MEDIA

Μνήμες '91 και αντιδράσεις ένθεν και ένθεν για τη σύλληψη

Μνήμες '91 και αντιδράσεις ένθεν και ένθεν για τη σύλληψη

Ο απόηχος της μήνυσης Καμμένου κατά Τζένου, Κουρτάκη. Γράφει ο Mediaρχης του Sport24.gr, Νίκος Μποζιονέλος.

Πολιτικές διαστάσεις έλαβε η χθεσινή σύλληψη των επικεφαλής των «Παραπολιτικών», με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση για προσπάθεια φίμωσης της ελευθεροτυπίας και την κυβέρνηση αλλά και τον κ. Καμμένο να απαντούν σχετικά.

Τα ίδια είχαν συμβεί και προ λίγων ετών, όταν ο Κώστας Βαξεβάνης είχε δημοσιοποιήσει τη λίστα Λαγκάρντ, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΝΔ: συνελήφθη. Ειρήσθω εν παρόδω, θυμηθείτε από τη Μηχανή του Χρόνου τη φυλάκιση επτά εκδοτών και δημοσιογράφων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, επειδή δημοσιοποιούσαν προκηρύξεις της 17 Νοέμβρη!

Μνήμες '91 και αντιδράσεις ένθεν και ένθεν για τη σύλληψη

Τον Σεπτέμβριο του 1991, επτά εκδότες και διευθυντές εφημερίδων περνούσαν την πύλη του Κορυδαλλού. Το «έγκλημά» τους ήταν ότι από τον Δεκέμβριο του 1990, είχαν δημοσιοποιήσει μία ή δύο προκηρύξεις τρομοκρατικών οργανώσεων, παρά τον νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη που απαγόρευε τη δημοσίευση προκηρύξεων. Το σκεπτικό του Μητσοτάκη ήταν ότι οι τρομοκράτες δεν μπορεί να έχουν βήμα στην κοινωνία και μάλιστα μετά από δολοφονίες. Οι δημοσιογράφοι ήταν οι Σεραφείμ Φυντανίδης (Ελευθεροτυπία), Χρήστος Θεοχαράτος (Έθνος), Δημήτρης Μαρούδας (Νίκη), Κώστας Κοντοπάνος (Αυριανή), Κώστας Γερονικολός (Δημοκρατικός Λόγος), Σπύρος Καρατζαφέρης (48 Ώρες) και Κώστας Παπαϊωάννου (Ποντίκι)....

Προκαταρκτική εξέταση από τον Εισαγγελέα

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το αδίκημα της απόπειρας εκβίασης που αποδίδει ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος στους υπευθύνους του ομίλου «Παραπολιτικά» Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο, διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλίας Ζαγοραίος. Η έρευνα ανατέθηκε στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Αρετή Σκαφίδα, η οποία έχει εντολή να διακριβώσει τη βασιμότητα όσων εκθέτει στη μήνυσή του ο υπουργός σε βάρος των δύο δημοσιογράφων, και να αποφανθεί αν έχουν διαπράξει το κακούργημα της απόπειρας εκβίασης. Ο κ. Καμμένος υποστηρίζει πως οι δύο δημοσιογράφοι εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον του χρησιμοποιώντας το ανήλικο παιδί του, προκειμένου ο ίδιος να αποσύρει κατηγορίες σε βάρος τους για ποσά που φαίνεται να έλαβαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Κουρτάκης-Τζένος: «Χούντα είναι θα περάσει»

Την απόλυτη εμπιστοσύνη τους στην ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη εκφράζουν Κουρτάκης και Τζένος, με μήνυμά τους που ανέβασαν στις προσωπικές τους σελίδες στο Facebook . Στην ανάρτησή τους κάνουν λόγο για μια διαδικασία που παραπέμπει στη «Χούντα», ενώ υπογραμμίζουν ότι «δεν φοβόμαστε και δεν εκβιαζόμαστε.

Διάλογοι και δημοσίευμα

Οι διάλογοι Τζένου και Κουρτάκη στα Παραπολιτικά 90,1 για τον γιο του κ. Καμμένου ήταν η αφορμή (και τους παραθέτει το e-tetradio.gr ) για μηνυτήρια αναφορά που οδήγησε στη σύλληψη των δύο δημοσιογράφων. Οι διάλογοι προέρχονται από την εκπομπή, της Δευτέρας 9ης Ιανουαρίου. Από την πλευρά του Πάνου Καμμένου υποστηρίζουν πως στη ραδιοφωνική τους εκπομπή Κουρτάκης και Τζένος άφησαν να εννοηθεί πως ο 15χρονος γιος του υπουργού συνδέεται με την «ομάδα Ρούπα». Παραθέτει αυτούς τους διαλόγους μάλιστα στη μηνυτήρια αναφορά τους. Τελικά η εισαγγελέας δεν άσκησε δίωξη για εκβιασμό αλλά μόνο για συκοφαντική δυσφήμιση, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας για το ταξίδι που –σύμφωνα με τα «Παραπολιτικά»- πραγματοποίησε ο κ. Καμμένος στις Αυστριακές Άλπεις την περίοδο των εορτών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο κ. Καμμένος διέμεινε σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων και κόστος 600 ευρώ ημερησίως, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να απαντά μέσω Twitter ότι « ο Κουρτάκης σαν συνεργάτης του εμπόρου ναρκωτικών-εκδότη Αιμίλιου Κοτσώνη έχει να πληρώνει για ψευδή ξενοδοχεία και πόλεις που δεν έχω πάει ποτέ».

Η ΕΣΗΕΑ εξέδωσε μια ομολογουμένως προσεκτική ανακοίνωση για το θέμα με ουδέτερο τίτλο («Μήνυση Καμμένου κατά "Παραπολιτικών"») με το Δ.Σ. της Ενωσης να εκφράζει την έντονη ανησυχία του «για το κλίμα, που διαμορφώνεται με την παρέμβαση των διωκτικών Αρχών στα δημοσιογραφικά γραφεία». Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Σταμάτης Νικολόπουλος μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 είπε ότι « Το θέμα της σύλληψης των δημοσιογράφων Κουρτάκη και Τζένου γίνεται πλέον πολιτικό καθώς ο κ. Καμμένος συμμετέχει σε μια Κυβέρνηση. Ας αναλογιστούν άπαντες τις ευθύνες που έχουν στην ελευθεροτυπία. Δεν μπορεί α λα καρτ τα ΜΜΕ να μας αρέσουν ή όχι.

Διευκρινίσεις Καμμένου

Διευκρινίσεις για τη μήνυση που κατέθεσε κατά των δημοσιογράφων επιχείρησε να δώσει, σε παρέμβασή του σε τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ. « Δεν μπορώ να αφήσω απροστάτευτο τον γιο μου, θα στιγματιστεί για μια ζωή», είπε χαρακτηριστικά ο Πάνος Καμμένος. « Η σύλληψη δεν αφορά δημοσίευμα, αλλά οι αναφορές στον ανήλικο γιο μου, που δεν έχει ανέβει ποτέ στην Αθήνα, ότι είναι στα Εξάρχεια, ότι είναι αναρχικός, ότι κάνει παρέα με την Ρούπα, ένα παιδί που ετοιμάζεται να πάει στο Πανεπιστήμιο, έγιναν σε δύο ραδιοφωνικές εκπομπές», δήλωσε. « Όλο αυτό ξεκίνησε από το θέμα του ΚΕΕΛΠΝΟ και αποφάσισαν, τη μία φορά να φωτογραφίσουν την 4χρονη κόρη μου και τον 8χρονο γιο μου, τους οποίους φωτογράφισαν μέσα στο σπίτι και την επόμενη εμπλέκοντας τον 15χρονο γιο μου», ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας που επιχείρησε να δικαιολογήσει το αυτόφωρο: « Δεν μπορώ να αφήσω απροστάτευτο τον γιο μου, θα στιγματιστεί για μια ζωή. Επειδή είναι γιος μου, τον καταστρέφει για πάντα στη ζωή του. Το αναφέρει μια μέρα, το αναφέρει δεύτερη, τι να κάνω; Είναι δυνατόν να μη ζητήσω την παρέμβαση της Δικαιοσύνης; Τι μπορεί να κάνει ένας πατέρας για να προστατεύσει το ανήλικο παιδί του;».

Η ανακοίνωση των Ανεξάρτητων Ελλήνων

Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος υπέβαλε μήνυση κατά του Ιωάννη Κουρτάκη, Εκδότη-Διευθυντή της σαββατιάτικης εφημερίδας «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», διαχειριστή της ιστοσελίδας – διαδικτυακής εφημερίδας «parapolitika.gr» και νομίμου εκπροσώπου και ιδιοκτήτη της αδειούχου εταιρείας του ραδιοφωνικού σταθμού «Παραπολιτικά FM 90,1» και του Παναγιώτη Τζένου, αρχισυντάκτη της σαββατιάτικης εφημερίδας «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» και της ιστοσελίδας – διαδικτυακής εφημερίδας «parapolitika.gr» και διευθυντή προγράμματος του ραδιοφωνικού σταθμού «Παραπολιτικά FM 90,1» για συκοφαντική δυσφήμιση κατά συρροή και απόπειρα κακουργηματικής εκβίασης με αφορμή επιθέσεις στον Πάνο Καμμένο μέσω του ανήλικου παιδιού του από τον ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά FM 90,1» για να αποσύρει κατηγορίες για την λίστα του ΚΕΕΛΠΝΟ με βάση την οποία ο Ιωάννης Κουρτάκης φέρεται να έλαβε το ποσόν των 843.000 ευρώ και ο Παναγιώτης Τζένος το ποσόν των 629.000 ευρώ.

Η δήλωση του Γιάννη Κουρτάκη

« Όταν το παρακράτος Τσίπρα – Καμμένου μπούκαρε στα γραφεία της εφημερίδας, δεν ήμουν στο γραφείο μου. Επειδή δεν έχω απολύτως τίποτα να φοβηθώ θα προσέλθω οικειοθελώς στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση. Άλλωστε στις Δημοκρατίες κερδίζει πάντα η αλήθεια».

Αντιδράσεις των κομμάτων

« Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι εχθρός της ελεύθερης και ανεξάρτητης δημοσιογραφίας και ενημέρωσης», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, προσθέτοντας πως « οι συλλήψεις δημοσιογράφων από μια κυβέρνηση που έχει δείξει την αποστροφή της στον πλουραλισμό και στην πολυφωνία εγείρει σοβαρά ερωτήματα». Η ΝΔ τονίζει πως « εμπιστεύεται απόλυτα την Ελληνική Δικαιοσύνη που είναι εκείνη που λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις».

« Υποτίθεται ότι ζούμε στην ευρωπαϊκή Ελλάδα και όχι στην Τουρκία του Ερντογάν. Γιατί σκηνές σύλληψης διευθυντικού στελέχους εφημερίδας μόνο σε αυταρχικά καθεστώτα παραπέμπουν», σχολίασε με δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας. Για «αυταρχικό κατήφορο» κατηγορεί την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, δια του εκπροσώπου του, Παύλου Χρηστίδη: « Η σύλληψη διευθυντικών στελεχών της εφημερίδας «Παραπολιτικά» για δημοσίευμα που αφορούσε τον κ Καμμένο, αποτελεί αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης, που παραπέμπει σε μαύρες εποχές για τη Δημοκρατία».

Τι απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ

Απαντώντας στα κόμματα που επιτέθηκαν στην κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα, με αφορμή την μήνυση του προέδρου των ΑΝΕΛ κατά των Γ. Κουρτάκη και Π. Τζένου ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι « φαντασιώνονται παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη εκείνοι που μεταχειρίστηκαν τη δικαιοσύνη και τη δημοσιογραφία με όρους διαπλοκής και εξυπηρέτησης ειδικών συμφερόντων». Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι « η μήνυση του προέδρου των ΑΝΕΛ κατά του Ιωάννη Κουρτάκη και του Παναγιώτη Τζένου έπειτα από την προσπάθεια συσχέτισης του ανήλικου παιδιού του Π. Καμμένου στη ραδιοφωνική τους εκπομπή με την ένοπλη βία και η κίνηση των νομικών διαδικασιών από τις αρμόδιες Αρχές, έδωσε την ευκαιρία σε κόμματα που ταύτισαν τη διαδρομή τους με τη χειραγώγηση των ΜΜΕ να επιτεθούν στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ». « Κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια», σημειώνει και τονίζει πως « φαντασιώνονται παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη εκείνοι που μεταχειρίστηκαν τη δικαιοσύνη και τη δημοσιογραφία με όρους διαπλοκής και εξυπηρέτησης ειδικών συμφερόντων».

Ανακοίνωση των δημοσιογράφων των "Παραπολιτικών"

Με αφορμή την πρωτοφανή και πραξικοπηματική πρακτική που ακολουθήθηκε από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη του εκδότη των «Παραπολιτικών», Γιάννη Κουρτάκη, και του διευθυντή του Ομίλου, Παναγιώτη Τζένου, μετά από μήνυση που κατέθεσε για δημοσίευμά μας, εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για τη χειραγώγηση του λειτουργήματος της δημοσιογραφίας που επιχειρείται από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Και αυτό γιατί δεν νοείται σε μια δημοκρατική χώρα ο δημοσιογράφος να απειλείται ή να φοβάται πριν ακόμα πιάσει την «πένα» στα χέρια του. Υποχρέωσή μας είναι η ενημέρωση των πολιτών, με οποιοδήποτε τίμημα, και όχι να γίνουμε αρεστοί στους εκάστοτε κυβερνώντες. Ως επαγγελματίες και ως μέλη της ΕΣΗΕΑ, ξεκαθαρίζουμε πως δεν εκφοβιζόμαστε από τέτοιου είδους ενέργειες και δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι θα συνεχίσουμε δυναμικά να υπηρετούμε το λειτούργημα της δημοσιογραφίας για την αλήθεια.

Δηλώνουμε επίσης την αμέριστη συμπαράστασή μας στον εκδότη της εφημερίδας «Παραπολιτικά», Γιάννη Κουρτάκη, ο οποίος παρουσιάστηκε αυτοβούλως ενώπιον των Αρχών, και στον διευθυντή του Ομίλου, Παναγιώτη Τζένο, που συνελήφθη στα γραφεία της εφημερίδας. Δύο ιδιαίτερα μαχητικούς δημοσιογράφους, η αιχμηρή και αποκαλυπτική «πένα» και ο λόγος των οποίων φαίνεται τελικά ότι έχει ενοχλήσει πολλούς.

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ«ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»

FB page Nίκος Μποζιονέλος, Twitter @nbozionelos

Ε-mail: [email protected]

Hashtag #s24media

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ