SPORT24

Θεοδωρίδης: "Διοργάνωση ειδικών συνθηκών αυτό το Euro!"

Θεοδωρίδης: "Διοργάνωση ειδικών συνθηκών αυτό το Euro!"

Ο γενικός γραμματέας της UEFA, Θόδωρος Θεοδωρίδης, φιλοξενήθηκε στον Sport24 Radio 103,3, αναφερόμενος στο Euro της Γαλλίας και απάντησε για το αν θα διεκδικήσει την προεδρία της UEFA. Αναλυτικά οι δηλώσεις του (AUDIO).

Στον Sport24 Radio 103,3 και την εκπομπή "Ανατροπή και πέναλτι" με τους Σταύρο Γεωργακόπουλο, Ευάγγελο Μίχο και Γιάννη Σερέτη μίλησε ο γενικός γραμματέας της UEFA, Θόδωρος Θεοδωρίδης.

Αναφέρθηκε σε πολλά θέματα σχετικά με το Euro της Γαλλίας, το οποίο ξεκινά σήμερα (10/6), μίλησε για τα μέτρα ασφαλείας της διοργάνωσης, για την εθνική ομάδα που υποστηρίζει, για το αν θα διεκδικήσει την προεδρία της ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, για τις προσωπικές του φιλοδοξίες και για άλλα ζητήματα.

Συγκεκριμένα, μίλησε:

Για τα προβλήματα και τα μέτρα ασφαλείας του Euro: "Είναι μία διοργάνωση ειδικών συνθηκών. Από τη μία υπάρχει ο κοινωνικός αναβρασμός στη Γαλλία, έχει διάφορες απεργίες που μπορεί να επηρεάσουν την προσέλευση του κόσμου στα γήπεδα. Σήμερα θα υπάρχουν τέτοιου είδους προβλήματα, καθώς η πρόσβαση στο γήπεδο δεν θα είναι εύκολη. Έχουμε εναλλακτικά πλάνα και έχουμε κάνει ότι μπορούμε για να διευκολύνουμε την κατάσταση για τους φιλάθλους που είναι εδώ και να γίνει το Euro μία γιορτή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Από τα γεγονότα στη Γαλλία και τις Βρυξέλλες τόσο εμείς, όσο και οι γαλλικές αρχές έχουμε γίνει πιο προσεκτικοί και είμαστε αναγκασμένοι να πάρουμε αυξημένα μέτρα ασφαλείας για να προστατέψουμε τους αθλητές, τους φιλάθλους και όλους όσοι εμπλέκονται στη διοργάνωση. Θα έχουμε αυξημένα μέτρα καθ” όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης. Περιμέναμε τέσσερα χρόνια για να φτάσουμε εδώ, περιμένουμε την έναρξη για να μιλάμε μετά μόνο για ποδόσφαιρο.

Σε κάθε διοργάνωση οι προκλήσεις είναι διαφορετικές. Πριν από τέσσερα χρόνια, την πρώτη μέρα της διοργάνωσης στο Χάρκοβο και το Λβιβ ακόμα έφτιαχναν τις εγκαταστάσεις. Ξεκινούσαν τα παιχνίδια και δεν ήμασταν σίγουροι ότι θα δουλέψει το τηλεοπτικό σήμα. Ξεκίνησε η διοργάνωση και όλα πήγαν καλά. Φέτος έχουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το φάσμα του κοινωνικού αναβρασμού. Ελπίζουμε ξεκινώντας τα παιχνίδια να μιλάμε μόνο για ποδόσφαιρο και να γίνει η γιορτή που περιμένουμε μία τετραετία".

Για την εθνική που υποστηρίζει: "Την Ελλάδα. Στη συγκεκριμένη θέση δε με απασχολεί το ποιος θα κερδίσει. Θέλουμε να γίνει ένα ήρεμο τουρνουά και να έχουμε έναν νικητή. Όταν ήμουν μικρός υποστήριζα την Ιταλία, για να μπαίνω στο μάτι του πατέρα μου που υποστήριζε τη Βραζιλία, διότι ήταν η ομάδα που την κέρδιζε. Ακόμα θυμάμαι το 1982 και τον Ρόσι, όταν κάναμε να μιλήσουμε με τον πατέρα μου ένα τριήμερο".

Για την ταυτόχρονη παρουσία Πελέ και Μαραντόνα: "Οι χορηγοί έκαναν διάφορες εκδηλώσεις και ένας από αυτούς οργάνωσε ένα παιχνίδι στο οποίο έπαιζε ο Μαραντόνα στη μία ομάδα και στην άλλη ήταν προπονητής ο Πελέ. Κέρδισε η ομάδα του Μαραντόνα".

Για το αν θα διεκδικήσει την προεδρία της UEFA: "Δε θέλω να μπω στη διαδικασία για το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος. Εκ των πραγμάτων δεν μπορούσα να μπω στη διαδικασία, διότι είμαι αυτός που έχει την ευθύνη για το Euro. Για να μπω στη διαδικασία διεκδίκησης της προεδρίας θα έπρεπε να τραβηχτώ από το Euro και θα ήταν ανεύθυνο από την πλευρά μου να το κάνω. Θα ήταν ανεύθυνο να κοιτάξω το προσωπικό μου συμφέρον. Αυτή τη στιγμή θέλω να πάνε όλα καλά και να έχουμε ένα επιτυχημένο Euro. Μία χαρά είμαστε σε αυτή τη θέση".

Για το αν υπάρχουν φιλοδοξίες για να ανελιχθεί από μέρους του: "Όχι, μία χαρά είμαστε εδώ. Αυτό που θέλουμε να είναι να παράγουμε και να κάνουμε κάτι καλύτερο για το ποδόσφαιρο. Από ποια θέση δε με νοιάζει. Δεν «καίγομαι» ιδιαίτερα για τη θέση στην οποία θα είμαι. Η θέση στην οποία βρίσκομαι τώρα είναι σημαντική για τον οργανισμό και αυτή τη στιγμή έχουμε το βάρος για τη διοργάνωση του Euro".

Για το γεγονός ότι οι μισοί Έλληνες θέλουν να είναι… πρόεδροι: "Αφήστε να είμαι εγώ στους άλλους μισούς! Πριν από τόσα χρόνια, όταν ξεκινούσα, αν μου λέγατε ότι θα είμαι γραμματέας στην UEFA, θα σας απαντούσα: Είστε τρελοί;".

Για τις 24 ομάδες του Euro και το αν θα διατηρηθεί και στην επόμενη διοργάνωση: "Αυτή ήταν η θέληση των περισσότερων ομοσπονδιών, για να συμμετέχουν περισσότερες ομάδες και να έχουν περισσότερες ομάδες ελπίδες για πρόκριση ούτως ώστε να βοηθήσει στην ανάπτυξη στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου τους. Μεγαλύτερο ρίσκο και φόβος μας ήταν η προκριματική φάση. Ωστόσο, αυτή διέψευσε τους φόβους μας, το έδειξαν και τα νούμερα, και κάνουμε ένα Euro χωρίς την Ελλάδα, την Ολλανδία, ομάδες που όλοι νόμιζαν ότι είναι μέσα. Η Τουρκία προκρίθηκε στο τελευταίο λεπτό της τελευταίας αγωνιστικής μέσω συγκυριών. Και η επόμενη διοργάνωση θα έχει 24 ομάδες".

Για το αν θα υπάρξουν κάποιοι νέοι κανονισμοί: "Εκτός από την τεχνολογία του goal line δε θα έχουμε κάτι άλλο. Το Euro είναι μία διοργάνωση που δεν μπορούμε να κάνουμε τους πειραματισμούς που κάνουμε σε άλλες διοργανώσεις".

Για την απουσία της Ελλάδας:" Φυσικά και με πειράζει. Το κακό είναι ότι πάμε να γυρίσουμε εκεί που ήμασταν πριν από το 2004".

Όταν του ζητήθηκε να πει μία ιστορία από το Euro του 2004, τόνισε: "Ήμουν σαν αρχηγός αποστολής, ένας σύνδεσμος μεταξύ της UEFA και της εθνικής. Επειδή ήμουν προληπτικός πήγα σε όλες τις συσκέψεις, αφού ήμουν παρών και στην πρώτη πριν τον αγώνα με την Πορτογαλία, παρέα με τον Μιχάλη Τσαπίδη. με την Πορτογαλία. Την ημέρα του τελικού μετά τη σύσκεψη δεχθήκαμε ένα τηλέφωνο από το ξενοδοχείο και μας είπαν από την αποστολή ότι μας έβγαζαν έξω από τα δωμάτια. Γινόταν της τρελής, έφυγα… σφαίρα με τους ανθρώπους της UEFA για να βρούμε λύση. Ο προπονητής με έπαιρνε τηλέφωνο σε έξαλλη κατάσταση. Εν τέλει βρήκαμε ξενοδοχείο, αλλά φάγαμε όλη την ημέρα τρέχοντας για αυτό. Αυτός ήταν ο εφιάλτης της μέρας του τελικού. Ευτυχώς όλα πήγαν έτσι όπως έπρεπε μετά".

Για το πότε πίστεψε στην κατάκτηση του τροπαίου: "Μετά τη νίκη επί της Γαλλίας. Ό,τι και να λένε όλοι, το βράδυ μετά τη Γαλλία όλοι έμειναν άυπνοι. Τότε όλοι κατάλαβαν ότι ήταν η μεγάλη μας ευκαιρία. Είπαμε ή τώρα ή ποτέ".

Για τα μεγάλα αστέρια του Euro: "Οι άνθρωποι του μάρκετινγκ θα ήθελαν τα τοπ ονόματα, τον Ρονάλντο και τον Ιμπραχίμοβιτς, να φτάσουν ψηλά. Ωστόσο, η μαγεία του ποδοσφαίρου είναι το απρόβλεπτο. Ερχόμενος από μία ομάδα που MVP του Euro το 2004 βγήκε ο Θοδωρής (σ.σ. Ζαγοράκης), ξέρω ότι όλα μπορούν να συμβούν. Μπορούν σε αυτή τη διοργάνωση να βγουν νέα αστέρια. Αν σας λέγαμε πριν το 2004 ότι θα ήταν πολυτιμότερος παίκτης ο Θοδωρής θα το πίστευε κανείς; Εγώ περιμένω ένα… ανοιχτό τουρνουά. Ούτε τους Ιταλούς υποτιμώ, οι Γάλλοι έχουν τη δυναμική της έδρας, οι Γερμανοί είναι οι Παγκόσμιο Πρωταθλητές και οι Ισπανοί έχουν κατακτήσει δύο Euro. Τέλος, μην υποτιμάτε τους Τούρκους, που με τον Τερίμ θα είναι μία σφιχτή ομάδα, μία ομάδα πολεμιστών, όπως και η Ισλανδία με τον Λάγκερμπακ".

Για την παρουσία του κόσμου στη διοργάνωση: "Είμαστε σε πολύ υψηλά επίπεδα. Αυτό που δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε είναι το πόσος κόσμος που έχει εισιτήρια δε θα πάει στο γήπεδο, λόγω των απεργιών. Εμείς κοιτώντας τις πωλήσεις και τις αφίξεις δε βλέπουμε κάποιο πρόβλημα. Έχουμε πουλήσει το 99% των εισιτηρίων. Αν δεν είχαμε τα προβλήματα των απεργιών θα σας έλεγα ότι πάμε για ρεκόρ. Το κάθε Euro έχει τις δικές του ιστορίες. Μπορεί να είναι το Euro του Γκριεζμάν"

Για τον τελικό του Europa League: "Δυστυχώς μπαίνουμε τόσο πολύ στα οργανωτικά και έχουμε το άγχος να πάνε όλα καλά, που χάνουμε την ομορφιά. Αυτό που θέλουμε είναι να τελειώσει η διοργάνωση και να είναι όλοι ευχαριστημένοι. Αυτό που μου έκανε εντύπωση στη Βασιλεία, ήταν τα δύο διαφορετικά ημίχρονα, το ένα της Λίβερπουλ και το άλλο της Σεβίλλης".

Για την Ατλέτικο Μαδρίτης: " απογοήτευση φάνηκε στην απονομή. Φαίνεται στα πρόσωπα και δε βρίσκεις τι να πεις. Απλά τον χτυπάς στην πλάτη. Αν βλέπεις τον άλλον τελειωμένο του δείχνεις ότι το νιώθεις. Τον Σιμεόνε τον αγκάλιασα, κάτι που είναι πιο δυνατό από τα λόγια".

Για τον Καρίμ Μπενζεμά: "Δεν είναι ότι τον συμπαθώ προσωπικά. Απλά του είπα δυο λόγια παραπάνω, διότι τον ήξερα από τη συνεργασία που είχαμε όταν ήταν στη Λυών, για να προμοτάρει προγράμματα κοινωνικής ευθύνης της UEFA".

Για τη διαιτησία στο Euro: "Να σας δώσω το τηλέφωνο του κ. Κολίνα να τον πάρετε; Κάνουμε μία διοργάνωση με παραπάνω διαιτητές, με goal line technology και προσπαθούμε να δώσουμε εφόδια στους διαιτητές για να αποφύγουν τα λάθη".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ