MEDIA

«Μαύρο» στο Mega, ελπίδες και μια «φωνή» για τον ΔΟΛ!

«Μαύρο» στο Mega, ελπίδες και μια «φωνή» για τον ΔΟΛ!
INTIME NEWS

Ο Mediaρχης του Sport24.gr, Νίκος Μποζιονέλος, γράφει για τις εξελίξεις στο ιστορικό συγκρότημα και στο megaλο κανάλι!

Να προχωρήσει σε υποβάθμιση της ποιότητας μετάδοσης του σήματος του Mega από απόψε αποφάσισε η διοίκηση της Digea. Το κανάλι είχε καταβάλλει μόνο την προβλεπόμενη δόση, ύψους 78.000 ευρώ αλλά η Digea έκανε πλέον απαιτητό το σύνολο του ποσού που αγγίζει τα 980.000 ευρώ.

Από τη στιγμή που δεν καταβλήθηκε, η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Digea ήταν σε αυτή τη φάση να υποβαθμιστεί η ποιότητα του σήματος του καναλιού της Μεσογείων, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξει εικόνα θολή ή… τρεμάμενη. Αυτό αφορά μόνο την εκπομπή του μέσω Digea και όχι από αλλού (π.χ. μέσω Cosmote TV ή Nova). Βεβαίως, είναι απορίας άξιον καθώς το Mega είναι και μέτοχος της Digea και έχει παράσχει και εγγυήσεις για τη δανειοδότησή της!

Από την πλευρά τους οι (απλήρωτοι επί οκτώ μήνες) εργαζόμενοι του Mega αντέδρασαν με τηλεοπτικό σποτ, το οποίο μάλιστα έχει αιχμές περί συμφερόντων άλλων καναλιών.

Η ανακοίνωση των εργαζομένων του Mega

Κοντεύει να συμπληρωθεί ένας χρόνος από την στιγμή που ξεκίνησε η περιπέτεια για το Μεγάλο Κανάλι και για τις ζωές μας. Ένας χρόνος αγωνίας, αβεβαιότητας και αναμονής. Όλο αυτό το διάστημα, οι εργαζόμενοι του Mega παλέψαμε, σταθήκαμε όρθιοι και καταφέραμε να κρατήσουμε το κανάλι ανοιχτό. Χάρη βέβαια στη βοήθεια και την στήριξη του τηλεοπτικού κοινού. Διαφημιστικά έσοδα υπήρχαν και συνεχίζουν να υπάρχουν. Μόνο που καταλήγουν σε δεσμευμένους λογαριασμούς. Για όλους εμάς που ενάντια σε θεούς και δαίμονες και κόντρα σε όλες τις προβλέψεις έχουμε κρατήσει ζωντανή την επιχείρηση, δεν υπάρχει καμία μέριμνα, καμία πρόβλεψη. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί φαίνεται να τους ικανοποιεί όλους, μετόχους, τράπεζες, κυβέρνηση. Οι μόνοι που έχουμε πληγεί από αυτό το ιδιόμορφο καθεστώς είμαστε οι εργαζόμενοι, που πλέον διανύουμε τον όγδοο μήνα απλήρωτης εργασίας. Οι μέτοχοι συνεχίζουν να συζητάνε μεταξύ τους την ώρα που ο δανεισμός της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ μειώνεται, οι τράπεζες συνεχίζουν να εισπράτουν χρήματα από τη λειτουργία του καναλιού και η κυβέρνηση παρακολουθεί με απάθεια τα όσα συμβαίνουν. Μοναδικός σύμμαχος μας όλο αυτό τον καιρό, η ελπίδα ότι θα υπάρξει συμφωνία μετόχων και θα γίνει η πολυπόθητη επανεκκίνηση του σταθμού. Πράγματι, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μία κινητικότητα, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις τράπεζες αλλά και από τους μετόχους. Αυτή την κρίσμη ώρα όμως, έρχεται ένα ακόμα «χτύπημα» που μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο. Το εξώδικο της Digea και το τελεσίγραφο που έχει στείλει για υποβάθμιση του τηλεοπτικού σήματος, εξαιτίας οφειλών της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ. Όλοι καταλαβαίνουμε τις συνέπειες που μπορεί να έχει μία τέτοια ενέργεια. Το «μαύρο» σε κανάλι θα είναι περισσότερο πιθανό από ποτέ.

Αυτή την κρίσιμη ώρα ζητάμε από όλους τους εμπλεκόμενους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να συνεχιστεί η λειτουργία του τηλεοπτικού σταθμού και να διασωθούν οι θέσεις εργασίας. Καταλαβαίνουμε πολύ καλά ότι το θέμα αφορά επιχειρηματικά συμφέροντα και σχετίζεται με την τηλεθέαση του καναλιού και τα διαφημιστικά του έσοδα. Πολλοί θα ήθελαν να δουν να βγαίνει από τη μέση ένας σημαντικός «παίκτης» που ακόμα και σήμερα, χωρίς φρέσκο πρόγραμμα, καταφέρνει και βρίσκεται στις πρώτες θέσεις τηλεθέασης. Εδώ όμως μιλάμε για χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. Τις δικές μας και των οικογενειών μας.

Η Digea και τα μέλη του Δ.Σ. να σκεφθούν καλά πριν κατεβάσουν το διακόπτη και να δώσουν τον απαιτούμενο χρόνο για να βρεθεί οριστική λύση.

Οι τράπεζες να απελευθερώσουν μέρος των εσόδων του καναλιού, προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία του, άρα και η δική τους δυνατότητα είσπραξης. Ειδικά τώρα, που βρίσκεται στο «τραπέζι» των συζητήσεων, σχέδιο για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Η κυβέρνηση να «ακούσει» επιτέλους τα αιτήματα των εργαζομένων και να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Η ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ είναι μία εταιρεία που συνεχίζει να παράγει έσοδα, δεν έχει πτωχεύσει.

Και τέλος οι μέτοχοι να ολοκληρώσουν άμεσα τις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις για την «επόμενη μέρα». Είναι δική τους η ευθύνη για το αν ο τηλεοπτικός σταθμός θα «ζήσει» ή όχι.

Οι εργαζόμενοι, με την έως και σήμερα αξιοπρεπή και υπεύθυνη στάση μας, αποτρέψαμε τα χειρότερα για το κανάλι. Δεν είμαστε εμείς που θα κλείσουμε το Mega.

Μεταστροφή για ΔΟΛ από τις τράπεζες

Συναίνεση στο να αποδεσμευτεί ένας λογαριασμός του ΔΟΛ δήλωσαν έμμεσα οι πιστώτριες τράπεζες του Οργανισμού, κατά τη διάρκεια συζήτησης, στο Πρωτοδικείο, της προσφυγής των εργαζομένων, με την οποία ζήτησαν ανάκληση της πρόσφατης απόφασης που «παγώνει» όλους τους λογαριασμούς της επιχείρησης , διατάσσοντας «μη μεταβολή» της περιουσιακής κατάστασης. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, την οποία παρακολούθησαν δεκάδες εργαζόμενοι του ΔΟΛ, η πλευρά των εκπροσώπων των τεσσάρων τραπεζών δέχθηκε, ενώπιον της προέδρου, ότι «η διακοπή της κυκλοφορίας των εφημερίδων συνιστά ουσιαστική υποβάθμισης της αξίας του περιουσιακού στοιχείου που δεσμεύσαμε», συναινώντας έτσι στο αίτημα των εργαζομένων για το «ξεμπλοκάρισμα» ενός λογαριασμού, ώστε να εξοφληθούν κάποια από τα δεδουλευμένα τους, αλλά και για να αγοραστεί χαρτί, προκειμένου να κυκλοφορούν οι εφημερίδες. Οι τράπεζες παραδέχθηκαν ότι μπορεί να θεωρηθεί βάσιμος ο ισχυρισμός των αιτούντων περί απαξίωσης και δραματικής μείωση της αξίας της περιουσίας του ΔΟΛ και τόνισαν ότι από την εκποίηση αυτής της περιουσίας αναμένουν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις τους.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται το πρωί της Δευτέρας, , και μέχρι τότε δεν θα κυκλοφορήσει κανένα φύλλο, ούτε το «Βήμα», ούτε τα «Νέα».

ΕΣΗΕΑ: Δεν θα καθορίζουν οι πολιτικοί την ατζέντα της ενημέρωσης στην ΕΡΤ

Η ΕΣΗΕΑ υπογραμμίζει ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση οφείλουν να σεβαστούν το δημόσιο χαρακτήρα της ΕΡΤ και την ελεύθερη ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών και κανένας πολιτικός ή άλλος παράγοντας δεν νομιμοποιείται να επιχειρεί να διαμορφώσει την ατζέντα της ενημέρωσης υποκαθιστώντας το ρόλο των δημοσιογράφων. Επίσης η ΕΣΗΕΑ σημειώνει ότι για την απρόσκοπτη λειτουργία της ΕΡΤ χωρίς αμφιλεγόμενες αξιολογήσεις και την άμεση υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας οφείλει να εγγυηθεί η διοίκησή της.

« Οι δημοσιογράφοι, μετά την τραυματική εμπειρία της περιόδου 2013-2015, οφείλουν να οικοδομήσουν το νέο πρόσωπο και την αξιοπιστία της ΕΡΤ και πρέπει να αφεθούν απερίσπαστοι στα καθήκοντά τους. Όμως, και οι ίδιοι οφείλουν να υπερασπίζονται το έργο τους και να μη δέχονται καμία παρέμβαση» τονίζει η Ένωση Συντακτών. «Η εμπειρία του ‘'μαύρου'' οφείλει να μας κάνει σοφότερους, και επιτέλους, να τεθούν οι προϋποθέσεις για μια ΕΡΤ ανοιχτή στην κοινωνία». Η ΕΣΗΕΑ τέλος, καταγγέλλει τους υβριστές των εργαζομένων λέγοντας ότι τέτοιες συμπεριφορές θυμίζουν άλλες σκοτεινές εποχές.

FB page Nίκος Μποζιονέλος , Twitter @nbozionelos

Ε-mail: [email protected]

Hashtag #s24media

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ