ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ζαμοράνο: "Ελλάδα, Γεωργάτος και Μίτσελ"

Ζαμοράνο: "Ελλάδα, Γεωργάτος και Μίτσελ"

Ο Ιβάν Ζαμοράνο μιλά στο Sport24.gr για τον Γεωργάτο, τον Μίτσελ, την περίφημη φανέλα με το 1+8=9, τον Μανουέλ Πελεγρίνι και τις κρούσεις που δέχθηκε από την Ελλάδα.(φωτογραφίες, VIDEOS)

Σημάδεψε τη Ρεάλ Μαδρίτης, την Ίντερ, μία ολόκληρη γενιά. Θαμοράνο στην Ισπανία, Σαμοράνο στη Λατινική Αμερική και στην Ιταλία, Ζαμοράνο σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, ο Ιβάν ο τρομερός, αποτέλεσε ίνδαλμα κάθε παιδιού που ξεκινούσε το ποδόσφαιρο στα 90's.

Εκκεντρικός, killer, συναισθηματικός, ο Ιβάν Ζαμοράνο μιλά στο Sport24.gr σε μία συνέντευξη που περιέχει τις λέξεις - "κλειδιά", Γεωργάτος, Ελλάδα, Μίτσελ, Φαλκάο, αποτυχία, Ρονάλντο, Μέσι, Unicef, αδικία, οικονομική κρίση.

Κάθε λεπτομερή αναφορά στην καριέρα του Ζαμοράνο, κρίνεται περιττή. Συνολικά 233 γκολ σε 490 εμφανίσεις με τις φανέλες των Κομπρεσάλ, Τρανσαντίνο, Σεν Γκάλεν, Σεβίλλης, Ρεάλ, Ίντερ, Αμέρικα, Κόλο Κόλο και 34 με τη "ρόχα" της Χιλής, μιλούν από μόνα τους.

Ένα κύπελλο με την Κομπρεσάλ, ένα Κόπα δελ Ρέι, ένα πρωτάθλημα και ένα Σούπερκοπα με τους "μερένγκες", έαν Κύπελλο UEFA με την Ίντερ, ένα πρωτάθλημα με την Αμέρικα, ένα χάλκινο μετάλλιο με τη "ρόχα" στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ, ένα Πιτσίτσι και πολλές άλλες ατομικές διακρίσεις, απλά κάνουν πιο γλαφυρή την τροπαιοθήκη του.

Ελλάδα, Γεωργάτος και Εστάι...

Από το γραφείο του στην πρωτεύουσα της Χιλής, Σαντιάγκο, ο Ιβάν Ζαμοράνο, παραχώρησε μία απολαυστική συνέντευξη στο Sport24.gr για την καριέρα του και όχι μόνο. Απολαύστε την, μαζί με εικόνες και videos από αυτήν.

Η πρώτη ερώτηση στο Χιλιανό πρώην επιθετικό δεν θα μπορούσε να είναι άλλη, από το πόσο παράξενο του φαίνεται να τον καλούν από Ελλάδα και ποια είναι η πρώτη σκέψη που του περνά από το μυαλό του, όταν ακούει τη χώρα μας.

"Από την Ελλάδα έχω τις καλύτερες εντυπώσεις θυμάμαι ποσό ενθουσιώδες είναι το ελληνικό κοινό. Εσείς οι Έλληνες είστε λίγο τρελοί, θυμάμαι τα παιχνίδι και τον κόσμο που ζούσε και ανέπνεε για τα παιχνίδια. Σίγουρα πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι, είναι μία πανέμορφη χώρα, την οποία έχω επισκεφτεί αρκετές φορές.

Και φυσικά το συμπαίκτη μου στην Ίντερ και καλό μου φίλο, τον Γεωργάτο. Με τον Γρηγόρη κάναμε πολλή παρέα στην Ίντερ, από τα καλύτερα παιδιά στην καριέρα μου.

Και με τον Εστάι που ήμασταν στην εθνική, αλλά και από άλλους Χιλιανούς που έχουν αγωνιστεί κατά καιρούς στο ελληνικό πρωτάθλημα, έχω ακούσει τα καλύτερα."

Μπαμ Μπαμ, Τρομερός και Ελικόπτερο

Έχει τρία παρατσούκλια. Καλά, το πρώτο είναι εύκολο να το μαντέψετε. Αλλά, όπως εξομολογείται ο ίδιος στο Sport24.gr, άλλο είναι το αγαπημένο του.

Ζαμοράνο: "Ελλάδα, Γεωργάτος και Μίτσελ"

"Καλό είναι και το "Ιβάν ο τρομερός" και το "ελικόπτερο", αλλά εγώ διαλέγω το Μπαμ Μπαμ. Με αυτό μεγάλωσα στα γήπεδα με χώμα που είχαμε στο Σαντιάγκο, με αυτό με έμαθε ο κόσμος εδώ στη Χιλή, αποδέχομαι και τα άλλα, αλλά κρατώ αυτό.

Κούπες και ταξίδια...

Ζητήσαμε να μας πει το πολυτιμότερο τρόπαιο στην καριέρα του, βρίσκει δυσκολίες, αλλά κάνει μία φανταστική ντρίμπλα και μας ξαφνιάζει.

"Η πρώτη δύσκολη ερώτηση, φαντάζομαι θα έχεις κι άλλες, ε (γέλια); Και με τη Ρεάλ και με την Ίντερ, πήρα τίτλους. Ακόμη πιο σημαντικό αν θες το "Pichichi" (βραβείο πρώτου σκόρερ στην Ισπανία). Αλλά το πιο σημαντικό από όλα, είναι η αναγνώριση του κόσμου, σαν ο καλύτερος επιθετικός που έβγαλε η Χιλή.

Ζαμοράνο: "Ελλάδα, Γεωργάτος και Μίτσελ"

Αλλά ρεαλιστικά εάν το δει κανείς, αυτό κέρδισα σε πρακτική βάση, είναι τα ταξίδια. Έπαιξα σε Ισπανία, Μεξικό, Ελβετία και Ιταλία. Σε κάθε γωνιά αυτών των χωρών και όλης της Ευρώπης. Αν δεν ήμουν ποδοσφαιριστής θα πήγαινα από τη μία γειτονιά του Σαντιάγκο στην άλλη."

Μίτσελ, ο φίλος μου

Συμπαίκτης με τον Μίτσελ, στη Ρεάλ Μαδρίτης. Όπως είναι φυσικό, η συζήτηση δεν θα μπορούσε να μην περιστραφεί γύρω από τον Ισπανό πρώην τεχνικό του Ολυμπιακού. Δείτε τι λέει ο Ιβάν Ζαμοράνο για τον Μίτσελ στο Sport24.gr και κρατήστε το, γιατί παρακάτω έχει και συνέχεια.

Ζαμοράνο: "Ελλάδα, Γεωργάτος και Μίτσελ"

"Με τον Μίτσελ, είχαμε μία άριστη συνεργασία στη Ρεάλ. Εξαιρετικό παιδί και κάναμε και πολλή παρέα. Επειδή τα νέα κυκλοφορούν γρήγορα έμαθα ότι δεν είναι πλέον στην Ελλάδα. Πάντως, τα νέα για τη νίκη επί της Μάντσεστερ κυκλοφόρησαν εξίσου γρήγορα και χάρηκα για τον πρώην συμπαίκτη και φίλο μου. Του εύχομαι την καλύτερη συνέχεια για την καριέρα του, γιατί την αξίζει."

1+8-=9 Γιατί το λέω εγώ

Έμεινε στην ιστορία όχι μόνο για τα γκολ του και την εκτελεστική του δεινότητα σαν επιθετικός. Αλλά και για το περίφημο 1+8 (=9), όταν έχασε τον αριθμό που είχε από την έλευση ενός "φαινομένου", του Ρονάλντο. Πέρασαν αρκετά χρόνια μετά από τότε, αλλά ο Ιβάν είναι τρομερός και δεν τρέμει να μιλήσει, εξηγώντας το σκεπτικό της απόφασής του.

"Ήταν δική μου απόφαση, είχα χάσει μόλις το "9" που ήταν δικό μου και τότε δεν μπορούσα να το ανεχτώ. Μίλησα με τον πρόεδρο Μοράτι, μετά το θέμα πήγε στην ιταλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία και βγήκε η φανέλα.

Ζαμοράνο: "Ελλάδα, Γεωργάτος και Μίτσελ"

Μετά από τόσα χρόνια και βλέποντας πιο ψύχραιμα και χιουμοριστικά το όλο θέμα, η Ίντερ πρέπει να βγήκε κερδισμένη πουλώντας αρκετές φανέλες (γέλια). Η φανέλα έγινε διάσημη, αυτό εννοώ. Εάν με ρωτάς, ήταν δική μου απόφαση."

Διαβάζουμε ότι έχει πει, ότι "εάν δεν κάνεις λάθη, δεν μπορείς να μάθεις". Εκείνος, όμως μας διορθώνει, υπερθεματίζει την ορθότητα της φράσης του και την τεκμηριώνει.

"Δεν έχω πει αυτό. Έχω πει, δεν μπορείς να μάθεις όταν δεν έχεις αποτύχει. Αλλά αποτυχίες έχω πολλές στη ζωή μου, γι΄αυτό και έμαθα. Πρέπει να αποτύχεις, ξανά και ξανά για να μάθεις ποιο είναι το λάθος και μετά να πετύχεις."

Φαλκάο: Ένας "τίγρης", καθαρό 9άρι

Έχει διάδοχο ο Ιβάν Ζαμοράνο; Και αν ναι, ποιον; Ο Ιβάν ο τρομερός αφού προσπερνά το χιουμοριστικό του θέματος, δείχνει έναν "τίγρε"...

"Διάδοχος είναι ο γιος μου (γέλια). Αλλά, είναι μόλις επτά χρονών. Δεν ξέρω αν μπορεί να παίξει ακόμη. Για να μιλήσουμε σοβαρά τώρα, το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει, μαζί και οι πρωταγωνιστές του. Τότε βγαίναμε, αυτά που λέμε καθαρά 9άρια. Από τη Λατινική Αμερική δε, ένα σωρό. Μπατιστούτα, Κρέσπο, εγώ, ήμασταν όλοι από το ίδιο καλούπι. Φορ περιοχής καλοί και στο ψηλό και στο χαμηλό παιχνίδι.

Από το σημερινό ποδόσφαιρο ποιο πολύ θα έχριζα συνεχιστή μου, τον Φαλκάο. Είναι ο πιο κλασικός επιθετικός από όλους."

Ρονάλντο ή Μέσι; Ένα κλικ πιο μπροστά ο.....

Ρονάλντο ή Μέσι; Μέσι ή Ρονάλντο; Ένας από τους δύο βρίσκεται ένα κλικ πιο μπροστά από τον άλλον, για τον Ιβάν Ζαμοράνο. Ποιος όμως;

"Είναι και οι δύο εξαιρετικοί. Ο ένας πιο τέλειος από τον άλλον και οι δύο μαζί σχεδόν αγγίζουν το τέλειο. Κατά την προσωπική μου άποψη, ο Ρονάλντο είναι ένα βηματάκι, ένα κλικ πιο μπροστά από τον Μέσι.''

Ζαμοράνο: "Ελλάδα, Γεωργάτος και Μίτσελ"

Επίσημος πρεσβευτής της Unicef, τα μάτια του γίνονται καθημερινώς δέκτες της αδικίας. Αδικίας με χρώμα, με ύφος, με τόνο παιδικό. Πόσο πληγώνει αυτό τον Ιβάν;

"Από αυτό το πόστο, έχω δει την αδικία με τα ίδια μου τα μάτια. Δεν υπάρχει όμως, μεγαλύτερη αδικία από αυτή που γίνεται στα παιδιά. Και δεν μιλώ μόνο για τα παιδιά που είναι στους δρόμους και τη βιοπάλη από πολύ μικρή ηλικία, αλλά και για τα παιδιά που είναι προνομιούχα.

Βλέπεται τον "πόλεμο" που γίνεται στις μεγάλες ομάδες για να πάρουν παιδιά για τις ακαδημίες τους. Τους αντιμετωπίζουν σαν κανονικούς επαγγελματίες και είναι μόλις 10-11 χρονών. Όλα μπορεί να μοιάζουν άδικα, αλλά η κακομεταχείριση των παιδιών, δεν συγκρίνεται."

Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ

Αλήθεια είχαμε ποτέ την ευκαιρία να δούμε τον Ιβάν Ζαμοράνο στην Ελλάδα; Κι αν ναι πόσο κοντά βρέθηκε. Οι απαντήσεις εδώ, στο Sport24.gr

"Ήμουν συζητήσεις με Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ, αλλά σε πολύ πρώιμο στάδιο. Δηλαδή, δεν υπήρχε ούτε πρόταση, ούτε τίποτα. Μόνο πολύ αρχικές συζητήσεις."

Ζαμοράνο: "Ελλάδα, Γεωργάτος και Μίτσελ"

Επόμενο κεφάλαιο, εθνική Χιλής. Από τη "ρόχα" του Ζαμοράνο, του Ρούμπιο, του Σάλας, σε αυτή του Σάντσες, του Βιδάλ και του Μεδέλ. Είναι η επόμενη "Generación de Oro" (χρυσή γενιά);

"Αυτή η εθνική Χιλής έχει μεγάλη ποιότητα. Με Βιδάλ, Σάντσες, Μπράβο, Μεδέλ, είναι ίσως η πιο ταλαντούχα μετά από τη δική μας. Έχει όλες τις προϋποθέσεις να κατακτήσει ένα τίτλο, βέβαια κάτι τέτοιο μόνο εύκολο δεν είναι. Αλλά έχει βγει μία φουρνιά ταλαντούχων και ποιοτικών ποδοσφαιριστών."

Όχι στη βία. Ναι στην παιδεία

Η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο μίας αβυσσαλέας οικονομικής κρίσης. Εκεί βρέθηκε, βρίσκεται, η Χιλή, όλη η Λατινική Αμερική. Κάποτε ο Ζαμοράνο είχε πει ότι είναι κατά της βίας. Ότι δεν οδηγεί πουθενά να σπάζουν βιτρίνες και φανάρια. Επιμένει άραγε σε αυτή την τοποθέτησή του και πάνω σε ποιον άξονα κινείται το σκεπτικό του;

Ζαμοράνο: "Ελλάδα, Γεωργάτος και Μίτσελ"

"Αυτό που περνά η Ελλάδα, το περνά όλη η Νότιος Αμερική και σε διάρκεια, όχι μόνο τώρα. Είχα πει ότι δεν πρέπει να σπάμε βιτρίνες και να προσπαθούμε να επιλύσουμε τα προβλήματά μας με τη βία και επιμένω σε αυτό. Πιστεύω ότι το "κλειδί" για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, είναι η σωστή παιδεία. Η σωστή παιδεία είναι αυτή που βγάζει σωστούς πολιτικούς, σωστούς πολίτες."

Ζανέτι, Σιμεόνε, Μαραντόνα, Βαλντάνο, Κοντρέρας, Ματεράτσι

Ήταν στα αποδυτήρια με ιερά τέρατα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Ποιον εξ΄αυτών ξεχωρίζει, αλλά και ποιος αμυντικός του έβαλε τους μεγαλύτερους μπελάδες; Ποιος είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του ποδοσφαίρου και ποιος ο καλύτερος προπονητής του;

Real Madrid's Chilean striker Ivan Zamorano celebrates after scoring his team's first goal against Compostela during a first division soccer match in Madrid Sunday October 8, 1995.  Real won the match 2-1 ending a losing streak. (AP PHOTO/Denis Doyle)
Real Madrid's Chilean striker Ivan Zamorano celebrates after scoring his team's first goal against Compostela during a first division soccer match in Madrid Sunday October 8, 1995. Real won the match 2-1 ending a losing streak. (AP PHOTO/Denis Doyle) ASSOCIATED PRESS

"Δεύτερη δύσκολη ερώτηση. Είχα πολλούς καλούς συμπαίκτες. Τον Κοντρέρας, τον Μπάτζο, τον Μπουντραγκένιο, τον Λάουντρουπ, τον Ζανέτι, τον Σιμεόνε, πολλούς. Πιο δύσκολος αμυντικός που βρήκα ποτέ, θαρρώ πως είναι ο Ματεράτσι. Πολύ σκληρός, πολύ μαχητικός. Είχα βρει τον μπελά μου.

Καλύτερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία; Πρώτα ο Μαραντόνα, μετά ο Πελέ και ύστερα ο Κρόιφ. Πάλι δύσκολη ερώτηση, για το ποιος ήταν ο καλύτερος προπονητής μου γιατί από όλους κάτι έχω πάρει. Τον Βαλντάνο, τον Λίπι, όλους."

Οι πληγές του Ιβάν

Κάποτε, όταν ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Ρεάλ Μαδρίτης ο Χόρχε Βαλντάνο, ανακοίνωσε στον Ζαμοράνο ότι θα είχε λίγες πιθανότητες να αγωνιστεί, ουσιαστικά ότι δεν τον υπολογίζει. Στην πρώτη προπόνηση και σε παιχνίδι 9 επί 9 (προπονητικό διπλό), ο Ζαμοράνο άθελά του σηκώνει τον Βαλντάνο στον αέρα με ένα τάκλιν. Τότε ο Βαλντάνο γυρίζει και του απαντά: "Έτσι προπονείσαι πάντα ή μόνο όταν μισείς τον προπονητή σου.";

Αργότερα στην Ιταλία το 1999, στην αναμέτρηση της Ίντερ με τη Σαλερνιτάνα, ο γνωστός εκρηκτικός διαιτητής Τσεκαρίνι, απευθύνεται στον Ζαμοράνο λέγοντάς του: "Θα σε στείλω πίσω στη χώρα σου, να πεθάνεις της πείνας.", με τον Χιλιανό να κάνει λόγο για ρατσιστικό περιεχόμενο, τότε.

Πως αντιμετωπίζει ο Ζαμοράνο, αυτά τα δύο περιστατικά σήμερα;

"Πίστεψε με τις βλέπω και τις δύο ιστορίες μετά από τόσα χρόνια και γελάω. Διαφορετικές ιστορίες. Με τον μεν Βαλντάνο ήταν προπονητής μου και αυτά συμβαίνουν κάθε μέρα στις ομάδες. Αλλά και με τον Τσεκαρίνι, το ίδιο. Όταν οι παίκτες μεγαλώσουν ηλικιακά, αποσύρονται από την ενεργό δράση, θυμούνται με νοσταλγία όλες αυτές τις ιστορίες και γελούν."

Μίτσελ, ο δικός μου Ινιέστα

Ο Ιβάν Ζαμοράνο είχε πει: "Ο Μέσι δεν θα ήταν ποτέ αυτός που είναι, εάν δεν είχε από πίσω του έναν Ινιέστα". Ο Ιβάν Ζαμοράνο ερωτάται: "Ποιος ήταν ο δικός του Ινιέστα;". Έκπληξη....

Ζαμοράνο: "Ελλάδα, Γεωργάτος και Μίτσελ"

"Ίσως ο Λάουντρουπ, ίσως ο Μπάτζο. Αλλά θα πω, τον Μίτσελ. Ήταν ο άνθρωπος, με τον οποίο είχα μία τέλεια αγωνιστική χημεία. Ήξερε τι κίνηση θα κάνω πριν το καταλάβουν ακόμη και οι συμπαίκτες μας. Ήξερα που θα στείλει την μπάλα, πριν καν την ακουμπήσει. Ο Μίτσελ, ήταν ο δικός μου Ινιέστα."

Η επιστροφή του Μπάτζο

Το ημερολόγιο έγραφε 11 Ιουνίου του 1998. Μουντιάλ, Γαλλία, Μπορντό. Ιταλία εναντίον Χιλής. Η "σκουάντρα ατζούρα" κερδίζει πέναλτι. Το αναλαμβάνει ο Ρομπέρτο Μπάτζο, τέσσερα χρόνια μετά από ένα όμοια στις ΗΠΑ και στον τελικό με τη Βραζιλία. Ο Ιβάν Ζαμοράνο, περιγράφει στο Sport24.gr...

Ζαμοράνο: "Ελλάδα, Γεωργάτος και Μίτσελ"

"Δεν γίνεται να μη θυμάμαι εκείνο το παιχνίδι, κυρίως γιατί μας αδίκησε το τελικό σκορ. Κάναμε μία εξαιρετική εμφάνιση. Προσωπικά γνώριζα πολύ καλά τον Ρομπέρτο και ήμουν σίγουρος, ότι δεν θα άφηνε σε κανένα άλλον την εκτέλεση του πέναλτι. Αυτά τα πράγματα, όταν τον έχεις τον άλλον συμπαίκτη ή και αντίπαλο, τα καταλαβαίνεις. Δεν είχα καμία αμφιβολία, ότι ο Ρομπέρτο θα το εκτελούσε."

Έτσι "έκοψα" την μπάλα στον Πελεγρίνι

O μύθος λέει ότι ο Ζαμοράνο "έκοψε" την μπάλα στον Πελεγρίνι. Μύθος ή όχι; Ο ίδιος ο Μπαμ Μπαμ, αξιολογεί και παραθέτει ανέκδοτες συνομιλίες.

"Ναι είναι αλήθεια αυτό. Είχα πάρει την ταυτότητα του Πελεγρίνι σε εκείνο το παιχνίδι. Του είχα πάρει νομίζω δύο κεφαλιές. Και νομίζω, καταλαβαίνεται τι εστί Πελεγρίνι. Απόλυτος κυρίαρχος στο ψηλό παιχνίδι. Μετά το παιχνίδι αυτό είχε πει σε ΜΜΕ της χώρας, ότι ωρίμασαν οι σκέψεις στο μυαλό του, ώστε να κρεμάσει τα παπούτσια του.

Ζαμοράνο: "Ελλάδα, Γεωργάτος και Μίτσελ"

Μετά από χρόνια που βρεθήκαμε μπροστά σε τηλεοπτική εκπομπή είπε δημοσίως, ότι δεν φανταζόταν ποτέ ότι αυτός ο θρασύς νεαρός που του έπαιρνε τις κεφαλιές και τον εξευτέλιζε, θα γινόταν ο καλύτερος Χιλιανός επιθετικός, όλων των εποχών."

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ