MEDIA

Τροπολογία Παππά δώρο στους καναλάρχες

Τροπολογία Παππά δώρο στους καναλάρχες

Με τροπολογία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής μειώνεται από 20% σε 5% ο συντελεστής του ειδικού φόρου επί της αξίας των τηλεοπτικών διαφημίσεων. Η μείωση θα εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου του 2018.

Τροπολογία για την μείωση του συντελεστή του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων από 20% σε 5% από την 1Απριλίου 2018 κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

Η τροπολογία, που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο για τα τυχερά παίγνια, μειώνει τον συντελεστήενόψει της νέας διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας.

Η ρύθμιση αφορά αποκλειστικά τα τηλεοπτικά μέσα που θα κατέχουν άδεια λειτουργίας από το ΕΣΡ ή έχουν υπογράψει σύμβαση παραχώρησης με το Ελληνικό Δημόσιο καθώς και τα κανάλια της Δημόσιας Τηλεόρασης.

Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η νέα ρύθμιση θα επιφέρει μείωση εσόδων 20 εκ. ευρώ κατ’ έτος. Το 2018 η μείωση εκτιμάται σε 15 εκ. ευρώ αφού η εφαρμογή θα γίνει στην αρχή του δεύτερου τριμήνου.

"Πλήγμα για τα ελληνικά διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης"

Σημειώνεται, ότι η διάταξη αυτή σε συνδυασμό με την επιβολή τέλους 2% επί του τζίρου των εκδοτικών επιχειρήσεων υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ, αποτελεί δυσμενή εξέλιξη για τις εκδοτικές επιχειρήσεις που ασχολούνται κατά κύριο λόγο με έντυπες αλλά και διαδικτυακές εκδόσεις.

Αυτό σημαίνει, ότι ενώ για τις επιχειρήσεις τηλεοπτικών σταθμών η επιβολή τέλους 2% επί του τζίρου τους η οποία όχι μόνο αντισταθμίζεται με τη σημαντική μείωση του φόρου επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων, άλλα επιπλέον ωφελούνται κατά ένα 13% επί του τζίρου τους, οι υπόλοιπες εκδοτικές επιχειρήσεις καλούνται πλέον να καταβάλουν 2% επί του συνολικού τους τζίρου, εξέλιξη η οποία δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για τη βιωσιμότητά τους, όπως άλλωστε έχουν ανακοινώσει επίσημα και οι ενώσεις τους.

Ταυτόχρονα, η μείωση του ειδικού φόρου τηλεόρασης -που αποτελεί έσοδο του κράτους- με την ταυτόχρονη επιβολή του φόρου υπέρ του ​ΕΔΟΕΑΠ ισοδυναμεί στην ουσία με έμμεση κρατική επιδότηση του ταμείου των δημοσιογράφων.

Την τροπολογία υπογράφουν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ