ο Αντώνης Καρπετόπουλος

Θυμάμαι μια από τις μεγαλύτερες νίκες - εκπλήξεις του ΠΑΟΚ στην Αθήνα, το 1988 κόντρα στον Ολυμπιακό του Κοσκωτά, με 0-1 στο ΟΑΚΑ. Τη θυμάμαι, όχι τόσο γιατί ήρθε μετά από μια θεαματική εμφάνιση, (το μόνο θεαματικό στο παιγνίδι είναι η ταυτόχρονη αποβολή του Φούνες και του Λαγωνίδη, που χαστούκισαν ο ένας τον άλλο…), όσο γιατί το ματς είχε γίνει δυο μέρες πριν τη συναυλία της Διεθνούς Αμνηστίας στην Αθήνα και το ένα πέταλο του ΟΑΚΑ (και κάτι περισσότερο) ήταν κλειστό, αφού είχε ήδη τοποθετηθεί η σκηνή που περίμενε τον Μπρους Σπρίνγκστιν , τον Πιτερ Γκάμπριελ, τον Στινγκ και τους υπόλοιπους. Το αποτέλεσμα ήταν να στοιβαχτούν πάνω από 70 χιλιάδες άνθρωποι στο μισό του γηπέδου και το άλλο μισό να είναι άδειο! Είχαν κοπεί 74,232 εισιτήρια κι όλος αυτός ο κόσμος χώρεσε στο γήπεδο, ένας Θεός ξέρει πώς.

Τον Βαΐτση και το τέλος της "κατάρας" θυμάται ο Νίκος Συριώδης

Ο μικρός Συριώδης ήταν στα 8 του χρόνια και άρχισε να βλέπει συνειδητά μπάλα (και όχι γιατί τον έβαζε ο μπαμπάς του) ένα χρόνο πριν. Στην καρδιά των πέτρινων χρόνων του Ολυμπιακού, ο ΠΑΟΚ την ψιλοπάλευε εκείνη την περίοδο (μην φανταστεί βέβαια κανείς ότι έκανε πρωταθλητισμό) και οι δυο ομάδες έπαιζαν για το πρωτάθλημα στην Τούμπα. Για δυο δεκαετίες, οι Πειραιώτες ανέβαιναν Θεσσαλονίκη και γυρνούσαν σχεδόν πάντα με κατεβασμένο το κεφάλι. Ήταν κάτι σχεδόν νομοτελειακό. Για να έρθει το ματς του 1992 που έβαλε τέλος στην "κατάρα" του Ολυμπιακού σε αυτό το γήπεδο με τον Όλεγκ Μπλαχίν στον πάγκο. Ο Σαββίδης είχε κάνει το 0-1 με φάουλ, αλλά το γκολ του Βαΐτση στα πρώτα λεπτά της επανάληψης ήταν αυτό που σφράγισε το "διπλό" και μου έχει μείνει στο μυαλό ως η αρχή του τέλους. Ο Καραπιάλης άδειασε υπέροχα τον συγχωρεμένο τον Μητσιμπόνα από δεξιά, έδωσε την κατάλληλη στιγμή στον Βαΐτση και εκείνος με απλό "τσίμπημα" την έστειλε στα δίχτυα του Γκάμπριτς, γράφοντας το 0-2 και παγώνοντας τους φίλους του ΠΑΟΚ που είχαν... ξεχάσει πως είναι να χάνουν εντός έδρας από τον Ολυμπιακό. Ο Λαγωνίδης μείωσε σε 1-2, αλλά δεν άλλαξε ο νικητής ως το φινάλε του αγώνα και οι "ερυθρόλευκοι" έφυγαν θριαμβευτές από ένα γήπεδο που είχαν μόνο κακές αναμνήσεις.

Καλώς τα παιδιά... making off, θυμάται ο Κώστας Πετρωτός

Μνημειώδης η ατάκα του Νίκου Αλέφαντου "Καλώς τα παιδιά, καλώς τα 3-0" και βγαλμένη από ντέρμπι Ολυμπιακού-ΠΑΟΚ στη Ριζούπολη το 2004, όταν ο "Δικέφαλος", με Αναστασιάδη στον πάγκο του, έφυγε νικητής με 1-2 (το πέτυχε μάλιστα με ανατροπή) και άνοιξε το δρόμο για να συμμετάσχει για πρώτη φορά στην ιστορία του στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Λίγοι, όμως, γνωρίζουν πως φτιάχτηκε εκείνο το αλησμόνητο ηχητικό που αποτελούσε το μόνιμο άκουσμα των τότε παικτών του "Δικεφάλου" στα αυτοκίνητά τους όταν πήγαιναν στις προπονήσεις για αρκετές εβδομάδες μετά το παιχνίδι.Εκείνη την περίοδο ο υπογράφων εργαζόταν στον ραδιοφωνικό σταθμό "EXTRAsport", παρέα με έναν καταπληκτικό ηχολήπτη, τον Δημήτρη Κoυρτέση. Ο Γιώργος Μύρτσος έκανε μεσημεριανή εκπομπή και είχε την φαεινή-όπως αποδείχθηκε-έμπνευση να πάρει συνέντευξη από το Νίκο Αλέφαντο Παρασκευή παραμονές και Δευτέρα, την επόμενη του ντέρμπι. Οι... κωλοτούμπες του κυρ-Νίκου μνημειώδεις (μέσα σε λίγα 24ωρα η "σφαίρα" Β' Εθνικής Σαλπιγγίδης έγινε χαλύβδινος με πλασέ... μεγάλου παίχτου και ο Αναστασιάδης από... κομμωτής, κορυφαίος κόουτς στην Ελλάδα), μας πρόσφεραν ένα απίστευτο υλικό και μία ιδέα την οποία ο υπογράφων (είχε κάνει την περιγραφή στη μετάδοση του αγώνα στη Βόρεια Ελλάδα) αφού τη συζήτησε με τον Γιώργο το Μύρτσο και το διευθυντή του σταθμού, Στέλιου Γρηγοριάδη, άρχισε να την υλοποιεί παρέα με τον Δημήτρη τον Κουρτέση. "Αυτή είναι η ατάκα που θα αναδείξουμε" μου είπε ακούγοντας το "καλώς τα παιδιά" και έπεσε διάνα. Μετά από έξι ώρες δουλειάς, προέκυψε ένα αποτέλεσμα το οποίο έγινε το... χιτ εκείνων των μηνών στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα και σύντομα πανελληνίως γνωστό.

Ακούστε το:

Δείτε και στιγμιότυπα του αγώνα:

Έκανες την Τούμπα άνω-κάτω, θυμάται ο Γιώργος Περπερίδης

27 Νοεμβρίου του 2000, ο Ολυμπιακός επισκέπτεται την Τούμπα για να αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς. Το παιχνίδι έχει πολλές ιδιαιτερότητες (ως συνήθως) και μια από αυτές είναι ότι σχεδόν ένα χρόνο πριν ο Μπάγεβιτς είχε απομακρυνθεί από τον πάγκο των Πειραιωτών μετά από ένα νικηφόρο 4-1 επί του ΠΑΟΚ. Σε μια ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, όπου δυστυχώς δεν έλειψαν στην συνέχεια τα παρατράγουδα, το ματς έχει φτάσει στο 32ο λεπτό και είναι στο 0-0. Βλέποντας τον Τοχούρογλου λίγο έξω από την εστία του, ο Γεωργάτος εκτελεί απευθείας ένα φάουλ από τα 35 μέτρα και ανοίγει το σκορ για τον Ολυμπιακό. Τρομερή έμπνευση αλλά και εκτέλεση από τον "Γκεό". Πανηγυρίζει... σιωπηλά φτάνοντας μέχρι τον πάγκο της ομάδας και ο Αλεξανδρής δεν έχει παρά να του φιλήσει... την καράφλα! Η αναμέτρηση ολοκληρώνεται με 4-2 υπέρ των "ερυθρολεύκων", με τον ΠΑΟΚ αργότερα στην ίδια σεζόν να παίρνει το αίμα του πίσω επικρατώντας με το ίδιο σκορ του Ολυμπιακού στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας.

Την τσαγκαροδευτέρα του Ζιοβάνι, δεν ξεχνά ο Ηλίας Ευταξίας

Κανονικά αυτό το παιχνίδι δεν θα έπρεπε να το θυμάται κανείς. Ένα από τα ελάχιστα άχρωμα ντέρμπι Ολυμπιακού-ΠΑΟΚ, στα οποία συνηθίζεται να γίνεται ένας μικρός μεγάλος πανικός, είτε αυτός είναι ποδοσφαιρικός, είτε όχι. Κι όμως αυτό το παιχνίδι που έγινε Δευτέρα, με ελάχιστο κόσμο στο ΟΑΚΑ (σχεδόν 12.000) δεν θα το ξεχάσω και γι αυτό φρόντισε ένας από τους μεγαλύτερους γητευτές της μπάλας που πάτησε ποτέ το πόδι του στην Ελλάδα. Ο Ολυμπιακός είναι ανώτερος του ΠΑΟΚ προηγείται με 3-0 πριν λήξει το ημίχρονο και ο Ζιοβάνι Σίλβα ντε Ολιβέιρα κάνει ένα από τα γνωστά του μαγικά. Κινείται παράλληλα στη μεγάλη περιοχή και σκάβει την μπάλα πάνω από τον Κόβιτς, σε μία στιγμή ποδοσφαιρικής μαγείας και ομορφιάς. Αυτό ήταν και το τελευταίο παιχνίδι του Μπάγεβιτς, ο οποίος απολύθηκε αμέσως μετά τη νίκη των ερυθρολεύκων που σφραγίστηκε με το γκολ του Βραζιλιάνου, από πάσα του Ζάχοβιτς.

Τον θρίαμβο του Ντούσαν, θυμάται ο Γιάννης Σερέτης

Θα μπορούσαμε να γράψουμε για ξύλο, μπουνίδια, καφρίες, γκολάρες, Τούμπα και “Γ. Καραϊσκάκης”. Προτιμώ τη μεγαλύτερη έκπληξη στις αναμετρήσεις των δύο ομάδων κατά τη διάρκεια της της τελευταίας 20ετίας. Οι απλήρωτοι παίκτες του ΠΑΟΚ εναντίον μια εκ των καλύτερων γενεών του Ολυμπιακού, που είχε διασφαλίσει το πρωτάθλημα, είχε “τρέξει” τη σεζόν με σημαία το 1-4 στη Λεωφόρο και φούλαρε για νταμπλ με τον Τάκη Λεμονή. Οι Ερυθρόλευκοι την υπεροχή, ο ΠΑΟΚ τα γκολ, ο Μπάγεβιτς θριαμβευτής. Στο γήπεδο όπου δοξάστηκε και αποκαθηλώθηκε, ο πρώην (και επόμενος μετέπειτα...) εργοδότης του, Σωκράτης Κόκκαλης, έχασε τον πρώτο του τελικό Κυπέλλου. Στις 12 Μαϊου 2001.

Για κάτι τέτοιες φάσεις αγαπήσαμε τον Νίκο Αναστόπουλο, θυμάται ο Γιάννης Φιλέρης

Τα γκολ, που έβαζε μόνο ο Αναστό. Το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ τη σεζόν 1983-84, στο Καραϊσκάκη κρίνεται στο 36΄με αυτό το ωραίο ψαλιδάκι του μεγάλου σκόρερ. Φάουλ του Κουσουλάκη, κεφαλιά του Μητρόπουλου και ... αμέσως γυριστό του Αναστόπουλου για το 1-0.

Θα δείτε ότι στο βίντεο με το που βάζει το γκολ, ο "μουστάκιας" και ο Τάσος Μητρόπουλος, φεύγουν με υψωμένες γροθιές για να πάνε στον πάγκο του Ολυμπιακού και να πανηγυρίσουν στην αγκαλιά του Νίκου Αλέφαντου!

Ο "Αλέ" μόλις είχε αναλάβει τον Ολυμπιακό, αντικαθιστώντας τον Χάινς Χέερ, με τον οποίο είχε ξεκινήσει τη χρονιά. Ο Ολυμπιακός των τεσσάρων συνεχόμενων πρωταθλημάτων είχε ενισχυθεί με τον ντελικάτο Γερμανό χαφ, Χέμπερτ Νόιμαν, πετυχαίνοντας μια ιστορική πρόκριση επί του Άγιαξ στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Στα μέσα της χρονιάς, ο Παναθηναϊκός είχε ξεφύγει στη βαθμολογία και ο Στ.Νταϊφάς, αποφάσισε να αντικαταστήσει τον Χέερ με τον Αλέφαντο.

Ο Χέερ που ... το "έτσουζε αρκετά" ήταν για δυο χρόνια κόουτς του ΠΑΟΚ (αλλά είχε ξεκινήσει την εν Ελλάδι καριέρα του από το ...Καραϊσκάκη και τον Εθνικό) και έχει μείνει στην ιστορία για ένα ανέκδοτο που διηγιόταν ο ίδιος όταν έφυγε από την Ελλάδα και γράφτηκε στην αυτοβιογραφία του: Μια φορά σ' ένα εκτός έδρας παιχνίδι, όπου ο ΠΑΟΚ αναδείχθηκε ισόπαλος, έκανε δηλώσεις τονίζοντας ότι "στο ποδόσφαιρο δεν νικάς σε όλους τους αγώνες". Μπαίνοντας στα αποδυτήρια είδε όλους τους παίκτες ντυμένους, αλλά να μη βγαίνει κανείς. Άνοιξε ξανά την πόρτα των αποδυτηρίων και είδε κάποιους οπαδούς να κρατάνε τις σημαίες αλλά με τα κοντάρια ανάποδα, σαν ρόπαλα!

Σε αυτό το ματς στο Καραϊσκάκη, ήταν η 501η εμφάνιση του 38χρονου Γιώργου Κούδα στο πρωτάθλημα της Α Εθνικής. Ο "Μεγαλέξανδρος" ολοκλήρωσε την καριέρα του εκείνη τη σεζόν (όπως και ο Φορτούλα κάτω από τα δοκάρια) και δεν πρόλαβε τον τίτλο του πρωταθλητή της επόμενης χρονιάς!

Α, κι ο Αλέφαντος δεν ... έβγαλε τη χρονιά. Ο Ολυμπιακός (που έχασε το πρωτάθλημα) ολοκλήρωσε με κόουτς τον Θανάση Μπέμπη. Με τη φανέλα των "ερυθρολεύκων" σε αυτό τον αγώνα παίζουν δυο πρώην άσοι του ΠΑΟΚ. Ο Γιάννης Γούναρης και ο Κώστας Ορφανός.

Το αμόκ του Καρεμπέ, θυμάται ο Στέλιος Χαρτζουλάκης

Η στιγμή που θυμάμαι από Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ

Στο 87', ο Γιαννάκης Οκκάς έκανε ένα δυνατό μαρκάρισμα στον Κριστιάν Καρεμπέ, με τον Γάλλο να ζητάει το λόγο από τον αντίπαλό του. Ο επιθετικός του ΠΑΟΚ απάντησε (σύμφωνα με τον ίδιο τον Καρεμπέ, του μίλησε ρατσιστικά, ενώ φήμες λένε ότι προσέβαλε τη σύζυγό του, Αντριάνα Σκλεναρίκοβα) κι εν συνεχεία ο Καρεμπέ του έριξε κουτουλιά, η οποία προκάλεσε έναν γενικότερο χαμό μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Έχοντας ήδη δεχθεί την κόκκινη κάρτα του διαιτητή, ο παίκτης του Ολυμπιακού επιτέθηκε και πάλι στον Κύπριο, αρπάζοντάς τον με κεφαλοκλείδωμα, ενώ λίγο αργότερα μπήκε στο... χορό και ο Παντελής Καφές (χατ-τρικ σε εκείνο το ματς), ο οποίος δέχθηκε μία γροθιά από τον μαινόμενο Καρεμπέ. Τελικά ο Γάλλος ηρέμησε και αποχώρησε για τα αποδυτήρια, αφού χρειάστηκε να τον συγκρατήσουν σχεδόν όλοι οι συμπαίκτες του.

Τι να πρωτοθυμηθώ; (Θοδωρής Ρούσσος)

Τον Μπάγεβιτς που έκανε το σταυρό του μετά το 5ο γκολ του Ολυμπιακού στο 5-1 της περιόδου 2004-05; Το κεφαλοκλείδωμα του Καρεμπέ στον Οκκά στην Ριζούπολη; Την καρατιά του Νικοπολίδη σε οπαδό του ΠΑΟΚ; Τον Ντούσαν να σηκώνει το Κύπελλο Ελλάδας μπροστά στον Κόκκαλη; Το εννιάλεπτο του τρόμου στο ματς του 2002 στο ΟΑΚΑ, με τον Ολυμπιακό να πετυχαίνει 3 γκολ; Το τρένο για τις Σέρρες, όπου ο ΠΑΟΚ κέρδισε 6-1. Τον "αλενατόρε" να σκοράρει δύο φορές με κεφαλιά το 1989 και να έχει δοκάρι επίσης με κεφαλιά (!); Τον Ολυμπιακό να χάνει από τα Τέμπη; Τον ΠΑΟΚ να χάνει από τα Τέμπη. Την ατάκα του Αλέφαντου; Μια στιγμή θα ξεχωρίσω από όλα αυτά. Ενα γκολ - ποίημα του Τζιοβάνι. Καλή σας διασκέδαση...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ