ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

"Είμαι ο Κριστιάνο Ρονάλντο του Μπουτάν"

"Είμαι ο Κριστιάνο Ρονάλντο του Μπουτάν"

Πώς είναι να αγωνίζεσαι στη χειρότερη εθνική ομάδα του κόσμου; Πώς αισθάνεσαι μετά την πρώτη νίκη, ύστερα από το 2008; Για την πρόκριση; Ο Chencho Gyeltshen της εθνικής Μπουτάν, δίνει τις απαντήσεις στο Sport24.gr

Ο 18χρονος διεθνής επιθετικός του Μπουτάν, Chencho Gyeltshen, μιλά στο Sport24.gr για τη νίκη - πρόκριση (με δύο δικά του γκολ) επί της Σρι Λάνκα, την 209η θέση της χώρας του σε σύνολο 209 χωρών, αλλά και τα σχόλια που έχει ακούσει από τους συμπατριώτες του κατά την επιστροφή στη χώρα.

Ταξίδι στη γεωγραφία

Το Μπουτάν είναι μία χώρα στη Νότιο Ασία με έκταση 38.394 km² και πληθυσμό 691.141 (κατατάσσεται 161η στον κόσμο). Πρωτεύουσα είναι η Θίμφου. Το Μπουτάν συνορεύει προς Βορρά με την Κίνα, και προς όλες τις άλλες κατευθύνσεις με την Ινδία.

Η εθνική γλώσσα της χώρας προσδιορίζεται ως η Ντζόνγκα που αποτελεί μία από τις 53 γλώσσες της θιβετιανής γλωσσικής οικογένειας. Η γραφή της γλώσσας, γνωστή με την ονομασία Τσόκι, είναι πανομοιότυπη της κλασσικής θιβετιανής.

"Είμαι ο Κριστιάνο Ρονάλντο του Μπουτάν"

Στην εκπαίδευση χρησιμοποιούνται επίσης τα Αγγλικά ως γλώσσα διδασκαλίας, ενώ τα Ντζόνγκα διδάσκονται ως η εθνική γλώσσα, ενώ καταγράφονται 24 διαφορετικές γλώσσες που ομιλούνται σήμερα στο Μπουτάν. Το ποσοστό αλφαβητισμού ανέρχεται σε 59,5% σε εθνικό επίπεδο

Η ασιατική χώρα διεξήγαγε τις πρώτες δημοκρατικές εκλογές για την Εθνοσυνέλευση, που απαρτίζεται από 47 έδρες, στις 24 Μαρτίου του 2008, στις οποίες έλαβαν μέρος δύο πολιτικά κόμματα. Η οδήγηση γίνεται στα αριστερά.

Εθνική ομάδα και... ποδόσφαιρο

Όπως αναμενόταν, από τις πιο νεοσυσταθείσες εθνικές ομάδες, με πρώτο ματς το 1982. Παρατσούκλια της τα "Ντρακ Ελέβεν" και "Ντρακ Γιουλ".Υψηλότερη θέση στην κατάταξη της FIFA, στην ιστορία της, η 187η το Δεκέμβρη του 2008, όταν έφτασε στα ημιτελικά του Κυπέλλου Εθνών Νοτίου Ασίας.

Από τότε... κατηφόρα. Κάτω από Σαν Μαρίνο, Νότιο Σουδάν, Νήσους Τερκς και Κέικος. Το 2013 ήταν γεμάτο συντριβές. Εκτός έδρας από το Αφγανιστάν, εντός από τις Μαλδίβες, εκτός από τη Σρι Λάνκα. Από τότε είχε να παίξει επίσημο αγώνα - μέχρι τον τελευταίο εξάλλου.

"Είμαι ο Κριστιάνο Ρονάλντο του Μπουτάν"
2014

Από τους παίκτες που βρίσκονται στην αποστολή για τις αναμετρήσεις με τη Σρι Λάνκα, όλοι αγωνίζονται σε ομάδες του πρωταθλήματος (?) της χώρας, εκτός από έναν. Με αυτόν, τον Chencho Gyeltshen, επέλεξε να μιλήσει το Sport24.gr για να διαπιστώσει πως αντιλαμβάνεται το ποδόσφαιρο ένας διεθνής με τη χειρότερη - βάσει κατάταξης - εθνική ομάδα της χώρας.

Ο 18άχρονος επιθετικός, Chencho Gyeltshen, αγωνίζεται στην Μπέριραμ Γιουνάιτεντ της Ταϊλάνδης, όπου το πρωτάθλημα είναι ασφαλώς πιο ποιοτικό, πιο ανταγωνιστικό.

"Είμαι ο Κριστιάνο Ρονάλντο του Μπουτάν"

Είναι από μόνος του, θρίαμβος. Είναι στη 209η θέση, συνόλου 209 εθνικών ομάδων στη συνολική κατάταξη της FIFA. Είχε να κερδίσει σε επίσημο ματς από το 2008 και είχε να αγωνιστεί σε επίσημο από το Σεπτέμβριο του 2013, εξαιτίας της έλλειψης ανταγωνιστικότητας σε αυτή την περιοχή της Ασίας.

Ωστόσο τα κατάφερε και μάλιστα σε ματς για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 2018, που θα διεξαχθεί στα γήπεδα της Ρωσίας. Με γκολ του Τσέρινγκ Ντόρτζι, η εθνική ομάδα του Μπουτάν πέτυχε ένα θρίαμβο νικώντας με 1-0 την αντίστοιχη της Σρι Λάνκα, εκτός έδρας μάλιστα.

Βασικός συντελεστής αυτής της νίκης που ανάγκασε ακόμη και τον πρόεδρο της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ, να κάνει σχετική ανάρτηση στο twitter, ο Chencho Gyeltshen, μιλά στο Sport24.gr για το ματς, αλλά και το ποδόσφαιρο στο... Μπουτάν.

Μάλιστα στη ρεβάνς στην πρωτεύουσα, Θίμβου, ο Chencho Gyeltshen σκόραρε και τα δύο γκολ στη νίκη - πρόκριση του Μπουτάν επί της Σρι Λάνκα με 2-1.

Ευκαιρία για το βήμα παραπάνω

"Το ματς θα μπορούσε να μετατραπεί το πιο σημαντικό στην καριέρα μου. Ξέρω τα παιχνίδια αυτά δεν μεταδίδονται στην τηλεόραση, παγκοσμίως, αλλά υπάρχουν αρκετός κόσμος που τα βλέπει εδώ στην Ασία.

Για εμάς, είναι η ευκαιρία να κάνουμε το μεγαλύτερο βήμα στην καριέρα μας. Έτσι το βλέπω κι εγώ, σαν την ευκαιρία να κάνω το επόμενο μεγάλο βήμα, μέσα από την απόδοσή μου, σε αυτά τα ματς. Σχετικά με το ματς, ήμασταν καλύτεροι και πιέσαμε για να πετύχουμε το γκολ παρά το γεγονός ότι παίζαμε εκτός έδρας.

"Είμαι ο Κριστιάνο Ρονάλντο του Μπουτάν"
2014

Σίγουρα με τα καλύτερα αποτελέσματα θα βοηθήσουμε το ποδόσφαιρο να αναπτυχθεί στη χώρα μας. Μέσα από τα καλά αποτελέσματα, το ποδόσφαιρο θα γίνει καλύτερο και πολλοί παίκτες θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μεταγραφή."

Γι' αυτό είμαστε τελευταίοι

Η κατάταξη των εθνικών ομάδων της FIFA, έχει 209 ομάδες. Η τελευταία θέση έχει κάτοχο την εθνική ομάδα του Μπουτάν. Πως είναι η ψυχολογία ενός ποδοσφαιριστή που αγωνίζεται για την χειρότερη εθνική ομάδα του πλανήτη και τί πιστεύει γι' αυτό. Δείτε τί λέει ο Chencho Gyeltshen, στο Sport24.gr

"Δεν είναι και τόσο εύκολο, να παίζεις σαν η τελευταία ομάδα της κατάταξης. Αλλά, είμαι σίγουρος ότι αυτό δεν αντικατοπτρίζει το επίπεδο της ομάδας. Είμαστε στην τελευταία θέση, εξαιτίας της αποχής μας από τις διεθνείς διοργανώσεις. Έχουμε να παίξουμε από το 2013, γι' αυτό συμβαίνει αυτό."

Θέλουμε να κερδίζουμε κάθε ομάδα

Η υποδοχή κατά την επιστροφή της χώρα από τη Σρι Λάνκα και τη μεγάλη νίκη στο Κολόμπο, θριαμβευτική. Πόσο τόνωσε αυτή η νίκη και η υποδοχή από τους συμπατριώτες τους, τους διεθνείς του Μπουτάν;

"Είχαμε μία φανταστική υποδοχή, όταν γυρίσαμε πίσω στο Μπουτάν από τη Σρι Λάνκα. Έχω την πίστη, ότι θα μπορέσουμε να παίξουμε δυνατά απέναντι σε οποιαδήποτε ομάδας. Θέλουμε να κερδίζουμε κάθε ομάδα. Νομίζω, ότι είμαστε καλά προετοιμασμένοι για να αγωνιστούμε απέναντι σε οποιαδήποτε ομάδα.

Δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από το να ακούς τις ιαχές "Μπουτάν, Μπουτάν, Μπουτάν". Είναι το καλύτερο πράγμα για εμένα."

Αξίζαμε το tweet του Μπλάτερ

Μετά τη νίκη του Μπουτάν στη Σρι Λάνκα, ο ίδιος ο πρόεδρος της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ, ανέρτησε ένα tweet εξαίροντας τη σημασία της είδησης. Πως αισθάνεται ο Chencho Gyeltshen, για την αναφορά από τον ανώτατο αξιωματούχο της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, έτσι όπως καταθέτει την άποψή του στο Sport24.gr;

"Είναι πολύ όμορφο να σε αναφέρει σε tweet του, ο πρόεδρος της FIFA, αλλά νομίζω ότι αξίζαμε αυτό το tweet, δώσαμε τον καλύτερο εαυτό μας, παίξαμε καλύτερα και νικήσαμε. Το αξίζαμε αυτό, ήταν μία δικαίωση"

Κριστιάνο Ρονάλντο του Μπουτάν

Ο Chencho Gyeltshen κι οι συμπαίκτες του έχουν γίνει διάσημοι, μετά την τελευταία νίκη. Ποιο είναι αλήθεια το καλύτερο σχόλιο, ο καλύτερος ύμνος που έχει ακούσεις αυτές τις ημέρες από τους συμπατριώτες του και τι γνωρίζει για το ελληνικό ποδόσφαιρο και την Εθνική Ελλάδας;

"Έχω ακούσει για το ελληνικό ποδόσφαιρο και την εθνική ομάδα της χώρας σας. Την είδαμε δει και στο Μουντιάλ, είναι μία εθνική ομάδα, που μάχεται σαν κι εμάς.

Πολλά παιδιά μου λένε ότι είμαι ο Κριστιάνο Ρονάλντο του Μπουτάν. Ήδη, πολλά μικρά παιδιά στη χώρα μας έχουν αγκαλιάσει το ποδόσφαιρο κι ονειρεύονται να γίνουν σαν τα ινδάλματά τους"

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ