ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ντε Μπλάσις στο Sport24.gr: "Ούτε εμείς ξέραμε τον κανονισμό του VAR"

Ντε Μπλάσις στο Sport24.gr: "Ούτε εμείς ξέραμε τον κανονισμό του VAR"

Ο πρωταγωνιστής της πιο παράξενης φάσης της φετινής Bundesliga, Πάμπλο ντε Μπλάσις, παραδέχεται στο Sport24.gr ότι ούτε και οι παίκτες ήξεραν τον κανονισμό του VAR και δηλώνει αντίθετος με τη νέα τεχνολογία. (video)

Είναι σίγουρα η φάση της 30ής αγωνιστικής της Bundesliga. Ίσως κι όλης της τρέχουσας σεζόν στην πρώτη κατηγορία του γερμανικού πρωταθλήματος. Παρατηρήθηκε στην "OPEL Arena" του Μάιντς και την αναμέτρηση της τοπικής ομάδας με τη Φράιμπουργκ.

Εκ των πρωταγωνιστών, ένα δικό μας παιδί! Ο 30χρονος Αργεντινός πρώην επιθετικός του Αστέρα (2012-2014), Πάμπλο ντε Μπλάσις. Ας πάρουμε, όμως, από την αρχή τη φάση.

Ο διαιτητής σφύριξε ημίχρονο μετά από μία φάση στην οποία οι γηπεδούχοι ζήτησαν πέναλτι, αλλά ο ίδιος δεν είχε γνώμη. Οι παίκτες των δύο ομάδων έφυγαν για τα αποδυτήρια, ωστόσο ο Γκουίντο Βίνκμαν δέχθηκε εισήγηση από τους VAR να επανεξετάσει τη φάση, καθώς υπήρχε χέρι του Μαρκ Όλιβερ Κεμπφ.

Όταν το έπραξε, αντιλήφθηκε την παράβαση κι έτσι έδωσε εντολή στους ποδοσφαιριστές να επιστρέψουν για την εκτέλεση της εσχάτης των ποινών μετά από ένα επτάλεπτο σύγχυσης. Ο Πάμπλο ντε Μπλάσις δεν... κρύωσε από τη διακοπή και σκόραρε, ανοίγοντας το σκορ στη συνάντηση.

Το Sport24.gr επικοινώνησε με τον Νοτιοαμερικανό. Αλήθεια, πώς βίωσε όλη αυτή την παράξενη - όσο κι αμήχανη - στιγμή;

"Θα σου πω από την αρχή. Όταν έκανε τη σέντρα ο Μπροζίσκι, κατάλαβε καλύτερα από τον καθέναν ότι η μπάλα κόπηκε με το χέρι από τον Κεμπφ. Μου το είπε κι εμένα, το φώναξε. Περίμενα ο διαιτητής να μη σφυρίξει τη λήξη του ημιχρόνου για να επανεξετάσει τη φάση. Δεν διαμαρτυρήθηκαμε έντονα, γιατί σκεφτήκαμε ότι δεν μπορείς να γυρίσεις πίσω το χρόνο.

Ξαφνικά ακούσαμε από το μεγάφωνο ότι η φάση επανεξετάζεται με το VAR. Ο διαιτητής σφύριξε πέναλτι. Πολλά παιδιά, είχαν μπει στα αποδυτήρια. Πέρασαν έξι με επτά λεπτά μέχρι να βγουν όλοι στον αγωνιστικό χώρο!".

In this April 16, 2018 photo Mainz's Pablo de Blasis scores from the penalty spot past Freiburg goalkeeper Alexander Schwolow during a Bundesliga soccer match between FSV Mainz and SC Freiburg in Mainz, western Germany. (Arne Dedert/dpa via AP)
In this April 16, 2018 photo Mainz's Pablo de Blasis scores from the penalty spot past Freiburg goalkeeper Alexander Schwolow during a Bundesliga soccer match between FSV Mainz and SC Freiburg in Mainz, western Germany. (Arne Dedert/dpa via AP) AP

Ο Πάμπλο ντε Μπλάσις ομολογεί την έκπληξή του και παραδέχεται ότι ακόμη και οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων - Μάιντς και Φράιμπουργκ - δεν γνώριζαν τι επακριβώς ισχύει με τον κανονισμό. Μπορούσε, δηλαδή, να γυρίσει ο διαιτητής τη φάση πίσω, ακόμη κι αν είχε σφυρίξει για ημίχρονο;

"Ναι, με εξέπληξε! Φαντάσου, εγώ δεν είχα μπει ακόμη στα αποδυτήρια. Η έκπληξη, φαντάζομαι ότι, θα ήταν μεγαλύτερη εάν είχα μπει στα αποδυτήρια, όπως πολλά παιδιά. Φαντάσου, δεν ξέραμε τον κανονισμό. Τι ισχύει, δηλαδή, αφότου ο διαιτητής είχε σφυρίξει τη λήξη του ημιχρόνου. Εάν θα μπορούσε να γυρίσει πίσω δηλαδή, ή θα εθεωρείτο ως μη γενόμενη αφού σφύριξε για ημίχρονο".

Ο ίδιος, ως άμεσα θιγόμενος, έχει καλύτερα από τον καθέναν μας άποψη. Και την εκφράζει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο. Είναι κόντρα στη χρήση του VAR! Υποστηρίζει, ωστόσο, ότι πρέπει να αποδεχθεί το νέο κανονισμό και στέλνει μήνυμα στην Ελλάδα ενόψει της υιοθέτησης της νέας τεχνολογίας.

Ντε Μπλάσις στο Sport24.gr: "Ούτε εμείς ξέραμε τον κανονισμό του VAR"

"Είμαι 90% κόντρα στη χρήση του VAR. Αν υπάρχει ένα 10% που είμαι υπέρ, είναι γιατί κερδίζεις στη σωστή λήψη των αποφάσεων. Σε όλα τα αθλήματα, βλέπεις ότι, υπάρχουν λάθη. Ο παίκτης μπορεί να κάνει λάθος, ο προπονητής μπορεί να κάνει λάθος, ο διαιτητής μπορεί να κάνει λάθος. Αυτό είναι μέρος της μαγείας εναλλαγής συναισθημάτων. Δεν μπορείς να βάζεις γκολ και μετά από δύο λεπτά να στο ακυρώνουν.

Σε χώρες όπως η Αργεντινή και η Ελλάδα, η χρήση του VAR ίσως να προκαλέσει προβλήματα. Αλλά, στις λίγες που εφαρμόζεται δεν υπάρχει πρόβλημα. Όλος ο κόσμος, όμως, παίζει με τους ίδιους κανόνες. Ούτε εμένα μου αρέσει, αλλά πρέπει να παίξω με αυτούς τους κανόνες και να τους αποδεχθώ. Ως οπαδός είναι δύσκολο να το σκεφτείς".

Καλά οι ποδοσφαιριστές, αλλά οι οπαδοί των δύο ομάδων και θεατές πώς υποδέχθηκαν τη φάση που εκτυλίχθηκε μπροστά τους; Ο Πάμπλο ντε Μπλάσις εξηγεί:

"Σε αυτό το μεσοδιάστημα των επτά λεπτών - καθώς δεν υπήρχε ματς - παρατήρησα τον κόσμο. Οι δικοί μας οπαδοί ήταν σε μία σύγχυση. Άγχους, χαράς, τα νεύρα τεντωμένα. Οι αντίπαλοι ήταν θυμωμένοι, αποδοκίμαζαν".

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ