ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ρατς: "Ήρθα στον ΠΑΟΚ ως... κυνηγός τίτλων"

Ρατς: "Ήρθα στον ΠΑΟΚ ως... κυνηγός τίτλων"

Ο Ραζβάν Ρατς, αποκαλυπτικός όσο ποτέ, μιλά αποκλειστικά στο Sport24.gr για την κόντρα κορυφής ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού,την συχνή επίκληση της Παναγίας από τον Αναστασιάδη και τη συμβουλή των συμπαικτών του για το τι δεν πρέπει να κάνει στον κόσμο του ΠΑΟΚ. Ακόμη, συμβουλεύει τον Σαββίδη πως θα φτιάξει ομάδα τίτλων.

Ο ΠΑΟΚ κάνει φέτος μία προσπάθεια να δημιουργήσει μία ομάδα που θα του φέρει τίτλους που τόσο πολύ του λείπουν τα τελευταία χρόνια από τη συλλογή του. Για να το πετύχει έχει φέρει στην Τούμπα ένα παίκτη που στην καριέρα του έχει φάει τα Πρωταθλήματα και τα Κύπελλα με το κουτάλι.

Με 7 πρωταθλήματα, 6 Κύπελλα και 1 Κύπελλο UEFA, ο Ραζβάν Ρατς δικαιούται να δηλώνει... επαγγελματίας κυνηγός τίτλος που ήρθε στον ΠΑΟΚ να μεγαλώσει τη συλλογή του από κούπες.

Ο 33χρονος ακραίος (και ο ίδιος αποφεύγει τον όρο μπακ όπως θα διαβάσετε) μας ανέλυσε τον τρόπο σκέψης του σε μία συζήτηση που ξεπέρασε τη μία ώρα παραμονές Πρωτοχρονιάς, αποδεικνύοντας πως ένας γεννημένος νικητής έχει μάθει να βλέπει την πραγματικότητα κατάματα. "Δεν έχουμε ακόμη πείσει ότι αντέχουμε την πίεση της πρωτιάς" και "αν προκρινόμασταν στους "32" του Europa League θα ήταν άδικο" δηλώνει χωρίς φόβο ο αρχηγός της εθνικής Ρουμανίας που χαρακτηρίζει τους Έλληνες διαιτητές... δασκάλους δημοτικού σχολείου.

Το γιατί θα το μάθετε μέσα από την άκρως αποκαλυπτική, αποκλειστική, συνέντευξη που παραχώρησε για τους αναγνώστες του Sport24.gr

Το 2014 ήταν ένας χρόνος αλλαγών για εσένα. Ποιες είναι οι σκέψεις σου τώρα για την χρονιά που φεύγει;

"Δεν ήμουν συνηθισμένος σε αυτές τις αλλαγές, επειδή έπαιζα για πολλά χρόνια στην ίδια ομάδα. Είμαι χαρούμενος που έπαιξα στην Ράγιο Βαγιεκάνο και είμαι χαρούμενος που είμαι τώρα στον ΠΑΟΚ. Δεν ήταν μια κακή χρονιά για εμένα. Ήταν μια χρονιά με καλές εμφανίσεις στην Ράγιο, αλλά πιστεύω ότι τους μήνες που είμαι στον ΠΑΟΚ παίζω σε αρκετά καλό επίπεδο. Πάντα δίνω τον καλύτερό μου εαυτό. Για μένα, νομίζω, ότι δεν ήταν κακή χρονιά".

Υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στους οπαδούς των ουκρανικών γηπέδων με αυτά της Μεσογείου;

"Εδώ στην Ελλάδα μπορείς να νιώσεις τους οπαδούς. Να νιώσεις την αγάπη τους για την ομάδα. Ο ΠΑΟΚ πρέπει να είναι χαρούμενος που έχει αυτούς τους οπαδούς. Ελπίζω την επόμενη χρονιά περισσότερος κόσμος να έρθει στο γήπεδο και να είναι γεμάτο σε πολλά παιχνίδια. Η ομάδα πηγαίνει καλά. Η αλήθεια είναι ότι είχαμε κάποια κακά παιχνίδια, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς: Κανείς δεν περίμενε ο ΠΑΟΚ να είναι εδώ που είναι σε αυτό το σημείο της σεζόν. Βέβαια, μπορούσαμε να έχουμε μεγαλύτερη διαφορά από τον Ολυμπιακό, αλλά τι να κάνουμε; Κερδίσαμε και παιχνίδια στα οποία πολλοί δεν περίμεναν ότι θα το κάνουμε. Γι' αυτό το ποδόσφαιρο είναι ωραίο κι ενδιαφέρον".

Ρατς: "Ήρθα στον ΠΑΟΚ ως... κυνηγός τίτλων"
INTIME SPORTS

Η προσωπική ανάμνηση που ξεχωρίζεις από την χρονιά που φεύγει;

"Είναι πολλές οι καλές στιγμές. Έκανα καλά παιχνίδια με την Ράγιο Βαγιεκάνο στην Ισπανία. Το ντεμπούτο μου και το τελευταίο μου μας στην Πριμέρα. Το πρώτο παιχνίδι μου στον ΠΑΟΚ. Η πολύ καλή εμφάνιση που έκανα στο παιχνίδι με τον ΟΦΗ, που πέτυχα δύο γκολ σε ένα ματς, για πρώτη φορά στην καριέρα μου. Επίσης για μένα ήταν ασυνήθιστο το γκολ που πέτυχα με κεφαλιά στο ματς με τον Ατρόμητο".

- Σε ομαδικό επίπεδο; Κάποιο παιχνίδι που ξεχωρίζεις από αυτά που έδωσες με τον ΠΑΟΚ; Ίσως το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό;

"Ναι, σαφώς, το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, αλλά για διάφορους λόγους. Στην αρχή ήταν λίγο δύσκολα τα πράγματα με τους φιλάθλους και όσα έγιναν με τον Γλύκο. Ήταν απίστευτο το γεγονός ότι κάποιος μπορεί να πετάξει κάτι και να τραυματίσει έναν παίκτη. Στο τέλος όλα πήγαν καλά για εμάς, αλλά στην αρχή δεν ήταν καθόλου καλά τα πράγματα. Πετούσαν διαρκώς δεξιά κι αριστερά από τον Γλύκο διάφορα αντικείμενα. Αν τον πετύχαιναν, θα μπορούσαν να του κάνουν ζημιά. Αυτή ήταν μία πολύ άσχημη εμπειρία για εμένα. Παρότι έχω παίξει σε πολλά παιχνίδια στην καριέρα μου δεν μου έχει ξανασυμβεί. Δεν είναι σωστό να συμβαίνουν τέτοια πράγματα και τέτοιες συμπεριφορές πρέπει να απαγορεύονται στο ποδόσφαιρο".

"Δεν δείξαμε ακόμη ότι αντέχουμε στην πίεση της πρωτιάς"

Όταν πρωτοήρθες στον ΠΑΟΚ είπες πως ο ΠΑΟΚ πρέπει να αντέχει στην πίεση της πρώτης θέσης. Με την εμπειρία που έχεις, πιστεύεις ότι έχει ο ΠΑΟΚ το "μέταλλο" και τον σωστό τρόπο σκέψης να πάρει το πρωτάθλημα;

"Δεν είναι εύκολο να απαντήσω. Μέχρι τώρα δεν δείξαμε ότι έχουμε την δύναμη να αντεπεξέλθουμε απόλυτα στην πίεση της πρώτης θέσης. Χάσαμε ευκαιρίες για να αυξήσουμε την διαφορά μας από τον Ολυμπιακό κι αυτό σημαίνει ότι ίσως δεν είμαστε προετοιμασμένοι για μία τέτοια κατάσταση. Πρώτα απ' όλα, πολλοί παίκτες μας δεν είναι συνηθισμένοι σε μία τέτοια κατάσταση (σ.σ στο τι η ομάδα είναι πρώτη). Είναι κάτι καινούριο γι' αυτούς και δεν ξέρουν πως να αντιδράσουν. Ελπίζω ότι με το πέρασμα του χρόνου τα πράγματα θα βελτιωθούν".

Νιώθεις ότι σε έχουν ανάγκη; Ότι έχουν ανάγκη την εμπειρία σου; Μιλάς στα αποδυτήρια;

"Μιλάω συνέχεια μέσα και έξω από τα αποδυτήρια! Δεν είμαι ο αρχηγός της ομάδας. Αρχηγός είμαι στην εθνική Ρουμανίας. Απλώς, θεωρώ ότι με την εμπειρία μου μπορώ να βοηθήσω τους συμπαίκτες μου. Μπορώ να τους πω πως να αντιδράσουν σε καταστάσεις που δεν έχουν συναντήσει ξανά στην καριέρα τους. Η συμπεριφορά μου στα αποδυτήρια πρέπει να είναι καθοδηγητική προς τα νέα παιδιά.'Όταν μπορώ. Με συμβουλές τις στιγμές που τις χρειάζονται.

"Χρειάζεσαι 16-17 παίκτες πρώτης γραμμής για τον τίτλο"

Θεωρείς ότι ο ΠΑΟΚ διαθέτει αρκετούς παίκτες για να αντέξει στη μάχη για πρώτη θέση;

(Γέλια!) Αν πω ότι δεν είναι αρκετοί οι παίκτες, θα παρεξηγηθούν οι συμπαίκτες μου. Αντίθετα, αν πω πως είμαστε αρκετοί, ορισμένοι θα μου πουν ότι έκανα λάθος αν δεν πάρουμε το πρωτάθλημα. Δεν είναι ερώτηση που πρέπει να γίνει σε εμένα. Είναι ερώτηση για τον πρόεδρο, τον Ζήση Βρύζα και τον προπονητή. Αυτοί πρέπει να κρατήσουν την ισορροπία και να σκεφτούν αυτά που χρειαζόμαστε για να γίνουμε καλύτεροι. Κατά την άποψή μου πρέπει να έχεις, τουλάχιστον, 16-17 παίκτες ίδιου επιπέδου για να πάρεις το πρωτάθλημα. Αν έχεις 12-13 δεν είναι αρκετοί, επειδή σίγουρα θα υπάρξουν προβλήματα τραυματισμών και τιμωριών. Άλλωστε, τα παιχνίδια είναι πολλά, μπορεί να συνεχίσουμε και στο Κύπελλο. Χρειάζεσαι παίκτες ίδιου επιπέδου, οι οποίοι δεν θα επηρεάζουν την ομάδα, όταν αντικαθιστούν αυτούς που παίζουν. Όταν θα υπάρχουν δύο, τρεις αλλαγές".

Ποια είναι η άποψή σου για τον Άγγελο Αναστασιάδη; Σε αρκετές προπονήσεις βλέπαμε ότι έκανε πλάκα μαζί σου...

"Ο προπονητής αστειεύεται με όλους. Έχει αυτό το στυλ. Έχω καλή σχέση με τον προπονητή, αλλά και με όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται στην ομάδα. Από τους παίκτες, μέχρι τον πρόεδρο και τους φυσιοθεραπευτές, όλους όσοι δουλεύουν στην ομάδα. Είναι πολύ σημαντικό να έχω καλές σχέσεις με όλους".

Πως αισθάνεσαι όταν ακούς τον προπονητή σου να αναφέρεται τόσο συχνά στην Παναγία;

"Αυτός είναι ο τρόπος του. Αυτή είναι η επιλογή του. Ποτέ δεν υποχρέωσε κανέναν να κάνει κάτι. Είναι επιλογή του να πιστεύει τόσο πολύ στον Θεό ή στην Παναγία. Αυτός είναι ο τρόπος που βλέπει τα πράγματα. Νομίζω ότι ο καθένας μπορεί να κάνει τις επιλογές του. Να πιστεύει στον Θεό, να μην πιστεύει, να διαλέξει τον δικό του τρόπο στην ζωή του".

Στην Ελλάδα θεωρούμε ότι το δυνατό σημείο του Αναστασιάδη είναι το κοουτσάρισμα την ώρα του αγώνα. Το έχεις διαπιστώσει κι εσύ αυτό;

"Είναι δύσκολο να απαντήσω σ' αυτήν την ερώτηση. Την καλύτερη απάντηση σε αυτήν την ερώτηση την δίνουν τα αποτελέσματα. Όταν γίνονται οι αλλαγές και έρχεται το καλό αποτέλεσμα, τότε όλα είναι καλά. Για μένα τα στατιστικά και η πραγματικότητα είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Τα στατιστικά δεν λένε πάντα την αλήθεια. Απλά σου λένε ότι μία ομάδα είναι, θεωρητικά, καλύτερη από την άλλη. Πριν από 20-30 χρόνια τα στατιστικά είχαν σημασία, τώρα όχι. Δεν κερδίζει πάντα η καλύτερη ομάδα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο".

"Με καταλαβαίνει ο Κλάους, δεν είμαι μπακ"

Ποιος παίκτης του ΠΑΟΚ έχει καταφέρει... να σε διαβάσει καλύτερα; Να προσαρμοστεί στον τρόπο παιχνιδιού σου;

"Πιστεύω ο Στέφανος Αθανασιάδης. Ξέρει πότε θα σεντράρω, πότε και που θα του δώσω την μπάλα. Του λέω πριν από τα παιχνίδια να με κοιτάει και να μου ζητάει την μπάλα στον ελεύθερο χώρο κι εγώ θα προσπαθώ να του την δώσω με τον καλύτερο τρόπο. Ελπίζω με την πάροδο του χρόνου να "με καταλάβουν" και οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές. Η αλήθεια είναι ότι περισσότερο είμαι περισσότερο ακραίος μεσοεπιθετικός, παρά μπακ"..

Μπορεί ο Αθανασιάδης να παίξει σε ομάδα σαν την Σαχτάρ;

"Γιατί όχι; Μπορεί να παίξει σε υψηλό επίπεδο. Πάνω απ' όλα ο Κλάους είναι φίλος μου. Μπορεί να γνωριζόμαστε λίγο καιρό, αλλά κατάλαβα ότι είναι καλό παιδί και πολύ καλός παίκτης. Σίγουρα μπορεί".

Διαθέτει ο ΠΑΟΚ άλλους παίκτες που να μπορούν να παίξουν σε υψηλό ευρωπαϊκό επίπεδο;

"Δεν θα σου πω ονόματα, γιατί δεν θα είναι σωστό για τους υπόλοιπους παίκτες. Αλλά ναι! Ο ΠΑΟΚ έχει ποιοτικούς παίκτες που μπορούν να παίξουν σε υψηλό επίπεδο".

Πάμε σε κάτι άλλο... Ποιο είναι το κλειδί της μέχρι τώρα επιτυχίας του ΠΑΟΚ;

"Η ομαδική δουλειά που γίνεται. Υπάρχει καλή ατμόσφαιρα μέσα κι έξω από τα αποδυτήρια. Έχουμε πολύ καλές σχέσεις μεταξύ μας".

"Δεν μπορούμε να τρέχουμε συνέχεια όπως στην αρχή"

Πολλοί λένε ότι ο ΠΑΟΚ "έτρεξε" πολύ και έπαιξε αρκετά πιεστικά στην αρχή της σεζόν και ότι είναι πολύ δύσκολο να το κάνει αυτό συνέχεια...

"Ισχύει. Είναι σχεδόν αδύνατο να το κάνεις σε όλη τη διάρκεια της σεζόν. Μόνο αν υπάρχουν πολλοί παίκτες και αλλάζουν, για να κρατιούνται όλοι "φρέσκοι".

Τι θα πεις σε όποιον σε ρωτήσει για τα καλά και τα κακά του ελληνικού πρωταθλήματος;

"Μοιάζει πολύ με το ουκρανικό πρωτάθλημα. Τέσσερις-πέντε ομάδες είναι θεωρητικά πιο δυνατές από τις υπόλοιπες. Μπορούν να γίνουν εκπλήξεις, όπως γίνονται και στην Ουκρανία. Είναι ένα πολύ δυνατό πρωτάθλημα σε επίπεδο φυσικής κατάστασης και γενικότερα νομίζω ότι έχω θετική άποψη για το ελληνικό πρωτάθλημα".

"Δάσκαλοι που όταν θέλουν δεν σε προβιβάζουν"

Είναι καλό για τον ΠΑΟΚ να ασχολείται πολύ με τους διαιτητές;

"Πρόσφατα είχα δύο εντυπωσιακά κακές εμπειρίες με τους διαιτητές στα παιχνίδια με τον Ολυμπιακό και τον Λεβαδειακό. Είπα και μετά τα ματς ότι ήμουν σοκαρισμένος. Δεν πίστευα ότι μπορούν να συμβαίνουν τέτοια πράγματα. Δεν ξέρω πως μπορούμε να ΜΗΝ ασχολούμαστε με την διαιτησία, όταν συμβαίνουν αυτά τα πράγματα. Είναι ένας τρόπος να κάνουμε ομάδα, που θα νικά και τους διαιτητές. Δεν είναι, όμως, εύκολο...

Κοίταξε... Είναι σαν τον δάσκαλο στο σχολείο. Αν δεν θέλει να σε περάσει στην επόμενη τάξη, θα βρει κάτι για να σε κόψει. Ακόμη κι αν έχεις τους καλύτερες επιδόσεις, κάτι θα βρεθεί. Αλλά ευτυχώς κατάλαβα ότι η διαφορά μας με τον Λεβαδειακό είναι τέτοια που οι παίκτες του, μαζί με τον διαιτητή, δεν μπόρεσαν να μας κερδίσουν. Το ίδιο έγινε και με τον Ολυμπιακό, αλλά εκεί είχαμε πολύ καλή τακτική και πνεύμα νικητή. Σ' εκείνο το ματς δέχθηκα μια κάρτα χωρίς να ξέρω το γιατί. Μάλιστα, νόμιζα ότι το φάουλ ήταν υπέρ μας. Αλλά, εντάξει. Σ'εκείνο το σημείο κατάλαβα ότι ο διαιτητής μου "έλεγε" να ηρεμήσω γιατί θα με αποβάλλει. Έτσι το εισέπραξα"

Πόσο δύσκολο είναι για σένα και τους συμπαίκτες σου να ελέγξετε τις αντιδράσεις σε τέτοιες περιστάσεις;

"Είναι πάρα πολύ δύσκολο, γιατί όλοι μας έχουμε τα νεύρα μας. Σαν άνθρωποι όλοι μας κάτι, πάντα, δεν μπορούμε να το ελέγξουμε. Για παράδειγμα, αυτό που έγινε με τον Τζαβέλλα στο παιχνίδι με τον Λεβαδειακό. Ο Μάντζιος τα ξεκίνησε όλα. Μίλησα με τον Γιώργο (σ.σ. τον Τζαβέλλα) και του είπα: "Γιατί δεν έπεσες κάτω; Γιατί αντέδρασες;" και μου είπε: "Δεν μπόρεσα να ελέγξω τα νεύρα μου". Βλέπετε; Αισθάνθηκε ότι αυτό που γινόταν ήταν άδικο και αντέδρασε. Είναι δύσκολο να κρατηθείς σε τέτοιες περιπτώσεις, όταν όλα είναι εναντίον σου".

Θεωρείς ότι είναι εύκολο να παίξεις σε άλλη ελληνική ομάδα, αφού τώρα είσαι παίκτης του ΠΑΟΚ;

"Πρώτα απ' όλα είμαι εδώ για να παίξω ποδόσφαιρο. Όταν πρωτοήρθα στην ομάδα, είχα πει ότι θέλω να κλείσω την καριέρα μου εδώ. Δεν σκέφτομαι καμία άλλη ομάδα, ελληνική ή όχι. Αυτή είναι μία ερώτηση της οποίας την απάντηση δεν μπορείς ποτέ να ξέρεις. Δεν ξέρεις τι συμβαίνει στη ζωή ενός επαγγελματία ποδοσφαιριστή μέρα με την μέρα. Είμαι εδώ τώρα, για να κάνω τα όνειρα των οπαδών του ΠΑΟΚ πραγματικότητα".

Σε έχει πλησιάσει ποτέ κάποια ελληνική ομάδα; Έχεις δει σημάδια ότι σε θέλει κάποια ομάδα γενικότερα;

"Όχι, αλλά ακόμη και να ερχόταν δεν θα σου απαντούσα (γέλια!)".

Όταν υπέγραψες στον ΠΑΟΚ πίστευες ότι τα πράγματα τέσσερις μήνες μετά θα έχουν εξελιχθεί τόσο καλά για εσένα, αλλά και για την ομάδα;

"Όχι! Ήλπιζα ότι όλοι στην ομάδα θα καταλάβουν ότι πρέπει να σταματήσουμε την κυριαρχία του Ολυμπιακού. Για να το κάνουμε αυτό, όμως, θα πρέπει να είμαστε στο ίδιο επίπεδο με τον Ολυμπιακό και να έχουμε την ίδια ποιότητα μ' εκείνον. Τότε, μπορούμε να έχουμε το μυαλό μας στο πρωτάθλημα. Όταν είσαι σε χαμηλότερο επίπεδο από τον μεγαλύτερο αντίπαλό σου, δεν μπορείς να τον ανταγωνιστείς".

Ρατς: "Ήρθα στον ΠΑΟΚ ως... κυνηγός τίτλων"
INTIME SPORTS

"Έτσι επέλεξα τον τίτλο"

Πως αντέδρασαν οι συμπατριώτες του με την απόφασή του αρχηγού της εθνικής τους ομάδας να έρθει στον ΠΑΟΚ;

"Δεν αντέδρασαν αρνητικά. Είχα φύγει από την Ουκρανία για να παίξω στην Γουέστ Χαμ και στη συνέχεια στην Ράγιο Βαγιεκάνο. Πριν έρθω στον ΠΑΟΚ είχα προτάσεις από ισπανικές ομάδες, αλλά μου άρεσε το πλάνο του ΠΑΟΚ. Πιστεύω ότι το πλάνο του να κερδίσει ένα πρωτάθλημα στα επόμενα χρόνια και να γίνει καλύτερη ομάδα απ' ό,τι ήταν με έκανε να διαλέξω τον ΠΑΟΚ. Βέβαια, ρόλο έπαιξε και η συμμετοχή του στην Ευρώπη, αλλά και το γεγονός ότι παλεύει για τον τίτλο. Τέτοιος αθλητής είμαι. Είμαι... κυνηγός τίτλων. Αυτό κάνω για πολλά χρόνια και θα προσπαθήσω σκληρά για τον ΠΑΟΚ. Ελπίζω να πάνε όλα όπως τα έχω στο μυαλό μου".

"θα ήταν άδικο να συνεχίσουμε στο Europa"!

Θεωρείς καταστροφικό ο ΠΑΟΚ να μείνει εξω και από το Κύπελλο Ελλάδας, μετά τον αποκλεισμό στην Ευρώπη;

"Σίγουρα θα είναι πολύ άσχημο να έχουμε χάσει δύο στόχους που είχαμε βάλει από την αρχή της σεζόν. Για το Europa League πιστεύω ότι ακόμη και να περνούσαμε στην επόμενη φάση, δεν θα το αξίζαμε. Δεν είμαι τύπος που κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του. Πάντα θα λέω την άποψη μου κι αυτό που πιστεύω. Δεν αξίζαμε, βάσει των εμφανίσεών μας να προκριθούμε. Η Φιορεντίνα ήταν η καλύτερη ομάδα του ομίλου και η Γκινγκάμπ απέδειξε στα δύο παιχνίδια απέναντί μας ότι είναι καλύτερη ομάδα. Από ποδοσφαιρικής άποψης δεν θα ήταν δίκαιο ο ΠΑΟΚ να προκριθεί".

Παιχνίδια όπως αυτό με τον Αστέρα Τρίπολης σε δέκα μέρες, θεωρείς ότι μπορούν να δείξουν αν ο ΠΑΟΚ είναι ικανός για το βήμα παραπάνω;

"Ναι! Όμως, όλα τα παιχνίδια από εδώ και πέρα είναι κρίσιμα και ιδιαίτερα. Αυτό εξαρτάται κι από τον αντίπαλο. Θεωρητικά ο Αστέρας Τρίπολης είναι πιο δυνατός από τον Πανιώνιο. Αλλά αυτό σε θεωρητικό επίπεδο. Πρέπει πρώτα να κοιτάξουμε το παιχνίδι με τον Πανιώνιο το Σάββατο (3/1) και μετά τα υπόλοιπα. Ωστόσο, το παιχνίδι με τον Αστέρα Τρίπολης είναι πολύ δύσκολο, γιατί πρόκειται για μία πολύ καλή ομάδα, που μπορεί να κόψει βαθμούς από τον ΠΑΟΚ".

"Τίτλους θα πάρει ο Σαββίδης με επενδύσεις"

Νιώθεις την οικονομική και όχι μόνο ασφάλεια που δίνει στον ΠΑΟΚ η παρουσία ενός μεγαλομετόχου όπως ο Ιβάν Σαββίδης;

"Δεν είχα την ευκαιρία να βρεθώ πολλές φορές μαζί του για να μπορώ να έχω προσωπική άποψη. Είναι καλό να υπάρχει ένας δυνατός ιδιοκτήτης στην ομάδα. Πιστεύω ότι για να πάει καλά μία ομάδα, πρέπει κάποιος να επενδύσει. Ένας επιχειρηματίας, όπως ο Σαββίδης, πρέπει να καταλαβαίνει ότι για να κερδίσει από μία ομάδα, πρώτα πρέπει να επενδύσει σ' αυτή. Σε παίκτες, στο γήπεδο, στις εγκαταστάσεις, σε πολλά πράγματα. Για να γίνει διεκδικητής τίτλων πρέπει να επενδύσει".

Πιστεύεις ότι τα έχει όλα αυτά στο μυαλό του ο Ιβάν Σαββίδης;

"Δεν ξέρω. Δεν έχουμε μιλήσει πολλές φορές. Ελπίζω η φιλοσοφία που περνά στην ομάδα είναι τέτοια που θα μας οδηγήσει στο υψηλότερο επίπεδο.

Έχοντας παίξει στο υψηλότερο επίπεδο και σε ομάδες με πολλά χρήματα, στα καλύτερα πρωταθλήματα. Είσαι ευχαριστημένος από τα επίπεδα του επαγγελματισμού στο ελληνικό ποδόσφαιρο;

"Είναι πολύ δύσκολη να απαντήσω. Είναι πολλές οι διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και σε όσα συμβαίνουν στην Ισπανία, την Αγγλία και στο Champions League. Οι προπονητές που έρχονται από το εξωτερικό, οι παίκτες μπορούν να βοηθήσουν να αλλάξουν πράγματα. Όλα πρέπει να βελτιώνονται. Ακόμη και οι παίκτες. Χρειάζονται άνθρωποι με μοντέρνα φιλοσοφία Είναι δύσκολο να πω κατηγορηματικά τι πρέπει να αλλάξει. Σίγουρα, όμως, πρέπει να υπάρξει βελτίωση στο ελληνικό ποδόσφαιρο".

Ρατς: "Ήρθα στον ΠΑΟΚ ως... κυνηγός τίτλων"
INTIME SPORTS

"Παρκάρετε όπου θέλετε κι αυτό με εκνευρίζει"!

Βρίσκεσαι στην Ελλάδα αρκετό καιρό. Νιώθεις ότι ζεις σε μια χώρα που περνά οικονομική κρίση;

"Αν κρίνω από τις καφετέριες, όχι (Γέλια!). Είναι γεμάτες συνέχεια. Εξαρτάται τι σημαίνει κρίση. Αν εξαιρέσεις την Γερμανία και μία, δύο ακόμη χώρες, παντού υπάρχει κρίση. Πάντα, υπάρχει κόσμος που ζει καλά και κόσμος που ζει άσχημα. Όμως είναι από ποια πλευρά το βλέπει κανείς. Υπάρχουν άνθρωποι που έχασαν πολλά, αλλά υπάρχουν κι αυτοί που έβγαλαν πολλά λεφτά από την κρίση. Πoυ εκμεταλλεύτηκαν ευκαιρίες μέσα από την κρίση".

Είναι η Θεσσαλονίκη το κατάλληλο μέρος για να ζήσεις με την οικογένειά σου; Είναι καλό το επίπεδο ζωής;

"Μέχρι στιγμής δεν έχω πρόβλημα, αλλά δεν ξέρω τι θα γίνει στο μέλλον. Έχω στο μυαλό μου να παίξω ποδόσφαιρο υψηλού επιπέδου για τα επόμενα 4-5 χρόνια, οπότε θα δούμε τι θα γίνει. Δεν μπορώ να πω αν η οικογένειά μου είναι καλά ή όχι στην Ελλάδα. Προσπαθεί να προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα, τη νοοτροπία και την ελληνική κουζίνα!".

Τι κάνεις στον ελεύθερό σου χρόνο; Έχεις υιοθετήσει ελληνικές συνήθεις;

"Πηγαίνω βόλτες στην θάλασσα. Το καλοκαίρι πάω συνέχεια στην Χαλκιδική. Μ' αρέσει η θάλασσα, γι' αυτό διάλεξα σπίτι που να έχει θέα στην θάλασσα. Πηγαίνω σινεμά, πάω βόλτες σε διάφορα πάρκα, πάω με κάποιους φίλους για φαγητό, κάνω διάφορα. Τον περισσότερο χρόνο, όμως, τον αφιερώνω στην οικογένειά μου. Στην 4χρονη κόρη μου, Νικόλ, και στη σύζυγό μου, Τζούλια. Η κόρη μου πηγαίνει σε αγγλικό σχολείο, αλλά μερικές φορές γυρνάει σπίτι και μου μιλάει ελληνικά. Τα ακούει στο σχολείο και μου τα λέει. Εγώ έχω αρχίσει να τα καταλαβαίνω. Είναι αρνητικό για μένα που μου μιλάνε όλοι στην ομάδα αγγλικά, αλλά θα βάλω τα δυνατά μου για να μάθω ελληνικά".

- Πες μου τα αρνητικά και τα θετικά της ζωής στην Ελλάδα;

"Τα φαγητά σας είναι πολύ ωραία. Αλλά πρέπει να "δουλέψω" λίγο με τη νοοτροπία σας. Αυτό που με εκνευρίζει περισσότερο στην Θεσσαλονίκη είναι ότι παρκάρετε όπου θέλετε! Δεν σας νοιάζει αν κάποιος σας χτυπήσει το αμάξι, δεν σας νοιάζει αν δημιουργείται κυκλοφοριακή συμφόρηση, απλά το αφήνετε όπου θέλετε. Αυτό με εκνευρίζει πάρα πολύ".

"Αν πας αλλού στην Ελλάδα, οι οπαδοί θα σε σκοτώσουν"

Φαντάζομαι ότι ο κόσμος του ΠΑΟΚ σε πλησιάζει όταν σε δει έξω και σου ζητάει αυτόγραφα, φωτογραφίες κτλ. Σ΄ενοχλεί αυτό;

"Όχι, γιατί όταν σταματήσω το ποδόσφαιρο θα μου λείψει αυτό. Δεν είναι πρόβλημα για εμένα αυτό".

Έχεις να μας περιγράψεις κάποια σκηνή με οπαδούς του ΠΑΟΚ που θα θυμάσαι για πάντα;

"Όχι, αλλά θα θυμάμαι αυτό που μου έχουν πει οι συμπαίκτες μου. Δεν μπορώ να παίξω σε άλλη ομάδα στην Ελλάδα, επειδή οι οπαδοί του ΠΑΟΚ... θα με σκοτώσουν (γέλια!). Δεν μπορώ να παίξω στον Ολυμπιακό, στον Άρη, στον Ηρακλή και σε άλλους αντιπάλους του ΠΑΟΚ. Μ' αρέσει που ο κόσμος με έχει αγκαλιάσει και έχει καταλάβει πως κάνω ό,τι μπορώ για την ομάδα".

Για το τέλος ο Ρατς μας εύχεται στα ελληνικά για το νέο έτος

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ